abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Feroelektrické materiály

    16. 1. 2022 | Redakce | Různé | 2235×

    Chytrý materiál detekuje poškození změnou barvy. Jak funguje systém tří černých děr. Mise k Sedně. Geneticky modifikovaná medúza rozzáří svou mysl. Amoniak jako palivo. Proč je sluneční koróna tak horká?

    Feroelektrik přibývá, funguje tak i nitrid boru

    Na MITu zjistili, že 2 vrstvy nitridu boru položené rovnoběžně vedle sebe vyvolají feroelektrický jev. Na jedné straně vznikne kladný a na druhé záporný elektrický náboj. Pomocí vnějšího elektrického pole lze rozložení obrátit. Významné je, že k jevu dochází už při pokojové teplotě a také odlišným mechanismem než u jiných dosud známých feroelektrických materiálů.

    Vědci vysvětlili obří teplotu slunečné koróny

    Teplota sluneční koróny v milionech stupňů je dosud trochu záhadou. Podle nové teorie by příčinou mohla být sluneční atmosféra těsně pod koronou, kde se zvukové vlny a některé vlny plazmatu šíří stejnou rychlostí. Vědci nyní vyvinuli model, v rámci kterého se chování těchto vln plazmatu (tzv. Alfénových vln) podařilo pozorovat i laboratorně. Alfvénovy vlny se definují jako magnetoakustické vlny, obdoba zvukových vln v ionizovaném prostředí.

    3D zobrazení prostřednictvím vlákna tenkého jako vlas

    Vědcům se podařilo vyvinout nový endoskop, který dokáže 3D zobrazení přes vlákno o průměru lidského vlasu. Metoda je založena na prostorovém tvarovaní laserových svazků, které po průchodu multimodovými optickými vlákny vytvářejí přesná prostorová rozložení světelných polí, sloužících k osvětlení objektu. Nyní se ji ve spolupráci s mezinárodním týmem vědců podařilo rozšířit o možnost 3D zobrazení.

    Chytrý materiál detekuje poškození změnou barvy

    Nově připravený laminát, složený z jednotlivých vrstev, je průsvitný, odolný proti zlomení a přitom velmi lehký. V zásadě má jít o kombinaci umělé perleti s polymery. Obě tyto složky se střídají ve vrstvách. Samotná umělá perleť se skládá z mnoha paralelně uspořádaných skleněných destiček…

    Krátce

    Ekonomicko-psychologické paradoxy: Transparentnost nemusí nic zlepšit, ba naopak. V řadě případů (oprávněně) předpokládáme nebo máme alespoň podezření, že naši obchodní partneři-poradci nám nedávají ta nejlepší doporučení, protože jsou v konfliktu zájmů…

    Problém tří těles – a co když jde o černé díry? Problém tří těles nemá obecné analytické řešení. Nové simulace ukazují, že lehčí černé díry mají tendenci se vzájemně vystřelovat do vesmíru, zatímco těžší se budou slučovat.

    Na teplé Zemi lilo jako z konve. V dávnější minulosti byla Země možná i o nějakých 15 °C teplejší než dnes. Několikadenní období sucha se tehdy u rovníku střídalo s mohutnými dešťovými bouřemi, kdy pršelo v oblasti rozsáhlé stovky kilometrů a plošně napršel až metr vody.

    Pálenky z jablek: Změna elektrické vodivosti ukáže, kdy přestat destilovat. Při destilaci jablečného „vína“ se snažíme kromě alkoholu uchovat i žádoucí příchutě. Zbavit se naopak chceme (vedle metanolu a vyšších alkoholů) karboxylových kyselin a dalších látek, které dodávají pachuti…

    Jak sonda Psyche prozkoumá neznámý svět? Cílem mise je stejnojmenná na kovy bohatá planetka Psyche, kterou jsme zblízka ještě neviděli a snímky z pozemských teleskopů ji ukazují jen jako rozmazanou skvrnku.

    Nová reakce produkující dusík by mohla přiblížit využití amoniaku v roli paliva. Amoniak by mohl fungovat jako budoucí zdroj energie, respektive její zásobník. Tato myšlenka může mít řadu motivací i podob….

    Život pod ledem osamělých planet. Osamělé planety, tedy takové, které unikly z dosahu svých hvězd, by podle nové studie mohly i bez tohoto zdroje energie být vhodné pro život.

    Kosmické grotesky: Imploze vs. rozpínání vesmíru. Explodovat, nebo implodovat – pronesl Qfwfq –, to je otázka. Zda je ušlechtilejší šířit svou energii prostorem bez zábran, nebo ji stlačit na vysokou vnitřní hustotu, pohltit a uchovat. (úryvek z knihy Italo Calvino: Kosmické grotesky)

    Země je v lednu nejblíže ke Slunci. V úterý 4. 1. 2022 se Země nacházela v periheliu.

    Jak rostou kořeny rostlin: vývoj řídí přesná souhra proteinů a hormonů. Rozsáhlá analýza odhalila dva geny pro enzymy zapojené do metabolismu cytokininů.

    Orionův krb: ESO zveřejnila nový pohled na mlhovinu Plamínek. Jedna za nejznámějších oblastí oblohy – souhvězdí Orion – je domovem obrovských molekulárních oblaků ležících nejblíže ke Slunci…

    Geneticky modifikovaná medúza rozzáří svou mysl. Na Caltechu nyní vytvořili nový nástroj pro úpravu genomu, který je speciálně navržen pro medúzy. Umožní, že jednotlivé neurony se pak při aktivaci rozsvítí fluorescencí…

    Mise k Sedně – šance jednou za 113 životů. Planetka Sedna je vzdálený transneptunický objekt známý především díky své velmi protáhlé eliptické dráze o délce 11 390 let. Aktuálně se nachází na cestě k periheliu, jehož dosáhne v roce 2076.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.