Portál AbcLinuxu, 10. května 2024 16:06

Týden na ScienceMag.cz: Gödelovy příspěvky k teorii relativity

9. 3. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Gödelovy příspěvky k teorii relativity  

2D polovodiče z exotických materiálů včetně falešných prvků. Systémy pro rozpoznávání obrazu se dají ošálit i malými samolepkami. Práce s daty družic systému Sentinel. Novinky od Proximy Centauri. Léčba rakoviny hlísticemi?

První 2D polovodič ze superatomů

Jako superatomy („falešné prvky“) označujeme atomové clustery, které vykazují určité vlastnosti jiných atomů – např. elektrochemické nebo magnetické. Brzy bychom mohli získat rozsáhlou sadu funkčních materiálů přesně vyladěných na míru pro různé elektrické, optické i magnetické aplikace.

Jak on-line sledovat změny hmotnosti buňky

Fyzici z ETH v Curychu společně s britskými biology umístili buňku na nosník, který pak vlivem laserového paprsku modulovaného na jeho rezonanční frekvenci začal oscilovat. Druhý laser sloužil k měření aktuálního kmitočtu oscilací.

Jak zmást rozpoznávání obrázků – psychedelickými barvami

V Googlu vytvořili speciální samolepky s extrémně výraznými barevnými motivy. Jsou určeny k matení systémů pro rozpoznávání obrazu. Stačí samolepku umístit vedle banánu a neuronová síť náhle objekt neklasifikuje jako banán – a to i když se samotná samolepka mnohem menší než kus ovoce.

CESNET pomůže Evropské kosmické agentuře se zpřístupňováním družicových snímků

V České republice vznikne jeden ze sedmi uzlů páteřní sítě, které se podílejí na distribuci velkého objemu snímků z družic Sentinel do národních datových center, jež je poskytují koncovým uživatelům. Družice Sentinel pozorují Zemi v různých částech spektra: od viditelného světla až po mikrovlny.

Čas jako iluze – výstřední fyzika Kurta Gödela

Kurt Gödel je znám hlavně jako autor slavné věty o neúplnosti, během svého přátelství s Einsteinem se však pustil také do teorie relativity. Jeho práce se nejčastěji zmiňuje v souvislosti se stroji času. Gödel se ovšem navíc domníval, že čas není fyzikální realitou, ale pouze vlastností našeho vnímání. Může být čas cyklický i s ohledem na 2. zákon termodynamiky?

Krátce

Novinky od Proximy Centauri: obří erupce, žádný prach a žádný tranzit. V posledních týdnech bylo uveřejněno několik novinek okolo nejbližší hvězdy od Slunce Proximy Centauri.

Dva druhy krkavců nevermore. Splývají v jediný. Krkavec velký prý ukazuje dost výjimečný jev tzv. reverzní speciace.

Vyšší výkonnost a spolehlivost přijímačů koncentrované fotovoltaiky. Čip z křemíku, používaný v běžných solárních článcích, nahrazuje koncentrovaná fotovoltaika sloučeninou galia a arsenu.

Astrofoto: Tesla mezi hvězdami. Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2018 obdržel snímek „Tesla mezi hvězdami“, jehož autorem je Martin Mašek.

3D tisk jeřábového háku. První a zatím jediný vytištěný vzorek jeřábového háku o rozměrech 70 × 50 × 10 cm a hmotnosti 90 kg vznikal v českém závodě Huisman v průběhu dvou měsíců.

Modelování vápenatých iontů v buňce Přímočará technika umožňuje přesně simulovat buněčnou signalizaci regulovanou vápníkem, proces klíčový pro nespočet biologických pochodů.

Léčba parazity: Živými hlísticemi na rakovinu? Změny v lidském mikrobiomu jsou dávány do souvislosti s nástupem dosud vzácných (většinou autoimunitních) chorob. (úryvek z knihy Jan Votýpka a kol.: O parazitech a lidech)

Unikátní zákrok – autotransplantace ledvin. Netradiční operační výkon dává naději pacientům, u kterých jiné léčebné metody selhaly.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.