abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Jak přepínat zrcadla elektrickým polem

    27. 9. 2017 | Redakce | Různé | 2307×

    Co by si inteligentní medúzy myslely o přirozených číslech. Grafen rozkládá vodu. Co udělá radioaktivita se sklem. Umělá inteligence pro sumarizaci textů. Jak 4. průmyslová revoluce změní trh práce. Mikroskopy, atomová energetika, jehličnany vs. listnáče…

    Lidská mysl, matematika a vesmír

    Ještě jednou o povaze matematiky, další úryvek z knihy Je Bůh matematik: Představme si, že by inteligence nepřebývala v lidech, ale v nějaké obrovské, osamocené a izolované medúze, ponořené v hlubinách Tichého oceánu. Ta by se nikdy nesetkala s jednotlivými objekty a znala by pouze vodu, která ji obklopuje. Jejími základními smyslovými údaji by byl pohyb, teplota a tlak. V takovém čistém kontinuu by nemohla vzniknout nespojitost, a neexistovalo by tak nic, co by se dalo počítat. Jinak řečeno, i koncept tak základní jako přirozená čísla byl možná stvořen lidmi.

    Nový katalyzátor pro rozklad vody – s grafenem

    Elektrolytická fólie navržená vědci z Rice University a University of Houston prý dokáže rozkládat vodu efektivněji než konkurenční metody. Katalyzátor je v tomto případě třívrstvou strukturou z niklu, grafenu a sloučeniny železa, manganu a fosforu.

    Umělá inteligence dokáže shrnout text

    Nová technologie prý dokáže přepsat dokument tak, aby několika větami shrnula jeho obsah. Má jít o shrnutí v přirozeném jazyce, výstup je určen přímo člověku, asi jako kdyby mu shrnutí poskytla živá asistentka. Tyto nástroje obecně pracují dvěma hlavními způsoby: extrakcí a abstrakcí.

    Ozářené sklo připomíná kapalinu

    Jak se mění vlastnosti materiálů, které jsou vystaveny radioaktivnímu záření? Tuto otázku si nedávno položili američtí fyzici a na základě provedených experimentů zjistili, že ozářený materiál má atomovou strukturu, která se více podobá kapalině, a nikoli sklu, jak se dosud předpokládalo.

    Algoritmus vytváří 3D ze snímků mikroskopu

    Algoritmus z Jihočeské univerzity pracuje s obrázky pořízenými na velmi málo odlišných pozicích. Hledá objekty, které nejvíce mění procházející světlo a také ty objekty, které se pohybují. Tím zvýrazňuje detailní buněčné struktury účinněji než všechny dosavadní metody. Výsledkem je virtuální trojrozměrný model buňky.

    Zlaté nanočástice se přepínají na zrcadlo

    Vezmeme dvě vzájemně nemísitelné kapaliny a na jejich rozhraní umístíme nanočástice zlata. Následně můžeme změnami elektrického pole s těmito částicemi manipulovat; podle velikosti vnějšího elektrického pole se zlato shlukuje nebo se částice velké v řádu 10 nm naopak více rozptylují.

    Krátce

    Webová aplikace pro big data se hodí lignvistům i chemikům. Rychle zpracovat a analyzovat velké množství textu a dat. To umí nová webová aplikace QuitaOnline z Univerzity Palackého v Olomouci.

    Dítě žilo několik měsíců s mechanickým srdcem umístěným mimo tělo. Přístroj vypadá jako pumpa, která je umístěna mimo hrudník pacienta. Krev je z těla do pumpy a zpět vedena hadicemi napojenými na komory a velké tepny.

    Kdo s koho – jehličnany versus listnáče. Jsou listnaté lesy ve střední Evropě opravdu těmi původními?

    Záhada KIC 8462852 je zase o něco větší. KIC 8462852 nepřestává fascinovat astronomy. Se záhadnými poklesy jasnosti jedné z momentálně nejslavnějších hvězd v Galaxii vědci příliš nepohnuli.

    Před 60 lety Československo poprvé rozštěpilo atom. Výstavba reaktoru VVR-S v areálu v Řeži u Prahy začala v létě 1955.

    Povolání budoucnosti: Trenér robotů či operátor VR. Jak bude vypadat průmyslová výroba v roce 2030? Zmizí až 40 % současných profesí, pracovních míst ovšem přibude.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.