abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 749 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: K čemu je 3D tisk přímo na kůži?

    4. 5. 2018 | Redakce | Různé | 1262×

    Smyčková kvantová gravitace a neutronová anomálie. Jaká je frekvence jednotlivých číslic v Pí? Prognóza vývoje trhu umělé inteligence. Kuriózní příběh zapomenuté fosílie nejstarší suchozemské rostliny. Nová verze Matlabu a Simulinku. GMO kvasinky možná nahradí chmel v pivu.

    Černé díry a předpovědi smyčkové gravitace

    Smyčková kvantová gravitace se někdy považuje za konkurenci pro superstruny, je každopádně sympaticky uměřená. Neoperuje žádnými dodatečnými dimenzemi, nepotřebuje struny, brány, krajiny mnoha světů ani dosud neznámé formy symetrie. Nicméně: plynou z ní nějaké testovatelné předpovědi? Možná ano – pro černé díry.

    3D tisk elektroniky a buněk přímo na kůži

    3D tisk zřejmě poprvé přímo na ruku. Vojáci by tak mohli být vybaveni dočasnými senzory pro detekci chemických nebo biologických látek. Lidé na cestách by si mohli nechat natisknout solární článek a ten pak využívat k dobíjení mobilní elektroniky.

    Neutronová anomálie a temná hmota

    Více než dvacet let nedokázali vědci zdůvodnit, proč dva typy experimentů udávají různé hodnoty střední doby života neutronů. Američtí fyzici teď přišli s novým vysvětlením. Podle nich se některé neutrony rozkládají na zatím neznámé částice, které by mohly objasnit existenci temné hmoty.

    Nedokazatelná normalita π?

    Je π normální? Paradoxně je tato otázka stále nezodpovězená a znovu a znovu si ji klade mnoho matematiků. Iracionální číslo je normální, pokud platí, že se v jeho v desítkovém zápisu číslice 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 objevují se stejnou frekvencí. (Úryvek z knihy: Joaquín Navarro: Tajemné ? - lze provést kvadraturu kruhu?)

    Umělá inteligence má umožnit hlavně lepší kontakt se zákazníky

    Gartner: Hodnota globálního trhu umělé inteligence dosáhne v roce 2018 objemu 1,2 bilionu dolarů. „Růst hodnoty související s AI bude sledovat křivku ve tvaru S, která je pro rodící se technologie typická. V roce 2018 očekáváme nárůst o 70 procent, toto tempo ale před rokem 2022 zpomalí. Od roku 2020 tak bude růst po několik let pomalejší.“

    Česko má nejstarší rostlinnou makrofosílii světa

    Kuriozita: Rostlina stará asi 450 milionů let na svou příležitost čekala v muzejních depozitářích celých 150 let. Nalezl ji totiž ve skalách u středočeských Loděnic už věhlasný francouzský paleontolog Joachim Barrande, s jehož sbírkou se později dostala do sbírek Vlasteneckého (dnešního Národního) muzea. Nikdo však fosílii nevěnoval pozornost. Až dosud.

    Krátce

    MATLAB a Simulink Release 2018a. Nové funkce v nástroji Neural Network Toolbox umožňují využití Long short-term memory sítí pro řešení regresních úloh.

    Proč Čína ztratila zájem o střelné zbraně? Proč si Čína neudržela svůj náskok v oblasti palných zbraní … pokud jde o odpověď, panuje mezi odborníky jen malá shoda. (Úryvek z knihy: Ian Morris: K čemu je dobrá válka? Konflikty a pokrok civilizace)

    První česká pacientka s transplantovaným brzlíkem. Holčička se narodila se závažnou, životem neslučitelnou a extrémně vzácnou poruchou imunity.

    Nákaza běžným virem ovlivňuje lidskou inteligenci. S dobou od nákazy cytomegalovirem ze skupiny herpes virů se inteligence osob snižuje, a to i tehdy, když se odfiltroval možný vliv stárnutí (plus o metodologii výzkumů tohoto typu).

    Virtuální testování turbín Turbíny budou patřit k hlavním technologickým tahounům v energetickém a dopravním průmyslu.

    Potenciálně obyvatelná planeta Kepler-452b možná vůbec neexistuje. Před necelými třemi lety představila NASA objev exoplanety Kepler-425b; tehdy okolo toho byl slušný humbuk.

    Editované kvasinky nahradí chmel v pivu. Do kvasinek vědci vložili čtyři geny s promotory, které zařizují produkci vonných látek.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.5.2018 15:57 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: K čemu je 3D tisk přímo na kůži?
    Příprava genocidy středoevropských pivařů pomocí GMO kvasinek? Já se bez piva obejdu, ale zjevně nepatřím k většině české populace...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    9.5.2018 10:34 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: K čemu je 3D tisk přímo na kůži?
    Genocida není nástroj pokroku, tito osobové by mohli vykonat ještě spoustu užitečné práce, mají velké zásoby energie na přední čísti těla...
    http://bandzone.cz/_90972
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.