abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 560 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Kde se berou pozitrony

    27. 11. 2017 | Redakce | Různé | 3434×

    Stojí za zvýšeným výskytem antihmoty temná hmota? Nanodiamanty a Li-Ion baterie. Elektrárny na oběžné dráze. S lékařským softwarem na podmořská naleziště zemního plynu. Elon Musk, tahač Tesla Semi a koncept chytrých kolon.

    Stojí za výskytem antihmoty temná hmota?

    Na mexické High-Altitude Water Cherenkov (HAWC) Gamma-Ray Observatory vědci v roce 2008 zaznamenali několik stovek km nad atmosférou Země nečekaně vysoký výskyt pozitronů. Kde se tyto částice vzaly? Nabízela se dvě hlavní vysvětlení. Podle prvního z nich zdrojem byly nedaleké pulzary (tedy rychle rotující neutronové hvězdy), druhý výklad navrhoval blíže neupřesněné procesy, v nichž by se uplatnila temná hmota.

    Baterie s nanodiamanty

    Přidání nanodiamantů by mělo předcházet nežádoucímu usazování lithia na elektrodách Li-Ion baterií. Nanodiamanty se na elektrodě vylučují vedle sebe a lithium jejich chování kopíruje, takže se nevytvářejí vlákna. Baterie podle dosavadních pokusů nezkratuje ani po 100 nabíjecích cyklech. Díky tomu by mělo být možné vyrábět anody i dobíjecích baterií přímo z lithia, a ušetřit tak hmotnost/objem za „balastní“ uhlík.

    Revoluce v energetice: solar space power

    Na geostacionární družice na oběžné dráze a na povrch Měsíce se umístí obrovské množství fotočlánků určených k přeměně solární energie v elektřinu. Ta se přemění v mikrovlny, které se budou vysílat na Zem, kde se znovu přemění v elektřinu. Ta bude rozváděna v již existující a nově vybudované elektrické síti. Počet nutných fotočlánků může být snížen, pokud se sluneční světlo bude vysílat na zrcadla, čímž by se také snížily náklady na vysílání fotočlánků do kosmu. (Poznámka PH: Jedná se o úryvek z knihy Příštích sto let; je převážně o geopolitice, technologie se zde zmiňují jinak jen okrajově.)

    S lékařským softwarem na podmořská naleziště zemního plynu

    Zobrazování lidského těla pomocí ultrazvukových vln a následná softwarová konstrukce 3D modelů je v medicíně dobře známou a hojně využívanou technikou. Dosud ale nikoho nenapadlo použít ji k detekci podmořských ložisek ropy a zemního plyn… Cílem odborníků bylo vyvinout algoritmy, které by celý proces vyhodnocování zautomatizovaly a výsledky by tak byly k dispozici v podstatě okamžitě po nahrání dat do systému. Nový software sám vygeneruje 3D model a poté ho automaticky propojí s GPS souřadnicemi, rychlostí lodi a topografií mořského dna.

    Muskův tahač Tesla Semi a budoucnost chytrých kolon

    Elon Musk při představení Tesla Semi zmínil mj. schopnost jízdy v (poloautomatickém) konvoji tří tahačů s několikametrovými rozestupy. […] Koncept inteligentních kolon se považuje za jeden z budoucích trendů dopravy. Palubní počítače vozidel budou v reálném čase umět nejen vyhodnocovat svou vlastní rychlost a vzdálenost k předchozímu vozu, ale i přímo komunikovat s ostatními vozidly a vytvářet inteligentní formace. Podle dostupných studií to budou právě tyto „silniční vlaky“ kamionů či osobních vozidel, které v budoucnu podstatně sníží spotřebu paliva, zvýší bezpečnost jízdy a prostupnost dálnic. […] Z energetického hlediska jsou elektrotahače výhodné zřejmě ale pouze tehdy, pokud jich pojede alespoň sedm za sebou, Musk počítá se třemi…

    Krátce

    Systém s minimálně 6 exoplanetami v Orionu. Dvacet let hledání a výzkumu exoplanet přineslo objevy mnoha multiplanetárních systémů, kde okolo jedné hvězdy obíhají alespoň dvě planety.

    Nejstarší vyobrazení psa – a hned na vodítku. Archeologové objevili v Arabské poušti asi 8-9 tisíc let starou rytinu lovce, který se chystá ke střelbě z luku. Na rytině v pískovci ho provází 13 psů.

    Smrky ovlivňují hlavně suchá a horká léta. Jak smrky reagují na změny klimatu?

    Středověké hromadné hroby v Kutné Hoře. Pokračování záchranného archeologického výzkumu ARÚ Praha při rekonstrukci hřbitovního kostela Všech Svatých s kostnicí v Kutné Hoře–Sedlci.

    Výkřiky a pohyby ve spánku mohou předcházet Parkinsonově chorobě. Čeští vědci se zapojili do mezinárodního výzkumu vzácné poruchy spánku. Ověřují novou hypotézu a hledají dobrovolníky.

    Hmyz využívá toxiny rostlin pro vlastní obranu. Můry rodu Asota jsou pravděpodobně schopné rostlinné alkaloidy ukládat a využívat k obraně před predátory.

    Konec neandrtálců a teorie her. Kupodivu prý nemusíme hledat žádné speciální teorie, vysvětlit nahrazení neandrtálců Homo sapiens dokáže „buněčný automat“.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.11.2017 14:04 Harvie.CZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Kde se berou pozitrony
    No nevim... Ten mikrovlnej laser na orbitu se mi moc nezda... Kdyz jim to trochu ujede, tak to bude jak v ty bondovce :-D
    30.11.2017 16:58 Homoděj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Kde se berou pozitrony
    Taky by mě zajímalo co s tím krámem bude, až překoná svou životnost.
    2.12.2017 13:44 pavelhouser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Kde se berou pozitrony
    asi prijimac bude nekde v neobydleny oblasti. to samozrejme bude znamenat dalsi ztraty pri prenosu, ale to tehdy asi bude uz zanedbatelny?
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.