Portál AbcLinuxu, 16. května 2024 16:12

Týden na ScienceMag.cz: Kromě excitonů existují i biexcitony

2. 5. 2022 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Kromě excitonů existují i biexcitony  

Bakterie rozezvučí grafen, jako bubínek. Stopy různorodého života v hornině staré snad až 4 miliardy let. Mikronova – hvězdná exploze s lokální termojadernou reakcí. Fraktální dimenze a fyzika. Kapsy v ledu Europy. Astronauti a zimní spánek.

Poprvé stanovili vazebnou energii biexcitonů

Exciton je kvazičástice, kombinace elektronu exctiovaného na vyšší energetickou úroveň a kladně nabité díry na jeho původním místě. Co je potom biexciton? Můžeme si ho prý představit nějak jako molekulu vodíku, prostě kombinaci dvou „atomů“, které se samy zase skládají z jedné kladně a jedné záporně nabité částice.

Hornina stará asi 4 miliardy let má obsahovat fosilie dávných bakterií

Podle nové studie existoval na Zemi rozvinutý a rozmanitý mikrobiální život již minimálně před 3,75 miliardami let. To se zdá být přece jen trochu brzo, i kdybychom připustili samotný vznik života už před 4 miliardami let; navíc řada vědců předpokládá, že k tomu došlo později (spodní limit je asi 3,5 miliardy let).

Bakterie rozezvučí grafen. Pozná se tak, zda žije

Napadla vás někdy otázka, zda bakterie vydávají zvuky? Kdyby tomu tak bylo a my bychom dokázali tyto zvuky (jistěže velmi slabé) zachytit, odlišili bychom tím živého bacila od mrtvého. Takže po aplikaci antibiotika bychom ze zvukového záznamu také poznali, zda bakterie před námi je/jsou rezistentní…

Astronomové objevili nový druh hvězdné exploze, říkají mu mikronova

K mikronovám dochází u některých bílých trpaslíků, kde silné magnetické pole dopravuje hmotu do blízkosti magnetických pólů. Vědci poprvé pozorovali, že k termojaderné reakci může dojít na povrchu jen lokálně. Vodík může být shromážděn poblíž magnetických pólů některých bílých trpaslíků, a proto k fúzi dojde pouze v omezeném prostoru.

Krátce

C/2014 UN271: Do centra Sluneční soustavy míří největší kometa. Z okraje Sluneční soustavy k nám míří rychlostí asi 35 000 kilometrů za hodinu obrovská kometa o průměru přibližně 130 km. Při svém největším přiblížení v roce 2031 dorazí asi do vzdálenosti 1,6 miliardy km od Sluce (zhruba vzdálenost Země od Saturnu).

Fraktální dimenze má určovat fyzikální vlastnosti látky. I když fraktální (neceločíselná) dimenze je matematická abstrakce, nikoliv fyzikální vlastnost, příslušná „zrnitost/členitost“ má s fyzikálními vlastnostmi souviset, a to univerzálně.

Editace genů a CRISPR – technologie, která Evropě utekla. V roce 2019 tři francouzští vědci vyhodnotili patenty udělené CRISPR produktům a zjistili, že Evropa už nyní dramaticky zaostává. (úryvek z knihy Matt Ridley: Jak fungují inovace)

Nejstarší písemná zmínka o polární záři má být ze starověké Číny. Kultury existující v oblastech, kde bývá polární záře běžně k vidění, nepatřily zrovna k průkopníkům písma. Kdy tedy někdo poprvé napsal o polární záři?

Tučná strava udělá z tyčinkovitých bakterií kulové. Tvar buňky ovlivňuje její fyzikální a chemické vlastnosti. Různé typy buněk mají různé tvary, které podporují jejich efektivní fungování. A jaký tvar měly úplně první buňky, když se začal vyvíjet život?

Při vzniku pozemského života mohly hrát roli i kyanidy. Dnes kyanid funguje pro pozemský život jako jed, nicméně při vzniku života mohl umožňovat fixaci oxidu uhličitého a jeho přeměnu na organické sloučeniny.

Modifikované kvasinky hledají nádorové buňky. Oproti nákladným diagnostickým metodám jako je např. průtoková cytometrie, je možné s využitím technologie Sampling Human analyzovat miliony lidských buněk (např. vzorky lidské krve) najednou – tzn. mnohonásobně rychleji.

Jak PARP inhibitory působí v nádorových buňkách. Při přirozeném dělení buněk je potřeba opravit až desetitisíce nespojených Okazakiho fragmentů.

Zoo Praha získala vzácné luskouny. Savce, kteří mají tělo pokryté šupinami.

Mikroskopická zemětřesení v kovech. Nejdůležitější inovací je možnost záznamu akustické emise, tj. elastického vlnění uvolněného v důsledku pohybu dislokací během deformace.

Co se mohou astronauti naučit ze zimního spánku zvířat. Zimující savci si svalovinu šetří tím, že dusík jinak vylučovaný v podobě močoviny opět vstřebávají, respektive s pomocí svých střevních mikroorganismů recyklují zase do aminokyselin a proteinů.

Život by na Europě mohl být i blíže povrchu. Radarové zkoumání grónského ledu, pod nímž, jak se nakonec ukázalo, se skrývaly vodní kapsy, vedlo vědce k domněnce, že na Europě by to mohlo být stejné.

Cvrček polní hmyzem roku 2022. Na rozdíl od mnoha jiných nápadných druhů hmyzu cvrček v Česku neubývá. Naopak, v posledních letech zaznamenáváme jeho rychlé šíření…

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.