Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 09:10

Týden na ScienceMag.cz: Kvantové magnety

14. 4. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Kvantové magnety  

První snímek černé díry. Optické analogové počítače. Hádanka kolem čísla 42: je to součet tří trojmocí? Důkaz existence temné hmoty? Automaticky generované vědecké publikace. Látky kapalné v jediné dimenzi a řada dalších podivností.

Návrat analogových počítačů, tentokrát optických?

Metamateriál může manipulovat světlem tak, že přitom řeší určité integrální rovnice. Prý řádově efektivněji, než počítače klasické. Je to něčím víc než kuriozitou? Podle autorů výzkumu by v podstatě roli příslušného optického analogového počítače mohlo hrát i něco na způsob obyčejného přepisovatelného disku CD.

Dvě galaxie bez temné hmoty

Analýza dat z Keck Cosmic Web Imager (KCWI) vede opět k závěru, že galaxie NGC 1052-DF2 neobsahuje vůbec žádnou nebo téměř žádnou temnou hmotu. Galaxie bez temné hmoty jsou paradoxně naopak argumentem pro její existenci, protože zde bychom situaci nemohli popsat prostě úpravou matematiky gravitačních zákonů – i když je to celé samozřejmě složitější.

Jaká čísla jsou součtem tří trojmocí? 33 ano, 42 zůstává jako hádanka

Hravý problém z oblasti teorie čísel, součet tří krychlí. Mohou být celá kladná čísla vyjádřena jako součet tří trojmocí? Respektive – jaká ano a jaká ne? A jakou roli v příslušném matematickém výzkumu hraje hrubá výpočetní síla?

Kagome, kvantové magnety a topologické materiály

Pojem kagome v tomto případě znamená vzor na japonských tkaninách, kombinující trojúhelníky a šestiúhelníky. Výzkum na Princeton University nyní vede k závěru, že takové 2D materiály by mohly mít velmi unikátní vlastnosti: být topologické, v jiných ohledech připomínat grafen nebo dokonce podivné magnety.

Astronomové pořídili první snímek černé díry

Černá díra vytvoří podle předpovědí obecné teorie relativity tmavou oblast, něco jako stín. „Stín černé díry, způsobený gravitačním ohybem světla a jeho záchytem pod horizontem událostí, odhaluje spoustu informací o podstatě těchto fascinujících objektů a umožnil nám změřit hmotnost černé díry v centru galaxie galaxie Messier 87,“ uvedli autoři výzkumu.

Algoritmus vygeneroval vědeckou knihu o Li-Ion bateriích

Odborný text je na jednu stranu proti beletrii jednodušší v tom, že má formalizovanější strukturu, na druhé straně zde ale zase chybu těžko prezentovat jako záměr (absurdní vtip, experimentální použití jazyka apod.). Jak bude tato metoda přijata, svěříme algoritmu knihu jako celek?

Krátce

60 let od pádu Příbramských meteoritů. Meteority s rodokmenem, světové prvenství i nedávné příběhy Neuschwanstein a Morávka.

Golfský proud v mořích Europy? Silné magnetické pole Jupiteru by mohlo hýbat oceány na Europě a vytvářet v nich proudění.

Možná největší objev TESS: Našla kometu u legendární Bety Pictoris. Pozorovat tranzit komety před hvězdou je teoreticky možné.

Draslík kapalný v jediné dimenzi. Rozpuštěné řetězce: Nové skupenství hmoty, struktura na pomezí pevných a kapalných.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA
Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence analyzovala vlastnosti temné energie
Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.