abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 749 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Modelování chaosu

    3. 8. 2018 | Redakce | Různé | 1932×

    V počítačových modelech chaotických systémů může prý následek předcházet příčině. Testování různých teorií gravitace a superhmotné černé díry. Terraformace Marsu. Nové koncepce baterií. Kvarky, gluony a hmota po velkém třesku. Reklama a teplota.

    Škálovatelná baterie vodík-mangan pro efektivní skladování energie

    Základem nového článku je běžně používaný (i v bateriích) síran manganatý, novinkou ovšem je jeho kombinace s vodou. Do vodného roztoku se prostě přivádí „přebytečný“ elektrický proud. Dochází na jedné straně k vylučování oxidu manganičitého na katodě, na druhé straně se na anodě uvolňuje vodík.

    Ideální jaderná kapalina z kvarků a gluonů

    Experiment STAR dokáže zaznamenávat až tisíc srážek za sekundu. Komplexní analýzou těchto dat na výpočetních centrech v BNL a Lawrence Berkeley National Laboratory v Berkeley získáváme nové fyzikální informace. Pro nás je nejvíce zajímavá část srážky, která trvá po dobu 10 na -23 s. Po tuto dobu je jaderná hmota extrémně horká a hustá. Tento okamžik je zajímavý i z pohledu kosmologie…

    Rudý posun a relativita u černé díry

    Předpovědi Einsteinovy obecné teorie relativity poprvé potvrzeny v blízkosti superhmotné černé díry. Nová měření jasně odhalila efekt označovaný jako gravitační rudý posuv (gravitational redshift). Světlo hvězdy je velmi silným gravitačním polem černé díry nataženo na delší vlnovou délku. Pozorovaná změna vlnové délky záření přicházejícího od hvězdy S2 je v dokonalém souhlasu s předpovědí na základě Einsteinovy obecné teorie relativity (testovány byly i jiné modely).

    Terraformace Marsu je prý neuskutečnitelná

    K zahřátí planety by bylo potřeba dostat do atmosféry maximum místního oxidu uhličitého. Problém má ovšem spočívat v tom, že na povrchu Marsu ho prostě dostatek není, a to ani pokud jde o minerály, z nichž by se CO2 mohl uvolňovat. A co se týče vodní páry nebo jiných skleníkových plynů… Současné technologie prý prostě na proměny klimatu rudné planety nestačí.

    Chaotické systémy porušují princip kauzality

    Při počítačové simulaci změny směru času u běžných, tzv. lineárních systémů matematické metody detekce kauzality, podle očekávání, prohodí příčinu a následek. Avšak u chaotických systémů příčina zůstává příčinou i při zpětném běhu času, a to i tehdy, když se odehraje až po následku. Tento paradox můžeme pozorovat alespoň v počítačové simulaci…

    Krátce

    Fotosyntéza a její účinnost. Lesům mírného pásu a boreálním lesům často dominuje jen několik druhů, ale může v nich být koncentrováno mnohem více dřevní hmoty na hektar než v jejich nejbohatších tropických protějšcích. (úryvek z knihy: Vaclav Smil: Energie – průvodce pro začátečníky; Smil je oblíbeným autorem Billa Gatese.)

    Z moře do sladké vody za pouhých 100 let. Evoluci si většinou představujeme na podstatně delší časové škále, než co předvedl pstruh.

    HARPS opět loví exoplanety u blízkých hvězd. Začala kampaň Red Dots #2. Do 30. září bude HARPS s pomocí dalších dalekohledů pozorovat 10., 20. a 21. nejbližší hvězdný systém Proxima Centauri.

    Kalixareny přenášejí další molekuly. Molekuly kalixarenů obsahují čtyři benzenová jádra propojená do kruhu, takže jejich struktura připomíná kalich (kalix).

    Evoluce genů ptačí imunity. Drobné změny povrchového náboje mohou představovat rozdíl mezi silnou odpovědí a utlumením imunitní reakce.

    Na Vyšehradě vrcholí archeologický výzkum nejstaršího kostela. Odkryv této dávno zaniklé památky, která pochází někdy z období mezi lety 950–1050, vzbudil velký zájem již v roce 2014, kdy bylo objeveno zdivo východní oltářní niky.

    Rozervaná těla hvězd odhalují původ radioaktivních molekul. Pozorování radioteleskopem ALMA pomohla objevit radioaktivní izotop hliníku v pozůstatcích po explozi hvězdy CK Vulpeculae.

    Na reklamu reagujeme podle teploty. Aneb emoční teplo a chlad prý opravdu souvisejí i s teplotou fyzikální, nejde čistě o metaforu.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.