abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Neuronové tranzistory

    14. 10. 2017 | Redakce | Různé | 2019×

    Mořské proudy a topologické izolátory. Umělá inteligence a falešné informace. Prstence nejen kolem velkých planet. Jsou psi praváci, nebo leváci?

    Tropické moře se prý chová podobně jako topologický izolátor

    Topologické izolátory jsou látky, které vedou elektrický proud po svém obvodu, nikoliv však uvnitř. Jak to souvisí s mořskými proudy? Vědci tvrdí, že při regulaci oceánského proudění hraje roli magnetického pole Coriolisova síla. Hrana/okraj topologického izolátoru odpovídá rovníku, kde má Coriolisova síla nulovou hodnotu. Rovník se tak v podstatě chová jako dva okraje topologického izolátoru slepené dohromady. (Je zde hlubší podobnost, nebo na oba jevy pouze sedne stejný matematický popis, nevíc jen v jednom z modelů?)

    Falešné informace: dokáže je umělá inteligence lépe vytvářet, nebo odhalovat?

    Umělá inteligence a pracovní trh. Blízká budoucnost chatbotů. Strojově vytvářený obsah. Prognóza Gartneru: Do roku 2020: Falešná realita či falešný obsah vytvářený pomocí umělé inteligence (AI) předstihne možnosti AI jej detekovat, což vyvolá rostoucí digitální nedůvěru. Budeme konzumovat více falešných informací než těch odpovídajících realitě (poznámka: bylo tomu někdy jinak?).

    CRISPR dokáže editovat i RNA

    Naděje pro lidi s ALS a Huntingonovou chorobou? „Toxická RNA“ neznamená pouze to, že se nevytváří správný protein, ale příslušné molekuly se pak také v buňce hromadí a tvoří shluky/ložiska. Editování RNA může znamenat jak vystřihání konkrétních sekvencí, tak i likvidaci celých ložisek.

    2D materiál pro neuronový tranzistor

    Neuronové tranzistory postupně dospívají, zvyšuje se jejich rychlost, hustota i schopnost zpracovávat vstup. Jedním z nadějných materiálů pro neuronové tranzistory je 2D molybdenit, sloučenina, která má některé výhody i oproti grafenu. Výzkumníci na tomto základě dokázali sestrojit zařízení s vyšším maximálním počtem vstupů a laditelnou frekvencí.

    Krátce

    Nobelova cena za chemii a nástup kryoelektronové mikroskopie. Kryo-elektronová mikroskopie – nová hvězda vědeckých laboratoří, oceněná letošní Nobelovou cenou za chemii. Co všechno se vyrábí v Brně?

    Kronos asi žral! Astronomové objevili zvláštní pár hvězd podobných Slunci. Astronomové se podívali na dvě hvězdy: HD 240430 a HD 240429, kterým dali přezdívky Kríos (HD 240429) a Kronos (HD 240430) podle bratrů z řecké mytologie. Proč?

    Eneolit v Evropě: orba, mléko, pivo. Lidé už tehdy mohli vařit pivo víceméně běžně, přitom se s ním však přímo neobchodovalo… (úryvek z knihy Lidé a dějiny)

    Jsou psi praváci nebo leváci? A co tah na sever? Psi volili mezi dvěma identickými miskami se stejnou potravou, které byly umístěny nalevo a napravo od psa a byly otáčeny tak, aby jejich umístění postupně vystřídalo všechny světové strany. A výsledky?

    Incest u neandrtálců možná nebyl pravidlem. Jak dnes většinou předpokládáme, neandrtálci žili v malých, od sebe dost izolovaných skupinách. Problém je ale trochu v tom, že obecné závěry zakládáme na ne zrovna komplexních datech.

    Astrofoto: Velké americké zatmění. Titul Česká astrofotografie měsíce za září 2017 obdržel snímek Vteřiny před a po zatmění.

    Objeveny prstence u trpasličí planety Haumea. Prstence nemají jen obří světy jako Saturn, Uran či Neptun.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.