abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 677 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Planety v centru Mléčné dráhy

    24. 9. 2021 | Redakce | Různé | 2041×

    Moudrost davu. Dokážeme úspěšně předpovědět, kdy k nám dorazí světlo supernovy? Kvasary jako standardní svíčky. Neutron má na povrchu záporný náboj. Proč se zlato vyskytuje vedle arsenu.

    Kvasary jako kosmické standardní svíčky na velké vzdálenosti

    Nejstarší známé kvasary pocházejí nejspíš z doby už asi 7 milionů let po velkém třesku, což by nám samozřejmě podstatně rozšířilo možnost měřit odpovídající rudé posuvy. Další výhodou kvasarů je, že jich byly v posledních několika letech objeveny statisíce. Fyzikální procesy v kvasarech jsou navíc odlišné od procesů v supernovách, to zase poskytuje škálu nezávislou na jiných standardních svíčkách a možnost vše porovnávat, a ověřovat tak soulad se stávajícími hodnotami základních kosmologických parametrů.

    Nový algoritmus má předpovědět výsledek kombinací znalosti jednotlivce a moudrosti davu

    Lidé dostanou za úkol odpovědět na nějakou otázku, která má jednoznačné řešení, třeba seřadit města podle velikosti. Každého respondenta se lze prostě jen zeptat a chtít jeho vlastní odpověď. Nebo se můžete každého zeptat na to, jak si myslí, že odpoví ostatní (tímto způsobem dostanete ve většině případů lepší výsledek). A nebo můžete obě tyto otázky zkombinovat…

    Planety budou běžné i v centru Mléčné dráhy

    Přestože byly v Mléčné dráze objeveny už tisíce exoplanet, většina z nich se nachází ve vzdálenosti menší než několik tisíc světelných let od Země. Naše galaxie má však rozlohu více než 100 000 světelných let. Jak jsou planety rozloženy na úrovni celé Galaxie, o tom jasnější představu nemáme. V galaktické výduti je velmi odlišné prostředí než v naší oblasti vesmíru…

    NASA předpovídá, že světlo ze supernovy dorazí v roce 2037

    Očekávaný čočkovaný obraz bude výsledkem světla, které při tom projde přímo středem kupy galaxií, kde předpokládáme vysokou koncentraci temné hmoty. Obrovská hmotnost kupy galaxií ohýbá světlo, což způsobuje delší časové zpoždění než jiné čočky. Částečně při tom testujeme i naše teorie o temné hmotě, respektive jejím rozložení…

    Krátce

    Neutron má opravdu na povrchu záporný náboj. Podle nových výsledků mají tyto kvarky být v neutronu rozloženy určitým pravidelným způsobem, takže neutron má ve výsledku na povrchu malý záporný náboj a uvnitř malý kladný.

    Přístroje ESO pořídily nejlepší snímky podivné planetky ve tvaru kosti pro psa. Tým astronomů využívající dalekohled ESO/VLT získal dosud nejostřejší a nejpodrobnější záběry planetky Kleopatra.

    Jak se měnily názory na vznik jeskyní. Od 80. let se názory krasových badatelů vydaly dvěma hlavními směry. Jedním z nich byla představa již zmíněného uplatnění termálních vod při vzniku jeskyní… (úryvek z knihy K. Žák, V. Cílek, M. Majer: Srdce Českého krasu)

    Družice spolupracující jako včely v úlu. Už víme, že písečný prach ze Sahary proudící nad amazonské pralesy ovlivňuje v určitých částech roku proces vzniku oblačnosti nad Atlantikem.

    CRISPR má už verzi 3.0. Nová verze velmi univerzálního genového editoru CRISPR už není určena pro vystřihování genů, ani k aktivaci jediného genu, ale hned k regulaci aktivity více genů najednou.

    Mák domestikovali (i) pod Alpami. Tedy možná. A mohlo k tomu samozřejmě dojít na různých místech nezávisle na sobě.

    Krize středního věku může postihnout i hvězdy. Střední věk hvězd znamená zhruba stáří našeho Slunce a krizí se myslí prudké změny jejich aktivity a rychlosti rotace.

    Proč se zlato vyskytuje vedle arsenu. Jaká je vůbec příčina, že se někde koncentrují ložiska zlata? Zlato je nereaktivní, a mohlo by být tedy v zemské kůře rozptýleno rovnoměrně. Mezinárodní skupina geochemiků nyní dává vznik zlatých ložisek do souvislosti s arsenem.

    Karborany mohou pomoci při léčbě nádorů. Vědci nalezli způsob, jak připravit první kladně nabité karborany – tedy sloučeniny boru, vodíku a uhlíku.

    Závažnost Covid-19 lze odhadnout z výtěru nosohltanu. Při běžně prováděném výtěru z nosohltanu lze předpovědět závažnost aktuálně probíhajícího infekčního onemocnění.

    Je pro štiku lepší lovit ze zálohy, nebo aktivně? Podmínky ve dvou zkoumaných jezerech jsou velice podobné kromě výskytu ponořených vodních rostlin…

    Vinaři se snaží zkrotit oxid uhličitý a zpětně jej využít. Plyn, který samovolně vzniká v každém provozu, vinaři dosud paradoxně nakupují.

    Nejstarší prosné pivo ve vědru z doby bronzové. Jde o první nález vědra s motivem sluneční bárky z doby bronzové na území České republiky a zároveň je to nejstarší doklad o výrobě prosného bylinného piva v Evropě.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.