abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (13%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 439 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Proč ani nový Aibo nevypadá jako pes

    19. 1. 2018 | Redakce | Různé | 1868×

    Kovové nanopěny, led na Marsu, voda jako elektrolyt baterií, grafenové květy, 3D tisk ve stavebnictví. Skrývá Cheopsova pyramida železný trůn? Tesla Roadster přišla o titul nejrychlejšího elektromobilu. Co jsou to dnové ledy.

    Jak na kovové pěny

    Nanopěna z palladia by se mohla využít k ukládání vodíku i všude tam, kde se hodí nasadit materiály s velmi nízkou hustotou. Novinkou je také výrazné zjednodušení výroby těchto materiálů.

    Co Aibovi chybí do psa?

    Starého psa naučili novým kouskům – a co dál? Překvapilo mě, že sympatický robotický psík si na tak dlouho dobu vzal volno a Sony představila další verzi až po tak dlouhé době. Když toho tolik umí, proč se ale tvůrci nepokusili dodat i trochu psovitější vzhled? Je těžší napodobit tělo než duši? Aibové jako avatary našich zemřelých zvířecích miláčků? (glosa na témě robotických psů a příbuzných technologií)

    Ledovce těsně pod povrchem Marsu

    Na základě dat ze sondy NASA Mars Reconnaissance Orbiter vědci popsali 8 lokalit, kde díky erozi prudkých svahů vystupují až prakticky k povrchu planety velká ložiska ledu. Tyto zdroje vody by mohly být dobře využitelné pro další průzkumné mise, ať už robotické nebo s lidskou posádkou.

    Li-Ion baterie s vodou v elektrolytu

    Díky nové technologii by baterii nemělo hrozit vznícení ani výbuch, jako je tomu při dnes nejčastějším použití organických látek v roli elektrolytu. Voda jako elektrolyt se dosud využívala v bateriích typu nikl-kov hydrid, ty ale mají nízký výkon.

    Grafenové květy

    Na Johns Hopkins University a MIT přišli s technikou, kdy se grafenové listy samy složí do 3D tvarů a přitom si zachovají své unikátní vlastnosti 2D materiálu. Výzkumníci vyšli z normálních 2D listů o rozměrech v řádu desítek nanometrů a ty se pak do požadovaného tvaru („květu“) skládají samy pouze účinkem tepla. Definice 3D struktur se má řídit mj. tím, jaké další látky se ke grafenu připojí.

    Prostorové materiály pro 3D tisk

    Vypadají jako pórovité membrány z hodiny přírodopisu. Chytré stavební struktury, jejichž statické, dynamické a izolační vlastnosti lze na míru přizpůsobit, mohou mít lepší vlastnosti než klasické stavební výplně. Zhruba kilový válec z kukuřičného škrobu v testech odolal zatížení pěti tun, teprve pak se zdeformoval.

    Krátce

    Co se skrývá v Cheopsově pyramidě. Snad prostor s velkou slávou loni detekovaný pomocí mionů ukrývá železný trůn pro mrtvého faraona?

    Astrofoto: Altair a měsíční halo. Titul Česká astrofotografie měsíce za prosinec 2017 obdržel snímek „Měsíční Vršatec“.

    Namísto protézy vyřeže chirurg chlopeň z osrdečníku. Ve FN Motol byla poprvé v ČR provedená nová metoda rekonstrukce srdečních chlopní.

    České vodní nádrže se oteplují hlavně zjara. Chemické složení vody obou nádrží úzce odráží to, co se děje v krajině, zejména v hospodaření na polích.

    Nejrychlejší elektromobil už není Tesla Roadster. Za silným výkonem modelu Miss R stojí patentovaný systém chlazení baterií a speciální kapalina Novec.

    Podivné chování hvězdy prozradilo černou díru. První černá díra, která byla objevena v kulové hvězdokupě přímým pozorováním jejího gravitačního působení.

    Ledové zácpy, dřenice a dnové ledy. Dnové (hlubinné) ledy jsou téměř neznámým pojmem a jejich tvorba není ještě zcela uspokojivě vysvětlena. (úryvek z knihy Voda a krajina)

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.