Portál AbcLinuxu, 16. dubna 2024 09:34

Týden na ScienceMag.cz: Rekordní přenos větších kvantově provázaných stavů

2. 2. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Rekordní přenos větších kvantově provázaných stavů  

Vývoj evropské infrastruktury pro kvantovou komunikaci. Záření černých děr detekováno? Platí i ve vědě, že pravda je souhlas? Koronavirus vs. chřipka. Nejteplejší exoplaneta. Pyramidy z atomů zlata.

Gravitační vlny mají potvrzovat Hawkingovu teorii o černých dírách

Ozvěny v signálech gravitačních vln naznačují, že horizont událostí černé díry má komplikovanější povahu. A jak to souvisí s Hawkingem a entropií černých děr? Gravitační vlny vznikající při kolizích černých děr a neutronových hvězd a podobných kataklyzmatických událostech by měly s Hawkingovým zářením u černých děr interagovat a odrážet se od něj. Což se prý děje…

Rekord: Provázaný stav atomu a fotonu přenesli optickým vláknem na 20 km

V rámci kvantové komunikace/kryptografie informaci obvykle nesou fotony. Přepravit provázaný (zapletený) stav jiných částic je samozřejmě mnohem náročnější. Proto ani nový rekord není na pohled zvlášť oslnivý – 20 km, a to ještě v optickém vlákně, nikoliv vzduchem.

Česko se připojilo k zemím vyvíjejícím evropskou kvantovou komunikační infrastrukturu

Plánované komunikační kanály mají prioritně sloužit k zabezpečení kritické informační infrastruktury. Prvním krokem bude kvantová distribuce šifrovacích klíčů. K samotnému přenosu dat mají být využity existující pozemní optické sítě, které budou sloužit k přenosu dat na kratší vzdálenosti, a také orbitální družice, které umožní přenos informací na globální rovni.

Jak odhadnout, zda má odborník pravdu?

Poměrně kuriózní nápad, jak zkusit poznat, že nějaká předpověď je správná, aniž rozumíme oboru, představili němečtí vědci. Prý stačí zjistit, jak v minulosti dotyčný/á byl ve shodě s názory jiných odborníků, a to opět bez ohledu na to, zda příslušná volba byla správná…. Co si o tom má člověk myslet?

Krátce

Vědci asi našli kosti bojovníků z bitvy u Lipan. Pozůstatky z kostnice v Žehuni.

Metalurgie jako rituál. První měděné výrobky nebyly praktickými předměty. Makotřasy, archeoastronomie a megalitický yard. (úryvek z knihy Kolektiv autorů: Sto let v archeologii)

Vyloupené hrobky faraonů způsobily inflaci. Královské pohřby představovaly způsob „ukládání“ zlata, jehož množství v oběhu se díky tomu po mnoho generací udržovalo na přibližně konstantní úrovni.

Černý kámen z výbuchu Vesuvu je ve skutečnosti zbytkem mozku oběti. Při výbuchu Vesuvu v roce 79 n. l. bylo spolu s nejznámějšími Pompejemi zničeno i nedaleké město Herculaneum, odkud pochází kuriózní nález…

Astronomové našli planety v obyvatelné oblasti, které bychom mohli brzy vidět na vlastní oči. Nalezeno bylo 16 kandidátů u 9 červených trpaslíků.

Na rekordně horké exoplanetě nepřežije ani molekula vodíku. Současné pozorovací techniky už umožňuje dozvědět se o exoplanetách celou řadu velmi detailních informací…

Tibetská doga má geny pro hemoglobin od místních vlků. Tibeťané mají pro pobyt ve vysokohorském prostředí genetické adaptace související s funkcí hemoglobinu. Místní psi rovněž.

Informace o evoluci dobře zachovávají proteiny z fosilní zubní skloviny. Genetikům se podařilo extrahovat komplexní biologické markery z 1,77 milionu let starého zubu nosorožce.

Atomy zlata jsou unikátní, vytvářejí pyramidy místo koulí. 20 atomů zlata se samovolně uspořádá do tvaru pyramidy se základnou rovnostranného trojúhelníku, tj. do pravidelného čtyřstěnu.

Na olympiádě budou roznášet pití roboti od Toyoty. Při podání ruky jinému člověku má operátor ovládající robota takřka stejný pocit, jako kdyby sám stisknul ruku.

Enzym akrosin je nadějí pro neplodné páry. Myší modely jsou omezené, výzkum akrosinu byl proveden na geneticky upravených křečcích.

Všichni se bojí koronaviru, většího zabijáka přitom mají vedle sebe. V USA jsou zatím dva nakažení koronavirem. Chřipka každoročně v USA nakazí 13 milionů lidí, z toho zemře 6 600, ve špatné sezóně to ale může být i 61 000 (běžná chřipka, nic mediálně zajímavého typu chřipek prasečích nebo ptačích).

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli
Týden na ITBiz: Kvantové počítače a kybernetické hrozby

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.