abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 730 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Samohybné kapaliny

    25. 4. 2017 | Redakce | Různé | 2604×

    3D tisk v českých firmách. Produktivní a neproduktivní válka. Hledání v operační paměti (lidské). Svět jako sázkový kurz, volný trh a bayesovská statistika.

    Samohybné kapaliny – čerpadlo na bázi mikrotubulů

    Není třeba rozdílu tlaku ani gravitace. Mohla by jednou ropa téct potrubím „sama“? Výzkum, který má vést ke zcela nové třídě kapalin i systémů pro jejich proudění, byl inspirován mechanismy fungujícími v živých buňkách. V kapalině nakonec vznikl vířící vzor, tyto víry se navíc podařilo synchronizovat, takže vytvářely proud směřující jedním směrem.

    3D tisk z kovů se v českých firmách prosazuje jen pomalu

    Výsledky rozsáhlého průzkumu. Využití 3D tisku v ČR, zejména v automobilovém a leteckém průmyslu. Chybějící know-how a další limity nové technologie. 3D tisk a obchodní modely. Koupě vs. pronájem 3D tiskárny. Zatím se tisknou spíše prototypy, ale plánuje se takto vytvářet i finální výrobky. Porovnání ČR se světem. Prostor pro dodavatele: související služby. Plast a kov: Ve velkosériové výrobě, zejména v automobilovém průmyslu, kde by se do budoucna dobře uplatnila technologie tisku kovových dílů, je současným limitem především rychlost tisku.

    Dílna pro kutily – CNC i laserová řezačka

    Jihomoravské inovační centrum otevírá v Brně první nonstop veřejně dostupnou digitální dílnu s vybavením za tři miliony korun. Dílnu může využívat po registraci kdokoliv. FabLab je zkratka z „fabrication laboratory“ neboli výrobní laboratoře a označuje místo vybavené počítačově řízenými stroji, které jsou schopny vyrobit širokou škálu výrobků. FabLab Brno je součástí celosvětového hnutí, jehož členy – tzv. makery – definuje to, že se nespokojí s hotovým řešením produktů, které najdou v obchodě. Místo toho si na míru vyvíjejí a vyrábějí vlastní, postupy na jejich vylepšování pak mezi sebou sdílejí.

    Produktivní a neproduktivní válka

    Válka snižuje množství násilných úmrtí – ale jen někdy. Anglický archeolog Ian Morris se ve své knize o dějinách válek zabývá jejich dopadem na vývoj lidské civilizace. Polemizuje s představou, že kdy existovaly nějaké mírumilovné kultury. Klíčové je Morrisovo rozlišení válek na produktivní a neproduktivní. A jak to souvisí s „temným středověkem“?

    Hledání v operační paměti (lidské)

    Jaké lidské duševní procesy probíhají sériově a jaké paralelně? Otázku lze řešit empiricky, studiem reakčních časů. Můžeme třeba testovat, jak lidé zpracovávají řady čísel…

    Nate Silver se odmítá kát, statistici prý neselhali

    Svět jako sázkový kurz a kdo může za to, že třeba prognózy k americkým prezidentským volbám nevyšly. Jak rozumět statistice. Jedna úspěšná prognóza génia ani proroka nedělá. Jak souvisí Adam Smith a Thomas Bayes, volný trh a bayesovská statistika.

    Krátce

    Vlákna z oxidu křemičitého proti vlhkosti. Materiál půjde použít jako nosič pro katalytické nanočástice, což umožní konstrukci filtrů pro spalovací motory.

    Veletrh vědy: Klamárium, dron i jaderný reaktor. Veletrh vědy přinese novinky a zajímavosti od více než 80 vystavovatelů – vědeckých pracovišť, firem, science center i univerzit.

    Nově objevená exoplaneta s šancí na život. Extrasolární planeta typu super-Země obíhající kolem červeného trpaslíka ležícího asi 40 světelných let od Slunce by mohla být novou držitelkou titulu ‚nejlepší místo pro hledání známek života mimo Sluneční soustavu‘.

    Nově objevená neolitická studna. Nález z mladší doby kamenné, kdy lidé používali především povrchovou vodu.

    Jupiter má malého kamaráda, asteroid 2015 BZ509. Na rozdíl od tzv. trojanů jde o těleso s retrográdním pohybem.

    Navigace Naviterier – pomůcka pro nevidomé z ČVUT. Navigace plánuje trasu po chodnících a popisuje ji podobně, jako by to udělal člověk.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Diskuse k tomuto článku

    Vložit první komentář
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.