Portál AbcLinuxu, 13. května 2024 04:54

Týden na ScienceMag.cz: Sítě optimalizované podle žab

18. 4. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Sítě optimalizované podle žab  

ČVUT má nový superpočítač pro umělou inteligenci. Materiály s hyperbolickou kostrou nabízejí zvláštní vlastnosti. Stylometrie určuje autorství klasických děl. Vltavíny, geny neandrtálců v nás a exoplanety.

Počítačová analýza: Béowulf je dílo jediného autora

Stylometrie a staroanglický epos Béowulf. Nejpádnějším důkazem o autorství má být nikoliv statistika na úrovni slov, ale menších jednotek – frekvence výskytu kombinací písmen. Pro každého autora má být zvlášť specifická statistika ve stylu frekvence kombinací „ab“ vs. „ac“ vs. „bc“ atd. v textu. A jak to souvisí s J. R. R. Tolkienem?

Kvákání žab inspirací pro sítě Internetu věcí

Žabí samci si při lákání samic kvákáním šetří síly. Snaží se synchronizovat vydávané zvuky – zmlknout v okamžiku, kdy kváká příliš mnoho jiných žab, nicméně zase nekvákat úplně mimo. Matematický model popisující kvákot by prý mohl pomoci zefektivnit senzory v systémech Internetu věcí (IoT), kdy je třeba kvůli omezené šířce pásma neposílat data ze všech senzorů najednou, současně ale optimalizovat spotřebu energie.

6 PetaFLOPS pro umělou inteligenci

Praha má nejvýkonnější superpočítač pro výzkum umělé inteligence v ČR. Zařízení v hodnotě 41,6 milionu korun je instalováno na ČVUT v Praze. Klastr je složen z 20 CPU výpočetních uzlů Gigabyte s procesory Intel Xeon Gold (celkem 480 procesorových jader), 12 NVIDIA GPU výpočetních uzlů Supermicro, jednoho uzlu Lenovo ThinkSystem SR950 s velkým počtem CPU jader a sdílenou pamětí (192 procesorových jader, 1,5 TB operační paměti)...

Grafen umožňuje vytvářet superizolační aerogel

Respektive jde o hexagonální nitrid bóru. Mimořádné vlastnosti nového materiálu spočívají v tom, že má záporný Poissonův poměr (když je stlačován v jednom směru, smršťuje se dovnitř ve všech směrech) a záporný koeficient teplotní roztažnosti (při zahřívání se smršťuje). Obě tyto vlastnosti (které jsou opačné než u konvenčních materiálů) aerogelu vytvořili vědci zpracováním mikrostruktury pomocí hierarchického strukturování a produkováním materiálu s hyperbolickou kostrou. Ta má sedlový tvar se zápornou křivostí.

Krátce

Globalizace prvních zemědělských plodin byla dílem chudých. Jak se po vzniku zemědělství šířily různé plodiny mezi jednotlivými neolitickými centry?

Kepler-167e: Jupiteru nejpodobnější exoplaneta Každý objev tranzitující planety s oběžnou dobou v řádu větších stovek dní má velmi vysokou hodnotu.

Vltava a vltavíny Vltavíny jsou odvozovány jako produkt šokové metamorfózy, k níž dochází účinkem extrémních tlaků při dopadu meteoritů. (úryvek z knihy Ferry Fediuk: Skály a vody Vltavy)

Astrofoto: Plejády. Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2019 obdržel snímek M 45, jehož autorem je Pavel Uhrin.

Dusičnany kompenzují příjem sodíku. Šťáva z červené řepy nebo špenát mohou pomoci zabránit vzniku hypertenze při zvýšeném příjmu soli.

Jak je to se selekcí proti genům neandrtálců? Homo sapiens se v Evropě i na Blízkém východě tu a tam křížili s neandrtálci, co však dělo poté?

Proč mají mitochondrie vůbec nějaké geny? Mitochondrie nebo chloroplasty o většinu svých genů přišly, ne ale o všechny. Proč proces nemohl proběhnout až do konce?

Objeveny včely, kde se o potomky starají i samci. Obourodičovská péče se vyvinula nikoliv navzdory vícenásobnému páření samice, ale právě díky němu.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.