Portál AbcLinuxu, 1. května 2024 23:39

Týden na ScienceMag.cz: Temné fotony

18. 2. 2017 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Temné fotony  

Historie Internetu. Nikotin, cukr, kofein a ekonomický vzestup. Blahodárné účinky nikotinu na schizofrenii. Prý existující sloučenina helia se sodíkem. Oteplování a Golfský proud, lasery pro ELI Beamlines, barvy a pohlavní výběr, bludné planety i lodní šroub.

Historie Internetu

Historie Internetu v datech. Materiál, který připravil CESNET, ještě jeden text při příležitosti výročí 25 let Internetu v ČR (respektive v Československu). Kdy vznikl první e-mailový program či protokol TCP/IP, kdy se začal používat samotný název Internet?

Co provádí temná hmota

Foton je, řekněme, částice světla, takže sám pojem temný foton působí trochu jako vtip. Mohlo by jít o hypotetické částice, které zprostředkovávají interakce mezi temnou a běžnou hmotou (jinak řečeno, obě by pak spolu interagovaly nejen gravitačně).

Ekonomika a drogy

Británie 18. století, to byl obchod s cukrem, kávou/čajem a tabákem. Právě nové komodity možná stály za vzestupem země. Otázka zní, zda šlo pouze o obchod, nebo zda roli sehrálo i to, že lidé těmto látkám propadli. Měla snad (částečná) náhrada alkoholu jinými návykovými látkami, které působí odlišně, nějaké ekonomické důsledky? Dejme tomu milovníci sladkého pečiva, kávy a doutníků byli produktivnější než pijáci, což se projevilo i na ekonomickém vzestupu tam, kde se užívaly příslušné látky? Je to hezká konkurence třeba pro teorie, které ekonomický vzestup dávají do souvislosti s protestantskou etikou práce. Samozřejmě to není zrovna příklad tvrdé vědy, ale úvahy jsou to snad zajímavé i zábavné.

Nikotinem proti schizofrenii

Proč tolik lidí se schizofrenií kouří? Možná jim nikotin pomáhá. Ještě jeden text chválící nikotin. Schizofrenie je obvykle výsledkem genetických predispozic, vlastní příčinou/průvodním jevem je fungování určitých receptorů v mozku. A tyto receptory souvisí zase s nikotinem. Na bázi nikotinu by se mohly podávat léky, stávající žvýkačky a náplasti jsou přece jen primárně navrženy spíš pro odvykání.

I helium může tvořit molekuly

Na2He a Na2HeO jsou kandidáty na regulérní sloučeniny helia, i když jak lze tušit, asi nebudou existovat zrovna za běžných podmínek. Jde o spojení pokročilých simulací (včetně evolučních algoritmů) a pokročilé laboratorní techniky (diamantové kovadlinky). Co byste si tipli, jaké takový helid sodný může mít vlastnosti? Zmíněny jsou i další sloučeniny helia (s rtutí, uhlíkem…), dají-li se příslušné struktury tak tedy nazývat.

Barvy v pohlavním výběru

Pohlavní výběr: Princip „čím barevnější, tím lepší“ zpochybněn. Takový paví chvost může být pro samičky v nějakém ohledu indikátor kvality samce. Ne všechny experimentální výsledky ale téhle teorii nahrávají.

Jak se vyvíjejí hologramy

Popíšeme si různé technologie, jimiž vznikají hologramy. Na řadu přijde dot matrix, dále elektronová litografie (kde kopírování brání rozlišení i složitost matematického předpisu, který vytváří vzor) nebo metody futuristické, jako jsou hloubkové hologramy.

Krátce

Oteplování Golfský proud narušit nemusí. Co se stane, když do severních oblastí oceánu nateče více sladké vody?

Livermore dokončil pro ELI Beamlines petawattový laserový systém. HAPLS vytvořil světový rekord pro diodově čerpané petawattové lasery s energií dosahující 16 joulů a délkou pulsu 28 femtosekund.

Existují bludné planety podobné Zemi? Jakými mechanismy vznikají bludné planety bez hvězd? Je pravděpodobné, že tímto způsobem mohou být ze svých soustav vyhozeny např. kamenné planety velikostí srovnatelné se Zemí?

Před 190 lety obdržel Josef Ressel patent na lodní šroub. Dotyčný má na kontě i další vynálezy, třeba parní lokomotivu pro pohyb po silnici.

Kolega Tunguzského meteoritu. Před 70 lety spadl na ruském Dálném východě železný meteorit, známý jako sichote-aliňský.

111 let od narození vynálezce xerografie Chestera Carlsona. Xerox 914 uvedený na trh v roce 1958 časopis Fortune označil za nejúspěšnější americký produkt historie.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.