abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 744 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Teorie her

    15. 2. 2019 | Redakce | Různé | 1883×

    Germanen, další 2D materiál. Neznámé bosony kolem černých děr. Role her při vývoji umělé inteligence. Co se stalo, když se spolu potkali John Nash a John von Neumann? Kapalná voda na Marsu.

    Poprvé změřena vodivost germanenu

    Germanen (germanene), ač materiál analogický grafenu, známe prozatím jen málo. Jak se zdá, látka je v tomto případě totiž stabilní pouze ve vakuu. Justin Ye z univerzity v Groningenu se svými kolegy teprve nyní dokázal vodivost germanenu alespoň nějak změřit.

    Proč jsou hry v umělé inteligenci tak populární?

    Některé hry mají z pohledu umělé inteligence tu výbornou vlastnost, že v nich lze poměrně snadno měřit míru úspěchu. Pokud máme daný přesný vzoreček, jak užitek měřit, ať už to je počet gólů, dosažený čas, získané body, je možné veškeré úsilí vrhnout na hledání vhodného optimalizačního programu. Je tedy celkem přirozené, že se hraní her záhy dostalo do hledáčku počítačových vědců, zvláště těch zabývajících se umělou inteligencí. (úryvek z knihy Roman Barták: Co je nového v umělé inteligenci)

    Kolem černé díry mají obíhat kondenzáty neznámých částic

    Podle některých teorií, které jdou za standardní model částic, existují ve vesmíru ultralehké částice patřící mezi bosony. S běžnou hmotou interagují tak slabě, že je nedokážeme zachytit při srážkách v urychlovačích ani v detektorech temné hmoty. Možná bychom je však mohli zachytit pomocí gravitačních vln vznikajících při interakci černých děr.

    Teorie her: Minimax, maximin a pistolový souboj

    Když mladý John Nash zavolal von Neumannovi, aby mu předvedl svůj důkaz, že všechny konečné hry mají alespoň jednu rovnováhu, pokud jsou povoleny smíšené strategie, von Neumann ho odmítl. Proč se mu Nashův příspěvek nezamlouval? Von Neumann nejspíš nikdy příliš neuvažoval o evoluční interpretaci teorie her. Byl přesvědčen, že cílem zkoumání hry by mělo být jednoznačné racionální řešení. Idea Nashovy rovnováhy tento požadavek nesplňuje, protože většina her má rovnovah víc a často neexistuje žádný racionální důvod, proč si vybrat jednu a ne nějakou jinou. (úryvek z knihy Ken Binmore: Teorie her …a jak může změnit váš život)

    Krátce

    Na planetě u Barnardovy hvězdy je extrémní zima, přesto tam může být život. Barnardova hvězda b se nemůže spoléhat na výrazné slapové síly dalšího tělesa, ale sama může mít vlastní zdroj tepla.

    Aplikace vědců Ostravské univerzity Lovec vážek CZ zamíří z mobilů také do webových prohlížečů. Unikátní mobilní aplikace ostravské Přírodovědecké fakulty Lovec vážek CZ/Dragonfly Hunter CZ vstoupí do nové éry.

    Budoucnost zemědělství: digitální dvojčata a senzory AI. Jak budou inovace IBM během příštích pěti let měnit každou fázi potravinového řetězce.

    Novokaledonská vrána umí vše. Krkavcovití géniové zvládnou nejen sofistikované používání nástrojů, ale i „dedukce fyzikálního typu“. Dokáží například odhadnout hmotnost/hustotu předmětu z toho, jak se pohybuje ve větru.

    Záhada kapalné vody pod povrchem Marsu. I hodně slané roztoky by pod povrchem Marsu prý zmrzly. Jedinou možností pro jejich existenci má být, že vulkanická aktivita Rudé planety přetrvala až dodnes.

    Odpad z rýže jako zdroj oxidu křemičitého. Rýžové slupky, z nichž se nanočástice látky získávají, jsou největším celosvětovým zemědělským odpadem.

    Na cukrovku jedem homolic. Forma inzulínu zabíjející ryby by u člověka mohla zabírat rychleji.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.