Portál AbcLinuxu, 14. května 2024 04:08

Týden na ScienceMag.cz: Těžba na asteroidech

11. 8. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Těžba na asteroidech  

Proč letadla nebo auta nejsou z hořčíku? Mozek jako rozhraní pro přístup k internetu. Horká temná hmota interagující s neutriny. Grafen na roztavené mědi. Matematika parfémů. Roboti u bankomatů.

Internet myšlenek

Rozhraním, které zprostředkuje přístup k informacím i výpočetním zdrojům, budou samotné myšlenky. Stačí si na určité téma vzpomenout a do mozku se ihned začnou natahovat jak samotné informace, tak člověk současně získá přístup k výpomocným systémům umělé inteligence. A kdy k tomu má dojít? Prý za „několik desetiletí“, eventuálně „do konce století“.

Mohli bychom na asteroidech těžit s pomocí bakterií?

15 % mědi a 5 % zlata se už dnes těží pomocí bakterií namísto klasických „chemických“ procesů spojených s pražením nebo louhováním. A na rok 2022 chystá NASA robotickou misi na asteroid 16 Psyche. Je na něm prý niklu, železa a drahých kovů za řádově 10 na 33 dolarů. Z čehož by mohlo vyplývat… (až po vizi světa, kdy většina průmyslu bude v kosmu).

Grafen roste i na povrchu roztaveného kovu

Zajímavá novinka týkající se grafenu popisuje dosud neznámý způsob jeho přípravy. Podle vědců z několika čínských institucí může depozice grafenu z par, ovšem ne na povrchu pevného substrátu, ale kapalné mědi, vést k rychlosti růstu jediného zárodku až rychlostí 79 mikrometrů za sekundu.

Temná hmota může být i horká

Nebo přesněji řečeno interagující. Současná modely temné hmoty předpokládají verzi „cold“, tedy takovou, která interaguje s běžnou hmotou i sama se sebou pouze gravitačně. Verze temné hmoty „warm“ na sebe působí navíc s velmi lehkými částicemi pohybujícími se blízko rychlosti světla – tedy zejména s neutriny.

Krátce

Genom a určení pohlaví varanů. Varani si zřejmě v evoluci pohrávali s geny pro srážení krve, možná proto, aby se sami chránili před svým jedem, který vyvolává krvácení.

Robot YuMi testuje bezpečnost bankomatů. Robot YuMi se mj. záměrně dopouští lidských chyb, jako jej například vložení bankovek sepnutých sponkou.

Doggerland: utopená pevnina od Dánska po Skotsko. Žádná Atlantida, ale ráj evropských lovců pozdního paleolitu… (úryvek z knihy Karin Bojsová: Mých prvních 54 000 let: Nejnovější poznatky z archeologie a evoluční genetiky)

Dalekohled Cheops může vyrazit na kosmodrom. Úkolem teleskopu Cheops nebude planety u cizích hvězd objevovat, ale podrobněji zkoumat.

Planeta u tří hvězd. TESS objevila druhou nejbližší tranzitující exoplanetu. Nachází se v systému LTT 1445 ve vzdálenosti 22,5 světelných let.

Matematika parfémů. Svět aromatických tónů a akordů. Síťová analýza prý ukazuje, že nejoblíbenější kombinace nemusejí být na trhu skoro zastoupeny.

Další verze výroby amoniaku, tentokrát se samariem. Haber-Boschova metoda výroby amoniaku se používá už více než 100 let, nicméně tato forma přímé katalyzované syntézy obou prvků vyžaduje vysoké teploty a tlaky.

Hořčík místo hliníku? Hořčík je zhruba stejně pevný jako hliník, ale asi o 35 % lehčí. Proč potom v leteckém nebo nebo automobilovém průmyslu hořčík prozatím hliníku příliš nekonkuruje?

Dendrochronologie a změny oceánských proudů. Co se lze dozvědět ze studia stromů naplavených na pobřeží Islandu?

Astrofoto: Zatmění Měsíce. Titul Česká astrofotografie měsíce za červenec 2019 obdržel snímek „Měsíc ve stínu Země 16. 7. 2019“.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.