abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Tranzistory lepené přímo na kůži

    6. 6. 2017 | Redakce | Různé | 3156×

    Finanční výpočty v Matlabu. Náhodné chování a Turingův test. Vznik bází RNA na počátku pozemského života. Co je to scintilátor? Optický přenos dat v extrémním prostředí. Katetr s laserem proti diabetu. Nová řešení 3D tisku. Psi čenichají kůrovce.

    Finanční výpočty v prostředí MATLAB

    Simulace Monte Carlo úvěrového portfolia; analýza scénářů a stress testing; ekonometrické techniky pro analýzu cyklických jevů. V této části seriálu o práci s prostředím Matlab se seznámíme s nástroji usnadňujícími návrh, optimalizaci i implementaci finančních výpočtů. Nakonec si ukážeme, jakým způsobem můžeme dosažené výsledky sdílet.

    Ideální věk pro náhodu

    Výzkumníci lidem dávali za úkol, aby generovali náhodné chování, např. doplnili řadu hodů mincí. Jak to dopadlo? Omezují naši „schopnost chovat se náhodně“ např. věk, neurodegenerativní poruchy nebo vzdělání? K čemu je schopnost chovat se náhodně dobrá? Může to nějak inspirovat i experimenty typu Turingova testu?

    Báze RNA mohly vzniknout i elektrickým výbojem

    Základní stavební kameny RNA mohly vzniknout díky energii rázové vlny uvolněné při dopadu mimozemských těles, ale i působením elektrického výboje na jednoduché plyny – čpavek a oxid uhelnatý. Experiment mj. probíhal na pražském laseru Asterix, který je největší ve střední Evropě. Jedná se vlastně o pokračování Millerova experimentu z 50. let 20. století, který prokázal vznik aminokyselin. Nová práce českých chemiků se hned po uveřejnění vyhoupla mezi 3 % nejcitovanějších vědeckých článků na světě.

    Tranzistor určený přímo na kůži

    Vývoj polymerového tranzistoru, který je nejen ohebný, ale dokonce ho lze s pouze minimální ztrátou vodivosti natáhnout až na dvojnásobek původní délky. Stane se základem chytrých náplastí nebo svítícího tetování.

    Scintilátor – co to vůbec je?

    Scintilátor – velmi zvláštní slovo, že? Málokdo by řekl, že označuje něco, s čím se můžeme dnes již poměrně běžně setkat. Jde o součástku, která přeměňuje neviditelné záření na viditelné.

    Optický přenos dat v extrémním prostředí

    Vedle přenosu dat a řídících signálů jde i o napájení periferních zařízení přes optické linky. Vědci vyvinuli společně prototyp spolehlivého systému s řídícími, měřícími a komunikačními a napájecími linkami na principu výlučně optického přenosu signálů i energie a využili je pro řídicí a diagnostickou jednotku pulsního výkonového laseru.

    Krátce

    Slavnostní položení základního kamene dalekohledu ESO/ELT. S primárním zrcadlem o průměru 39 metrů se dalekohled ELT stane největším astronomickým přístrojem světa.

    Blešivci se hřáli v minerálních pramenech. Drobní korýši přežili v potocích slovenských a moravských Karpat všechny doby ledové (ale v Čechách ne, proč asi?).

    Katetr s laserem proti diabetu. Lékař pomocí endoskopicky – přes jícen a žaludek – zavedeného laseru oslepí za pouhých 15 minut nervové buňky na začátku tenkého střeva (ve dvanáctníku) a změní tak jeho fungování.

    V Brně se otevírá už druhý FabLab. VUT v Brně otevřelo první univerzitní dílnu 3D tisku v České republice. StrojLAB je odrazovým můstkem pro mladé výzkumníky i inovátory.

    3D tisk vstupuje do sériové výroby. Multi Jet Fusion je přímou konkurencí průmyslovým 3D tiskárnám, které tvoří díly spékáním prášku laserem.

    Dávná domestikace myší. Myš domácí se na Blízkém východě objevila minimálně před 15 tisíci lety, dávno před vznikem zemědělství.

    Okolo hvězdy obíhají dvě planety. Jedna za 3 dny, druhá za 3 roky. Spektrograf HARPS objevil u osmi hvězd celkem 20 planet o hmotnostech 2 až 30 Zemí.

    Jeseter a jeho kříženci. Česko-japonský vědecký tým vyvinul unikátní metodu pro identifikaci pravého kaviáru.

    Veletrh vědy: Výroba vlastního zemětřesení, největší dron ve střední Evropě. Veletrh vědy, největší populárně naučná akce v ČR, se uskuteční 8. až 10. června na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech.

    Může pes vyčenichat kůrovce? Firma SnifferDogs používá k hledání napadených stromů psy, kteří je rozpoznají již týden po náletu. Když psi zvládnou rozpoznat pach nádoru, proč by jim měl dělat problém hmyzí feromon?

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.