abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence sleduje zvuk strojů

    25. 6. 2017 | Redakce | Různé | 3351×

    Malíř Pollock a fraktály: matematické struktury v abstraktních obrazech. Evoluce člověka se nezastavila. Strojové učení ve výrobním průmyslu. Elektřina z mořských vln. Fázová přeměna vodiče na izolant. 3D tisk, kvasinky jako chemická laboratoř.

    Současná selekce a vývoj lidské populace

    Tradiční představa, že se evoluce zastavila, neboť přirozený výběr přestal fungovat („moderní medicína udržuje při životě i ty, kteří by v přirozených podmínkách zahynuli“), je založená na absurdním nepochopení podstaty přirozeného výběru. Rozhodně neplatí, že civilizace a kultura zpomalují biologickou evoluci, naopak: otevírají pro ni nové cesty (v moderní společnosti je mnoho možností, jak být reprodukčně úspěšný či neúspěšný, o nichž se lidoopům ani nesní). Přinášíme úryvek z nového, rozšířeného vydání knihy Proč se lidé zabíjejí.

    Jackson Pollock a fraktály

    John D. Barrow se v knize „Sto důležitých věcí o umění a matematice, které nevíte“ mj. zaměřuje na pozdní tvorbu Jacksona Pollocka. Analýza těchto obrazů vedla k závěru, že mají výrazně fraktální strukturu. Pollock samozřejmě sotva počítal a vůbec je s podivem, že při tom, jak své obrazy vytvářel (cákání a kapání barvy na plátno upevněné k podlaze; „Jack odkapávač“, jak Barrow Polocka nazývá), budou výsledkem jakékoliv zajímavé matematické vlastnosti.

    Umělá inteligence analyzuje zvuk strojů

    Technologie Neuron Soundware na základě zvuků ze stojů v těžkém průmyslu dokáže určit jejich poruchu. Zařízení využívá senzorů používaných v leteckém průmyslu společně s audio softwarem, který může být instalován přímo do průmyslových strojů. Český startup Neuron Soundware, který stojí za touto technologií, získal investici 16 milionů korun.

    Nové turbíny mají zefektivnit zisk energie z mořských vln

    Elektrárny na mořské vlny jsou velmi nadějným zdrojem čisté energie. Jejich výstavba a provoz se ale potýkají s řadou technologických potíží. I když jsou vlny jako zdroj elektřiny spolehlivější než například vítr, hustota takto získané energie je nízká, a proto musejí být zařízení na výrobu komerčně zajímavého množství elektřiny velmi rozsáhlá. Jejich efektivitu ale snižují i další jevy, jako například trvale se měnící směr vln.

    Krátce

    Butenediol Vinyl Alcohol Copolymer zrychlí 3D tisk. Nový vodou rychle rozpustný podpůrný materiál pro spolehlivý 3D tisk tvarově složitých objektů.

    Rychlé zpracování metanu na metanol. Vědci navrhují přeměňovat metan uvolňující se při těžbě ropy na metanol a vodík, přičemž minimálně první z obou látek by se mohla dále využívat.

    Neurologové zkoumají, jak některé nemoci souvisí s rodným jazykem. Pokud by se potvrdilo, že lidé se stejným postižením mozku mají v různých jazykových prostředích jiné propojení oblastí důležitých pro řeč a vyšší kognitivní funkce, pak i léčba těchto lidí by měla probíhat odlišně… (Výzkum se týká především neurodegenerativních poruch, Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci.)

    Jak nikl z vodiče zamrzá na izolant. Při poklesu teploty v látce postupně vznikají oblasti (domény) s odlišnými elektrickými vlastnostmi.

    Návrat divokých koní posedmé. Zoo Praha je v poslední dekádě jedinou organizací, která přepravuje koně Převalského do Mongolska.

    Penicilin mohou produkovat i kvasinky. S kvasinkami umíme pracovat rutinně, proto je nadějné brát geny odpovídající za syntézu nějaké látky z jiných organismů a vkládat je do kvasinek. V poslední době se podařilo běžné pekařské kvasinky přimět produkovat např. opiáty nebo i léky proti malárii.

    Hvězda s obrovskými poklesy jasnosti. Vysvětlení je ale za rohem. Astronomové mají v hledáčku další hvězdu, jejíž jasnost výrazně klesá – a to více, než je obvyklé při tranzitu planety.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.