abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (65%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 505 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: Umělou inteligenci DeepStack pro poker vyvíjeli i čeští vědci

    8. 3. 2017 | Redakce | Různé | 1912×

    Metahádanky – úlohy pro fajnšmekry. Jak vznikal program, který porazil profesionály v pokeru? Základní věta aritmetiky a proč ji vůbec dokazovat. Nejstarší doklady pozemského života. Nedeterministický univerzální Turingův stroj na bázi DNA. Nekovový magnet fungující při pokojové teplotě. Mikrohologramy.

    Metahádanky: Kdo je tady špion?

    Metahádanky čili hádanky o hádankách. Dostaneme úkol a k němu příliš málo informací na to, abychom jej mohli vyřešit. Dále je dáno, že někdo další byl či nebyl schopen úlohu vyřešit na základě určité informace navíc, ne vždy je ale dáno, jaká tato informace je. A k tomu docela složitá úloha od známého autora Raymonda Smullyana.

    Umělou inteligenci DeepStack pro poker vyvíjeli i čeští vědci

    DeepStack je první počítačový program, který porazil profesionální hráče v dvouhráčovém no-limit Texas hold’em pokeru. Fakt, že hráč nevidí karty oponenta a oponent nevidí jeho karty, dělá problém výrazně složitějším z teoretického hlediska. Na druhou stranu je však tato neurčitost informace v reálném světě běžná. Program DeepStack umožňuje vypočítat vhodnou strategii pro situaci v pokeru až v momentě, kdy situace nastane.

    Složené objekty a jednoznačnost jejich rozkladu

    Základní věta aritmetiky praví, že rozklad složeného čísla na prvočísla je jednoznačný. Proč je tuto větu vůbec třeba dokazovat? Vypadá přece úplně evidentně. „Čísla 7, 13, 19, 37 a 47 jsou prvočísla, a je-li tedy základní věta aritmetiky zřejmá, mělo by být jasné, že 7 × 13 × 19 se nerovná 37 × 47.“ Nebo to tak jasné není?

    Pozůstatky života starého 4 miliardy let?

    V hematitu starém kolem 4 miliard let byly objeveny struktury, které připomínají bakterie. Máme rukou nejstarší doklady pozemského života? Kromě samotné fosílie (?) vyvstává v této souvislosti celá řada dalších otázek. Vznikl snad život prakticky ihned poté, co to vůbec bylo fyzikálně možné? V té době existovala kapalná voda i na povrchu Marsu.

    DNA počítač, který roste spolu s výpočty

    Pro takový počítač pak samozřejmě výpočetní složitost funguje jinak než pro systémy klasické, ale i než pro počítače kvantové. Nové zařízení má být počítač typu NUTM – nedeterministický univerzální Turingův stroj. A má to celé nějaký praktický význam, takže trochu obecnějších úvah o DNA počítání.

    Olomoučtí vědci vyrobili z grafenu nekovový magnet

    S využitím grafenu připravili i vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého v Olomouci první nekovový magnet, který si zachovává magnetické vlastnosti až do pokojové teploty. Chemickou úpravou grafenu pomocí dalších nekovových prvků, jako jsou fluor, vodík a kyslík, vytvořili autoři výzkumu nové zdroje magnetických momentů, které spolu komunikují i při pokojové teplotě.

    Krátce

    Kepler vyprodukoval přes 2 000 studií, exoplanety už hrají druhé housle. Už to bude 8 let od chvíle, co se do vesmíru vydal kosmický dalekohled Kepler.

    Také Inuité mají geny dalších druhů. Zkoumat, jaká populace v sobě nese jaké geny vzniklé křížením Homo sapiens s neandrtálci, denisovany nebo dalšími (dosud neznámými) druhy, je v poslední době až módou.

    Dvoukrokový mechanismus pro úpravu RNA. Nový objev může být klíčem k porozumění vzniku autoimunitních onemocnění u člověka.

    Identifikace dokumentů pomocí mikrohologramů. Mikrohologramy jsou mikroskopické kovové částice pravidelného tvaru s holografickým povrchem, které při pohledu okem vypadají jako prach.

    Na Stanfordu ochutnali staročínské pivo. Experimentální archeologové pivo uvařili podle známého složení jeho zbytků na stěnách staročínských nádob. Jak rekonstrukce dopadla?

    Archeologové objevili městečko ze slovenské starší doby bronzové. Ve Vráble-Fidvár žilo asi 1 000 lidí, na tehdejší dobu a únětickou kulturu opravdu hodně.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.