Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 04:05

Týden na ScienceMag.cz: Vývoj optických sítí i v Česku

7. 4. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Vývoj optických sítí i v Česku  

Záhadná Tabbyina hvězda. Borofen a jeho vlastnosti. Temná hmota z axionů a řeky na Marsu. Ultratěžká jádra obsahují mnohem více neutronů než protonů.

Jak funguje borofen

Borofen, 2D varianta bóru má strukturu podobnou grafenu, tj. šestiúhelníky s atomy ve vrcholech. Na rozdíl od grafenu se ale atom většinou vyskytuje i v centru šestiúhelníku (takže jinak řečeno: základní jednotkou jsou pak trojúhelníky). Jaké vlastnosti borofenu třeba ve srovnání s grafenem jsou využitelné v elektronice a jak tento materiál získávat?

Česko se dotahuje na lídry optických sítí

„Snažili jsme se navrhnout a vyrobit polymerní planární ohebné struktury, které umožní přenos optického signálu mezi optoelektronickými součástkami,“ uvádějí čeští vědci. Jako využitelná se ukázala být technologie optické litografie, díky které bylo dosaženo vytvoření kanálkových multividových vlnovodů a rozbočnic typu 1×2 (Y) na ohebných podložkách. Nová polymerní fotonická struktura rozbočnice vytvořená touto metodou umožňuje bezchybný datový přenos při maximální možné přenosové rychlosti 1 Gbit/s při pracovních teplotách 5–80°C.

Krátce

Řeky na Marsu zůstávají záhadou. Většina dochovaných koryt marťanských řek svědčí o tom, že nebyly sezónní, ale tekly celoročně a po dlouhá období. Pak zmizely prakticky najednou.

Astronomové opět pozorují Tabbyinu hvězdu. Astronomové po krátké přestávce opět monitorují jasnost záhadné hvězdy KIC 8462852 (alias Tabbyina hvězda).

Temná hmota dále uniká, axiony nenalezeny. Axiony představují hypotetické částice temné hmoty. Měly by interagovat gravitačně i elektromagneticky (ačkoliv nemají elektrický náboj; jejich spin má být nulový) a být chladné.

Hořčík přecpaný neutrony k prasknutí Ultratěžká jádra běžných prvků otevírají nové možnosti. Na Lawrence Berkeley Laboratory dokázali připravit hořčík s 28 neutrony oproti běžnému izotopu s 12 neutrony (a 12 protony) v jádru.

Objev výjimečné hrobky staroegyptské královny v jižní Sakkáře. Další úspěch českých egyptologů.

Disk z Nebry, archeoastronomie a teokracie. Pomocí disku se dal předpovídat letní i zimní slunovrat, jedná se přitom o nástroj, který si mohl člověk vzít s sebou. (Disk z Nebry je zajímavá památka ze středoevropské doby bronzové. Úryvek z knihy Karin Bojsová: Mých prvních 54 000 let: Nejnovější poznatky z archeologie a evoluční genetiky)

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.