abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ubuntu 15.04 slovem i obrazem

    12. 5. 2015 | David Ježek | Recenze | 12751×

    Minulý měsíc představené Ubuntu 15.04 je posledním, které nenasazuje next-gen akcelerované prostředí Unity 8 a grafický server Mir, který Canonical vyvíjí ve vlastní režii. Současně jsme uprostřed cyklu mezi dvěma LTS vydáními, přičemž s vydáním 15.04 nastal ten správný moment pro přechod od vlastního spouštěcího systému Upstart ke všeobecně nasazovanému systemd. Dalo by se říci, že tato verze Ubuntu je poslední ještě jakž-takž konzervativní a první (r)evoluční.

    Hlavní novinky verze 15.04

    Letošní dubnové vydání přichází zejména s kernelem 3.19, který přináší oproti předchozímu 3.16.x spoustu novinek, mimo jiné v oblasti grafických ovladačů, kde je velmi aktivní zejména Intel na poli svých open-source ovladačů pro integrované grafiky. Jsou zde ale mnohé novinky pro pro další oblasti, Canonical kupříkladu zmiňuje pokrok ve vývoji souborového systému btrfs (vylepšená výměna disků v RAID 5/6 polích), nově je také součástí upstreamu souborový systém overlayfs. Je zde řada vylepšení pro virtualizaci, cloudové služby apod.

    Mnohými nenávidění „podivný blob“ zvaný systemd je zde. Ubuntu končí s vlastním initem Upstart, vyjma verze Touch. Jediná služba, která zatím se systemd nestartuje, je Juju, ale i na tom se pracuje. Prozatím je ale zachována možnost bootovat přes Upstart, a to přes volbu „Ubuntu, with Linux ... (upstart)“ v sekci „Advanced options for Ubuntu“ v Grubu.

    Téma prostředí, které Ubuntu od přechodu na Unity používá, doznalo oprav chyb a dalších zlepšení kvality a bylo vyvíjeno pro dobrou integraci se systemd. Prostředím je stále sedmičková řada Unity, konkrétně Unity 7.3. Ta přináší lokální menu i pro okna, která nemají zaměření („unfocussed“), je také možno konfigurovat trvalé zobrazení menu, nikoli pouze při najetí myši. Dialogy pro Dash, HUD či odhlášení jsou dostupná i ve fullscreenu a prostředí rychleji startuje i se ukončuje. Pod kapotou mu běží Compiz 0.9.12 s opravou několika problémů souvisejících s proprietárním ovladačem GeForce od Nvidie a plnou integrací pro prostředí MATE (plus je zde upravený gtk-window-decorator).

    Z aplikací, které jsou výchozí pro instalačku této verze, jsou zde kupříkladu prohlížeče Firefox 37 a Chromium 41, GNOME je založeno na trošku zastaralejší verzi 3.14, Qt naopak povýšilo na 5.4. PulseAudio je ve verzi 6, kancelářský balík LibreOffice 4.4 přináší vlastní kotel oprav a novinek. Ubuntu Make nově nabízí podporu pro celkových 15 platforem (vč. Android NDK a nejnovějšího Android Studio), nechybí IDE Jako IDEA, pycharm, webstorm, rubymine, phpstorm, eclipse, kompilátor Golang, Firefox developer edition, editor Dartlang či herně-vývojářská platforma Stencyl.

    Instalace a zabydlení systému

    HW novinky HW novinky HW novinky

    K vlastnímu instalátoru toho nelze moc nového říci. Ano, před instalací, stejně jako při následném spouštění systému, vše startuje již skrze systemd (aktuálně verze 219), ale to se týká podhoubí, které běžný smrtelník nevnímá. Instalátor je stejný již po několik generací Ubuntu, snad jen že postupně přibývají nové dostupné prvky, tedy například zmíněné btrfs apod. Už dříve také bylo známo, že Ubuntu 15.04 nepřinese žádnou zásadní revoluci v prostředí systému, a tak se také stalo. Ubuntu vypadá de facto stejně jako dosud, podobně se obsluhuje, pouze přibyly nové, výše uvedené volby ohledně lišt apod. Výchozí aplikace jsou též tradiční, jak již zaznělo výše, v pozadí systém je protkáno mimo jiné GNOME 3.14 (což je trochu škoda, ale jelikož GNOME 3.16 vyšlo 25. března (pouhé 4 týdny před Ubuntu 15.04), asi to Canonicalu odpustíme).

    HW novinky HW novinky HW novinky

    Aktualizace probíhají stále stejně, podobně je tomu i s instalacemi nových programů.

    HW novinky HW novinky HW novinky

    Trochu zamrzí, že pro aktivaci doporučených aplikací v Centru softwaru je potřeba login do Ubuntu One.

    soubory, video, vzhled, audacious

    HW novinky HW novinky HW novinky HW novinky

    Pozitivní je dobrá podpora pro „hi-dpi“ a „velmi-hi-dpi“ monitory / displeje.

    HW novinky

    Co vlastně od „Vivid Vervet(a)“ čekat?

    HW novinky HW novinky

    Doba zázraků už pro Ubuntu dávno skončila. To nejviditelnější, tedy prostředí Unity, prodělává převážně malé inkrementální změny a Canonical tak trochu připomíná Apple těchto dnů (to jen Microsoft v sekvenci Windows 7 → 8 → 10 se vzhledem a chováním systému hodně hýbe): konzervativnost především. Jestli je to dobře, či špatně, nechám na vás. Ubuntu 15.04 je dobře použitelný systém a prakticky stejné šlo říci o předchozích verzích. Pokud jsou / budou udělány změny v pozadí decentně a bezpečně, pak se přechodem na systemd či Mir či Unity 8 nemusí běžný smrtelník vůbec trápit. Odpůrce systemd či fanoušek Waylandu se bezpochyby zařídí jinak.

    HW novinky HW novinky

    Osobně mám k Ubuntu 15.04 jedinou drobnou výtku, a sice že mi na integrované grafice Intel HD v Haswell Refresh Celeronu nefungovalo korektně prostředí: vše běželo, jen se vůbec nezobrazoval kurzor myši a videa se mírně trhala. Po příčinách jsem nepátral, vše vyřešilo osazení GeForce GTX 750 Ti, ale tato věc není uvedena mezi „known issues“. Také jsem potkal během prvního dne jeden kernel oops

    HW novinky

    Oproti verzi 14.10 pozoruji na svém PC znatelné zrychlení systému, a to jak proti standardnímu Ubuntu 14.10, tak proti mnou dosud preferované variantě Lubuntu s doinstalovaným Xfce. Jestli za to může převážně systemd, nebo nové Unity a další optimalizace, nebo kombinace těchto a dalších faktorů, nevím. Pro samotné prostředí Unity ale jako obvykle platí, že vyžaduje GPU schopné hardwarové akcelerace.

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    GeoRW avatar 13.5.2015 10:12 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    da sa bez problemov bootovat do Gnome Shell namiesto Unity? Su tam nejake problemy s integraciou Gnome Shell?
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    13.5.2015 12:07 MichalM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Ubuntu s GNOME 3 (GNOME Shell) jede bez problémů. Už nějakou dobu používám tuto kombinaci a na žádné problémy spojené s integrací prostředí a distribuce jsem nenarazil.
    13.5.2015 12:35 MichalM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Bohužel jsem s Ubuntu 15.04 udělal nepříjemnou zkušenost.

    Doplním základní info o konfiguraci, že mám CPU: AMD APU A10-5700 (Trinity) s integrovaným radeonem - tedy 64bit systém s 8GB RAM. V Ubuntu 14.10 s využitím FGLRX (binární ovladač od výrobce HW) mi tuším nejela 3D akcelerace (nejsem si jist, jestli to nebyl problém přeložení ovladače vůči verzi kernelu). Vzhledem k faktu, že jsem 3D grafiku nijak nevyužíval (nebo o tom aspoň nevím) a 2D akcelerace jela v pohodě, nijak mi to při práci nevadilo.

    Po přechodu na 15.04 jsem narazil hned na 2 problémy. V repozitářích se objevila nová verze FGLRX, která se tvářila OK (/dev/dri/card0 found), jen při startu přes systemd jsem se občas dostával do "login loop" (3x to nabootovalo bez problémů a 4. pokus au). Pokud jsem nastartoval přes Upstart, tak se "login loop" nekonal ani jednou. Zásadní problém s FGLRX jsem pocítil v memontě, kdy jsem chtěl řešit onen "login loop" a pokusil se přepnout do konzole (CTRL+ALT+F1). Přepnulo se do konzole - jen černé obrazovky bez písmenek! WTF!?!?!? Vše fungovalo. Poslepu jsem se mohl i přihlásit, ale co z toho, když tam člověk prostě nic nevidí. Po zahození FGLRX a zavedení open source radeon ovladače, konzole zas prozradila písmenka. Příčinou občasného "login-loop" bylo pozdní startování raid1 (mdadm), na kterém jsem měl home, takže GDM, když neměl Home, mě hodil zpět do přihlašovacího formuláře.

    Přiznám se, že mě to dost otrávilo. (13.10, 14.04, 14.10, 15.04 - pokaždé nějaké problémy) Ubuntu jsem zahodil a rozjel Debian 8 Jessie s open source radeon ovladačem (s GNOME Shell v 3.14 - tuším stejné verze jako v Ubuntu) a bez jediného problému. Zkusil jsem experiment a mdadm raid1 jsem nahradil za btrfs raid1 (stáhnul jsem si experimental kernel 4.0.0-trunk) a ani tak žádné problémy. Už mě nebaví co půl roku po aktualizaci zjišťovat, co zas nefunguje. Fandil jsem Ubuntu, ale tohle soudruzi v Canonicalu nezvládli. Věřím, že v kombinaci s jiným HW to jede jak víno, ale já měl hold smůlu.
    13.5.2015 13:06 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    takze problemy si mel s fglrx a v konzoli nevidel pismena protoze si nepouzil pro fglrx potrebny kernel parametr nomodeset, takze jedinej skutecnej problem byl v cerstve nasazenem systemd, protoze pri startu s upstart ti to vse fungovalo...
    jinak co pul roku aktualizovat byla blbost, mohl si resit jen LTS a aktualizovat 1x 2 nebo 1x za 5let ;)
    a jak ti teda bude slapat Debian8 po doinstalovani fglrx ? ;)
    13.5.2015 15:35 Ziktofel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Ja se AMD grafikam radsi vyhejbam obloukem
    Salamek avatar 13.5.2015 19:57 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    To je nejucinejsi varianta...
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    pools avatar 14.5.2015 18:56 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Já si před rokem říkal že to nemůže být tak zlé, a momentálně vybírám nějakou Nvidii... Nevíte jak je na tom ta GTX 750 v linuxu?
    Vivre libre ou mourir!
    14.5.2015 22:58 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    prej pomerne solidne :)
    17.5.2015 12:47 Rovano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Na svobodném plná hardwarová 3D akcelerace nefunguje(chybí podpora v ovladači a kernelu). Jestli Ti stačí 2D, mělo by to být ok.
    pools avatar 17.5.2015 16:51 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Nepotřebuju svobodný ovladač, stačí mi funkční ovladač.
    Vivre libre ou mourir!
    Salamek avatar 18.5.2015 00:18 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Ted mam GTX770 a vse slape naprosto paradne, pred tim jsem mel GTX260AMP2 a taky naprosto bez problemu kamarad ma GTX970 a taky bez problemu... Samozrejme hraju i hry ze steamu jako Borderlands 2/PreSequel, Dying Light, Bioshock Infinite, Witcher etc
    Osobne jsem si u nVidia karet nikdy ani nehledal recenze pro beh pod linuxem, vse co jsem koupil vzdy jelo OOTB (a ze jich bylo uz tak ~30) zatim co ATI karty ktere se ke me dostaly byly jinci kafe... myslim ze jen jednou se povedlo ze by vse jelo OOTB, ve vsech ostatnich pripadech uz nebyly podporovany pro nova jadra a kdyz byly tak nenabehly X a kdyz uz se to podarilo dat do kupy tak se to rozbilo pri pristim update :-D
    Pod win je AMD ATI taky nic moc... dost znamejch co maji ATI casto vola ze jim spadly drivery etc...
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    vlastikroot avatar 22.5.2015 11:37 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    +1 vsechny nvidie od GeForce 6 vejs dneska fungujou s oficialnima ovladacema na aktualnim jadru bez problemu. S AMD/ATi GPU je problem vzdycky, a kdyz neni ted, bude :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    pavlix avatar 26.5.2015 07:55 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Tím, že to funguje bez problémů máš namysli, že to funguje aspoň tak dobře ve všech ohledech jako běžné integrované intelovské grafiky? Pokud vím, tak má nvidia dosud na Linuxu velmi špatnou pověst, tak mě zajímá, zda ta pověst už pozbyla důvodu. Jednu dobu na tom dokonce byly AMD/ATI o dost líp, co si pamatuju.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vlastikroot avatar 26.5.2015 08:51 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Podpora 3D je na nejvyssi urovni ze vsech dostupnych karet. Opravdu se na tom daji hrat jakykoli hry a to i ve wine (hromada her jde stejne jako na windows). Co je asi trochu problem je podpora xrandr, ale to neni bug, ale feature.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    pavlix avatar 26.5.2015 10:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Co je asi trochu problem je podpora xrandr, ale to neni bug, ale feature.
    Takže to nezvládá ani základní věci? Popravdě mam Linux na práci a sebevzdělávání, hry jsou super bonus, ale xrandr je jedna z mála věcí, které vědomě používám.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.5.2015 20:19 MichalM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    No nevím, kolik skutečných problémů to bylo.

    Vycházím z toho, že ve verzi 14.10 mi to jelo. Už jen samotný update mi zhavaroval a na verzi 15.04 jsem se dostal až po částečném povýšení. Ale je dost možný, že máš pravdu. Tehdy jsem zahlídl někde v LOGu, že fglrx ovladač podporuje nižší verzi kernelu, než jsem měl tehdy nainstalovanou (z repa), takže když mi v grubu chyběl "nomodeset", bylo to vlastně fuk. (U dřívějších verzí jsem ho používal, to si vybavuju.) S novou verzí ta podpora tam byla a to mohl zafungovat ten parametr, který jsem tam jaksi opomněl doplnit. Hm, máš recht. Jsem jouda. :(

    FGLRX jsem vždy používal, protože radeon se jevil už jen v samotném GNOME Shell (a dřív v GNOME2) výrazně línější. Teď mi přijde, že už dozrál a je výrazně použitelnější. S tou LTS verzí máš samozřejmě taky pravdu, ale já byl vždycky zvědavej, co pěkného novější verze přinese (no jako naivní dítě). :D Vytekly mi nervy a je tu Debian8 a díky použitelnosti radeon ovladače už mě nic nenutí znovu experimentovat s FGLRX. Příští PC bude už jedině s integrovanou INTEL grafikou v CPU (s AMD/ATi to taky balim...super železo jako takové, ale ovladače stály vždy za starou belu).

    Je možné, že by měl Debian8 udělanou lepší implementaci SystemD oproti Ubuntu 15.04? U Debian8 jsem ten výše popisovaný problém nezaznamenal.
    14.5.2015 09:52 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Tak koukám, že se Ti tady toho potkalo víc.

    AMD grafika - tak jsem s tím kdysi zápasil na AMD A4 a Upgrade Ubuntu.

    Myslím si, že je dobře, že přesedlal na nějaké rolling distro, byť Debian. Osobně bych už nešel na nic, co bych musel nějak dist-upgradovat. Abych se musel celou dobu modlit, aby to vy(šlo) a po upgradu to nakonec stejně bylo pomalý a zabordelizovaný etc..

    Tak hodně spojenosti s Debianem :)
    little.owl avatar 15.5.2015 20:22 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Je možné, že by měl Debian8 udělanou lepší implementaci SystemD oproti Ubuntu 15.04?
    Implementaci ma stejnou, spise u Ubuntu zkonili integraci.
    A former Red Hat freeloader.
    15.5.2015 20:35 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    taky u Debian8 "koexistuje" s sysvinit, ale v Ubuntu s upstart, nejen systemd ale i vseho okolo tam je jina verze, nabalene jine patche... proste mozne je to rozhodne :)
    14.5.2015 08:39 vitekpin | blog: sdklghf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Mám na Archu stejný problém, zkusím to nomodeset, jak radí níže :-)
    14.5.2015 10:31 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    jj, Arch to ma i na sve Wiki ;)
    14.5.2015 08:46 AAA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    rikas, ze te nebavi co pul rok zjistovat co nejede. A proc teda nepozivas LTS? vyladis a dlouho jedes s tim stejnym. Debian taky vychazi co 2 roky a ne co pul roku.
    14.5.2015 15:16 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    AMD APU A10-5700 (Trinity) s integrovaným radeonem

    Áno problém mám aj ja s mageie 4. S FOSS ovládačom radeon nejde grafika vôbec (xorg server pri štarte DM nenabehne). Fglrx funguje v poriadku. Vesa tiež funguje.

    V mag5 už ide aj ovládač radeon. A som tomu rád. Naozaj neviem v čom bolo problém ale zatiaľ som to neriešil.
    13.5.2015 19:51 Pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem
    Docela mě mrzí, že se nepodařilo dodělat Kubuntu 15.04. Ani verze 5.3 neřeší problém konzole která i po ukončení zůstane v systému zůstane viset a zatíží CPU na sto procent. Pomůže jenom shození konzole ve správci procesů. Nebo po shození Xka je MC naprosto nepoužitelný atd
    regine2 avatar 15.5.2015 22:26 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Konzervatismus.

    K tomu konzervatismus, které je zde zmíněno.

    Tvůrci se předhání, ale pokud se kouknete na aplikace, tak jednoznačně převažuje po desítky let okno s nabídnutými procesy nalevo a nahoře je menu s ovládáním.

    Schéma uživatelům vyhovuje a je funkční. Konzervatismus není vždy o zastaralosti, ale hlavně o vyzrálosti.

    Kde nám zmizelo ovládání hlasem, které jsem si hóódně užíval u IBM OS/2 Warp?

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    16.5.2015 18:13 r4in
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Konzervatismus.
    Hlasové ovládání v *nixových systémech padlo za vlast. MS ho zkouší přivést do Windows 10 (Cortana), uvidíme, co z toho bude.
    17.5.2015 11:02 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 15.04 slovem i obrazem

    Ubuntu 15.04 je dobře použitelný systém a prakticky stejné šlo říci o předchozích verzích

    na integrované grafice Intel HD v Haswell Refresh Celeronu nefungovalo korektně prostředí: vše běželo, jen se vůbec nezobrazoval kurzor myši a videa se mírně trhala.

    Také jsem potkal během prvního dne jeden kernel oops

    Sorry, tohle jako ma byt dobre pozuitelny desktopovy system na kterem mam kazdodenne pracovat? Asi mate pane redaktore trosku posunutou snasenlivost k chybam, ne? Ja bych s tim, ze mi nefunguje mys a obcas mi spadne system tedy zit nedokazal.

    regine2 avatar 23.5.2015 07:28 regine2 | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Ubuntu 15.04 - proč ne?

    Byl jeden podnikatel a jeho zaměstnanci měli stále problém s kompy... Povolal firmu, přeinstalovala kompy zaměstnancům na 'oškubané' Ubuntu. Zůstalo minimum potřebného. Nastavil, na to co v práci měli za povinnost dělat ... A několik let už má se stížnostmi na kompy pokoj.

    Neříkám, že to samé nejde udělat i Widlí pomocí bezpečnostních šablon. ;-)

    Záleží jen na tom, k čemu co potřebuji. Na dovolenou s rodinou nepojedu autojeřábem. :-)

    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.