abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 725 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Webkamera na Linuxu

    27. 2. 2013 | David Kolibáč | Návody | Recenze | 17913×

    Obvyklé využití webkamery jsou videohovory — typicky přes Skype. Nedávno se ale objevila snadno použitelná alternativa, byť také proprietární: Google Hangout. Jako další způsob použití vytane na mysli nahrávání videa, co za aplikaci zvolit na linuxovém desktopu pro tyto účely? Možností překvapivě není mnoho: v důsledku vlastně jen Cheese a GUVCViewer…

    Obsah

    Hardware

    link

    V tomto článku se nehodlám věnovat hardwaru a ovladačům. Jen bych na úvod rád zmínil, že podpora v GNU/Linuxu bývá obvykle vcelku bezproblémová díky UVC, nicméně některá zařízení standard podporují jen částečně. Proto doporučuji porozhlédnout se před koupí webkamery po webu a ověřit stav ovladačů a především kvalitu obrazu z webkamery — mezi různými modely jsou totiž propastné rozdíly především v tom, jak se zařízení chová ve špatných světelných podmínkách a jak ostří, pokud umí ostřit automaticky. Obecně se dají považovat za jistotu moderní webkamery od Logitechu.

    Software

    link

    První věc, kterou můžeme s webkamerou dělat, je monitorovat nějaký prostor, nechat si automatizovaně — ať už pravidelně, nebo nepravidelně (např. Motion umí detekovat pohyb) — posílat snímky na web atd. Tím se v tomto článku nebudu zabývat, jen zde pro úplnost nechám alespoň odkaz na populární aplikaci ZoneMinder.

    Google Hangout

    link

    Další, ne právě překvapivé, využití je videochat, a to obvykle v souvislosti s nějakým softwarem pro instant messaging, přičemž nemůže chybět obligátní zmínka o Skype. O tom však bylo napsáno již mnoho, proto bych raději zmínil relativní novinku, a sice Google Hangout. Vedou mě k tomu dva důvody, konkrétně snadnost použití a možnost jednoduše sdílet obsah obrazovky — službu jsem použil např. ke kolektivní přípravě na zkoušku na dálku.

    Předpokladem pro používání je účet u Google s aktivovaným profilem na sociální síti Google+ (je tedy snad zřejmé, že na sdělování tajností asi hangout nebude to pravé). Když v G+ v levém sloupci vyberete Hangouty a pak vpravo nahoře klepnete na červené tlačítko Zahájit hangout, otevře se nové okno prohlížeče, ve kterém budete při prvním spuštění uvítáni průvodcem, jenž vás rámcově provede instalací zásuvného modulu. Bude vám nabídnut balíček google-talkplugin pro operační systém dle vaší volby, v případě GNU/Linuxu 32-/64bitový RPM nebo DEB. Instaluje se do /opt a adresáře s webovým prohlížečem. Pak už by se Google Hangout měl načíst a “prostě fungovat” — nebo taky ne, přičemž chybové hlášky nejsou právě informativní.

    Instalace zásuvného modulu pro Google Hangout Instalace zásuvného modulu pro Google Hangout Instalace zásuvného modulu pro Google Hangout

    Pomocí šedých ikonek vpravo nahoře můžete vypnout/zapnout webkameru nebo mikrofon a regulovat kvalitu obrazu (nejnižší úroveň je pouze zvuk bez obrazu); ikonami v levém sloupci přepínáte možnosti pohledu:

    • Můžete přizvat další uživatele jako aktivní účastníky konverzace nebo umožnit sledovat přenos dalším lidem.
    • Kromě pohledu z webkamery je užitečné sdílení obrazovky, resp. pohledu na vámi zvolené okno.
    • Nechybí textový chat.
    • Existují další doplňky/aplikace např. s grafickými efekty využívajícími rozpoznávání obličeje (ano, falešný knír).

    Náhled okna v Google Hangout

    Konečně se dostáváme k pořizování snímků a hlavně natáčení pomocí webkamery — typicky asi pro účely tvorby video blogu/podcastu/… Můžeme samozřejmě použít FFmpeg, VLC, MPlayer nebo jiné, převážně konzolové, nástroje, leč tato problematika by vydala na samostatný článek techničtějšího ražení. Mým cílem je ukázat zde především snadno použitelné aplikace. Smutná zpráva ovšem je, že výběr není velký: jako prakticky použitelné se ukázaly pouze aplikace Cheese a GUVCViewer.

    Cheese

    link

    Cheese spadá pod projekt GNOME, nepřekvapí tedy jednoducȟé uživatelské rozhraní chudé na funkce — ale aspoň funguje spolehlivě. Je možné jak pořizovat jednotlivé snímky, příp. jejich série, tak nahrávat video (ukládá se ve formátu WebM). Problém je v možnostech nastavení — naštěstí si jde vybrat aspoň rozlišení a mírně korigovat jas, kontrast a barevné podání, nicméně ocenil bych hlavně možnost “manuálně” ostřit. Pak je tu už jen sbírka více či méně psychedelických efektů různě deformujících obraz.

    Cheese

    Aplikace pro KDE

    link

    Nestává se často, aby toho aplikace zamýšlená pro prostředí KDE uměla méně než alternativa z GNOME, ale jeden takový příklad se nabízí: knihoven KDE využívají toliko dvě aplikace určené k nahrávání pomocí webkamery — Kamerka a Kamoso. Obě se zdráhám označit za použitelné. První jmenovaná neumí nic než pořizovat statické snímky; druhá dokonce natáčí video a měla by být schopná odeslat ho na YouTube (nikdy se mi to nepodařilo), leč možnosti konfigurace jsou veškeré žádné, a to včetně tak elementární záležitosti jako rozlišení obrazu.

    Kamerka Kamoso

    CamDesk

    link

    Nyní malá odbočka: při screencastingu, typické je to u podžánru Let’s Play nebo záznamů z přednášek, se občas může hodit mít vedle dění na obrazovce také pohled na mluvčího — ať už z praktických důvodů, nebo jen pro lepší navázání kontaktu s divákem. Nejjednodušší je prostě umístit na obrazovku okno s obrazem z webkamery, jenže dosud zmíněné aplikace mají pro tento účel zbytečné lišty, které jen zabírají místo.

    Řešením je např. prográmek CamDesk napsaný v Pythonu. Stačí stáhnout a rozbalit archiv, spustit camdesk.py a zapamatovat si několik klávesových zkratek: když je okno s obrazem aktivní, F1 webkameru zapne, F2 ji vypne, Esc program ukončí a konečně F5 otevře dialog s možnostmi nastavení. Zaškrtávátko Pin značí, zda bude okno vždy nahoře, a do políček width a height můžete vyplnit požadovanou velikost okna. Je toho málo, ale aspoň něco. Mimochodem, okno (vzhledem k tomu, že nemá dekoraci) se pak přesouvá podle nastavení vašeho správce oken, obvykle tedy tažením kurzoru se stisknutým modifikátorem Alt.

    CamDesk

    GUVCViewer

    link

    Konečně přichází zlatý hřeb článku — GUVCViewer. Proč zlatý hřeb? Obrázek řekne víc než tisíc slov — podívejte se na snímky obrazovky. Můžete si na nich všimnout nastavení ostření — ručního i automatického — a úprav barevného podání; konfigurace nejen rozlišení a framerate, ale i formátu, do kterého se má ukládat; a konečně nastavení zvuku. Užitečná je možnost konfiguraci si uložit pro použití jindy za podobných např. světelných podmínek.

    Nastavení obrazu (GUVCViewer) Nastavení ukládání (GUVCViewer) Nastavení zvuku (GUVCViewer)

    Jedno malé upozornění: když ukončíte záznam stisknutím tlačítka Zazn. Video, může chvíli trvat, než se odznačí — neklikejte na něj urputně vícekrát, nebo se vám vytvoří nová, velmi krátká nahrávka a v horším případě přepíše soubor s videem, jestliže nemáte zaškrtnuté Soubor, Auto. Po ukončení nahrávání se webkamera vypne a může se také stát, že obraz z webkamery zamrzne a nahrávat se bude jen zvuk. Proto mezi nahrávkami upravte nastavení záznamu, např. rozlišení — přitom obraz znovu naskočí.

    Webkamera

    Pokud někde narazíte na luvcview, vězte, že GUVCViewer je na něm založen, ale má o poznání snesitelnější uživatelské rozhraní. Další programy pro snímání obrazu webkamerou, se kterými se můžete setkat, jsou Camorama (umí pouze pořizovat statické obrázky, a to i vzdáleně) a HasciiCam (zobrazuje obraz z webkamery jako ASCII art).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.2.2013 01:16 tuxmartin | skóre: 39 | blog: tuxmartin | Jicin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Pro uplnost by bylo dobre zminit se o projektu gphoto2, ktery umoznuje pouzit nektere digitalni fotaky pres USB jako webkameru.
    houska avatar 27.2.2013 07:56 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    v casti s GUVCViewer nevidim obrazky
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.2.2013 08:39 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Opraveno, díky.
    Jakub Lucký avatar 27.2.2013 08:57 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    A co takové VLC?
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Fluttershy, yay! avatar 27.2.2013 09:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu

    Přijde mi totálně neintuitivní — ostatně v článku zmíněno je:

    Můžeme samozřejmě použít FFmpeg, VLC, MPlayer nebo jiné, převážně konzolové, nástroje, leč tato problematika by vydala na samostatný článek techničtějšího ražení. Mým cílem je ukázat zde především snadno použitelné aplikace.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    stativ avatar 27.2.2013 09:31 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Hangout není žádná novinka, jen je to jiné jméno pro Google Talk, který má podporu pro audio/video hovory už roky (podle wikipedie uvolnili libjingle před 8 lety)
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Fluttershy, yay! avatar 27.2.2013 10:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Co si matně vzpomínám, tak na GNU/Linuxu ten klient nefungoval, nebo aspoň ne oficiálně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    stativ avatar 27.2.2013 09:36 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Ještě bych zmínil wxCam.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    27.2.2013 10:40 Dave
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    A třeba taky Kamoso
    Fluttershy, yay! avatar 27.2.2013 10:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    lol, to je taky v článku — a kéž by fungovalo. Nezjistil jsem, jak v něm změnit když nic jiného, tak aspoň rozlišení webkamery, naopak jsem narazil na zmínky, že to nejde. Navíc po ukončení nahrávání mi občas zamrzá. Nevšiml jsem si, že by někdo na kód přes dva roky sáhl.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.2.2013 12:18 Dave
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Já vím školácká chyba tak se omlouvám. Jinak v Kubuntu 12,10 to dali default. Sice funguje ale místo toho jsem tam dal Kamerka a ta funguje perfektně.
    Fluttershy, yay! avatar 27.2.2013 13:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Umí Kamerka něco víc než pořizovat statické snímky a nastavit rozlišení?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.2.2013 13:36 Dave
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Ne pořizuje akorát snímky z webky ale mě to stačí na efekty je nejlepší gnomácké Cheese a z části se dá využít VLC Player.
    Fluttershy, yay! avatar 27.2.2013 14:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Tak někdo, kdo má neostřící kameru, se s tím snad spokojí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.2.2013 12:37 ycuzo | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    tak som chcel skusit UVC Viewer a ejhle, budto *deb alebo zdrojak... tak nasrat...
    27.2.2013 20:01 qw11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    A co tak aj ine vyuzitia webkamery? http://www.youtube.com/watch?v=PhReQgyprLg
    Fluttershy, yay! avatar 27.2.2013 20:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Jednou z vymožeností webu je hypertext.

    Pevně doufám, že podobné pokusy, stejně jako ovládání desktopu gesty, vymřou.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.2.2013 20:53 qw11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Ja by som uvital aby web kamera dokazala aj nieco viac ako zobrazovat ked sa chcem pozriet ci som strapaty. :D

    Hypertext, hmm. Vzdy nan zabudnem. Inak na to ze je toto server zamerany na IT tak by mohol automaticky rozpoznat adresu a oznacit ju. :(
    gtz avatar 27.2.2013 21:54 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Kdysi existoval CAMSHOT který uměl pořídit pouze statický obrázek v konsoli.

    Zkoušel jsem i nějaký Panasonic (foťák i kameru), které mají funkce webkamery a při připojení přes USB nic, drivery nejsou a kameru se s odřenýma ušima dalo zprovoznit pod IEEE1394 v normálním režimu. No a shánět někde kamerku, která je kompatibilní s Linuxem se mi taky nechce.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 28.2.2013 01:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    No a shánět někde kamerku, která je kompatibilní s Linuxem se mi taky nechce.

    Ehm.

    Obecně se dají považovat za jistotu moderní webkamery od Logitechu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 28.2.2013 13:00 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    No kdysi jsem od Logitechu zkoušel nějakou 1.3Mpx a nechytla se. Zkoušel jsem tehdy i pár kamer Genius (díky kamarádovi co dělal v VO) a z asi 5 kousků se mi podařilo tehdy zprovoznit jen jednu (rok cca 2010-11). Stejně je na tom kamerka v Asus M70-SR (Suse ji dokonce ani nenajde).

    ideální by bylo vzít starší fotoaparát a ten použít jako webkameru vč. dálkového ovládání, ale to bych chtěl asi moc.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 28.2.2013 13:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    No kdysi jsem od Logitechu...

    Ano, tím se to vysvětluje, viz zařízení podporovaná UVC.

    ideální by bylo vzít starší fotoaparát a ten použít jako webkameru vč. dálkového ovládání, ale to bych chtěl asi moc.

    gPhoto to v zásadě pro některé aparáty umí, leč ideální mi to v řadě případů nepřipadá.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 28.2.2013 15:26 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Díky za link to UVC.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    28.2.2013 07:23 100% Lenin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Že ty jsi z hnojárny. Totálně kompa********bilní

    :D
    gtz avatar 28.2.2013 12:55 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Nejsem z hnojárny :-)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Dreit avatar 1.3.2013 23:06 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu

    No a shánět někde kamerku, která je kompatibilní s Linuxem se mi taky nechce.

    Používám EyeToy pro PlayStation 2 a funguje na jedničku ;-) Vyměnil jsem ji se známým, protože driver měla jen pro WinXP (on potřeboval Win7), zato moje Trust byla podporovaná všude :-D

    Nope
    28.2.2013 12:59 DiGiT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Jenom přihodím link na článek o GStreameru a webkamerách pro techničtější blázny.
    Dreit avatar 1.3.2013 23:02 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu

    Z trochu jiného soudku - qtqr - http://code.google.com/p/qtqr/

    Nope
    4.3.2013 11:13 yellow.dog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Mě by se spíš hodilo to monitorování prostoru. ZoneMinder se mi nainstalovat tak, aby chodil nepodařilo a to jsem jel podle návodu pro Centos5.5, hádaly se verze, tak jsem dal 5.6 a pak se to nějak pohádalo s MySQL. Motion jsem nezkoušel. Bohužel, vždy když to "aktuálně" potřebuji (někdo si koupí ip kamerku, má starší počítač, chce monitorovat přes smartphone, nebo jen nahrávat a obrátí se na mě o pomoc), není čas si hodiny hrát, zkoušel jsem doma, nainstalovat a nakonfigurovat ZoneMinder jednoduché rozhodně není, používám Fedoru, rychle tam skončí starší licence WinXP s něčím jednoduchým pro wokna, co jede během půl hodiny i s nastavováním kamery a kávou. Takže se přimlouvám za článek právě k ZoneMinderu pro blbé. Určitě o něj bude zájem. Podotýkám, že jsem obyčejný uživatel a ve Fedoře nastavuji vše podle návodů.
    houska avatar 4.3.2013 12:04 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    mrkni na ten motion!
    Ruža Becelin avatar 4.3.2013 13:47 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    ZoneMinder jsem rozjel na CentOS 6, bohuzel ma problemy se starsimi webkamerkami (Genius VideoLook). Cheese je vidi a dokaze s nimi pracovat, ale v ZM sviti cervene a odmitaji se pripojit... :-(
    28.3.2013 15:21 xhombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu
    Koukni na ten Motion. Používal jsem ho na monitorování pohybu koček (těch čtyřnohejch upozorňuji) a i s instalací tuším ubuntu serveru mi rozchození nezabralo moc času. Ale měl jsem asi štěstí na webky. Šli až na jednu z fleku.
    Fluttershy, yay! avatar 6.7.2014 19:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkamera na Linuxu

    Letos vydaný guvcview 1.7.3 má jednak lepší GUI než verze v článku, jednak už podporuje H264, je k tomu potřeba GStreamer s plugins-bad včetně uvch264src. Háček je v tom, že na Ubuntu 14.04 si to chce přeložit guvcview (nebo použít sestavení z nějakého pochybné PPA) a na Fedoře 20 pro změnu GStreamer.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.