abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 710 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zajímavé doplňky pro GNOME Shell

    9. 6. 2011 | Jan Šmíd | Různé | 11922×

    Po 24. květnu, tedy po vydání Fedory 15 „Lovelock“, se s nadsázkou řečeno roztrhl pytel s různými rozšířeními (extensions) pro prostředí Gnome Shell. Většina současných doplňků je dostupná na webové stránce vývojáře Finnbarra P. Murphyho, který se jejich vývoji a GNOME Shellu dlouhodobě věnuje na svém blogu. Finnbarr při tom pravděpodobně pracuje s Fedorou 15, protože zdrojový kód jeho doplňků Fedoru přímo „předpokládá“. To zřejmě proto, že je Fedora momentálně jedinou distribucí, která vydala novou verzi obsahující GNOME Shell. Není však jediná, která ho umožňuje používat.

    Takže jaký je stav GNOME 3 v jiných distribucích? Archlinux ho ve verzi 3.0.2 nabízí i s řadou rozšíření v repozitářích extra, v Debianu se stále nachází v repozitáři experimental a jak nám ukázal např. Lukáš Závodný, tak funguje i v Gentoo. V Ubuntu ho však lze „rozchodit“ také. Budoucí verze 11.10 „Oneiric Ocelot“ ho již nabízí v repozitáři universe, pro 11.04 „Natty Narwhal“ jsou dostupné PPA zdroje.

    Obsah

    Instalace v Ubuntu 11.04

    link

    Funkční GNOME 3 se mi podařilo nainstalovat z PPA repozitáře GNOME 3 Týmu. Ten si přidáte v terminálu příkazem

    sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3

    nebo jako root přidáním řádky

    deb http://ppa.launchpad.net/gnome3-team/gnome3/ubuntu natty main 

    do souboru /etc/apt/sources.list . Poté zbývá spustit v terminálu sekvenci příkazů

    sudo apt-get update
    sudo apt-get dist-upgrade
    sudo apt-get install gnome-shell
    

    a je hotovo. Stačí restartovat prostředí, popř. rovnou celý systém. Dlužno dodat, že instalace GNOME 3 pravděpodobně znemožní další spuštění původního prostředí Unity.

    Nevýhodou tohoto repozitáře je neaktuálnost některých komponent GNOME 3 a absence všech doplňků GNOME Shellu. I to však lze řešit. Pro tento případ je zde PPA repozitář „ricotz“ od Rica Tzschichholze.

    I tento zdroj přidáte doplněním řádky deb http://ppa.launchpad.net/ricotz/testing/ubuntu natty main

    do /etc/apt/sources.list. Následně opět musíte aktualizovat seznam zdrojů, provést upgrade a instalovat rozšíření podle chuti.

    sudo apt-get update
    sudo apt-get upgrade
    sudo apt-get install gnome-shell-extensions
    

    Ani tento repozitář však zdaleka neobsahuje všechna dostupná rozšíření. Alespoň v době, kdy jsem je testoval, tomu tak nebylo.

    Rozšíření od Finnbarra P. Murphyho

    link

    Doplňky, které si stáhnete ručně, tedy bez pomoci správce balíčků, nainstalujete jejich rozbalením z archivu do adresáře ~/.local/share/gnome-shell/extensions. Poté zbývá jen restartovat prostředí. Můžete se odhlásit a přihlásit, nebo vyvolat Launcher (alt+f2) a spustit příkaz „r“. Jak Finnbarr Murphy sám upozorňuje, řada rozšíření nemusí hned na poprvé fungovat. Finbarr však v README, které je součástí každého rozšíření, uvedl jednoduché řešení. V souboru metadata.json stačí přepsat „shell-version“:[„3.0“] na verzi vámi instalovanou. Tedy pravděpodobně již 3.0.2.

    activitiesbutton a applicationsbutton

    link

    Toto rozšíření připojí k textu Activities, česky Činnosti, ikonu distribuce. Přesněji se pokusí přidat ikonu Fedory. V Ubuntu je potřeba editovat extensions.js. Řádek icon_name: 'fedora-logo-icon' přepište na icon_name: 'ubuntu-logo-icon'. Obdobné to bude, předpokládám, i u jiných distribucí. S applicationsbutton obohatíte panel o nabídku aplikací. Není co dodat. Snad až na to, že může dojít ke stejnému problému s ikonou distribuce, jako u activitiesbutton. Řešení je úplně stejné.

    Doplňky pro GNOME Shell

    gnote

    link

    Rozšířením gnote přesunete ikonu správce poznámek gnote z oznamovací oblasti shellu do tray lišty. Tedy k ostatním ikonám v pravém horním rohu.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    lookingglassbutton

    link

    Jak se můžete dočíst na live.gnome.org, lookingglassbutton zastupuje funkci debuggeru a inspekčního nástroje. Kromě chyb nabízí i zobrazení seznamu oken a instalovaných rozšíření.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    placesbookmarks a iconplacesbookmarks

    link

    Oba doplňky, placesbookmarks i iconplacesbookmarks, přidávají do panelu ikonu umístění. Jediný rozdíl mezi těmito dvěma rozšířeními je absence veškerých ikon u placesbookmarks. Pokud chcete editovat umístění, na která mají rozšíření odkazovat, pohrejte si se záložkami Nautilu.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    noim a poweroptions

    link

    Tato rozšíření upravují systémovou nabídku panelu. Noim odstraňuje oddělovače a IM nabídky a současně nahrazuje jméno uživatele ikonou. Poweroptions permanentně přidává do nabídky možnost „Vypnout“.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    moveclock, noa11y a noripple

    link

    První z těchto rozšíření přesunuje hodiny na pravou stranu panelu, druhé z panelu odstraňuje ikonu zpřístupnění a třetí dělá to samé, ale s grafickým efektem při vyvolání Aktivit, Činností chcete-li.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    startofweek a simplecalendar

    link

    Simplecalendar je v podstatě totožný s původním kalendářem Shellu, pouze nezobrazuje poznámky. Startofweek je jedním z rozšíření, kde uživatel chtě nechtě musí sáhnout do zdrojového kódu. Pomocí tohoto doplňku lze nastavit, kterým dnem má začínat kalendářní týden. V extension.js stačí zvolit správné číslo v řádku „const START_OF_WEEK = 2;“. Jednička pro neděli, dvojka pro pondělí, ... a tak dále a tak dále.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    panellaunchers, workspaces a righthotcorner

    link

    Rozšíření panellaunchers přidává do panelu ikony rychlého spuštění. V podstatě se chová jako launcher dashe, jen je umístěn na panelu. Workspaces zobrazuje jednoduchý přepínač ploch v tray liště a righthotcorner přináší aktivity i do pravého horního rohu.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    weather

    link

    Posledním rozšířením od Finnbarra, které bych rád zmínil, je weather. Pro plnou funkci tohoto rozšíření je potřeba, abyste si na stránce www.worldweatheronline.com vygenerovali svůj weather API klíč. K tomu stačí vyplnit „nějaké“ jméno a svůj e-mail. Na ten vám bude zaslán váš klíč, který poté společně s městem, o jehož počasí si přejete být informováni, zapíšete do souboru extension.js.

    Příklad:

    // configuration
    const MUNITS = 1;              // See the README  0 – Imperial units, >0 – SI (Metric) units
    const ZIPCODE = 'prague';          // See the README  Enclose in single quotes
    const WEATHERDATA_KEY = 'váš_kód_který_obdržíte_mailem';  // See the README  Enclose in single quotes
    

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    Rozšíření z repozitářů

    link

    Další „várka“ pluginů se nachází v distribučních repozitářích.

    Doplňky pro GNOME Shell

    GNOME Tweak Tool

    link

    Aplikace určená pro tzv. „pokročilé“ úpravy vzhledu (kterými jsou prosté změny GTK+ motivů, iconsetů, fontů, rámů oken, ...) GNOME 3. Pomocí této aplikace lze povolit zobrazení ikon a souborů na ploše i ovládat některé z dalších distribučních rozšíření Shellu.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    User Theme

    link

    Alternativa k rozšíření themeselector od Finbarra, které jsem nezmínil, protože zprovoznění user-theme-extension je dle mě mnohem jednodušší. Po jeho nainstalování správcem balíčků (yum instal gnome-shell-extension-user-theme), stačí nakopírovat libovolný motiv vzhledu pro Shell do adresáře ~/.themes a poté ho nastavit v aplikaci GNOME Tweak Tool. Lze použít i motivy z themeselectoru.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    Dock

    link

    Permanentně viditelný postranní panel. Zobrazuje to samé, co launcher dashe.

    Doplňky pro GNOME Shell

    Drive menu a Places menu

    link

    Drive menu je v podstatě správce přípojných zařízení v tray. Places menu je alternativa k iconplacesbookmarks od Finnbarra s tou výhodou, že dokáže pracovat i s přípojnými zařízeními. Takže kombinuje iconplacesbookmarks s drive menu.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    windowsNavigator a native-windows-placement

    link

    Rozšíření windowsNavigator umožňuje vybírat mezi okny v overlay módu klávesnicí. Vždy, když si zobrazíte všechna okna v aktivitách a zmáčknete Alt+F1, zobrazí se u každého okna číslo. Daným číslem na numerické klávesnici pak zvolíte správné okno. Native-windows-placement se také týká overlay módu, neboli zobrazení všech oken v aktivitách. Ovlivňuje umístění oken. Ta se nyní nerovnají rovnoběžně, ale řekněme nahodile.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    Alternate-tab

    link

    Standardním zobrazením oken při přepínání zkratkou Alt+Tab jsou ikony aplikací. Toto rozšíření je nahrazuje náhledy celých oken.

    Doplňky pro GNOME Shell Doplňky pro GNOME Shell

    Další rozšíření

    link

    V repozitářích Fedory jsou k dispozici ještě rozšíření alternative-status-menu, které ma totožný účel jako poweroptions od Finnbarra, a auto-move-windows, pomocí kterého můžete přiřadit plochy jednotlivým aplikacím. Příklad konfigurace najdete na live.gnome.org. V PPA repozitářích Ubuntu je k dispozici i rozšíření pro propojení Gajimu s IM statusy v systémovém menu shellu.

    Rozšíření z githubu + jedno navíc

    link

    Rád bych se zmínil i o třech dalších rozšířeních, dvě jsou z githubu a jedno jsem našel náhodou. První z nich je další weather extension, další dva slouží k monitorování systému.

    Weather

    link Na rozdíl od obdobného rozšíření od Finnbarra nezobrazuje počasí z World Weather Online, ale z weather.yahoo.com. Také umí zobrazovat počasí pouze na dva dny včetně dneška. Odkaz ke stažení i s návodem k instalaci na githubu.

    System-monitor-applet

    link

    Velmi komplexní sysmonitor s množstvím možností nastavení. Zobrazuje vytížení sítě, procesoru, paměti, obsazení disku včetně swapovacího oddílu a to jak v procentech, tak i pomocí grafů. Odkaz ke stažení i s návodem k instalaci opět na githubu.

    Temperature

    link

    Toto rozšíření není nijak extra „nacpané“ funkcemi. Jedná se jen o jednoduchý monitor teploty procesoru. Instalace je opět založena na rozbalení archivu do adresáře ~/.local/share/gnome-shell/extensions a restartování Shellu.

    Na závěr jedno hudební rozšíření

    link

    Poslední rozšíření, které představím, je hudební menu Mediaplayers. To pravděpodobně mělo za vzor sound menu známé z posledních verzí Ubuntu.

    Mediasplayers

    link

    Jedná se o rozšíření umožňující ovládat hudební přehrávače jako Banshee, RhythmBox, Clementine a Quodlibet. Ve spojení s Bansheem je však jeho funkčnost nejkvalitnější, protože pro něj byl primárně určen. U ostatních přehrávačů se může sem tam chovat podivně. Mediaplayers se taktéž nachází na githubu, instalace spočívá ve spuštění těchto dvou příkazů v terminálu:

    git clone https://github.com/Caccc/Gnome-shell-extension-Mediasplayers.git
    cp -r Gnome-shell-extension-Mediasplayers/mediasplayers@ycdref ~/.local/share/gnome-shell/extensions/
    

    Doplňky pro GNOME Shell

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.6.2011 00:15 mihairu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Pockat...fedora nebo ubuntu? Ze screenu je jasne, ze je to testovane na Fedore.

    Kazdopadne tech pluginu je vice, a autor se mohl vice rozepsat s moznostmi rozsireni pro gnome shell, nez ze se zkopiruji obrazky z jineho serveru
    vain avatar 9.6.2011 06:10 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Pockat...fedora nebo ubuntu? Ze screenu je jasne, ze je to testovane na Fedore.
    To je snad jedno ne? Doplňky to jsou pro GNOME Shell, ne pro distribuci.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    tomboytom-deviant avatar 9.6.2011 07:10 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell

    Tapeta a desktop tak trochu hovýnkoví jako starý Ubuntu ale jinak článek podařený s vysokou informační hodnotou, se to hodí mít to takhle na jednom místě všechno hezky :)

    9.6.2011 07:28 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    mě se líbí, že gnome 3 se mi na debianu při skoro každý aktualizaci rozesere tak, že se ani nedá přihlásit a musím smazat konfiguráky v home a začít od nuly :-)

    9.6.2011 08:01 Wop | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    V ubuntu jsem na tom byl stejne, tak jsem ho poslal do /dev/null a nainstaloval arch. Zatim spokojenost
    9.6.2011 17:47 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Spokojenost? Rolling updates jsem si pochvaloval jen do chvile, nez se mi tam prirolovalo Gnome 3(nebo jak se ta silenost miluje).
    12.6.2011 16:30 Joe Doe | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    GNOME 3 je zatím jen v [testing], chybu bych hledal jinde ;)
    grubber avatar 13.6.2011 09:37 grubber | skóre: 6 | blog: grubber | Břeclav / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    9.6.2011 08:19 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell

    Jako výcuc z webupd8.org dobrý.

    Zkoušel jsem napsat (resp. jen upravit už existující) plugin, který by umožnil rozumně přepínat aplikace přes Alt + Tab tak, aby se zobrazila pouze okna na daném workspace (okna, ne zgroupované aplikace), ale nějak se nezadařilo. Neřešil někdo něco podobného s větším úspěchem?

    9.6.2011 10:05 mucha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell

    rozumně přepínat aplikace přes Alt + Tab tak, aby se zobrazila pouze okna na daném workspace

    Toto je pre mna zatial najvacsi problem s novym Gnome, takze ak najdes nejake riesenie, daj nam potom prosim vediet.
    9.6.2011 11:49 Nikilauda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Našel jsem (ale nezkoušel): gnome-shell-extensions-alternate-tab

    Project URL : http://live.gnome.org/GnomeShell/Extensions

    Lets you use classic Alt+Tab (window-based instead of app-based) in GNOME Shell. GNOME Shell groups multiple instances of the same application together. This extension disables grouping.
    9.6.2011 12:19 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Tenhle znám, je to ten který jsem zkoušel upravit. Ale tenhle sám o sobě dělá jen půlku toho, co chci. Já chci přepínat pouze mezi okny na workspace, ve kterém jsem. Nezajímá mě třeba, že mám celkem otevřených 10 terminálů, chci přepínat jen mezi těmi třemi, které mám v aktualním workspace.
    9.6.2011 14:12 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Příloha:
    Tak jsem na to po obědě ještě chvíli sedl, trochu početl jak pracovat s LookingGlass a zdá se, že se povedlo. Funguje to tedy tak, že Alt + Tab přepíná pouze mezi okny na aktuálním workspace, bez groupování dle aplikace. Přikládám, kdyby to ještě někdo chtěl, aspoň to otestuje ještě někdo jiný :-)
    9.6.2011 18:57 mucha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    To je presne ono, vdaka !!!
    9.6.2011 08:56 HonzaRez | skóre: 19 | blog: Jsou_mezi_nami
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Tapeta s dunami je pěkná, ale chybí tam Šaj-hulúd...
    http://bandzone.cz/_90972
    9.6.2011 09:52 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Plugin cerv nebyl nainstalovan.
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    9.6.2011 11:29 R00T
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Gnome a KDE letia bleskurychle na smetisko dejin... Este ze mame Fluxbox ci OpenBOX....
    9.6.2011 12:02 i
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    ale hlavne LXDE :-)
    9.6.2011 14:09 lukove
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    prave som cital vcera na blogu xfce kde sa pisalo ze najblizsia verzia xfce 4.10 bude hlavne o zlepsovani desktopu a vyvojari sa vyblaznia na malickostiach a hlavne ze chcu spravit najlepsi klasicky desktop, teda ziadne revolucne zmeny ...hlavne preto ze ich nic nebrzdi kedze nic neprepisuju na gtk3.. ostavaju na gtk2.. takze aspon niekto kto si zachoval zdravy rozum
    9.6.2011 17:26 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Takže třeba bude mít xfce vlastní položku do systray na ovládání hlasitosti? To doufám... Škoda, že každé prostředí má něco fajn a něco blbě.
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    9.6.2011 14:44 AIPHEE
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    LXDE je skvělý na notebooku. Ale KDE4 už se také ve verzi 4.6 hezky vyvinulo takže ho používám na desktopu, přeci jenom je to homogenní prostředí ve kterým se dá dobře pracovat.
    cezz avatar 9.6.2011 17:26 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Niektore extensions su vyslovene nahrada konfiguracnej volby, ktora v buducnosti isto pribudne. Kazdopadne verim, ze sa za chvilu zacnu objavovat extensions, ktore ponuknu zaujimavu funkcionalitu navyse. Potencial tam rozhodne je.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.6.2011 17:48 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Niektore extensions su vyslovene nahrada konfiguracnej volby, ktora v buducnosti isto pribudne.
    Tohle by se ale právě nemělo dít. Když to vydávají a neoznačí to jako betu, tak to už tyhle věci má mít!
    cezz avatar 9.6.2011 18:31 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Niektore extensions su vyslovene nahrada konfiguracnej volby, ktora v buducnosti isto pribudne.
    Tohle by se ale právě nemělo dít. Když to vydávají a neoznačí to jako betu, tak to už tyhle věci má mít!
    Asi ako pre koho. Pre mna je dolezite, aby to bolo stabilne. Pre to, ze si nemozem naklikat hodinky vpravo by som stabilne vydanie neodkladal. (chapem to skor ako feature, nez ako bug) Na mojom desktope GNOME3 stabilne je.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.6.2011 19:23 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Takže když vydají zkriplenou verzi, tak je to OK, hlavně, že je to stabilní?
    kozzi avatar 9.6.2011 19:34 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell

    Samozrejme ze ano. GNOME 3 narozdil od KDE4 slo opacnou cestou. Misto aby vydali neco co umi hodne veci ale neustale to pada a pak postupne opravovali, tak zvolili pro me prijatelnejsi cestu. A to tu ze vydaji prostredi, ktere je velmi zajimave a dostatecne funkcni a hlavne stabilni.

    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    9.6.2011 21:46 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    akorát si občas GNOME-Shell vezme i 600 MB RAM.
    Petr Tomášek avatar 9.6.2011 20:36 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Niektore extensions su vyslovene nahrada konfiguracnej volby, ktora v buducnosti isto pribudne.
    Tohle by se ale právě nemělo dít. Když to vydávají a neoznačí to jako betu, tak to už tyhle věci má mít!
    Jenže tady jde o to, že tvůrci Gnome-shellu jsou přesvědčeni, že taková volba tam být nemá. Podobná demence, jako když se IPv6-evangelizátoři všem vnutit, že NAT není potřeba (je zlo, a podobné plky).

    Prostě komplex namyšleného vývojáře...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 9.6.2011 22:06 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Uff, k čemu je podle vás u IPv6 NAT potřeba? NAT64/DNS64 chápu, ale jinak...
    pavlix avatar 9.6.2011 23:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Je třeba rozlišovat IP maškarádu, port forwarding, 1:1 mapping a další techniky. Spousta z nich se zcela běžně používá mezi veřejnými IPv4, tudíž se těžko zdůvodňuje, že by najednou nesměly být mezi veřejnými IPv6. Maškaráda budiž zvláštní případ.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.6.2011 21:14 TkTz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Zdravicko,

    prosim jak mam upravit extensions (a nejlepe ktere) kdyz chci mit v levem hornim rohu nejdrive Aplikace, pak Místa a pak panellauncher ??? Jde mi hlavne o to, ze jsem to jiz zasebou poskladal (zmena promenne position nebo tak nejak na prislusnou hodnotu) ale vzdycky se mi "vetre" ikona s popiskem aktualne spusteneho okna mezi druhy a treti prvek ... A chtel bych ji mi samozrejme klasicky vedle tretiho prvku ..

    Nereseli jste to uz nekdo ???
    9.6.2011 21:38 Tomáš | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Nevím, jeslti je to Fedorou nebo něčím jiným, ale při každém odebrání zařízení v nautilu se totálně zasekne celý systém a nepomůže nic než tvrdý reset. Dělá to ještě někomu?
    10.6.2011 10:33 julo1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Mne sa to raz stalo, ale hodil som to na iny (HW) problem. Kedze system padal ci vytuhol aj pri inych prilezitostiech, pustil som nan memcheck. Test pamate zlyhal, pamat nieco nad 2GB potrebuje plienky.
    10.6.2011 14:53 Tomáš | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Tak to je pěknej průšvih. Mně se to stávalo pořád, takže mi (i díky nehorázně veliké spotřebě) brzy došla trpělivost a Fedora šla pryč.
    Jardík avatar 9.6.2011 21:53 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Gnome 3 je nepoužitelné, přešel jsem na KDE 4, které je už docela použitelné. Gnome 3 nemůžu na desktopu používat, dokud nebude možné mít dole panel se seznamem oken (nikoliv aplikací) včetně názvu. Najíždět pokaždé do levého rohu nebo mačkat WIN mi nevyhovuje, panel vpravo mi také nevyhovuje. (5:4 monitor 1280x1024). Nevyhovuje mi obrovská písmo shellu. Nabídka aplikací se otevírá moc dlouho (na 5400rpm disku je znát zásek shellu při načítání seznamu). Navíc window manager z gnome nemá rád regnum online (možná i další opengl aplikace), pokud ho přepnu do window mode a najedu na aktivity, window manager a celý gnome-shell vytuhne a prd.
    Věřím v jednoho Boha.
    10.6.2011 07:32 henrichg | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Jardík avatar 10.6.2011 07:41 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    To vypadá použitelně, vyzkouším.
    Věřím v jednoho Boha.
    pavlix avatar 14.6.2011 18:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Já měl za to, že používáš jen Windows :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Salamek avatar 14.6.2011 18:41 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    ty hrajes regnum online ? na horusu ?
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    Jardík avatar 15.6.2011 14:43 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Hrával jsem na Horusu, teď na Ravenu
    Věřím v jednoho Boha.
    Salamek avatar 16.6.2011 16:17 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    uh, proc na raven ? jsi tam utekl se vsema tema "kozama" co si koupily hromadu boosteru a pak plenili cely server ? :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    Jardík avatar 16.6.2011 17:59 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Né, pravidlo č. 1: nic nekupovat :D Raven/ignis je fajn, né jako podělanej Horus/alsius kde se nedá na ničem dohodnout, každej se žene jinam a pak všechno zesí*aj.
    Věřím v jednoho Boha.
    Salamek avatar 17.6.2011 15:32 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    jaky mas charaktery na horusu ? (jmena)

    jn, tak horus/alsius jsou fail realm kdyz prijde 1:1, ale blbnout se zergem jim jde docela dobre :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    Jardík avatar 17.6.2011 20:29 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Horus/alsius: lethalin lvl48 warlock, crazy lady lvl46 hunter
    Raven/ignis: lethalin lvl50 barb
    (všechno ženský xD)
    Věřím v jednoho Boha.
    Salamek avatar 18.6.2011 23:40 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    hmm tak ty horusovy postavy sem asi nepotkal :-D nebo se mi tak nevryly do pameti
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    12.6.2011 12:07 j123b567
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Perfektní příspěvek, škoda jen, že je Gnome shell v tak nepoužitelném stavu, to je snad ještě horší než začátky KDE4.

    Na první pohled nevidím, jaké mám puštěné programy a nemůžu mezi nima jednoduše (na jeden klik) přepínat myší. Možnost té nabídky, vpravo je hezká ale ono s ní nejde nijak hýbat a nijak ji zmenšovat. Laborovat s milión+1 extensions se mě moc nechce. Proč to nemůže fungovat hned od začátku?

    Puštění programu myší je také příliš složité a musí se při tom několikrát kliknout a přejet celá obrazovka sem a tam a zas sem.

    Pouze mi to zpomalilo práci s desktopem a zesložitilo ovládání. Zatím velice pomohl tento odkaz:

    http://www.ajopaul.com/2011/04/26/ubuntu-11-04-uninstall-gnome3-and-revert-to-gnome-2-x/
    12.6.2011 12:45 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Ten dock se dá přesunout zprava doleva, je ale nutné upravit jeden soubor.

    A fallback mód si zkoušel? získá se tím GNOME 3 bez shellu s klasickými panely jako ve verzi 2.
    12.6.2011 14:29 j123b567
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Právě že zkoušel. Zmizela tam spousta funkcí a některé názvy byly v angličtině a některé v češtině. Nešel mi nastavit motiv a pod. Nechtělo se mi s tím moc laborovat a zkoumat, jakou aplikaci nebo rozšíření musím nainstalovat, abych se dostal do stejného stavu jako s gnome 2.x.

    Počkám rok a vyzkouším to znovu. Jako koncept se mi to moc líbí ale implementace zatím nic moc.
    cezz avatar 12.6.2011 13:45 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Asi zavisi od stylu prace. Mne sa naopak usetrene miesto celkom pozdava. (skoda, ze sa s nim v inych oblastiach zas plytva, snad sa to odladi) Spustanie programov je mozno o cosi komplikovanejsie, ale zas pri samotnej praci Gnome shell pekne odide do pozadia a nezavadza. Programy nespustam tak casto aby mi to vadilo. Co mam spustene ma pravdupovediac velmi nezaujima, zaujima ma praca ktoru chcem vykonat. Asi zalezi od stylu prace.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    LukynZ avatar 12.6.2011 17:09 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    na spusteni programu nic komplikovaneho nevidim....alt+f1 a zacit psat nazev
    13.6.2011 11:33 j123b567
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Ok, nebo si mohu spustit terminál, začít psát název a zmáčknout tabulátor a vyjde to nastejno. :)

    Já myslel něco pohodlnějšího, když třeba nevím, jak se program jmenuje. Chci si třeba spustit něco na úpravu prostého textu, a je mi jedno, jestli je na počítači zrovna nainstalován gedit, leafpad, nebo cokoli jiného. Chci si něco zapsat do tabulky a je mi jedno jestli je na počítači Gnumeric, LO/OO Calc, KSpread. A nechce se mi laborovat s tím, co mám začít zadávat, aby to postihlo všechny možnosti, které připadají v úvahu.

    Zároveň mám u počítače dvě polohy. Sedím u něj a ovládám ho výhradně klávesnicí a nebo u něj ležím (vysoce lenivá poloha kdy opravdu nechci nic ťukat do klávesnice) a ovládám ho výhradně touchpadem/myší, takže bych byl rád, aby fungovaly stejně rychle obě cesty nalezení a spuštění něčeho potřebného.
    LukynZ avatar 13.6.2011 13:30 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    No nevim jak casto clovek pousti neco a nevi co chce vlastne pustit/leniva poloha, ale pro takove pripady existuje menu extension viz http://www.webupd8.org/2011/05/new-gnome-shell-extensions-that-provide.html
    13.6.2011 20:54 j123b567
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Děkuji za odkaz! To je možná přesně to, co mi tam chybělo :)

    Nevím co spustit proto, že přes týden jsem na jiných počítačích než o víkendu a na každém je nainstalované trochu něco jiného. Na každém experimentuji s něčím jiným :D Takže doma experimentuji s Ubuntu a Gnome a na jiných počítačích používám jinou distribuci a jiný desktop.

    Pavel Stárek avatar 15.6.2011 11:50 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Ano, to je dobrý soubor rozšíření pro Gnome shell, a po instalaci se dá Gnome 3 celkem používat. A nakonec, ono není ani tak špatné. Čekal jsem, že nainstaluji Fedoru 15, chvilku se budu znechuceně rýpat v Gnome 3, a pak nainstaluji XFCE. Ale kupodivu, s dodáním některých rozšíření, a instalací balíčku gnome-tweak-tool se dá prostředí nastavit a vyladit k celkem normálnímu používání.

    Jedíné, co bych potřeboval nějak přiohnout je ikonka NetworkManageru, která si pro upravení nastavení sítě pouští (zřejmě) nějaký Gnome 3 nástroj z control centra (který umí celkem prd), ale mě by se spíš hodilo, aby spouštěl nm-config (nebo jak se jmenuje ten příkaz), který spustí normální konfigurační GUI NetworkManagera se všemi volbami.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    13.6.2011 13:18 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell - nefunkcni poweroption
    Mam problem, prestal mi fungovat doplnek poweroption pote co jsem pridal zdroj:

    http://ppa.launchpad.net/ricotz/testing/ubuntu natty main

    a provedl tyto prikazy podle navodu:

    sudo apt-get update

    sudo apt-get upgrade

    sudo apt-get install gnome-shell-extensions

    Pricemz posledni prikaz hodil nejakou chybu ze gnome-shell-extensions neexistuje myslim. Z pridaneho zdroje jsem zkusil nainstalovat obdobu poweroption Alternative Status Menu Extension a porad stejny problem, nejede. V gnome-tweak-tools je toto rozsireni vyple a nejde zapnout. Zkusil jsem zdroj vypnout a provest sudo apt-get upgrade ale problem je porad. Takze bych mel byt v puvodnim stavu ale poweroption pored nejede (stejne tak noim). Poweroption mi predtim jel bezproblemu. Nevite nekdo co s tim?

    Pozn.verzi shellu v doplnku jsem menil ale nepomohlo to.
    Migi avatar 13.6.2011 14:41 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell - nefunkcni poweroption
    balik primo gnome-shell-extensions neexistuje, bylo to uvedeno jen jako priklad, jinak pokud chces insatlovat konkretni rozsireni musis zadavat presny nazev.
    13.6.2011 22:43 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell - nefunkcni poweroption
    Jasne, konkretni baliky jsem instaloval pres Synaptic... Proc mi ale prestal fungovat doplnek poweroption to je otazka. Uz to pomalu vzdavam, je docela blbe ze polozku vypnout tam nemaji v defaultnim stavu, je to pro me nepochopitelne. A pokazde pouzivat Alt je otrava. Asi je moderni system uspavat, kazdopadne kdyz dam Suspend tak to vytuhne :) takze je mi tam ta polozka uplne na ... (mam gnome3 na Ubuntu tak asi proto). Docela vazne premyslim o prechodu na Fedoru.
    LukynZ avatar 14.6.2011 00:20 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell - nefunkcni poweroption
    To vypinate pocitac tak casto ze ten alt je tak otravny?
    14.6.2011 00:52 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell - nefunkcni poweroption
    Kazdy den.
    Migi avatar 15.6.2011 17:36 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell - nefunkcni poweroption
    každy den několikrat :D
    Migi avatar 15.6.2011 17:38 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell - nefunkcni poweroption
    Nemaš obě ta rozšíření najednou?
    15.6.2011 22:16 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell - nefunkcni poweroption
    Nee zkousel jsem jen poweroption samotne a taky to nejelo.
    17.6.2011 17:03 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell - nefunkcni poweroption
    Tak uz mam Fedoru zatim jen zkousim ale gnome 3 tu chodi mnohem lip, je to uplne jinde. V Ubuntu to zatim stoji za ... vratim se tam ke gnome2.x
    1.7.2011 13:08 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Pekne shrnuti. Snad jen doplnim, ze alternate-tab neni jen zmena obrazku, ale chova se to jinak:

    gnome-shell-extensions-alternate-tab.noarch : Classic Alt+Tab behavior. Window based instead of app based
    22.7.2011 00:48 Miroslav Šustek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Rád bych se podělil o své dva výtvory - rozšíření.

    Jsou k nalezení zde: https://github.com/sustmi/gnome-shell-extensions-sustmi

    Prvním z nich (windowoverlay-icons) jsem se pokusil trochu vylepšit orientaci v přehledu oken. Rozšíření přidává ikony aplikací k oknům, takže už není třeba luštit pod lupou náhledy a hledat které že to okno je Firefox nebo co já vím OpenOffice.

    Druhé rozšíření - historymanager-prefix-search - pak přidává možnost hledat v historii příkazů "spouštěče" (Alt+F2) podle prefixu pomocí kláves Page Up a Page Down. Když chci spustit "gnome-terminal", tak naťukám "gn" a zmáčknutím Page Up dostanu celý (nedávno zadaný) příkaz.

    Kdybych měl přidat ještě něco do diskuze, tak pro mě je Gnome 3 zatím docela krok dozadu. Už (asi po měsíci) jsem se naučil trochu pracovat s Alt+Tab a Alt+` (přepínání oken v rámci jedné aplikace), ale stejně občas bloudím po svém desktopu a hledám to správné okno. To se mi s gnome-panelem nestávalo.

    Měl jsem taky sto chutí vrátit se k Gnome 2, kde jsem neměl potřebu nic hackovat. Zatím však zdatně vytrvávám. :) Možná že je to jen o tom zvyknout si na něco nového anebo možná je Gnome 3 prostě ukázkou toho, že Gnome 2 byl/je dokonalý a - jau, nechte mě alespoň... než začnete házet ty... au
    LukynZ avatar 22.7.2011 11:41 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé doplňky pro GNOME Shell
    Ty ikony pouzivam uz nejakou dobu. Diky za ne. Jinak ja osobne uz bych se ke Gnome2 nevratil. Shell se mi moc libi a do budoucna bude jen lepsi a lepsi :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.