abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 748 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zorin OS – Linux pro windowsáky

    28. 10. 2011 | Jan Šmíd | Recenze | 22556×

    Nejeden potenciální „linuxák“ se před svým přechodem na Linux poohlížel po distribuci co možná nejvíce připomínající Windows. Dnes není problém si poměrně slušnou napodobeninu Windows 7 nebo Windows XP vytvořit svépomocí, ať už pomocí rozličných transformačních „balíků“, upravených motivů plochy nebo Emeraldu.

    Existují však i celé distribuce snažící se využít poptávky po „Windows like“ Linuxu. Např. dnes již neaktivní distribuce Linspire, Linux XP a Vixta. S Vixtou jsem měl tu čest ještě před jejím přechodem na KDE 4, upuštěním od původních cílů a následným přejmenováním na Open Xange, takže se krátce zmíním i o ní. Zaměřit bych se však chtěl na velmi povedenou distribuci Zorin OS, jejíž komunita i vývoj je stále aktivní.

    Linspire Linux XP

    Obsah

    Vixta

    link

    Vixta byla jedním z příkladů čísi ke zdárnému konci nedotažené myšlenky. A už z názvu bylo jasné, odkud tato myšlenka vzešla. Windows Vista. Z uvítací obrazovky to bylo jasné „o něco méně“, z přihlašovací obrazovky už vůbec a na pracovní ploše člověk nevěděl, jestli se má smát nebo brečet. Sám nevím, zda jsem tehdy nenarazil na nějakou testovací verzi, vzhledem k mixu Vist a XP to možná nevěděl ani sám autor. Krátce poté přišlo KDE 4 a konec Vixty.

    login screen KDM screen start menu file browser Firefox

    Zorin OS

    link

    Zorin je naštěstí od Vixty diametrálně odlišný. Nekopíruje detaily náhodně vybrané tu a tam, vypůjčuje si pouze dva nejtypičtější rysy pracovní plochy Windows – panel a nabídku Start. Zbytek systému je laděn do elegantní formy Windows podobné, avšak ne „imitující“. Jedinou vadou na kráse je fakt, že Zorin OS není samostatnou distribucí. K Ubuntu 11.04, které je za touto „náhradou Windows“ skryto, nepřidává žádný vlastní repozitář. Tedy nejenže je na Ubuntu založen, ono to stále Ubuntu je. Pouze v jedné ze svých mnoha barevných variací.

    Jak bylo docíleno podobnosti s Windows, je jasné na první pohled. GnoMenu a DockbarX. Po instalaci proprietárních ovladačů grafické karty se dočkáte i akcelerovaného desktopu. Compiz i DocbarX jsou již předpřipravené, po instalaci ovladačů netřeba nic konfigurovat. Snad kromě případného povypínání některých efektů. Např. efekt zavření okna je doslova otravný. Ačkoli co člověk, to názor.

    efekt Compizu styl Windows 7 Styl Windows XP Klasické GNOME

    Specifika Zorin OS

    link

    Dalším zdrojem inspirace Zorinu je projekt Elementary OS. Z něj si Zorin vypůjčil nejen motiv vzhledu a dekorace oken, ale i předělávku Nautilu, Nautilus-Elementary. Z toho nakonec v rámci projektu Elementary vznikl nový správce souborů Marlin. Zajímavá aplikace je Internet Browser manager, jakási linuxová obdoba Ballot Screenu, který musí po intervenci Evropské komise nabízet Windows. Snad je to jen můj případ, ale instalace alternativního prohlížeče skrze tuto aplikaci selhala v polovině případů. Pro nováčky dost možná důvod zjistit si, co že to jsou ti správci balíčků. Uživatelé, kteří si ne a ne odvyknout starých dobrých Windows XP, určitě ocení nástroj zvaný Look Changer. Na pár kliknutí si můžete zvolit, jestli má váš systém, respektive panel, napodobovat Windows XP, 7 nebo klasické GNOME. Pak zbývá se již jen odhlásit a znovu se přihlásit.

    Pro hráče a vyznavače „Windows-only“ softwaru je Zorin vybaven sestavou Wine a jeho pomocníků. Pro náročnější je obsažena i aplikace pro komplexní nastavení systému Ubuntu Tweak. Kromě výše zmíněného obsahuje Zorin OS obvyklou sbírku softwaru, jako je Empathy, Evolution, LibreOffice, Banshee, Totem, Brasero a podobně. Z řady vybočuje snad jen zálohovací nástroj Déjà Dup a video editor OpenShot, přičemž ty jsou v obvyklé sadě softwaru od Ubuntu 11.10.

    Nautilus Elementary Linuxový Ballot screen Look Changer Wine a playonlinux Ubuntu Tweak

    Edice

    link

    Podobnosti s Windows nekončí u vzhledu. I Zorin OS je dostupný ve více edicích.

    • Free – klasická verze, dostupná zdarma na internetu
    • Gaming – premium verze, placená, dostupná za €13 na DVD nebo za €7 na internetu, obsahuje přes 40 her, jako jsou Nexuiz, TORCS, Super Tux Kart, Neverball, 3D chess, Warmux apod.
    • Multimedia – premium verze, placená, dostupná za €13 na DVD nebo za €7 na internetu, obsahuje přes 40 multimedálních programů od centra XBMC přes Linux Multimedia Studio po Blender
    • Bussines – premium verze, placená, dostupná za €13 na DVD nebo za €7 na internetu, obsahuje nespecifikované množství softwaru užitečného při správě malé až střední firmy
    • Ultimate – premium verze, placená, dostupná za €18 na DVD nebo za €10 na internetu, zahrnuje vlastnosti edicí předešlých

    Všechny Premium verze Zorin OS obsahují tzv. „Premium software“. Tím by měly být vylepšené verze programů Internet Browser manager a Look Changer, ve spojení s dodatečnými motivy vzhledu á la Windows Vista, 2000 a Mac OS X a bonusovými aplikacemi, jako je Splash Screen Manager a Background Plus (animované pozadí plochy video).

    Problémy

    link

    Během několikatýdenního používání Zorin OS jsem nenarazil na žádný závažný problém, objevilo se ale pár momentů, kdy systém zkrátka nedělal, co měl, na první pokus. Pokud jsem ale svou snahu opakoval, nakonec se vše povedlo. Jednou z těchto „nepříjemností“ byla už lokalizace čerstvé instalace systému. Přestože jsem češtinu požadoval po instalátoru, hotový systém přesto „hovořil“ jen anglicky. Pokusil jsem se tedy lokalizovat pomocí příslušné aplikace, ta však při prvních dvou pokusech skončila chybovým hlášením. Tři pokusy byly občas potřeba i ke změně stylu 7/XP/GNOME. Jednou se systému nechtělo měnit vzhled natolik, že jsem změnu ze stylu 7 na XP musel provést oklikou přes styl GNOME. Problémem se ukázalo i připnutí spouštěče na panel skrze GnoMenu. Kdykoli jsem „pravým myšem“ vyvolal nabídku, GnoMenu se uzavřelo a nabídka zmizela dříve, než bylo možno cokoli potvrdit. Řešením může být jak dočasné použití klasických nabídek GNOME, tak připnutí spouštěče bežící aplikace pomocí DockbarX.

    Lokalizace Lokalizace Lokalizace Lokalizace

    Závěr

    link

    Zorin OS nepřináší žádné převratné novinky, nenabízí nic natolik významného, aby na sebe strhl pozornost většího množství stávajících uživatelů Linuxu, ale o to se ani nesnaží. Nejvíce z něj bude těžit přesně ta skupina uživatelů, na kterou Zorin OS primárně míří. Tedy nováčci. Ti, kteří ho použijí jen jako mezistupeň na své cestě k některé z náročnějších distribucí, nebo ti, kteří se nesnaží nijak hluboce poznat Linux a hledají jen jednoduchý, „pohledný“ a rychlý operační systém s velkým množstvím dostupných aplikací.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Michal Makovec avatar 28.10.2011 03:29 Michal Makovec | skóre: 22 | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    A komu tím prospějete, co? :)
    29.10.2011 00:20 Viktor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Druhe strane ?? :-D
    28.10.2011 08:47 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Dneska není aprýl ani silvestr... ;-).

    No dobře, abych nebyl zlý, ty 'skiny' (jinak se to snad nazvat nedá) mi přijdou jako nedodělek, autor se na tom očividně snaží akorát vytřískat prachy (nabízí placené verze obsahující sw který je běžne dostupný zdarma (nepočítám nějaké pitomé ulitky) - samozřejmě, má na to právo ;]) a hlavně to poslední co vadí nějakému nasazování linuxu je vzhled (a už vůbec ne vzhled windows - cpát někomu linux s tvrzením, že jsou to taková lepší windows je nejhorší možná lež).

    Navíc tyhle bastly mohou být mnohem více na škodu proto, že kdyby si uživatel nainstaloval nějakou odladěnou distribuci, tak by tam výchozí věci měly snad chodit dobře (tím myslím nějaká konzistentnost vzhledu / ovládání, funkčnost nabídek, rozhraní, menu a nevím čeho). Pokud to ale přeplácne touhle věcí, tak bych se nedivil (a on konec článku tomu docela nahrává), že se semtam něco rozbije, na něco nejde kliknout, něco nefunguje... a celý systém působí jako parodie (no ono se není čemu divit, linux kopírující windows bude vždy parodií na windows, ničím jiným, proto to doporučuju nezkoušet).

    Jestli je tato 'zajímavost' hodná článku radši nebudu řešit, nechci nikomu brát motivaci a navíc co se nelíbí mně se může líbit někomu jinému ;-). Ale jako varování co si radši neinstalovat proč ne :-).
    Baník pyčo!
    28.10.2011 19:16 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    "...to poslední co vadí nějakému nasazování linuxu je vzhled..."

    Nesouhlasím. Mám zkušenost u několika lidí, že zvyk je železná košile. "Když já sem zvyklej na Xpéčka, tohle neznám" a blablabla. Když to bude vypadat stejně jako Xpéčka, budou tam stejný programy tak se to možná uchytí. Bohužel. Spousta lidí je úplně vedle z jiného vzhledu a prostředí. Přesto, že se to ovládá velmi podobně.
    28.10.2011 22:41 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Jo, a presne proto mi nesmi na komp W7 a spol. :-D
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    29.10.2011 15:47 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    A přesně takovým bych Linux nikdy na PC nedal. Protože když už jim vadí jiné ikonky, spořič, plocha a vzhled toolkitu, tak jak budou remcat až zjistí nějaké skutečné rozdíly. A Ty VŽDY budou. Snažit se z Linuxu udělat lacinou kopii Widnows je prostě znehodnocení Linuxu a navíc to většinou nefunguje. Snaží se snad MAC kopírovat Windows? Nesnaží, naopak se snaží být originální (samozřejmě, všechny systémy si berou od konkurence ty dobré nápady - proč ne. Já se bavím o tom už opravdu hloupém kopírování bez nějaké vlastní vize). A jedině tohle prospěje i Linuxu. No a že Linux tedy nebudou používat všichni Windowsáci? Vůbec nevadí - tohle nikdy nebyl cíl. Cíl je mít fajn (otevřený) systém a kdo chce, ať ho používá, kdo nechce - nutit ho nebudem. Já taky Windows sem tam použiju a osypku z toho nemám.
    Baník pyčo!
    29.10.2011 18:34 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Souhlasím. Sám jsem si tím prošel: Nejdříve jsem se snažil novým uživatelům Linux přizpůsobit co nejvíce tomu co znali... až jsem se dobral k poznání, že nejlepší je jim dát Linux takový jaký je.
    Zvykli si mnohem dříve (a někteří se už nechtěli vrátit :-)) a "nebrblali", že je to jiné než to na co byli zvyklí a že to funguje jinak.
    Proto si myslím, že je lepší dát rovnou jiný systém. Pak se počítá s tím, že jsou některé věci jinak a buď si na ně uživatel zvykne a nebo se vrátí zpět. Z mé zkušenosti je to tak, že většinou si lidé zvyknou a zpět moc nechtějí, kdežto u Linux alá Win utíkají zpět. Ani se nedivím ;-)
    29.10.2011 22:22 Aminux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Já jenom říkám, že vzhled roli hraje. Jistě, že by si lidi zvykli, jenže krást je tak snadné... A tak si radši upirátí Windows než aby se něčemu naučili. Párkrát jsem zkusil dát někomu Linux na komp, protože jsem věděl, že legální widle mít stejně nebude a na to co tam dělá mu Linux stačí. Ve většině případů to nakonec dopadlo tak jak to dopadlo. Tzn. za pár dní tam byly cracknutý widle. Mě je to jedno. Jen jsem to zkusil a vím, že vzhled je podstatná věc. Jak říkám, určitě by si každý zvykl, ale stáhnout pirátské widle je dílo pár (desítek) minut. Snažil jsem se jen nabídnout jim legální systém, nic víc, nic míň. Můžu říct, že sám se tomu divim, ak jsou lidé líní naučit se něco (trošku) jiného.
    30.10.2011 06:15 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Tak ať používají pirátské widle. Jejich problém. Pokud odemně ten člověk očekává správu (jsem správcem desktopů v nějaké firmě (a mám od šéfa souhlas nasadit linux - ne že ho tam budu cpát jen proto, že ho mám rád a už jsou třeba nakoupené x roků dopředu licence windows...) nebo je to můj kamarád a starám se mu o počítač, rodiče, atd...), tak stanovuju pravidla já. Buď správa odemně a tento (fungující systém), nebo konkureční systém (a někdo jiný). Většinou ten kdo opravdu chtěl abych se mu o to staral kývl na to první, a od té druhé skupiny aspoň člověku odpadnou starosti. Také semtam spravuji windows, ale to jen proto, že mi z toho plynou výrazné benefity (opravdu pro mne není Linux náboženství).
    Baník pyčo!
    1.11.2011 10:20 luboš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    já si ho na komp dal a do puntíku podepíši vše co je v recenzi.Zorin je distro,které hned po instalaci můžete používat a máte k ruce vše co potřebujete a ta zminovaná podobnost s os windows to snad nemůžete ani myslet vážně. Jde jen o přispůsobení ovládání systému ale stejně tak si můžete zvolit Gnome!záleží jen na vás. A ta "neodladěnost"je dosti přehnaná,za dobu co používám linux jsem se setkal z daleko většími nedodělky u jiných dister takže dnes jsem rád za každé distro,které "funguje" a to zorin rozhodně takové distro je!!! Ta orientace na začínajíci linuxáře je snad jasná,prostě to nastavování po instalaci je minimální a já toto distro doporučuji instalovat každému nováčkovi který zatouží po linuxu.Na závěr jen dodám,že mi tohle distro hodně připomíná distro SAMlinux,které bylo taky tak bezproblémové a jednoduché.
    28.10.2011 10:38 Rover623
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Pokud bych chtěl něco co připomíná Windows, tak než tohle, tak to raději Mint (což je taky Ubuntu), není to sice úplně stejné, ale rozhodně lepší než tyhle rádoby odvozeniny imitující Windows.
    1.11.2011 21:02 aaaa1983
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    vzhled Windows se hodí, často i rozložení pro lidi co nejsou zvyklí na jiný desktop než microsoft

    před pár lety jsem takhle podle návodu naskinoval Kubuntu v obýváku a najednou návštěvám přestal linux na tom počítači vadit...až na ten IE4linux nepoužitelný :-)
    28.10.2011 12:51 Jaromír Hradílek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Síla? :)
    Migi avatar 28.10.2011 13:01 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    zřejmě někdo zeslonil lokalizaci (Power?).
    30.10.2011 09:04 Anino
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Jedi edition :))
    31.10.2011 16:20 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Že by "Power (off)"? - "Vypnout", když je vedle možnost se odhlásit. :-)

    Jinak zřejmě důkaz, že když se chce, všechno jde. :-)
    28.10.2011 13:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Chybka: v tomhle odstavci je OS napsáno jako "nula S" - 0S.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.10.2011 14:18 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Opraveno, díky.
    28.10.2011 18:00 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Přílohy:
    No, moje plocha je v příloze.
    28.10.2011 18:47 qw11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Hmm. A o chvilu v spravach. Uz polovica distribucii plati microsoftu za pouzitie win. ikony. :D
    Petr Maleček avatar 28.10.2011 21:25 Petr Maleček | skóre: 28 | Plzeň - Bolevec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Upřímně - Vám se tohle líbí ?

    Neříkám, že je to ošklivé, opravdu to působí vzhledem Windows, ale jen do chvíle, než se připlete tu a tam nějaká ikonka z GNOME.

    LinMuck, WinFuck :-P
    28.10.2011 21:44 GNOME Icon Theme - Win2-7 Pack
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Da sa aplikovat priamo tema pre Gnome: GNOME Icon Theme - Win2-7 Pack pred rokom som to predstavoval ako Win8 beta celkom som sa pobavil ;-).

    28.10.2011 22:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Bedňa avatar 29.10.2011 15:03 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Poznám človeka čo to reálne nasadil v jednej firme úradničkam ako Windows, pretože si sťažovali že sa na Linux nedá zvyknúť :-) Keď prišiel po dlhšej dobe, paničky si to veľmi chválili a že je to ďaleko lepšie ako Linux :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    29.10.2011 20:36 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Je to tema pro Gnome - Windows XP luna + pár mých ikonek (pro soubory *.doc, xls atd)... Je to PC ve firmě a snažil jsem se přizpůsobit vzhled. Náš externí admin pořád zadával ipconfig/all a divil se, že to nic neukazuje (dal jsem na "cmd" xterm...);-).
    30.10.2011 14:07 jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    tak u toho bych chětel být, vidět proptáhlý ksicht toho win admina muselo být hodně srandovní :D
    30.10.2011 12:52 Mirek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Winux? Musím se podělit o mikropříběh tohoto víkendu: dvanáctiletému synkovi jsem se na jeho(!) žádost vybušil nemotorné widle7 z funglnového Asus1001PX (komentářů o velice nešťastném systému Win7 pro netbooky se zdržím, mám vysoký tlak): nejprve jsem si udělal průřez pomocí distrowatch jaký linux by se mohl rozjet. Pak tu s vámi prohodil pár vět a zrodil se nápad EasyPeasy (Ub10), nakonec zvítězilo XubuntuCZ. Důležitá jsou však neposkvrněná slova mládence: "hele tati, nějakým xichtem z toho meka ani vindous neuděláme a hlavně to já ani nechci! Já chci, aby to jelo rychle, do minuty to naběhlo a mohl jsem se na to spolehnout. Potřebuju skajpa, video, browser, ofis, hry, a nechci čekat minutu na každé otevření okénka..". Můžu vám říci, že nyní - už asi 8 hodin je naprosto spokojený uživatel. (a ptá se, proč jsme to nepopáchali už na jaře :-).
    1.11.2011 08:09 Akres
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Ze synka něco bude :D
    30.10.2011 16:53 Rovano | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zorin OS – Linux pro windowsáky
    Tohle si člověk může splácat sám. Ale nakonec zjistí, že ty devel knihovny a jiný balast jen působí problémy.
    (╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.