Portál AbcLinuxu, 19. března 2024 03:49

Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle

14. 6. 2012 | Luboš Doležel
Články - Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle  

Aktuální verze Wine: 1.5.6. API a autorská práva. Použití Wine v Humble Indie Bundle. Mono ve Wine podruhé. Není všechno zlato..., aneb co hodnotit jako Gold. Změny v databázi aplikací.

Obsah

Aktuální verze Wine: 1.5.6

link

Od posledního dílu Zpravodaje o Víně vyšly dvě vývojové verze Wine.

Wine 1.5.5 vyšlo 25. května 2012 s následujícími změnami:

Wine 1.5.6 vyšlo 8. června 2012 s následujícími změnami:

API a autorská práva

link

Nedávný rozsudek amerického soudu v tom smyslu, že API jako takové nemůže být předmětem autorských práv, dal ulevit spoustě projektům a firmám. Jeden open source vývojář měl ale obavy, a proto se obrátil na vývojáře Wine – ti reimplementují velmi rozsáhlá API Windows, a tak by mohli vědět více.

Pokud to chápu správně, tak Wine je reimplementací microsoftího systému. Dále, jestli jsem to dobře pochopil, berete veřejné hlavičkové soubory MS a reimplementujete jejich funkce. Pokud je to právě takto, tak jak řešíte autorská práva? Hlavičky od MS určitě mají klauzuli s copyrightem: jak je možné tyto soubory redistribuovat s Wine?

Důvod, proč se ptám, je tento: zrovna jsem napsal open source implementaci uzavřené knihovny. [...] Můj problém se ale týká distribuce hlavičkových souborů: protože chci být plně kompatibilní s uzavřenou implementací, musím nějak používat stejné hlavičky. Možná bych je mohl upravit, aby *vypadaly* jinak, ale pro kompilátor *musí* API být shodné.

A protože asi máte stejný problém s Wine (a asi jste jej úspěšně vyřešili), chtěl jsem se zeptat, jak to děláte. „Přepisujete“ hlavičky? Nebo je kopírujete „natvrdo“?

Hned první reakce odkazovala na Slashdot, konkrétně na rozhodnutí zmíněné v úvodu. Dále se objevila konkrétnější odpověď:

Děje se to, že hlavičkový soubor je reimplementován, a ne jen okopírován z Windows. I když se na API nevztahují autorská práva, tak na obsah hlavičkového souboru ano.

Tazatel se tedy zeptal, co všechno má změnit nebo přepsat. Dostalo se mu rady podívat se, jak to udělal Google s linuxovými hlavičkami.

Podívej se, jak to Google udělal s hlavičkami na Androidu. V podstatě jde o to, že je zpracovávají skriptem a odstraňují tak komentáře, inline funkce a další věci. Už o tom vyšly různé články. Podívej se na odůvodnění.

Před lety mnoho her používalo 'glide' API od 3dfx. Spousta lidí udělala reimplementace glide za pomoci 3dfx glide SDK. Všechny implementace, které používaly oficiální hlavičkové soubory, musely být odstraněny. Určitě by se o tom dalo najít více.

Použití Wine v Humble Indie Bundle

link

Humble Indie Bundle – alespoň mně – ze začátku připadalo jako jedinečná akce. Nakonec už ale tak jediněčná není, protože se doposud dočkala už čtyř pokračování :-) Zajímavostí posledního pokračování bylo to, že jedna z her (LIMBO) pro svůj běh pod Linuxem používá Wine, což se nesetkalo s pochopením u celé komunity. Dan Kegel:

Koukám, že v Humble Indie Bundle je hra portovaná pomocí Wine.

To je fajn, ale ne všichni s tím souhlasí a někdo dokonce začal šířit petici proti Wine. Tak jsem vytvořil petici za Wine.

Co si o tom myslíte? Pokud s tím souhlasíte, tak to prosím podepište a rozešlete mezi své přátele.

Důvodem stížností je to, že hra ne všem funguje. Ale ne vždy je na vině zrovna Wine. Opět Dan Kegel:

Ano, nějaké ty problémy se tam najdou. Jen tak pro informaci, tady je pár odkazů na místa, kde lidé řeší problémy s hrou: [1] a [2].

Několik lidí se to snaží spustit bez náležitých grafických ovladačů a pak jim to takhle padá; možná by Wine mělo blacklistovat grafické ovladače, co nezvládnou běžné hry?

Unhandled exception: page fault on read access to 0xffffffff in 32-bit
code (0x7ca26b9b).
Backtrace:
=>0 0x7ca26b9b in swrast_dri.so (+0x195b9b) (0x00000000)
...
  23 0x7e52ff27 Direct3DCreate9+0x66() in d3d9 (0x0033fa1c)

Pak se dostalo na vysvětlování, zda náhodou není jedním z požadavků Humble Indie Bundle, aby hra nativně podporovala Linux. Dan Kegel odcitoval to, co na téma této hry napsali přímo lidé od Humble Indie Bundle:

Sestavení LIMBO pro Linux bylo vytvořeno v CodeWeavers, kde jednoduše vzali vlastní verzi Wine a poladili hru tak, aby si byli jistí, že poběží bez problémů. Toto je náš první experiment s CodeWeavers a jsme ostražití.

Pokud se ve hře objeví bugy, nechci, aby si lidé jen pomysleli „no jo, používá to Wine“ – bugy by měly být posílány do CodeWeavers, kteří by měli udělat maximum pro to, aby je odstranili.

Obvykle pomáháme zorganizovat portování her v bundle a typicky je to ta nejtěžší část! Ale jsme neústupní, co se kvality výsledku týče, a nativní porty v tomto směru obvykle poslouží.

Jenže v případě LIMBO naši kamarádi, co řeší portování, řekli, že tam je jakýsi zvukový middleware, který není snadné podporovat na Linuxu, takže jsme se rozhodli zaexperimentovat s jiným řešením, které by nabídlo dobrý herní požitek i pod Linuxem. V CodeWeavers se na to vrhli – dělají linuxové wrappery na míru, aby zoptimalizovali konkrétní části softwaru – a prototypy fungovaly až neuvěřitelně dobře. Na ladění a optimalizacích strávili spoustu času a prošlo to jejich i naším QA (a vypadalo to, že se to chová lépe než některé z nativních portů, co jsme viděli).

Ale chápeme, že software není žádná legrace, takže se budeme snažit reagovat na závažné problémy. Chyby hlaste na contact at humblebundle.com a my se postaráme, aby se v CodeWeavers o chybách, které je nutné opravit, dozvěděli.

Názory, jestli Wine pomáhá přitáhnout více projektů k portování na Linux, nebo je spíše odrazují, tu nebudeme rozebírat. Každopádně je jisté, že problémy v hrách v Humble Indie Bundle budou řešeny, ať je původcem chyb hra jako taková, nebo Wine.

Mono ve Wine podruhé

link

Už minule jsme řešili podporu .NET aplikací ve Wine. Jako přirozené řešení se pak nabídla integrace s Mono. Ne všem se ale toto partnerství líbí, protože prostě Mono. Zatímco reimplementace WinAPI je podle nich v pořádku, reimplementace .NET API není. Max TenEyck Woodbury (caps lock zachován):

Odkdy WINE vyžaduje MONO? MONO mám OPRAVDU velice NERAD a NECHCI ho na svých počítačích. Vypadá to jako nedávná změna. Je možné to NEpoužívat? PROSÍM!

Hádky o patentech přeskočíme a přejdeme k tomu podstatnému. Vincent Povirk:

Ano, bylo to dnes přidáno do Gitu. Jakmile aktualizujete prefix a nemáte nainstalované aktuální wine-mono (nebo nativní .NET), Wine se jej pokusí nainstalovat z umístění v systému a pokud to selže, tak vás požádá o stažení. Instalace wine-mono je omezena na váš Wine prefix a na hostitelském systému Mono mít nemusíte. Pokud nemáte msi balíček wine-mono ve vašem systému a zrušíte stahování, tak se nic nenainstaluje.

Pokud to nechcete používat a dialog vám vadí, nastavte mscoree na disabled nebo native-only. Aplikace, které nepotřebují .NET, by měly fungovat dál, ale není to podporovaná konfigurace.

Dále je tu zpráva pro ty, kteří už wine-mono mají a teď ho chtějí odstranit:

Pokud spustíte „wine uninstaller“ a máte jej [wine-mono] nainstalované (což asi nemáte), ukáže se v seznamu věcí, co můžete odstranit.

Na wiki je navíc konzolový příkaz na odstranění, který v dohledné budoucnosti bude fungovat.

O pár dnů později Dan Kegel napsal, že doplnil svůj skript o instalaci Mono:

install-gecko.sh nyní instaluje i Mono. Asi by se to teď mělo přejmenovat na wine-install-addons.sh, možná to na to brzo přejmenuju. Pokud máte lepší představu o jméně, dejte mi vědět.

Diskuze se ale rychle začala měnit v další flamewar o Monu. Nejprve přišel jen e-mail, kde Frédéric Delanoy chtěl, aby se instalace Gecko a Mono oddělila. To se Danovi moc nelíbilo:

Smyslem skriptu je usnadnit život mně a běžným uživatelům. Smyslem není jej ulehčovat těm, kdo nemají rádi Mono, hlavně proto, že si nemyslím, že by jich bylo tolik.

Následné dohady opět přeskočíme. Hin-Tak Leung měl věcnou připomínku, kterou se snažil spory utišit:

Tohle je iracionální předsudek proti Monu. Pravdou je, že od Windows Vista je .NET Framework dodáván jako součást systému. Proto mohou všechny aplikace pro Windows očekávat, že .NET runtime bude už přítomen a nemusí po uživateli žádat, aby si jej stáhl od Microsoftu. I když je pravda, že některé aplikace explicitně ověřují přítomnost .NET runtime a stahují jej, když jej nemohou najít nebo když je verze příliš stará.

A je tomu tak. Ať už Mono máme, nebo nemáme rádi, faktem je, že pro čím dál více aplikací pro Windows jde o ten nejlepší způsob, jak je na Linuxu spustit.

Není všechno zlato..., aneb co hodnotit jako Gold

link

Na mailing listu se rozběhla diskuze o tom, jaké hodnocení v databázi aplikací AppDb mají mít ty aplikace, které fungují dobře, ale jen po aplikaci patche, který z nějakého důvodu nebyl do Wine (ještě nebo vůbec) přijat.

Podle Dana Kegela by neměly takové aplikace mít hodnocení Gold, ale maximálně Silver, protože:

Používání patchů je bez frontendů třetích stran jako POL [PlayOnLinux] pro průměné uživatele velmi obtížné a v AppDb nejde o POL.

Austin English ale upozornil, že to pro uživatele nemusí být vždy tak těžké:

Některé populárnější patche jsou dostupné v PPA a vsadil bych se, že mnoho z těchto méně zdatných uživatelů používá Ubuntu a dokáže si poradit s přidáním PPA.

Alespoň někteří vývojáři se ale shodnou na tom, že dostupnost patche by neměla mít na hodnocení vliv – v AppDb se má hodnotit „originální“ Wine. To ale neznamená, že by se patche nesměly v AppDb zmiňovat. Jari Vetoniemi:

V této ukázce najdete jen výsledky z neopatchovaného Wine. I když sekce HOWTO informuje o patchi, který možná dokáže vyřešit všechny problémy, nejde o řádné řešení těchto problémů.

Dále se vymýšlelo, jak takové pravidlo vynucovat. Jedním z nápadů bylo automaticky snížit hodnocení, jakmile se návštěvník „dozná“ k použití patche. To by ale mohlo vést k tomu, že se lidé budou snažit systém ošidit. Jako poslední se ozval Dan Kegel s reakcí na navrhované zaškrtávací políčko, které by přímo upozorňovalo, že Wine bylo „říznuté“ nějakým tím patchem:

Zaškrtávací políčko „s opatchovaným Wine funguje dobře“ by možná bylo užitečné, ale bylo by velmi matoucí. Možná kdyby to vynutilo hodnocení garbage [odpad], tak by to bylo v pořádku.

Obvyklý přehled změn v databázi aplikací naleznete na následující stránce článku.

Změny v databází aplikací

Změny od správců programů

ProgramPůvodní stav/verzeNový stav/verzeZměna
Tokimeki Check-In! English Bronze (1.3.8) Platinum (1.5.5) +3
Power DoLLS 4 1 Bronze (0.9.56) Garbage (1.5.5) -1
Aion: The Tower of Eternity 3.0.x Bronze (1.5.3) Gold (1.5.5) +2
Arcanum 1.074 Bronze (1.3.5) Gold (1.5.4) +2
Scratches Director's Cut Silver (1.3.28) Gold (1.5.4) +1
Sonic The Hedgehog 4 Episode 1 Silver (1.5.0) Gold (1.5.5) +1
Guild Wars 2 Beta Client Bronze (1.5.5) Gold (1.5.6) +2
Sprouts Adventure 1.x Gold (1.5.3) Platinum (1.5.5) +1
SimCity 3000 Unlimited Silver (1.3.23) Platinum (1.5.4) +2
Need for Speed II SE Gold (1.4) Garbage (1.5.5) -3
Microsoft Office (installer only) 2003 Garbage (1.4) Silver (1.5.5) +2
Digital Photo Professional 3.x Garbage (1.5.4) Silver (1.5.5) +2
Tom Clancy's Ghost Recon 1.4 Gold (1.3.21) Platinum (1.5.0) +1
Diablo III 1.0.* Gold (1.5.4) Silver (1.5.5) -1
SlingPlayer 1.5 Bronze (1.3.30) Silver (1.5.6) +1
Age of Mythology Gold Garbage (1.3.14) Gold (1.5.4) +3
Crusader Kings II 1.05 Garbage (1.5.3) Gold (1.5.4) +3
Hegemonia: Legions of Iron Gold Edition Platinum (1.3.21) Gold (1.5.6) -1
Civilization II: Multiplayer Gold Edition 1.3 Bronze (1.2) Platinum (1.5.0) +3
Hegemonia: Legions of Iron Demo Garbage (1.1.28) Gold (1.4) +3
Magicka Steam Garbage (1.5.3) Bronze (1.5.4) +1
Rayman 3: Hoodlum Havoc 1.0.0 Silver (1.2.3) Bronze (1.5.4) -1
Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad Steam Releas... Garbage (1.5.3) Bronze (1.5.4) +1
Assassin's Creed: Revelations 1.03 Garbage (1.5.0) Bronze (1.5.5) +1
Portal 2 Steam Silver (1.4) Platinum (1.5.4) +2
Braid 1.0 Gold (1.3.19) Platinum (1.5.5) +1
DraftSight V1R1.4 Silver (1.4-rc3) Bronze (1.5.4) -1
Homeworld 2 1.x Gold (1.3.31) Silver (1.4) -1
The Elder Scrolls V: Skyrim 1.1 (Localized Full Ga... Bronze (1.5.1) Silver (1.5.3) +1
X-Change 3 1.01 Platinum (1.3.26) Silver (1.5.5) -2
Celková změna +28

Změny od uživatelů

ProgramPůvodní stav/verzeNový stav/verzeZměna
The Sims Complete Collection Garbage (1.3.12) Bronze (1.4) +1
3D Studio MAX 9.x Gold (1.5.0) Silver (1.5.5) -1
Super Meat Boy Steam Gold (1.3.35) Platinum (1.5.4) +1
Diablo The Hell Gold (1.2-rc4) Silver (1.4) -1
Touhou 6 ~ Embodiment of Scarlet Devil 1.02 Silver (1.3.32) Platinum (1.5.5) +2
Blacklight: Retribution 0951.RC1a Gold (1.4-rc3) Garbage (1.5.4) -3
Rosetta Stone 4.0.12 Garbage (1.3.21) Gold (1.5.5) +3
foobar2000 1.x Silver (1.5.0) Garbage (1.5.4) -2
Soldat 1.x Platinum (1.5.3) Garbage (1.5.4) -4
Rosetta Stone 3.4.5 Platinum (1.3.32) Garbage (1.5.5) -4
System Shock 2 2.3 Garbage (1.2.2) Gold (1.2.3) +3
The Elder Scrolls IV: Oblivion 1.2.x Bronze (1.5.2) Gold (1.5.4) +2
Adobe Photoshop CS6 (13.0) Bronze (1.5.1) Garbage (1.5.2) -1
Hardwar UIM.06 Bronze (1.1.29) Silver (1.5.5) +1
Internet Explorer 6.0 Silver (1.2-rc1) Garbage (1.5.5) -2
PDF-XChange PDF Viewer 2.5.x Platinum (1.5.3) Bronze (1.5.5) -3
Volvo - The Game 1.0 Silver (1.3.21) Bronze (1.5.5) -1
The Elder Scrolls V: Skyrim Steam Gold (1.5.3) Platinum (1.5.5) +1
Lara Croft Tomb Raider: Legend 1.2 Gold (1.3.32) Platinum (1.5.4) +1
Torchlight 2 Beta Silver (1.5.3) Bronze (1.5.4) -1
Bloodshed Dev-C++ 5 (Beta) Gold (1.1.34) Platinum (1.5.5) +1
AxCrypt AxCrypt 1.6.3 Bronze (0.9.21) Garbage (1.5.5) -1
Knight Rider 1.0 Gold (1.0-rc4) Garbage (1.5.4) -3
Visual Studio 2005 (8.0) Garbage (1.1.10) Bronze (1.5.4) +1
Anno 2070 1.0 Garbage (1.2.3) Silver (1.5.5) +2
The Last Remnant 1.0 Platinum (1.3.19) Gold (1.5.6) -1
Logger Pro 3.8 Bronze (1.1.31) Garbage (1.5.2) -1
The Godfather 0.80 Gold (1.2.1) Silver (1.2.2) -1
Blade Kitten Steam Silver (1.3.10) Garbage (1.5.5) -2
Ultim@te Race Pro 1.0 Garbage (1.0-rc2) Platinum (1.5.4) +4
Shattered Union 1.00 Bronze (0.9.25) Silver (1.5.4) +1
STM Flash Loader Demonstrator 2.0 Silver (1.0.1) Gold (1.5.4) +1
Theme Hospital Retail Silver (1.3.17) Platinum (1.5.5) +2
FIFA Soccer 2005 Demo Gold (0.9.29) Garbage (1.2.3) -3
Total War: Shogun 2 1.1.0 Bronze (1.3.32) Platinum (1.5.4) +3
ViewMate 10.4.32 Bronze (1.1.19) Garbage (1.4) -1
Fallout 3 1.x Gold (1.5.4) Silver (1.5.5) -1
Cultures 2: The Gates of Asgard 1.0 Gold (1.0.1) Platinum (1.5.5) +1
Impulse Impulse Last Garbage (1.3.30) Bronze (1.5.4) +1
ChemDraw 12 Garbage (1.3.27) Gold (1.4) +3
Black Mirror 3 1.0 Garbage (1.3.23) Gold (1.5.5) +3
Powerpoint 2007 Silver (1.5.3) Bronze (1.5.5) -1
Adobe Photoshop CS5 (12.0) Silver (1.5.2) Gold (1.5.4) +1
Touhou Chireiden ~ Subterranean Animism 1.00a Silver (1.3.17) Gold (1.5.5) +1
Cubase 5.1 Bronze (1.3.4) Silver (1.5.3) +1
SimFarm Original Silver (1.2.2) Platinum (1.5.5) +2
Delta Force: Black Hawk Down 1.5.05 Silver (1.3.27) Garbage (1.5.4) -2
Eufloria 2.01 Silver (1.1.42) Garbage (1.5.4) -2
Touhou Bunkacho ~ Shoot the Bullet 1.00a Platinum (0.9.58) Silver (1.5.5) -2
Wonderland Online 6.0.X Platinum (1.2.2) Gold (1.5.4) -1
Anno 2070 Demo Garbage (1.4-rc2) Gold (1.5.4) +3
MetaTrader 4.x Garbage (1.4) Silver (1.5.4) +2
Greeting Card Factory 2 Deluxe Version 2 deluxe Platinum (1.2.2) Silver (1.5.3) -2
Spotify 0.3.x Gold (1.3.1) Garbage (1.5.5) -3
Gothic 3 1.x Bronze (1.3.32) Gold (1.5.5) +2
Trine Steam Gold (1.3.31) Platinum (1.5.5) +1
MetaTrader 5.x Silver (1.3.1) Garbage (1.5.4) -2
Prince of Persia: Warrior Within 1.x Gold (1.3.20) Platinum (1.5.4) +1
Tendo Blade 1.01 Platinum (1.2.3) Bronze (1.5.5) -3
Company of Heroes Steam Version Gold (1.3.24) Platinum (1.4) +1
Adobe Reader 9.x Bronze (1.2) Platinum (1.5.5) +3
Limbo 1.0.0.1 Gold (1.5.3) Platinum (1.5.5) +1
Planescape: Torment GOG.com version (1.x + Mods) Bronze (1.3.34) Platinum (1.5.4) +3
Internet Explorer 7.0 (32-bit) Bronze (1.3.10) Garbage (1.5.4) -1
Rollercoaster Tycoon Loopy Landscapes: 1.20.013 Gold (1.3.13) Platinum (1.5.4) +1
iTunes 10.6.1 Bronze (1.5.3) Garbage (1.5.4) -1
vanBasco's Karaoke Player 2.53 Platinum (1.2-rc2) Gold (1.5.0) -1
Metro 2033 Steam Platinum (1.4) Gold (1.5.5) -1
EA Download Manager unspecified Bronze (1.3.28) Platinum (1.5.5) +3
Pokemon World Online 1.x Silver (1.3.0) Garbage (1.5.5) -2
Lineage 2 Interlude Gold (1.2.3) Platinum (1.5.0) +1
The Binding of Isaac v1.0 (Steam) Bronze (1.5.1) Gold (1.5.4) +2
Commandos: Behind Enemy Lines 1.0 Garbage (1.3.14) Silver (1.5.4) +2
Age of Empires The Rise of Rome: 1.x Silver (1.2.3) Gold (1.4) +1
Tomb Raider: Underworld 1.0 Bronze (1.5.0) Gold (1.5.5) +2
FileZilla FTP Server 0.9.29 beta Garbage (1.3.28) Silver (1.5.4) +2
Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse 1.0x Gold (1.4) Platinum (1.5.5) +1
Commandos 2: Men of Courage 1.1 Platinum (1.2.2) Garbage (1.5.5) -4
TEGAKI Messenger 1.3.1 Garbage (1.2.3) Silver (1.4) +2
3D Studio MAX 2009 Bronze (1.5.2) Silver (1.5.4) +1
TOCA Race Driver 3 1.0 Platinum (1.2) Silver (1.4) -2
The Thing 1.x Bronze (1.1.24) Silver (1.5.5) +1
Dungeon Siege III Release Garbage (1.5.2) Gold (1.5.5) +3
Venetica 1.02 Garbage (1.3.34) Gold (1.5.5) +3
Far Cry 2 1.03 Gold (1.4) Platinum (1.5.5) +1
Medal of Honor Airborne 1.3 Bronze (1.3.4) Gold (1.4) +2
Prince of Persia: The Two Thrones 1.0 Bronze (1.3.25) Platinum (1.5.4) +3
Fritz 11 Silver (1.4) Gold (1.5.4) +1
Microsoft Outlook 2007 Garbage (1.3.34) Silver (1.5.5) +2
Windows Live Messenger (MSN Messenger) 8.5 (Window... Garbage (1.2-rc7) Bronze (1.4) +1
Prince of Persia: The Sands of Time 1.00 Silver (1.5.3) Platinum (1.5.4) +2
Everquest 2 Full Install Client Gold (1.5.2) Garbage (1.5.4) -3
Onimusha 3: Demon Siege 1.00.00 Bronze (1.0.0) Silver (1.5.5) +1
Alone in the Dark: The New Nightmare 1.0 Bronze (1.3.23) Platinum (1.5.4) +3
Star Trek Online Current Version Gold (1.4) Garbage (1.5.4) -3
Diablo Diablo Spawn 1.09 Gold (1.1.1) Garbage (1.2.3) -3
Spiral Knights 1.0 Garbage (1.3.26) Platinum (1.5.4) +4
Burnout Paradise - The Ultimate Box 1.001 Silver (1.3.37) Platinum (1.4) +2
Microsoft Project 2010 Silver (1.5.0) Gold (1.5.3) +1
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl Retail Platinum (1.3.37) Silver (1.5.5) -2
Wizard101 Wizard101 Final Live Version Silver (1.3.36) Platinum (1.5.6) +2
Furcadia Public Alpha Gold (1.2.2) Platinum (1.5.0) +1
Touhou Kaeizuka ~ Phantasmagoria of Flower View 1.... Silver (1.2.3) Platinum (1.5.5) +2
Microsoft Access 2010 (32bit) Garbage (1.3.36) Bronze (1.5.5) +1
Rise of Nations Thrones and Patriots Gold Bronze (1.2.2) Silver (1.4) +1
Touhou Hisouten ~ Scarlet Weather Rhapsody 1.06 Gold (1.5.5) Garbage (1.5.6) -3
BloodRayne 2 1.0 Garbage (1.1.39) Silver (1.5.5) +2
Happyland Adventures 1.3 Garbage (1.3.36) Platinum (1.5.5) +4
Left 4 Dead 2 Left 4 Dead 2 Full (Steam) Silver (1.5.3) Gold (1.5.5) +1
Amazon Kindle for PC 1.8.3 Garbage (1.5.1) Bronze (1.5.2) +1
The Witcher 1.5 Silver (1.3.20) Bronze (1.5.5) -1
San Andreas Multiplayer 0.3x Gold (1.4) Platinum (1.5.5) +1
Dave Mirra Freestyle BMX I 1 Garbage (1.0.1) Platinum (1.5.4) +4
PhoenixRC 3.0.0 Bronze (1.3.25) Garbage (1.5.6) -1
Visual Studio 2008 (9.0) Express Edition Bronze (1.4-rc3) Silver (1.5.5) +1
Sid Meier's SimGolf 1.03 Bronze (1.2.2) Garbage (1.5.4) -1
The Ball Steam Garbage (1.3.7) Platinum (1.5.4) +4
Cinema 4D R11 Gold (1.3.18) Platinum (1.5.4) +1
VirtualDJ Home v7.0 PC Home v7.0 Garbage (1.2.1) Silver (1.5.5) +2
Battlefield Vietnam 1.x Silver (1.3.14) Gold (1.4) +1
Counter-Strike: Source Retail / Steam Platinum (1.4-rc6) Silver (1.5.4) -2
Ballance 1.13 Garbage (1.2-rc3) Bronze (1.5.4) +1
Dragon Age II 1.x Gold (1.3.36) Silver (1.4) -1
Garry's Mod 12 Platinum (1.4-rc1) Gold (1.5.5) -1
Red Orchestra: Ostfront 41-45 Steam: 1076 Garbage (1.3.12) Gold (1.5.5) +3
Derive 6.x Platinum (0.9.46) Gold (1.0.1) -1
Dungeon Defenders Steam Silver (1.5.1) Gold (1.5.5) +1
Winamp 5.x Platinum (1.5.3) Silver (1.5.5) -2
Star Wars: The Old Republic 1.0.x Bronze (1.5.1) Garbage (1.5.4) -1
Touhou Fuujinroku ~ Mountain of Faith 1.00 Bronze (1.4) Platinum (1.5.5) +3
Crazy Taxi 3: High Roller 1.0 Silver (1.3.20) Gold (1.5.5) +1
Two Worlds II 1.0 Bronze (1.3.10) Platinum (1.5.5) +3
Byki Language Learning Software Express 4 Garbage (1.3.18) Silver (1.5.5) +2
Deus Ex 1.x Gold (1.3.35) Platinum (1.5.4) +1
Cisco IP Communicator 8.6(1) Bronze (1.4-rc2) Garbage (1.5.4) -1
Carmageddon 1.0 Garbage (1.2-rc2) Platinum (1.5.3) +4
Microsoft Office (installer only) 2010 (32 bit) Silver (1.5.3) Bronze (1.5.4) -1
Empire: Total War Steam Garbage (1.1.38) Bronze (1.5.3) +1
Grand Fantasia 003.058.45.45 Silver (1.3.36) Bronze (1.5.5) -1
World of Warcraft 4.0.X Gold (1.3.32) Platinum (1.4) +1
Need For Speed: World current Gold (1.5.3) Garbage (1.5.5) -3
Celková změna +60

Seriál Zpravodaj o Víně (dílů: 42)

První díl: Zpravodaj o Víně - 339, poslední díl: Zpravodaj o Víně – 25. 6. 2014.
Předchozí díl: Zpravodaj o Víně – 14. 5. 2012: Podpora .NETu ve Wine
Následující díl: Zpravodaj o Víně – 13. 8. 2012: K čemu je a není winelib

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace
Týden na ScienceMag.cz: V magických číslech pro počty protonů a neutronů v atomových jádrech začíná být zmatek
Týden na ITBiz: ChatGPT 4 se už blíží splnění Turingova testu

Diskuse k tomuto článku

David Ježek avatar 14.6.2012 00:12 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
co mě na wine neksutečně mrzí, je to, že jednou má hra GOLD a o verzi dál má najednou garbage. tentokrát se to týká třeba mého oblíbeného nfs2, ale stává se to poměrně často. jak se na tenhle systém pro hraní her má člověk spolehnout? jednou verze vyhovuje 5 hrám a 3 ne, příště je to zase úplně jinak :-(.
14.6.2012 01:20 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle

Ač má výše uvedená tabulka pěkný formát, má maximálně jen statistickou výpovědní hodnotu. U hodně (naprostě většiny) snížených hodnocení je na vině uživatelova neschopnost něco nastavit - "nefunguje to by default -> garbage". Stačí se podívat do komentářů třeba toho tvého oblíbeného NFS II - hned první příspěvek "How to Install and Play" tě navede k aplikace fixu, díky kterému hra pojede. Druhý příspěvek říká, proč to tak je. Ale i přes to jde vidět, že poslední reportér s "garbage" hodnocením se nejspíš ani nesnažil hledat řešení.

Narazil jsem na to už nespočetněkrát a všechny "dříve >=gold, teď garbage" věci mi zatím fungovaly bez problému.

22.6.2012 18:39 yyy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
Jde, nejde, nazdar.
14.6.2012 08:01 Pindal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
Tak, tak. Proto se mi jeví investice do zavaděče her jako dobré řešení :-)
14.6.2012 08:06 K>
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
muzes mit vice verzi wine nainstalovane najednou. ja mam v systemu kolem 10 her/hricek a 6 verzi wine. a ne, nemam v systemu bordel. usnadnuje to napriklad zmineny PlayOnLinux.
14.6.2012 09:39 ET
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
co nejakou anketu Mono vs Stereo ? to bude zase flame :]
14.6.2012 10:43 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
Náhodou Stereo mi pod Wine šlapalo docela dobře :-)
14.6.2012 10:41 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pouzivam jednotny prefix pro vsechny aplikace a hry.. Malokdy se mi stalo ze by mi instalace nejake aplikace nebo aktualizace wine neco rozbila. Vetsinou se to rozbilo az po mem vrtani a uprav souboru na ktere bych radeji sahat nemel :D

Jeden wine kontejner jsem mel treba pul roku a instaloval a odebiral se stejnym procesem jako na windows a vse porad fungovalo.
If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
14.6.2012 11:54 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
ano, taky jsem to delaval a pak prisla aplikace, ktera v roky pouzivanem .wine proste spustit nesla a v prazdnem jo. A co tam bylo blbe sem nenasel (malo usili), takze prefixy pouzivam celkem nadsene, protoze rozchazet ty predchozi veci znovu... se mi nechtelo. :-) Uzivatel dostal ikonku a byl spokojeny. Co je uvnitr ho netrapilo. Navic muze mit na stroji tutez aplikaci vickrat a nevadi si.
Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
Bedňa avatar 14.6.2012 22:46 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Toto sa vždy dobre číta, dík.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Saljack avatar 15.6.2012 10:55 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdá se to divný jenom mě, nebo i někomu jinému? To, že z hlaviček odstraní komentáře atp. skriptem a zbytek zkopírují, je přece to samé, jako když to vezmou i s těma komentářema.
Sex, Drugs & Rock´n Roll.
15.6.2012 14:54 chrono
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpravodaj o Víně – 10. 6. 2012: Wine v Humble Indie Bundle
Ponechajú tam len "čisté" API a to už z princípu musí byť rovnaké.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.