abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Otevřená veřejná správa & školy

    Používání GNU/Linuxu a OSS programů ve veřejné správě, školách a na jiných podobných místech.
    Informace o skupině
    Založena: 26. 2. 2009
    Členů: 15
    Článků: 0
    Wiki stránek: 1
    Dotazů: 8
    Akcí: 0
    Čtenost: 9 %
    Skóre: 9

    Dotaz: Thunderbird a QCA crt

    27.4.2009 09:25 HyB75 | skóre: 3
    Thunderbird a QCA crt
    Přečteno: 2841×

    Ahoj,

    potřebuji radu ohledně certifikátu  a Thunderbirdu. Mám uživatele, který má na Vistách nainstalovaný Thunderbird a QCA a VCA má vygenerováný pomocí http://qca.postsignum.cz/projects/czechpoint/ na Token.

    Pro podepisování mailů bych potřeboval dostat certifikát do Thunderbirdu. Už se s tím peru dlouho, ale nedaří se. Řešil jste to někdo ?

     

    Díky za nakopnutí.

    Odpovědi

    27.4.2009 21:32 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Thunderbird a QCA crt
    Certifikát z tokenu pravděpodobně nepůjde vyexportovat (jinak by ten token neměl moc smysl). Takže budete potřebovat naopak ovladač k tomu tokenu dostat jako úložiště certifikátů do Thunderbirdu. Záleží na tom, zda tuhle funkci ten token podporuje.
    27.4.2009 23:55 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Thunderbird a QCA crt

    Pokud jste si koupil token iKey 4000, tak dle mě známých informací přes opensc nefunguje a specifikace taky není zveřejněna. Předchozí verze iKey 3000 v Linuxu funguje prý výborně, jenže ta je postavena na úplně jiném čipu se standardním protokolem.

    Mimochodem je nebo není povinné používat u Czech POINTu přesně tento model tokenu? V dotačních podmínkách nejsou na tokem uvalena žádná kritéria. Co je ještě lepší, že od nového roku se budou vydávat jen certifikáty s 2048b RSA a SHA-2, a zrovna iKey 4000 SHA-2 nemá implementovaný v hardwaru (na Windos se tahle hashovací funkce emuluje softwarově v počítači). To docela podkopává bezpečnost, tak jsem zvědavý, jak se k tomu ministerstvo postaví.

    29.4.2009 15:29 Quak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Thunderbird a QCA crt

    Nenapsal jste jaký máte token, ani kde je ten zádrhel, také není jasné, jestli to chcete provést na MS Vista, nebo v Linuxu. Já jsem zkoušel Rainbow iKey 4000, který dodává Česká pošta na Win XP a povedlo se mi zprovoznit token v emailovém klientu ze Seamonkey, takže Thunderbird by měl běžet také. Je potřeba načíst  PKCS#11 modul  system32/dkck201.dll. Pak lze certifikáty na tokenu zpřístupmit a podepisovat jimi e-maily.

    vain avatar 13.5.2009 07:13 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Thunderbird a QCA crt
    Jedná-li se o tokeny, které momentálně česká pošta dodává, tedy SafeNet iKey 4000 tak certifikáty z tohoto tokenu vyexportovat nejdou. Existuje jediná možnost a to už při "výrobě" certifikátu postupovat klasickým způsboem, tedy vygenerování první části, na poště druhé, spárování těchto částí a výsledný .p12 soubor si někde uschovat a naimportovat do tokenu pomocí softwaru k němu dodávanému.

    Pokud byl postup při generování certifikátů takový, jaký se doporučuje, tedy že se první vygenerovaná část uložila přímo na token, a certifikát .p12 nemáte k dispozici, máte smůlu. Jedinou možností jak podepisovat emaily je mít token vložený v počítači.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    13.5.2009 08:23 HyB75 | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Thunderbird a QCA crt

    Token : SafeNet iKey 4000

    Děkuji vše za odpovědi. Nemám problém podepisovat e-maily s vloženým tokenem. Spíš mi nešlo používat právě certifikát na tokenu + Thunderbird. Thunderbird ho prostě nevidí. Na widlích tak zbývá jen možnost použít v kombinaci s outlookem, nemo win mailem.

     

    Děkuji ještě jednou všem za postřehy a rady .

    vain avatar 13.5.2009 13:07 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Thunderbird a QCA crt
    Token funguje vlastně jednoduše, když se vloží do počítače, do uložiště osobních certifikátů se nainstalují na tokenu uložené certifikáty. Pokud s těmito uložišti umí Thunderbird pracovat, což předpokládám, že umí, neměl by být problém takto maily podepisovat. Bohužel nemám k dispozici stanici s Thunderbirdem a tokenem abych vyzkoušel a nikdy jsem Thunderbird v kombinaci s certifikáty nepoužíval, takže dále nemohu sloužit.

    Napadají mě jen věci jako vložit token a až poté spustit Thunderbird, jestli si ty certifikáty z uložiště nenatahuje při spuštění apod...
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    13.5.2009 18:00 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Thunderbird a QCA crt

    Jak už napsal Quak, tak věc se má tak (tady rýmovačku končím), že ve Windows je standardizované rozhraní, kterým může aplikace komunikovat s kryptografickým zařízením. Win32 port NSS, který je součástí softwaru Mozilly, toto rozhraní podporuje. Proto správný postup je přidat dynamickou knihovnu, která je dodávaná s ovladači na token, do seznamu bezpečnostních zařízení. Thunderbird pak bude kryptografické operace delegovat skrze knihovnu na token a vše bude fungovat.

    (V GNU/Linuxu takové rozhraní také máme, ale výrobci kryptohraček potřebné knihovny nedodávají.)

    13.5.2009 17:51 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Thunderbird a QCA crt
    Certifikát je struktura určena ke zveřejnění. Jako takovou ji má k dispozici autorita (protože ji vytvořila), uživatel a taky ji musí mít k dispozici každý, kdo chce ověřit platnost podpisu. Některé autority dokonce zveřejňují všechny vydané certifikáty na webu nebo LDAPu. Proto nevidím jediný důvod, proč by měl token bránit exportu certifikátu.
    13.5.2009 18:37 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Thunderbird a QCA crt
    Původní tazatel nemyslel "certifikát", ale "(kvalifikovaný) certifikát veřejného klíče s připojeným privátním klíčem". Samotný certifikát je mu k podepisování na nic, potřebuje právě ten privátní klíč. Bohužel se obecně říká "certifikát" každému balíku dat, který má něco společného s klíči asymetrické kryptografie, pak vznikají takováhle nedorozumění.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.