abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 752 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Dálkové ovládání zásuvek

    Josef Kufner avatar 6.12.2010 19:18 Josef Kufner | skóre: 70
    Dálkové ovládání zásuvek
    Přečteno: 4589×
    Ahoj!

    Chci ovládat (zapnout/vypnout) pár věcí přímo z domácího serveru. Například reproduktory s vlastním zesilovačem by bylo fajn úplně vypnout, když se ztlumí hlasitost na minimum. Jsou trvale připojené k domácímu serveru, používám je jako budík (atd/cron+mpd) a už mě nebaví to lehké šumění. Další uplatnění by mohlo být pro reset wifi AP nebo třeba ovládání lampičky.

    Nutnou podmínkou je ovládání z počítače. Bylo by fajn, kdyby bylo možné i zjistit aktuální stav zásuvek (zapnuto/vypnuto), nejlépe i s možností měření proudu (zapnuto a něco tam je opravdu zapojeno).

    Velmi se mi líbí zásuvky na dálkové ovládání (radio). Nevyžadují tahání dalších kabelů, takže je jednoduché je umístit kamkoliv v okruhu 20-30m. Našel jsem sadu zásuvek i s ovladačem do USB, nebo trošku levnější variantu bez USB. Máte s tím někdo zkušenosti? Jak se to vypořádá s běznou panelákovou zdí? Umí to i zjistit stav zásuvky (hádám že ne)?

    Chci se vyhnout stavbě silnoproudých částí (raději bych něco otestovaného) a programování jednočipů (nechce se mi patlat s programátorem, ale to není moc velká překážka). Předpokládám, že napájet pár tranzistorů paralelně k tlačítkům a připojit to na paralelní port nebude problém (už jsem takle ovládal klasické RC autíčko).

    Další možnost je natáhnout nějakou průmyslovou sběrnici podél existujících rozvodů UTP a na ni navěsit nějaká ta relé a senzory. Asi by mi to otevřelo mnohem více možností, ale nechci nad tím strávit moc času. Existuje něco jednoduše použitelného (připraveného) a přiměřeně levného?

    Díky za každou myšlenku či tip.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    poky74 avatar 6.12.2010 19:44 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek

    Šumění repráků rozhodně není dobré, v nějakém mixéru mutni beep, šumět přestanou ;)

    Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
    Josef Kufner avatar 6.12.2010 21:19 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    To nepomůže, je tam mutnuté úplně všecko. Tenhle šum je ze zesilovače samotného. Je velmi tichý, ale v noci, kdy je naprosté ticho je postřehnutelný.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jaromír Svoboda avatar 8.12.2010 10:10 Jaromír Svoboda | skóre: 9 | blog: netblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Zkontroluj konektory a kabel od zvukovky do repráků, jestli není povytažený konektor jack, případně cinche na zesilovači (pokud je tam máš) a kabel aby nebyl poškozený a vykroucený.
    Já mám obyčejný stereo repráky a když mám u noťasu povytažený konektor jack, tak mi repráky vrčí, řekl bych, že to je 50Hz brum. Navíc já mám pravdepodobně poškozený kabel k reprákům, přímo za jackem se mi asi vykroutily vodiče, někdy mi repráky nehrají.
    Tom & Jerry: # cat /dev/input/mouse0
    Josef Kufner avatar 8.12.2010 10:26 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Tenhle šum se vyskytuje i když reproduktory úplně odpojím (i od kabelu). Je to prostě jen svinčík, který vyrábí sám zesilovač a u jiných beden jsem ho slyšel i silnější. Pokud nechám přívodní kabel zapojený v bedničkách a vypojím ho z počítače, tak to dělá daleko horší věci ;-) (chybějící zem je svinstvo)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    8.12.2010 11:00 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Jasně, to dělá každý analogový zesík s citlivějšími bednami. Kromě digitálního :)
    9.12.2010 16:30 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Dělají to šuntové analogové koncové zesilovače (švábi) s výkonem řádově jednotky W, a dělají to taky buď supr-staré/šuntové korekční zesilovače (švábi) nebo špatně navržené korekční stupně s modernějšími součástkami. Kdo pamatuje TDA2030, TCA730+740 (resp. jejich kopie A273D/A274D od RFT) tak ví o čem mluvím. Moderní operáky a moderní konce slyšet nejsou.
    [:wq]
    13.12.2010 11:55 Ondracch
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Problemem je mimo jine vedeni zemnicich vodicu. Pokud nejsou dusledne ukonceny v jednom zemnicim bode, dochazi vlivem rozdilnych proudu jimi protekajicich, k rozdilnym ubytkum napeti na techto vodicich. To zpusobuje, ze potencial zeme je na ruznych mistech v zesilovaci odlisny a objevuje se tento nechteny sum.
    13.12.2010 12:33 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Já bych radši, kdyby mi zemnicím vodičem žádný proud neprotékal :-)
    13.12.2010 12:35 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Aha, jasně, myslel jsi zemní vedení v zesíku, ne v rozvodu síťového napětí :-)
    13.12.2010 17:39 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Spíš bych se bál, že tak budou vznikat parazitní vazby s následky všeho druhu: indukce všeho možného do signálové cesty, zpětné vazby kladné i záporné - potažmo nižší odolnost vůči rušení, přeslechy mezi kanály, eventuelně zákmity/oscilace. Tohle všechno lze taky potkat. Rušení u levných zvukáren, kmitání u rychlejších a výkonnějších audio zesů (třeba už takový TDA2040).

    Ale v případě zmíněných levných/starých švábů je problém jinde - šumí přímo šváb. Tj. konkrétně vstupní tranzistory, resp. v případě napětím ovládaných korekcí býval tuším problém v "elektronických potenciometrech". Vedle vlastností tranzistorů na klíčových pozicích je to ještě otázka volby zatěžovacích impedancí na vstupech (bázích) těchto tranzistorů = eventuelně také otázka klidových proudů ve vstupním dílu.
    [:wq]
    13.12.2010 19:45 lukove
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    RS232 je na ovladanie ako stvoreny staci par suciastok aj bez mikrokontrolera + vystup cez relatka a priamo spinat napetia alebo zo serioveho portu na mikrokontroler s ktoreho si urobite viacero vystupov aj 32.. potom uz len nejaky program spravit na komunikaciu a jeto..
    13.12.2010 19:48 lukove
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    eh tento zapisok mal ist na koniec :) nejako sa postastilo no :)

    este dodam ze seriak je lepsie na to nez paralelak.. sa mi zda ze seriak vydrzi toho viac nez paralelak..
    Josef Kufner avatar 13.12.2010 21:01 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Ono to je jedno. Paralelní port má více linek, takže je více prostoru při zapojení bez mikrokontroleru. Při použití mikrokontroleru zas přijde vhod sériový port, protože si spolu rozumí. Dostatečně odolné je obojí. Pointa ale je v tom, že se mi nic stavět nechce ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    6.12.2010 22:32 Dejv | skóre: 37 | blog: Jak ten blog nazvat ... ? | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Kdysik (rok 2006) jsem neco podobneho hledal. Viz priloha.
    Pevně věřím, že zkušenější uživatelé mě s mými nápady usměrní a pošlou tam, kam tyto nápady patří...
    Josef Kufner avatar 6.12.2010 23:29 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    To vypadá velice zajímavě. Jen se obávám, že to už jse trošku overkill a co jsem koukal, vychází to i celkem draho :-(
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    7.12.2010 09:48 ES
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Na ovladaní používám QUIDO RS8/8 od papoucha (starsi verzi nez je tato po RS485) http://www.papouch.com/cz/shop/product/quido-rs-8-8-vstupy-pro-kontakt-rele-a-teplomer/

    delají i ethernet verzi http://www.papouch.com/cz/shop/product/quido-eth-8-8-ethernet-io-vstupy-a-vystupy/

    sice mi to ovladá trochu něco jiného :-) ale je to 100% spolehlivý

    Josef Kufner avatar 7.12.2010 19:49 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Po technické stránce by to bylo téměř dokonalé. Jenže 4kKč za možnost vypnout reproduktory a blikat lampičkou mi přijde poněkud nepřiměřená :-(
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    otasomil avatar 8.12.2010 19:50 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek

    Pouzijte dnes jiz vyslouzily RS 232 co je na motherboardu a nebo dejte USB / RS 232 replikator.

    Staci jen pustit vhodny skript jenz port otevre na urcitou dobu ke cteni nacez se zmeni polarita na RTS nebo DTS ... ted uz nevim nutno zkusit merakem.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Josef Kufner avatar 8.12.2010 23:20 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Mám na desce vyvedený paralelní port a už jsem přes to ovládal autíčko na dálkové ovládání. Tranzistor paralelně k tlačítku a pinem portu ho ovládat. Akorát to je dosti omezené a bez zpětné vazby – není jak zjistit, že zásuvka je opravdu zapnutá. Proto hledám...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    11.12.2010 16:46 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    LPT port má i vstupy, i v základním režimu jsou čtyři. Neměl by být problém se základními znalostmi céčka ty informace dál zpracovat.
    Josef Kufner avatar 11.12.2010 16:57 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Paralelním portem bych ovládal ovladač k zásuvkám na dálkové ovládání. Takže bych nijak nemusel zasahovat do silnoproudé části a navíc by zásuvka mohla být kdekoliv v okruhu 20m. Problém je, že to ovládání vypadá jednosměrně, takže se od té zásuvky nedozvím nic. Nebo existuje něco s obousměrnou komunikací?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.12.2010 16:02 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    13.12.2010 16:35 ja_kral_ll | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Josef Kufner avatar 13.12.2010 21:06 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Tyhle destičky jsou celkem zajímavé, ale jak daleko dosáhne USB?

    Kabely se prodávají do 5m, možná by to šlo ještě prodloužit pomocí několika hubů, ale kdo ví, jak to bude fungovat... nezkoušel jste s tím někdo experimentovat?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Josef Kufner avatar 13.12.2010 21:03 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Máte někdo zkušenosti s Telldus TellStick TS001?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    15.12.2010 19:20 ttt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/19566-hudba-budoucnosti-realitou-ovladajte-sve-spotrebice-na-webu
    16.7.2019 10:57 Markus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Tak já například na dálku svojí zásuvku ovládám přes SMS :-) Dlouho jsme s manželkou hledali nějaké řešení, které by nevyžadovalo přístup k internetu, který se nám na chatě prostě nechce zřizovat a nakonec jsme našli tuto https://www.puhy .cz/gsm-zasuvka-s-jednoduchym-nastavenim-pres-usb-nebo-sms-67366.html [GSM zásuvku], která to vyřešila.
    xkucf03 avatar 16.7.2019 11:52 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Tohle je už podruhé. Že by skutečně spammerská špína?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    16.7.2019 18:17 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dálkové ovládání zásuvek
    Tato zásuvka s Wifi má i měření , takže by mohlo být vidět jestli je tam něco zapojeno. A šum zesilovače přešumět bílým šumem

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.