abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 740 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Bootovanie po sieti z USB disku zapojeneho v ROUTRY

    26.2.2007 19:32 Diabloo
    Bootovanie po sieti z USB disku zapojeneho v ROUTRY
    Přečteno: 147×
    Dobry den, mam nasledovny dotaz. Dalo by sa teoreticky (a aj prakticky :)) nabotovat po sieti z USB disku pripojeneho cez USB rozhranie v Routery?

    Predstavujem si to asi takto: Router ASUS WL-500gP BroadRange WiFi GW, ktorý ma 2xUSB 2.0 a vie sa spravat ako FTP server, nan napojene 100% HW rovnake PC - 6ks. Na jeden HDD by som nainstaloval komplet system Mandriva 2007 Free(na jednom z pocitacov), potom by som ho dal do externeho disku a zapojil do routra cez USB 2.0, v biose by som nastavil botovanie po sieti a predpokladam ze by si naslo ten disk a bootovalo by to. Kedze su vsetky pc rovnake malo by to fungovat pre vsetky PC a takto by som mohol mat bezdiskove pc, ktore by bootovali z jedneho disku, na ktory by mohli aj zapisovat, a dalej predpokladam ze keby som nastavil tak 50 prihlasovacich mien tak by sa vsetky tahali z toho disku ako keby to bol lokalny disk.

    Viem ze sa toto da spravit cez jeden PC, ktory by bol server a cez LDAP, NIS atd. by to vsetko bezalo tak isto, ale som to skusal a stravil pri tom dost casu a nepodarilo sa mi ani len prihlasovanie cez LDAP alebo NIS, a uz vobec si neviem predstavit, ze by som spravil bezdiskove stanice. Toto co som tu popisal sa mi zda omnoho jednoduchsie.

    Ak by ste mi k tomu vedeli povedat svoj nazor respektive poradit ci je moj postup spravny a bude fungovat budem vam mooc vdacny.

    Odpovědi

    26.2.2007 19:45 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bootovanie po sieti z USB disku zapojeneho v ROUTRY
    Kde je image s OS je jedno (zda na USB, IDE, SATA ..... ) problém je že ten router asi nebude mít potřebné programové vybavení.

    Viz: pxelinux

    A pokud jsi to nedokázal rozběhnout na normálním PC tak pochybuji že to rozběhneš na omezeném HW.
    26.2.2007 21:48 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bootovanie po sieti z USB disku zapojeneho v ROUTRY
    teoreticky ano, pokial bude splnenych niekolko podmienok:
    1. router bude poskytovat DHCP (to je cast jeho pracovnej naplne) a bude poskytovat aj informaciu ktory (tftp) server poskytne subor na bootovanie (pxe)
    2. router bude poskytovat sietovy suborovy system nielen smb/cifs ale aj nfs (koli ux like attributom). s uvedenym routerom to nie je problem kedze vyrobca zverejnil zdrojove kody pod licenciou GNU/GPL (ci vsetky teda aj na sietovku netusim)
    3. pracovne stanice budu mat korektne nastavene vseliake tie tmp a spool writeable directories a samozrejme aj uzivatelske adresare
    4. usb radic bude usb2 s dostatocnou rychlostou, kompatibilita nestaci (zdrzim sa poznamok o pouzitom procesore, momentalne mam k dispozicii iba jeden arm ktory to jednoducho nezvlada uz len z principu - je to stare a lacne pda)
    5. ram v routeri bude mat dostatocnu kapacitu tak aby zvladla drzat vsetky potrebne aplikacne data ku vsetkym sluzbam, pri pouziti swapu na pomale disky sa system neumerne spomali
    takze mi vychadza lacnejsie a jednoduchsie dat dve sietovky do stareho pocitaca s pasivnym vetrakom :-)
    26.2.2007 22:45 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bootovanie po sieti z USB disku zapojeneho v ROUTRY
    ad 5 - co ma ram v routeru (NFS serveru) spolecneho se sluzbami bezicimi na klientech? Ta je potreba tak maximalne RAM jako cache, stejne tak jako je potreba cache na stanicich, kvuli pomalemu disku.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    27.2.2007 00:14 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bootovanie po sieti z USB disku zapojeneho v ROUTRY
    Napriklad to ze niektore casti sluzieb ako autorizacia budu na servri (v tomto pripade ten wifi router) a samozrejme aj nfs zoberie nejaku reziu. Swap na tych 10 alebo 12 Mbit/s moze byt dost velky deficit, takze asi tak.
    26.2.2007 22:42 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bootovanie po sieti z USB disku zapojeneho v ROUTRY
    No neni to technicky problem. potrebujes:

    DHCP (neni problem)

    TFTP (neni problem)

    NFS (asi bys narazil na problem s vykonem)

    rychly disk (USB bych neriskoval)

    Pak potrebujes distribuci upravit tak aby se jednotlive instance OS najednou nehadali. Mimojine to znamena vytvoris NBI obraz jadra s initramdiskem, je na to prikaz. Zrovna takovy system vyvijim, protoze jsem nic existujiciho nenasel, je to vlastne sada skriptu, zatim to jede suprove, muzes konfigurovat kazdou stanici. Bez tohoto defakto nenabootujes, protoze se ti ruzne instance demonu budou hadat o /var/run atd.

    Mam klienty do 100Mbit switche, ten sitch je 100Mbitem do druheho switche, kde je jeden 1Gbit uplink do aplikacniho serveru s distribuci a druhy 1Gbit uplink do serveru s NFS /home. Klienti maji /home mountovany primo z hlavniho serveru, pouzivaji odtamtud i uzivatele pres NIS.

    Uzke hrdlo je jednoznacne sit, jen vidim jak misto LEDky HDD blika sitovka. Tezko to pojede s USB na asusu...

    Pockejte si na clanek, dnes jsem v ucebne doinstaloval posledni 2 pocitace.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    26.2.2007 22:51 Diabloo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bootovanie po sieti z USB disku zapojeneho v ROUTRY
    Dik pockam si na ten clanok, dufam ze mi to pomoze. :)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.