abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 718 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jak založit free software projekt?

    24.4.2007 04:58 Miroslav Špaňko
    Jak založit free software projekt?
    Přečteno: 184×
    I přesto že nejsem programátor softwaru. Rád bych založil project. Který by se skladal z dobrovolných programátoru, testeru, grafiků apod..

    Učelem projektu by bylo programování softwaru, ktery doposavad neexistuje nebo není dosatečně kvalitní pro Linux.

    Hlavní účelem by bylo vytvářet grafické aplikace, nezavislé na uživatelském prostředí (KDE, GNOMe apod.)

    Všechen vytvořený software by byl samozřejmě distribuvovan zadarmo.

    Tou to cestou se se chtěl zeptat kolik lidi by se přidalo, a zda je to dobry nápad.

    Odpovědi

    24.4.2007 06:32 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co takhle založit project?
    Nechci rýpat, ale nejprve bych se být tebou popral s češtinou (oznamovací větu nelze začínat 'Který'). Také se nauč kontrolovat po sobě chyby, uživatelé release kandidátů tvých projektů to ocení. A potom, možná s velkou náhodou i předtím, když se ti zadaří, tzn. enthusiasmus neustane, času bude stále dostatek, vybuduješ si svými schopnostmi v řízení projektu dostatečný kredit, potom snad najdeš i dostatek dobrovolníků. Jako dobrý start navrhuji vytvořit zadávací dokumentaci k nějaké dostatečně kvalitní nedostatkové aplikaci pro Linux. Dokumentace by měla obsahovat i strukturované odhady pracnosti a předběžné termíny milestonů. Myslím, že pokud to dokážeš dostatečně kvalitně, tak tím spláchneš i předchozí výtky.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    24.4.2007 07:26 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co takhle založit project?
    Čo si predstavuješ pod pojmom "založiť projekt" ?
    24.4.2007 08:41 Pindal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co takhle založit project?
    Takhle to v open source moc nefunguje. Nejdrive neco udelej, ukaz to a pokud to bude dobre lidi se pridaji.
    andree avatar 24.4.2007 09:28 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co takhle založit project?
    +1

    presne tak, kym to nebude aspon trochu pouzitelne a dobre napisane, malokto sa k takemu niecomu prida.. mozno este nejaki znami, ktori ti veria...

    chapes, napr. ja by som tiez nezacal pracovat pre projekt, o ktorom neviem, ci vobec ma buducnost - alebo keby som nemal istotu, ze po naprogramovani 10000 riadkov v tom neostanem sam (kym by to teda nebol moj vlastny projekt :-))
    24.4.2007 08:58 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co takhle založit project?
    Tady cesta nevede.
    24.4.2007 09:05 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co takhle založit project?
    Robil som na podobnom hura projekte (3D hra) ale stroskotalo to na nedostatku programatorov (dvaja programatori, 7 grafikov). Je tu zufaly nedostatok programatorov pretoze kazdy programator si robi svoje projekty. Za poslednych 10 rokov nepamatam den kedy by som si sadol a povedal si, tak, vsetko som uz naprogramoval, co budem robit teraz? Kazdopadne drzim palce.

    Inak na linuxos.sk (neviem to najst) sa onoho casu jeden strojar (vyzer byt velmi skuseny) hneval nad nedostatkom open source CAD systemov pre linux, a skoncilo to tak ze chcel vypracovat podrobnu studiu ze co a ako by malo vyzerat (z pohladu strojara) lebo programatori taketo strojarske veci nemozu vediet. Nieco podobne by si mohol spravit. Ked ten projekt padne tak aspon zostane takyto dokument ktory sa, na rozdiel od nedokonceneho zdrojoveho kodu, da velmi dobre recyklovat do ineho projektu.
    24.4.2007 10:11 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co takhle založit project?
    Aby som bol presny, chcelo by to projekt, akesi zdruzenie profesionalov-neprogramatorov ktory by do oss prispievali fundovanymi studiami na rozne temy. Napr. "analyza poziadaviek programu pre vypocet statiky v stavebnictve", ja ako programator viem o statike prd. A malo by to byt uvolnene takou nenasilnou formou, t.j. zverejni sa a adresata si to uz najde. Asi nejaka wiki kde by strojari ten dokument tvorili.
    24.4.2007 10:38 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co takhle založit project?
    Na nedostatek kvalitního CAD software pro Linux žehrá kdekdo, mnoho lidí se i pustilo do jeho psaní. Ale považuju to za tak náročný podnik, že bude trvat hodně dlouho, než se něco slušného objeví (než někdo začne psát o qcadu, tak to je takové kreslítko, no...). Autodesk na AutoCADu taky pracuje desítky let a je to vidět.

    CAD je dost široký pojem, někdo potřebuje 2D výkresy, někdo 3D visualisaci, někdo 3D s exportem do výpočtů statiky a bůhvíčeho. A aby měl nějaký program šanci se profesionálně prosadit, tak by měl být s AutoCADem (nebo s něčím jiným, co se hodně používá) compatibilní, pokud možno se všemi verzemi a na binární úrovni (kompilované pluginy), atd. Nebo by to musel být opravdu fičák.
    24.4.2007 11:03 frm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co takhle založit project?
    to s tim autocadem je myslim takova ceska specialitka, ze se to hodne precenuje - kdyz se clovek porozhlidne v mezinarodnich CAD forech, tak tam je autocad povazovan za to kreslitko ...
    24.4.2007 10:15 frm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co takhle založit project?
    Všechen vytvořený software by byl samozřejmě distribuvovan zadarmo.

    toto je samozrejme ta zasadni chyba ....
    24.4.2007 11:28 Ivo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak založit free software projekt?
    http://sourceforge.net/index.php
    24.4.2007 13:58 iSteve
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak založit free software projekt?

    Neni to dobry napad, je to pitomost. Dalo by se to prepsat i takto:


    "Dobry den,

    vubec nic konkretniho neumim, nemam zadne kontakty, znalosti, jakekoliv zdroje. Rad bych neco vytvoril, ale vubec netusim co a nemam zadnou vizi. Melo by to byt klikave, aby to meli uzivatele radi. Musi to byt free, svobodne, zdarma!!!

    Je to dobry napad? Kdo se prida?"


    Vetsinou tyhle svetospasne napady maji bud prilis mladi, prilis nezkuseni nebo prilis oboru neznali (neboj, nedeje se to jen v IT). Chapu, ze tyhle dva centy jsou ponekud krutejsi, nicmene je to smutny fakt.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.