abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Velky disk na maly pocitac

    9.3.2003 13:39 Petr
    Velky disk na maly pocitac
    Přečteno: 115×
    Holahej, Chtel bych se zeptat, jak dostat do startsiho pocitace trosku vetsi disk. Mam pentium I a chtel bych do nej vrazit tak 20GB disk. Jenomze podle vsecho BIOS zvlada disky do 8,4 GB. Upgrade BIOS udelat nemuzu, protoze je to nejaka neznackova deska (nigne neni napsan alespon virobce a jenom podle chipsetu to testnout - to se mi moc nechce) Vim ze jsou na to nejake programy, ktere to resi, ale nevim kde je sehnat, zatim jsem na zadny nenarazil. Mohli bystemi poradit (trebas formou odkazu, ci alespon nazvu) ? Moc dik

    Odpovědi

    9.3.2003 14:04 Marcel Šebek | skóre: 21 | blog: c
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    Provozoval jsem na 486ce 20GB disk, bios byl starej 5 let. Linux na tom bezi v pohode, protoze pouziva vlastni ovladace, chce to jenom vytvorit zvlastni oddil pod 1024 cylindrem a pripojit ho jako /boot (pro zavadec, ktery pouziva sluzeb biosu).

    ps. nazev vyrobce desky se zobrazuje nad memory testem, mel by tam byt jeste nekde nazev procesoru. Ja jsem vyrobce taky nikde v manualech nenasel.

    Real programmers don't comment their code. If it was hard to write, it should be hard to read.
    9.3.2003 15:03 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    Diky, (Mam podobnou zkusenost z dob kdy jsem linux jeste nepouzival, a snazil jsem se to takle nejak obejit, ale chovalo se to nejak divne, To ze linux ma vlastni ovladace - to vim, Jedinny problem je nabootovat, jestli to takhle doopravdy pujde, tak budu velice rad)
    9.3.2003 15:37 Marcel Šebek | skóre: 21 | blog: c
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    Me to takhle fungovalo dobre, ale nektere vindousovske nebo dosovske nastroje pracovaly spatne (napr. wokenni fdisk, pritom wokna normalne mohly pracovat s celou kapacitou disku).

    Lilo ma pro pripad starych biosu volbu geometric, ale nabootuje i s linear nebo lba32, jen testuje pritomnost techto neexistujicich sluzeb biosu.

    Real programmers don't comment their code. If it was hard to write, it should be hard to read.
    9.3.2003 15:07 Robert Necela
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    No ja som mal tiez ten problem(maticna doska od firmy ktora skrachovala a biosy nie su :() a vyriesil som ho tym stylom ze bios nema detekovat disky a ma bootovat z bootovacky linuxu a linux uz ten disk najde a pouziva ho. mkbootdisk a ides :)
    9.3.2003 15:30 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    Ma to malinkaty problem - v pocitaci musi byt disketova mechanika - coz neni to, o co tu bezi.
    9.3.2003 15:10 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    Jeste jedna poznamka na okraj: koupe noveho a rychleho disku dokaze i pomerne stary a pomaly pocitac dost drasticky zrychlit. Napr. UDMA100 disk (WD Protege 20GB, 5400rpm) na desce Super7(K6), ktera umi jen UDMA33 ma raw prenos v hdparmu cca 7.5MB/s a zrychleni oproti 4GB UDMA33 nebo dokonce 3GB PIO4 disku je opravdu znatelne. Naopak pozor na UDMA100 radice do PCI, vykon disku na nich neni az tak uzasny, protoze napr. Promise FastTrak TX2 ma sice 2 IDE radice (=>4 disky), ale oba sdileji jedno IRQ. (na tomhle radici je pri kopirvani dlouheho souboru mezi 2 disky /kazdy na 1 ksande/ WD Caviar 30GB, 7200rpm rychlost v mc cca taky 7.5MB/s)
    9.3.2003 15:40 Marcel Šebek | skóre: 21 | blog: c
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    Souhlas, ja jsem koupi noveho disku rychlost pocitace asi ztrojnasobil, nejvic udelala vetsi cache disku (2MB proti puvodni 120KB).
    Real programmers don't comment their code. If it was hard to write, it should be hard to read.
    9.3.2003 20:32 Rob
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    Ja to mam udelane u 80 GB Seagatu tak ze mam jeste jeden 10 GB disk :) z ktereho se bootuje Linux. 80 GB Seagate BIOS vubec nevidi (pokus o detekci skoncil padem celeho PC). Jen by mne zajimalo jestli tohle treba umi WinXP :).
    9.3.2003 22:34 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    To je sice pekne, ale potrebujes dva disky. Coz neni zrovna tenhle pripad.
    10.3.2003 10:23 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    Bude zalezet i na vyrobci disku. Ja jsem podobny problem resil asi pred rokem (40 GB). Nebyl problem najit u vyrobce disku (IBM) potrebne utility, ktere (a) dokazaly primet pocitac, aby disk detekoval a pritom se mu z nej neudelalo spatne a (b) zpristupnily pro OS (Windows ...) jeho plnou kapacitu. To b) se jmenuje Ontrack Disk Manager, vlastni verze dava k dispozici asi kazdy vyrobce disku a pod Liuxem by to nemelo byt potreba. Hodne uzitecny odkaz: http://www.win.tue.nl/~aeb/linux/Large-Disk.html Je tam treba rada (kdyz to disk podporuje) nastavit propojkami kapacitu disku na 2GB. BIOS je spokojeny a Linux vidi plnou kapacitu.
    11.3.2003 17:14 jano
    Rozbalit Rozbalit vše Velky disk na maly pocitac
    Inak najlepsie sa hlada upgrade biosu podla cisla ktore vypise pocitac pri bootovani v lavom dolnom rohu :)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.