abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 709 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: nVidia ovladače na Debianu, neúplná funkčnost OpenGL a 3D her

    26.1.2010 16:40 RIPR
    nVidia ovladače na Debianu, neúplná funkčnost OpenGL a 3D her
    Přečteno: 654×
    Po reinstalu Debianu 5.0 samozřejmě přišla řada na ovladače... Stáhl jsem si oficiální z nVidie, stáhl potřebný balíčky potřebný ke spuštění instalace, přepnul do init 1 a instaloval... Instalace probíhá OK, ale problém je tady... Samotné ovladače se nainstalují a potom přijdou na řada tu na OpenGL. Mám 64bitový systém a žádné oficiální OpenGL na 64 neznam :(. Takže buď je nainstaluju a nespustí se mi XWindow (a to ani přes "startx"), nebo je nenainstaluju ale nefungujou pořádně hry s OpenGL. Navíc ani hry přes DirectX (příklad - Guild Wars přes Wine) nefungují tak jak mají (Špatné vykreslování textur, úplně rozhozené polygony atd.). Neví někdo co s tim?

    Pamatuji si, že dříve jsem na tom samém počítači ovladače vždycky nainstaloval celé a potom se to dalo nějak opravit, že se to spusitlo, ale nevim jak jsem to dělal :(

    Odpovědi

    Prcek avatar 26.1.2010 19:55 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nVidia ovladače na Debianu, neúplná funkčnost OpenGL a 3D her
    Nerozumím těm ovladačům na OpenGL - mělo by stačit nainstalovat ten ovladač od Nvidie a tam je OpenGL obsažené. Pak už stačí jen obligátní kontrolu přes glxinfo | grep direct a pokud je tam yes, tak by mělo vše fungovat.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    27.1.2010 00:08 0-58glfsdhesr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nVidia ovladače na Debianu, neúplná funkčnost OpenGL a 3D her
    Jednoduse nainstaluj balicky nvidia-glx a nvidia-kernel-2.6-amd64. Pak zedituj (jak doporuci to baliky) /etc/X11/xorg.conf:
    Section "Module"
            Load "glx"      
    EndSection      
    ..
    Section "Device"
            Identifier      "Configured Video Device"
            Driver          "nvidia"
    EndSection
    
    OpenGL testuju na stellariu. Jede perfektne. Hru nehraju, ale verim, ze Tuxracer pojede...
    Jakub Lucký avatar 27.1.2010 00:24 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nVidia ovladače na Debianu, neúplná funkčnost OpenGL a 3D her
    Nepoužívejte to, co dává Nvidie, ale pěkně systémově:

    apt-get install module-assistant nvidia-kernel-source build-essential

    m-a a-i nvidia-kernel-source

    apt-get install nvidia-glx

    Pokud to po tomto nefunguje, problém je v nastavení X
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    27.1.2010 17:31 RIPR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nVidia ovladače na Debianu, neúplná funkčnost OpenGL a 3D her
    Takže jsem se pokusil udělat instalaci podle Jakuba Luckého (díky), ale objevil se problém po instalaci nvidia-kernel-source a následném druhém kroku... Smazalo se mi při instalaci celkem dost programů (dokonce i synaptic) a při otevření root terminálu se objevuje několikrát chyba: "Nepodařilo se kontaktovat server nastavení; příčinou může být nutnost povolení sítě TCP/IP pro ORBit, nebo existují staré zámky NFS po pádu systému. Více informací najdete na http://projects.gnome.org/gconf/". Přitom žádné nastavení internetu jsem neměnil...

    Synaptic jsem znova nainstaloval, ale když chci pokračovat v instalaci, tak se objevuje, že jsou požkozené nějaké balíky (nenapíše to které) a že není možné pokračovat v instalaci. Chtěl jsem teda nvidia-glx nainstalovat přes .deb soubor, ale nemam ani gdeb a není možné ho přes synaptic nainstalovat, opět se objevuje ta samá chyba s poškozenými soubory, které souvisejí...

    Nevím, co mám dělat... Linux používám už několik měsíců, ale na tohle jsem krátký. Zde mě dost mrzí, že debian nemá správce nesvobodných ovladačů, jako ubuntu :(
    27.1.2010 22:26 marcelius | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nVidia ovladače na Debianu, neúplná funkčnost OpenGL a 3D her
    Zdravim, ja som vsetko instaloval z apt-get a slo to v pohode. Mam ale 32 bit, Debian 5.
    27.1.2010 22:41 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nVidia ovladače na Debianu, neúplná funkčnost OpenGL a 3D her
    jak se ti mohlo po tyhle serii prikazu neco smazat? sry, ale neco si zlamil:)
    Jakub Lucký avatar 27.1.2010 23:03 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nVidia ovladače na Debianu, neúplná funkčnost OpenGL a 3D her
    To vypadá, že se vám při instalaci nabídla i nějaká odinstalace (to apt občas umí) a vy jste ji (trochu nerozvážně) potvrdil...

    dejte nám sem přesnou hlášku chyby, kterou označujete jako "tak se objevuje, že jsou požkozené nějaké balíky (nenapíše to které) a že není možné pokračovat v instalaci. "
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.