abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst

    6.2.2010 08:18 Jcas | skóre: 19 | blog: linux v rukou ...
    Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst
    Přečteno: 387×
    Příloha:
    ADSL-> router -> 3 PC

    Dle toho, co jsem se dočetl v manuálu, lze router nastavit tak, abych mohl přistupovat vzdáleně na jiný PC v domácnosti. (viz. příloha) Cíl je jednoduchý. Nastavit propojení PC tak, aby komunikace mezi nima nemohla prosáknout do světa a také (router přiděluje IP pomocí DHCP), aby svět nemohl napadnou mou domací síť.

    Už umím vzdálený přístup pomocí ssh a XDMCP stylem ADSL -> PC1 ->PC2

    Ovšem mám nejasno, co se týče protokolu a portu. Jestli tomu rozumím, tak dle přílohy router nedokáže pracovat s protokolem ssh, takže by to přes něj neprošlo. Také jsem se dočetl, že ssh lze zabalit do ppp.

    Je ppp to samé jako PPTP?

    Když pro DHCP rezervuji IP adresy pro jednotlivé PC - není to nebezpečné? Nemůže si potom okolní svět tyto adresy přečíst a napadnout PC?

    V jakém protokolu by měli PC mezi sebou komunikovat?

    Odpovědi

    6.2.2010 09:35 tomk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst

    Myslim, ze jsem cast dotazu pochopil. Pokud ne, tak se omlouvam.

    Podle prilozeneho obrazku by router nemel mit problemy s forwardovanim ssh protokolu. Aspon si tak vysvetluji vetu "The router has 13 pre-configured external services already set, but the user may add alternate services using the window above.". Krome tech trinacti prednastavenych, je mozne pridat dalsi sluzby.

    Nekde by tedy melo jit zadat, ze chceme jeste pridat sluzbu SSH, ktera pouziva protokol TCP a port 22.

    Tomas
    6.2.2010 13:39 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst
    Je ppp to samé jako PPTP? 
    PPP je linkovy protokol pro pripojeni point-to-point. PPTP je proprietarni tunelovaci protokol spol. M$oft.
    Když pro DHCP rezervuji IP adresy pro jednotlivé PC - není to nebezpečné? Nemůže si potom okolní svět tyto adresy přečíst a napadnout PC? 
    Ujasneme si pojem LAN a WAN respektive lokani a globalni IP adresy.
    V jakém protokolu by měli PC mezi sebou komunikovat?
    IP protokol, defacto sandard. IPv6?

    NN
    6.2.2010 13:51 Jcas | skóre: 19 | blog: linux v rukou ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst
    Ujasnit si LAN WAN - to chápu, LAN je lokální síť a WAN je ta venkovní. Ten dotaz jsem položil z jiného důvodu.

    Pokud vím, tak DHCP přiděluje adresy, až si o ně někdo požádá. To znamená???? že jeden počítač může mít po každé jinou adresu??? Jak chcete někoho najít, když nevíte jakou má adresu?

    Jestli ty adresy na tom routeru zarezervuji, tak bude mít jeden počítač pokaždé stejnou adresu. To je skoro, jako by kdyby měl statickou, takže asi budou nutná nějaká bezpečnostní opatření.

    Chápu to dobře?
    Prcek avatar 6.2.2010 13:56 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst
    I když ty adresy v routeru nenastavíš na pevno, tak v 90 % případů dostane počítač stejnou adresu, jakou měl před tím, pokud je ta síť víceméně statická a nepřipojuješ jiná zařízení (notebooky atd.). Teda aspoň takovou mám zkušenost.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    6.2.2010 16:44 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst
    K těm 10% případů, kdy to nefunguje a k tomu "pokud nepřipojuješ jináý zařízení...":

    IP se přiděluje na základě MAC adresy, kterou s nejv. pravď. bude mít každé zařízení stejné, takže zde problém nebývá. Pokud určitnou IP vyhradíte pro určité zařízení (jeho MAC adresu), pak je ještě možná dobré změnit rozsah přidělovaných IP, aby se nepřekrýval s vyhrazenými IP (pro případ že by byl router mírně natvrdlý). Pro jistotu. Pak by přidělování mělo fungovat vždy. Pokud ne, může být problém na straně klienta (někdo si na připojovaném zařízení vtipně nastavil statickou IP místo DHCP), nebo při změně MAC adresy.
    6.2.2010 14:30 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst
    Bezpečnost se neřeší tím, že by počítač měl pokaždé jinou IP adresu. Nejlepší je, pokud dokážete jednotlivé počítače zabezpečit tak, aby na nich neběžely žádné zbytečné služby, a služby, které tam mají běžet, byly poskytovány jenom oprávněným uživatelům. Pokud to zabezpečit nedokážete, můžete použít firewall na ADSL modemu (určitě nějaký bude mít) a na něm zakázat jakoukoli komunikaci navazovanou z venčí dovnitř, případně povolit nějaké výjimky (např. SSH, pokud se chcete připojit z venku k některému počítači uvnitř).
    6.2.2010 16:37 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst
    Router nepracuje přímo s protokoly, router jen přeposílá pakety, které mu chodí ze světa na nějaký port na zvolený počítač a port ve vnitřní síti. Takže pokud chcete SSH, které není mezi předvolenými "pro začátečníky", napište do okýnek na screenshotu název služby SSH, ip adresu vnitřního počítače kde vám ssh poběží, public port 22, private port 22 a bude to chodit.

    Pokud rezervujete určitou IP vnitřní adresu pro určitý počítač (identifikovaný jeho MAC adresou), je to stejně bezpečné jako kdybyste to nenastavil, navíc vám to ovšem umožní na tu (téměř statickou) adresu forwardovat ty služby jako SSH apod.

    Protokolu? Myslíte to "traffic type" na screenshotu, kde se nejspíš zadává TCP či UDP? Tak to záleží na druhu služby a musíte to vědět pro konkrétní službu, pokud není přednastavená. Pokud váháte, dejte Any.
    6.2.2010 19:10 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst
    Dokonce si můžete nastavit forwardování nějakého nestandardního portu. Různí script kiddies a roboti občas zkoušejí přihlášení na známé služby jako je ssh a jejich defaultní porty. Pokud bude na routeru nastaveno forwardování portu (třeba) 15874 z WAN na port 22 počítače s danou IP, pak na počítači sice poběží ssh na standardním portu 22 a z vnitřní sítě bude na tomto portu ssh dostupné, ale z internetu se na ssh půjde přihlásit přes port 15874, na kterém nikdo ssh hledat nebude.
    6.2.2010 17:03 Jcas | skóre: 19 | blog: linux v rukou ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - jak zajistit bezpečnonst
    Bezva. Děkuji mockrát za informace a jdu na to. Snad nenarazím na nějak problém.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.