abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Pulseaudio a emulace /dev/dsp

    6.1.2011 16:43 Michal
    Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Přečteno: 1110×
    V nově nainstalovaném Ubuntu 10.10 je standartně zvukový systém pulseaudio a již nejde použít se v aplikacích odvolávat na /dev/dsp. Na stránkách pulseaudia radí použít padsp jako emulaci /dev/dsp. Konkrétně ve formátu (padsp mojeaplikace -parametry). Moje aplikace tj. gmfsk se spustí bez jakékoliv hlášky v konzoli a /dev/dsp nemůže najít. Ani jako soubor dev nebyl vytvořen. Nevím jak situaci řešit, protože chyba se žádná nehlásí. Nebo prosím poradit kam mám svojí aplikaci nasměrovat do systému pulseaudio nebo čím emulaci rozjet.

    Díky

    Odpovědi

    michich avatar 6.1.2011 18:47 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    padsp pro emulaci /dev/dsp spouští ten daný program s nastavenou proměnnou LD_PRELOAD. Nemá ten tvůj program nastaven SUID bit? Ani není staticky linkovaný?
    7.1.2011 07:55 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Děkuji za pomoc. Vyzkouším. Ten statický link to není. Jde rovnou na binár. Tu proměnou a SUID bit, s tím si nevím rady, co s tím a jak zkontrolovat. Mohu jen dodat, že mi to nejde s žádným programem, který využívá OSS na /dev/dsp (zkoušel jsem i dsp0..1..atd) včetně wine. Jde o skupinu programů, které používají radioamatéři a tyto ve většině případů umí pouze OSS. Ještě dodám, že jsem byl přihlášen jako uživatel, ale zkoušel spouštět i přes sudo jako root. Bohužel žádná chybová hláška i při zapnutém debug módu. Ale /dev/dsp prostě po dobu běhu programu neexistuje a ani se nevytvoří v /dev adresáři žádná jiná položka. Prosím ještě o další nápovědu. Jinak zvuk přes pulseaudio mi funguje normálně a HW je podporován.

    Díky
    michich avatar 7.1.2011 08:55 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Ten statický link to není. Jde rovnou na binár.
    To vypadá na nedorozumění. Co vypíše tohle?: file $(which gmfsk)
    Tu proměnou a SUID bit, s tím si nevím rady, co s tím a jak zkontrolovat.
    Přítomnost SUID bitu by měl oznámit ten předchozí příkaz též, ale jinak: ls -l $(which gmfsk)
    Mohu jen dodat, že mi to nejde s žádným programem, který využívá OSS na /dev/dsp (zkoušel jsem i dsp0..1..atd) včetně wine. Jde o skupinu programů, které používají radioamatéři a tyto ve většině případů umí pouze OSS.
    Další možnost je, že jsou to 32bitové binárky (to poznáme podle toho výpisu z file) a máš nainstalovanou pouze 64bitovou knihovnu libpulsedsp.so.
    Ještě dodám, že jsem byl přihlášen jako uživatel, ale zkoušel spouštět i přes sudo jako root.
    Musí to fungovat pod obyčejným uživatelem.
    Ale /dev/dsp prostě po dobu běhu programu neexistuje a ani se nevytvoří v /dev adresáři žádná jiná položka.

    To je naprosto v pořádku. Ten trik s LD_PRELOAD funguje tak, že jen ten oblbovaný proces má vidět /dev/dsp. Ostatní procesy ne.

    Co udělá tento příkaz?:

    padsp sh -c 'cat /dev/dsp | hexdump'

    Správně by němel vypsat žádnou chybu, ale něco jako:

    0000000 8080 8080 8080 8080 8080 8080 8080 8080 *

    ... a ukončí ho až CTRL+C.

    7.1.2011 13:43 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    rootadm@rootadm-eME728:~$ file $(which gmfsk) /usr/bin/gmfsk: ELF 32-bit LSB executable, Intel 80386, version 1 (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.15, stripped

    Ten druhý příkaz hází ty hexy až do ručního zastavení.

    Z toho jsem pochopil jen to, že šlo předtím o nedoroumění.
    michich avatar 7.1.2011 14:30 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    rootadm@rootadm-eME728:~$ file $(which gmfsk) /usr/bin/gmfsk: ELF 32-bit LSB executable, Intel 80386, version 1 (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.15, stripped
    To gmfsk je nainstalované z distribučního balíčku? Distribuce je 32bitová? (uname -m)
    Ten druhý příkaz hází ty hexy až do ručního zastavení.
    To je dobře. V tvém případě tam asi leze nějaký skutečný signál a ne jen dokonalé ticho, jak tomu bylo u mě. Čili padsp aspoň v tomto triviálním případě funguje.
    7.1.2011 15:20 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    gmfsk je z balíčku ze základní nabídky aplikací pro ubuntu. Na starším notebooku se starší distribucí ubuntu jsem ho používal bez problémů. A navíc to dělá všech 7 aplikací, které potřebuji

    rootadm@rootadm-eME728:~$ uname -m i686

    Verzi ubuntu jsem stahoval pro 32bit

    Procesor je dvoujádro Intel T4500, také 32bit

    Pokud to nepůjde rozjet, potřeboval alespoň nahradit pulseaudio nejspíš alsou, protože v té mi fungovala emulace OSS vždy po instalci distribuce rovnou.
    7.1.2011 17:00 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Ty hexa se mění podle mikrofonu. Proto není čistý, ale je funkční. Už jsem koukal i do zdrojaků gmfsk zda nejde zkompilovat s podporou pro alsa nebo pulse a ani prd. Silně mi to vadí, kdyby alespoň něco nadával. Já si myslím, že emulace je funkční, ale nevytvoří se ani virtuální /dev/dsp a aplikace pak nemá kudy pouštět proudy. Problém je to přeměrování. Prolez jsem spoustu stránek s touto problematikou a všem to funguje s použitím padsp.
    7.1.2011 18:51 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Mám teď vedle na počítači Ubuntu 10.04 na kterém mi běží gmfsk rovnou bez padsp. Přitom tam běží také pulseaudio, ale přitom existuje /dev/dsp. Tak to musí jít i na novém PC. To musí jít nějak udělat, když to funguje v jednom PC, tak by to mělo fungovat i v druhém. Prosím prosím pomoc.
    7.1.2011 10:33 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    A co zkusit vypnout pulseaudio (odstranit jej ze seznamu programů spouštěných po startu sešny v gui klikátku) a použít přímo alsu přes http://alsa.opensrc.org/index.php/OSS_emulation ?
    7.1.2011 19:56 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Našel jsem toto. To bude ten problém

    Ubuntu 10.10 no /dev/dsp Posted on October 10, 2010 by admin

    The ubuntu developers decided the majority of people don’t need OSS support, so they compiled the kernel without it. So if you need it, you’ll have to compile your own kernel. And in the menuconfig, set: Device Drivers > Sound Card Support > Advanced Linux Sound Architecture > OSS PCM (digital audio) API to M. You could try downloading the kernel I compiled below. 64 bit only.

    Kernel image provided as is. If your computer doesn’t boot with it, hold shift, and in the grub menu select the old kernel.
    Tomáš Bžatek avatar 8.1.2011 12:25 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    LOL!
    Koupim litajiciho tucnaka
    8.1.2011 18:24 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Že by důsledek honu na minimální čas bootu? Rychlý boot je fajn, ale kolik času zabere nahrání jednoho modulu navíc, který spoustu legacy aplikací potřebuje?
    7.1.2011 20:03 Peter Segíň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp

    Ahoj.

    Mám rovnaký problém na jednom PC s UBUNTU 10.10 s GMFSK a QSSTV. Na druhom PC s UBUNTU 10.04 mi GMFSK ide ale pre zmenu nejde QSSTV príjem ani vysielanie (modulácia je niečim prerušovaná). Viem, že to nieje riešenie, ale dočasne, pokiaľ sa to nevyieši tak používam cez wine software od JE3HHT MMVARI na digimódy a MMSSTV na prenos obrázkov.

    73. Peter OM3TPS

    10.1.2011 14:29 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Lupání v modulaci

    Mohu jen doporučit nastavit u gmfsk i u qsstv samplerate na 44100. U obojího je defaultně 8000 a lupalo mi to při vysílaní i příjmu. Po této úpravě je to křišťálově čisté obojí. U qsstv se nastavuje pro příjem i vysílání zvlášť. Aplikaci je potom nutné spustit znovu, jinak se to neprojeví. Problém s Ubuntu 10.10 je v tomto vláknu vyřešen na dvojí způsob. Snažší pro začátečníka je stáhnout celé jádro s podporou OSS viz někde tady už jsem to psal.
    michich avatar 8.1.2011 15:40 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Už vím, proč padsp není účinné pro gmfsk. padsp sice zachycuje volání open, ale ne volání funkce __open_2, která se skutečně použije ve funkci src/snd.c:opensnd(). Jako workaround by šlo přeložit gmfsk s vypnutým _FORTIFY_SOURCE. Jako řešení je potřeba rozšířit padsp o wrapování __open_2.
    michich avatar 8.1.2011 17:09 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Náhlášený bug + patch: http://pulseaudio.org/ticket/892
    9.1.2011 18:29 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Raději bych udělal zásah do padsp než do gmfsk. Zkusil jsem i zakompilovat podporu OSS do kernelu. Už bežím na zkompilovaném jádru, ale nevím jak dál. Nejraději bych, aby mi OSS fungovalo jako ve verzi Ub 10.04, než někdo dostal ten debilní nápad to vyhodit. Ani nevim co s tím patchem pro padsp. Není nic lepšího než týden rozcházet přístup ke zvukovce, jenž býval desetiletí samozřejmostí. Jestli můžu ještě poprosit, nakopni mne ještě o kus dále. Díky
    michich avatar 9.1.2011 19:11 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Nějak takhle:
    sudo apt-get build-dep pulseaudio
    apt-get source pulseaudio
    cd pulseaudio*/debian/patches
    wget 'http://pulseaudio.org/raw-attachment/ticket/892/0001-padsp-wrap-__open_2-and-__open64_2.patch'
    echo '0001-padsp-wrap-__open_2-and-__open64_2.patch' >> series
    cd ../..
    dpkg-buildpackage
    cd ..
    sudo dpkg -i pulseaudio-utils*.deb
    
    9.1.2011 20:45 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    A není pro 10.10 již nějaký backport alsa-modules, kde bych ten snd_pcm_oss byl zkompilovaný?
    10.1.2011 12:51 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Na tomto odkazu http://vanvalkinburgh.org/blog/3153 je ke stažení 32bit i 64bit verze jadra s navracenou podporou OSS. Pokud po restartu stále není /dev/dsp, řeší modprobe snd_pcm_oss. Ještě vyzkousím úpravu podle dobrého muže, jenž dal vzniknout výše uvedený patch pro použití s padsp. Děkuji za podporu při řešení problému.
    10.1.2011 13:40 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pulseaudio a emulace /dev/dsp
    Není potřeba instalovat celé nové jádro, ale stačí si dokompilovat a doinstalovat moduly alsy - configure bez parametrů = zkompilují se všechny. http://www.alsa-project.org/main/index.php/Download . Práce na chvilku.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.