abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Oracle Linux

    3.3.2012 15:10 lukas
    Oracle Linux
    Přečteno: 577×
    Ahojte, chcem sa spytat ci sa tu najde nejaky clovek, ktory pozna Oracle Linux. Zaujima ci je to uplne zadarmo, alebo sa treba registrovat u Oracle. Da sa stahovat cez yum baliky? Pretoze mi to pise, ze to chce CSI. Dakujem.

    Odpovědi

    3.3.2012 17:57 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux
    FAQ ?
    3.3.2012 18:34 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux
    Podle toho, co mas na mysli pod slovem "zadarmo" ...

    Stahnuti instalacnich medii je mozne po bezplatne registraci. Pouzivat ho muzes jak chces, ale pokud chces nejakou podporu, musis si zaplatit support - od cehoz je to CSI - CustomerSupportIdentifier ...

    Yum funguje jako vsude jinde, takze kdyz si pridas validni repositare, muzes tahat i rpm baliky (ale bez supportu samozrejme nemas pristupnou Unbreakable Network - coz jsou take Oracle repozitare).
    3.3.2012 18:40 lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux
    Cize support je zvlast na Oracle databazu a zvlast na Linux?
    3.3.2012 18:55 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux
    Support maji levnejsi nez RedHat Linux support shop, ale otazka zda to nekdo pouzije doma. System je ke stazeni zdarma po bezplatnem vytvoreni uctu na jejich strankach (je tam mozne i stahovat Oracle VM a templates pro nej). Na rozdil od Solarisu, ktery je ke stazeni take zdarma je pro Oracle Linux dostupny i verejny repozitar od Oracle kde jsou nejake aktualizace a baliky, ale necekej v tom klasicke update jak znas z jinych systemu. Mezi samotnym Oracle Linuxem a RedHat Linuxem az tak moc rozdilu v zakladu neni rozdily oproti upstreamu + vlastni kernel a nejake dalsi veci popsane v odkaze. To nejdulezitejsi se deje u platicich zakazniku, kteri maji pak moznost mit DTrace pro Linux pripadne jejich GUI/web management nastroje pro OS/DB atd.
    3.3.2012 19:09 lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux
    Velmi pekne dakujem za objastnenie! Pekny zvysok vecera prajem.
    3.3.2012 19:00 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux
    Pokud nevis, na co mas zakoupenou podporu, tak je nejlepe kontaktovat dodavatele a proste se zeptat ...
    3.3.2012 19:19 Lazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux

    Něco k otázkám by se asi našlo na Wikipedii a dokumentech Oracle (Pricelist, ..). Za jakým účelem má být zmiňovaná distribuce provozována?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Oracle_Linux

    http://www.oracle.com/us/technologies/027617.pdf

    http://www.oracle.com/us/corporate/pricing/els-pricelist-070592.pdf

    Mám pocit, že pro zajištění supportu Oracle SW (např. RDBMS, AS, ..) je podmínkou i zajistěný support/update certifikovaného OS (tj. platba za něj). Ale už jsem z tohoto kolotoče (certifikační řetěz) pár let venku.

    3.3.2012 19:27 lukas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux
    Ma to byt klasicky databazovy server, cize Oracle Linux + Oracle DB.
    3.3.2012 22:16 Lazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux

    Každopádně je vhodné ověřit přímo u Oracle zda je pro využití podpory Oracle DB nutné platit i podporu Oracle Linuxu (očekával bych to). Z níže uvedeného odstavce lze chápat, že proti jiným Enterprise Linuxům je Oracle Linux zdarma dostupný k vyzkoušení. Pro produkční nasazení se předpokládá platba za support. Z textu nevyplývá zda bez support subscription budou dostupné i update OS, což může být požadavkem ze supportu DB. Navíc z reakce supportu Oracle může vyplynout i požadavek směrem k tvůrci OS, který bez subscription supportu OS nebude mít garantovanou odezvu. Náklady na placenou podporu (HW/OS/APL/..) je třeba zahrnout do TCO a ty zohlednit při posuzování v(ý)hodnosti dané platformy.

    Oracle Linux is Free to Download Before committing to a purchase, customers should be able to download software for installation, testing and evaluation. With Linux, it's always been possible to download free, consumer-oriented desktop distributions (i.e. Fedora, Ubuntu, OpenSUSE). But enterprise customers had to pay for a support contract to actually get an enterprise Linux distribution, even if they just wanted to evaluate it. With Oracle Linux support, customers can always download the binaries and the source code for free, no support subscription required. Free Download: Oracle Linux.

    http://www.oracle.com/us/technologies/027614.pdf
    3.3.2012 22:21 Lazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux

    With Oracle Linux support, customers can always download the binaries and the source code for free, no support subscription required.

    Když čtu znova tu poslední větu tak se mi do hlavy stále dere výrok: "Abychom si vysvětlili co to je rekurze, musíme si nejprve vysvětlit co to je rekurze." ;-)

    5.3.2012 09:04 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux
    jestli budes kupovat Oracle Linux tak se priprav na opravdu neskutečné martýrium, které neodpovídá tomu, ze ze podpora je za pár korun. Nez jsem neco dostal podepisoval jsem nekolik dodatků smluv, že si mohou kdykoliv prijit zkontrolovat jak se jejich linuxu daří, jestli si nestezuje, ze je nebudu nebudu pomlouvat. Trvalo to asi mesíc, nez se to pak vratilo podepsane od jejich reditele. Proste komedie kterou chápu u Oracle DB, která stojí stovky tisíc, ale u SW za jednotky tisíc teda ne.
    5.3.2012 14:28 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle Linux
    V podstate jediny rozumny duvod, proc jit do Oracle Linuxu, je podpora pro klienta na virtualech. Oracle totiz "nepodporuje" beh na KVM (bez komentare}

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.