abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 721 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Linux jako zálohovací server se soub. systémem ZFS

    13.1.2013 02:12 zafs
    Linux jako zálohovací server se soub. systémem ZFS
    Přečteno: 742×
    Ahoj. Potřeboval bych na zálohovacím serveru některé věci, které nabízí ZFS - kompresi, snapshoty, (deduplikaci), raid 5. ZFS on linux se mi zdá dost nevyzrálý (sekce FAQ vysvětlující, proč se nedoporučuje běh na 32bitových systémech a že na 64bitových by to mělo fungovat je zajímavá...). Proto uvažuju o FreeBSD. Neboť ale FreeBSD neznám a když jsem ho kdysi zkoušel tak jsem vždy narazil na nepodporovaný HW, tak uvažuji o FreeNAS pod linuxem jako virtuální stroj. Tzn. na fyzický server nainstaluju nějakou distribuci linuxu a vytvořím KVM virtuální stroj pro FreeNAS. Tomu dám k dispozici fyzické pevné disky a do FreeNAS přidám podporu pro virtio. Takhle bych se vyhnul problémům s HW, problémům se síťovou UPS (ve FreeNAS může být problém) a navíc by v hostitelském OS mohl běžet třeba BackupPC. Vás bych se chtěl zeptat na zkušenosti s FreeNAS a ZFS v něm příp. na nějaké návrhy jiného řešení bez virtualizace apod. Já na nic jiného nepřišel, protože btrfs pod linuxem je ve vývoji a zfs je snadfunkční release candidate.

    Odpovědi

    Max avatar 13.1.2013 10:21 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux jako zálohovací server se soub. systémem ZFS
    BTRFS je sice ve vývoji, ale je podle mně stabilní. Samozřejmě čeká na přidávání dalších fcí, ale stávající situaci bych ohodnotil jako stable. Osobně používám jako Heron.
    tzn., že jedu mdadm + btrfs + snapshoty. Kompresy taktéž podporuje, ale tu nepoužívám. Na implementaci deduplikace zatím čeká, ale pokud to pro tebe je stěžejní fce, tak nevím, zda si uvědomuješ, co to všechno obnáší. Relativně nedávno tu byla řeč ohledně deduplikace : Výběr deduplikovacího souborového systému, docela zajímavé a přínosné, požadavky na hw jsou také zajímavé ;-)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    13.1.2013 20:09 zafs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux jako zálohovací server se soub. systémem ZFS
    Bez deduplikace se obejít dokážu, ale bez raid 5 ne. Přeci jenom raid 5 v ZFS je úlně jiný level než přes mdadm.
    14.1.2013 23:32 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux jako zálohovací server se soub. systémem ZFS
    V čem je to úplně jiný level? Každý RAID 5 je nastripování rozdělení stripů na disky a výpočet paritního stripu. Ať to dělá mdadm, HW řadič a nebo ZFS.
    15.1.2013 00:49 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux jako zálohovací server se soub. systémem ZFS
    ZFS dela takove veci jako per-block checksum (a pri vice moznych opravach vybira tu kde sedi checksum, lepe receno nepouzije tu kde nesedi), coz je opravdu *velke* plus

    tohle od cloveka co mel nad mdadm RAID6, kterej zabil tim ze po vytazeni jednoho disku (byl vadnej) opravoval s nejak podivne poskozenou paritou (predtim nebyl problem, mozna jen kernel bug) - ve vysledku kazdy cca 3MB byly poskozeny data, 10TB v hajzlu

    od ty doby jedine ZFS :)

    v ZFSonLinux nevidim problem, spis bych potreboval neco lepsiho nez rsync (deduplikace, ale na to nemam v zalohovacim stroji dost pameti), a v tom ze RAIDZ se chova spatne k malym souborum (kvuli pozadavku konzistence ma variable-width stripe, coz znamena ze paritni bloky pise i k neuplnymu stripu - pokud mas 4KB bloky tak ke kazdymu souboru aspon pridas 4/8KB parity v RAIDZ/2, i kdyz ma treba 100B, takze tam dost mista vyhazujes)
    14.1.2013 08:26 Cronin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux jako zálohovací server se soub. systémem ZFS
    Toho FreeBSD by som sa rozhodne nebál a dal mu šancu. Mnoho rokov som ho používal a bol som maximálne spokojný. Ak si zvyknutý len na Linux, je dobre mať na pamäti, že FreeBSD nie je Linux, a pravidelne si to pripomínať - predíteš tak sklamaniu v dôsledku neopodstatnených očakávaní a extrapolácií Linuxových znalostí na BSD svet, kde niektoré veci fungujú mierne inak. Ak toto príjmeš, znalosť BSD značne rozšíri Tvoj rozhľad v unixovom svete.

    Mimochodom, keď už potrebuješ nutne ZFS, prečo neísť rovno do Solarisu?
    14.1.2013 10:10 Milan Beneš | skóre: 17 | blog: Kraft_durch_Freude
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux jako zálohovací server se soub. systémem ZFS
    Ahoj, v prvé řadě - co je to za železo? ZFSonLinux je skutečně projekt, který mám zatím strach nasadit do produkce, ale testuju ho na notebooku, který zálohuju na domácí a firemní úložiště a vypadá to dobře. Ale jak říkám - zálohovat bych na něj asi nechtěl. FreeBSD 9 má rozumnou podporu hardware, nicméně jsem tam narazil na problém s nedostatečně rychle se zmenšujícím ARC, když dochází RAM. Potom BSD zabíjí procesy a to je zle... ARC se dá sice shora omezit, ale to je věčná škoda. V kanclu nám FBSD jede na 3core Phenomu s 8GB RAM a je to tak tak... Doma ho mám na quad-core Phenomu II s 16GB RAM a to už se nechá. Dřív jsem na tom stroji měl OpenIndianu, ale štvalo mě, že mi třeba nechodila komunikace s UPS, KVM v něm chodí pouze na Intelu apod. Takže doporučení je následující: pokud máš kvalitní železo (třeba SAS HBA od LSI) a je to dedikovaná mašina na storage, pak Indianu. Jinak se dá uvažovat o FreeBSD, na které jsem doma z OpenIndiany přešel. Na Linuxu bych to nepouštěl, pokud bych ty data neměl ještě zálohovaný jinde. Ještě napíšu nějaké příklady, na čem používám ZFS a jsem maximálně spokojen:
    Domácí storage + jaily + KVM:
    Phenom II X4 840, 16GB RAM
    SuperMicro SC743T-500, LSI HBA 3081E-R
    6x 1TB ES.2 v RAID-Z2, 2x 80GB Intel 320 v RAID1 na syspool a zil + "raid 0" na L2ARC
    FreeBSD 9.1
    
    Notebook:
    DELL E6430, Core i7, 16GB RAM, 256GB Samsung 830 SSD
    Gentoo
    
    Storage v serverovně:
    2026TT-DLRF, každej node má 2x 6core Westmere, 96GB RAM, 10x 1TB Constellation v RAID-Z2,
    2x 240GB Intel 320 na syspool, ZIL a L2ARC
    OpenIndiana 151a
    

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.