abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: swap na více discích

    30.1.2013 21:07 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    swap na více discích
    Přečteno: 356×
    Když bych chtěl rozložit swap na dva disky, nevíte co je lepší?
    1. Na každém disku si zadefinovat swap oddíl (řekněme 4GB) a nechat systém ať s tím pracuje?
    2. Sloučit oba oddíly do RAID 0 a definovat swap nad RAIDem?
    3. Sloučit oddíly jako PV pro LVM a definovat swap jako LV?
    Předpokládám že oddíly by byly stejně velké, případně by šlo tak swap rozdělit na disky 3? A o rozdělení uvažuji proto, že tím bych mohl získat větší přenosové rychlosti do swapu. Předpokládám použití počátečních stop různých disků na 7200 rpm na ten swap. Ale nevím jestli je to potřeba, nebo má-li vůbec to smysl?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    30.1.2013 21:23 pako
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    a) Z popisovaných možností bych volil 1., protože je nejjednodušší. Každá další uvedená přidává vrstvu složitosti.

    b) Pokud Váš systém hojně swapuje a má cenu řešit výkon, tak bych se zamyslel, jestli správnou odpovědí není více paměti. ;)
    30.1.2013 21:34 Trubicoid2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    Ad b) nebo treba zkusit swap do zram.
    30.1.2013 21:28 Trubicoid2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    Rozhodne 1, jestli jde o rychlost. Dej stejny pri=1 do fstabu a vsechny tri disky se budou pouzivat soucasne, takze vykon jako raid0 nebo ten lvm, ale bez zbytecne dalsi vrstvy.

    A ano, nejlepe mit swap jako prvni partici, je to rychlejsi.

    Jestli jde o stabilitu, a mas treba dva disky, kde system I data jsou zrcadleny v raid1 a ty bys chtel, aby pocitadlo nekleklo, kdyz klekne jeden z disku, tak potom dat swap taky na raid1 nad prvnima partisnama, ale je to pomalejsi, tedy cteni bude paralelni, ale zapis ne.

    A jeste se doporucuje swap sifrovat, vetsinou nahodnym klicem a rychlou sifrou. Casto jde jen nakonfigurovat skripty dm-cryptu.
    Max avatar 30.1.2013 21:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    "možnost 1" = "možnost 2"
    Jeden oddíl swap na jednom disku, druhý na druhém a v "/etc/fstab" by měly oba mounty parametr prio=1. Toto je relativně ekvivalentem pro RAID0.
    Definováním swapu jako LV by jsi nezískal výkon navíc, protože by se to chovalo jako spojené disky. Když by došlo místo na jednom, začalo by se zaplňovat na druhém. Leda by jsi pod LVM rozejl RAID0.
    Myslím si, že největšího výkonu dosáhneš, když uděláš RAID0 (myslím si, že to bude o fous lepší jako prio=1).
    Otázkou také je, jak moc swapuješ? Jinak pokud máš dva disky, tak bych to tak udělal a rozložil swap mezi ně. Buď pomocí prio=1, nebo jako RAID0 (je to jedno, jak se ti chce)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    30.1.2013 22:20 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    Neswapuji mnoho, ale teď jsem si koupil nový Seagate 3TB na 7200 rpm, takže mám prostor si v podstatě uklidit na všech discích, které mám. A tím pádem mám možnost si udělat, co chci i se starými oddíly na starých discích. Tak proto přemýšlím o optimální volbě.

    Záleží, jak se OS chová když má dva oddíly na swap, jestli se vlastně chová tak že je nastripuje po alokačních jednotkách a jede paralelně nebo plní nejdříve jeden oddíl a když je plný tak druhý.

    Jak také sdělím systému, že swap na disku má 4kB sektory a na jiném 512B? Najde to sám? Musí se to specifikovat?

    Když bych měl RAID 0 s velikosti stripu 4kB (odpovídající sektoru 3T disku) tak jednak vím, že je to nastripováno na oba (všechny) disky, a jednak vím že mám dobrou velikost alokační jednotky.
    30.1.2013 22:32 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    Obecně bych především řekl, že je-li zásadní, co OS přesně dělá se swapem, máš mnohem větší problém, a to nedostatek fyzické RAM, která nedokáže obsáhnout working set, tj. data se kterými se pracuje v rámci krátkého časového intervalu. Skončí-li ve swapu vůbec něco, měly by to být bloky paměti, které se použijí zřídka. Cokoli jiného znamená, že výkon jde řádově do kytek. Můžeme se bavit o detailech, ale pořád jde řádově do kytek.
    30.1.2013 23:06 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    S tím ale nepolemizuji, paměť je hlavní. Není to pro mne zásadní, ale vzhledem, k tomu, že si to chci nastavit, tak se ptám, jaká varianta je lepší a proč.

    V současnosti provozuji systém bez swapu na 8GB paměti (původní 7200rpm disk mi před časem havaroval, ostatní disky byly dosti obsazené, takže jsem s nimi nešoupal a koupil si na systém malé SSD na které samozřejmě swap nedám abych ho neodepsal). Systém rozumně běží a pouze když se v prostředí hodně rozvášním (tedy nějaký 150-200 tabů v prohlížeči, libreoffice, digikam a nějaká virtualizace ve VirtualBoxu) tak paměť začne drhnout. Je jasné, že funkční bude 1 i 2. Na druhou stranu bych tomu rád rozuměl a pokud třeba přenosy na RAIDu pojedou znatelně rychleji např. hibernace, tak proč to nepoužít. Dost lidí používá RAID 0 jako úložiště pro dočasné soubory na náročných operacích jako práce s videem, tak proč to nezkusit se swapem.

    A co ta otázka jestli swap poznává automaticky z jakých sektorů je disk?
    31.1.2013 11:11 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    Podle mě je nejlepší použít tu možnost co ti nejvíce vyhovuje, protože to není o výkonu ale o nejčernější rezervě a pokud je ti to jedno tak za prvé.
    Cítím v tom něco, co mám sám, 4GiB RAM a 8GiB swap, swap téměř nikdy nepoužívám, ale pokud 1-4× za rok mi to ujede, tak to obvykle má svůj důvod a klidně to nechám dvě hodiny či přes noc rozdýchat, hlavně když to nespadne. A pokud bych přihodil disk jak ty, určitě bych si swap přihodil, čistě jen proto, že ta rezerva nic nestojí.
    Že při výměně toho PC dám víc RAM je jasné, ale fčul to nelze.
    (Na NTB z 8GiB a SSD mám swappiness=1 a swap se nepoužívá, ale přesto ho mám 9GiB, kdyby náhodou… :) )
    A jinak několikrát jsme využily na systému s 32GiB RAM swap na SSD disku, protože holt jsme potřebovali ≈48GiB a je to lepší něž investovat do jiného PC skokově dražšího jen pro dva případy ročně a není to zas takový zabiják výkonu a navíc jestli to dopočítá v 1:00 nebo 5:30 je putna…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    31.1.2013 17:17 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    Pro hibernaci se pouziva jen jeden swap takze varianta 1 odpada. Pri variante 2 a 3 je zase nutne, aby raid(LVM) byl v initrd aby z neho slo nacist image.

    Vsechny tri metody poskytuji narust vykonu pouze pri sekvencnim pristupu. Nejsem si jisty, zda to je pripad bezneho pouziti swapu (pokud pomineme tu hibernaci, ktera sekvencni zrejme je), spis bych o tom pochyboval.
    30.1.2013 22:46 Trubicoid2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    Plni prvne swap s nejvyzsi prioritou, az je plny, tak jde na dalsi. Jestli ale maji dva swapy stejnou prioritu, tak je plni zaroven, jak jsem ti uz radili.

    Bloky by mel sam poznat, mch. page je stejne 4096 uz od i386, takze...
    30.1.2013 23:07 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    OK. díky.
    31.1.2013 16:56 reb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: swap na více discích
    Ještě poznámka, pokud by nebyla důležitá rychlost, ale naopak spolehlivost, pokud ten server má mít swap a také má přežít i výpadek disku, je lepší možnost mít na každém z disků partition a ty dát do raid1 použít jako swap tu.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.