abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.

    29.12.2013 18:14 Pepa
    Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.
    Přečteno: 1011×
    Mám v jednom počítači Ubuntu a Windows XP. Windows jsem nějak zničil, smazal jsem asi omylem kořenový adresář. Ubuntu mi už moc nevyhovuje, na ostatních počítačích mám Linux mint a rád bych ho instaloval i sem. Instaloval jsem klasickým způsobem, nejdřív Windows, pak rozdělení disku a Linux. Nyní tedy bych rád znovu instaloval windows, ale bojím se že znovu "sežere" celý disk. Rád bych i přeinstaloval Linux, ale rád bych zachoval stávající uživatele a samozřejmě data. Něco jsem vygooglil, jen bych prosil o radu: na co si v takovémto konkrétním případě dát pozor, co by se mohlo neopatrným zásahem pokazit? Děkuji za případné odpovědi.

    Odpovědi

    29.12.2013 20:01 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.
    Stejný postup, instalace windows, pohlídat si aby se instalovaly do stejného oddílu takže pořádně hlídat kam se instalují. (Skusil bych nejdříve pouze opravu)

    Linux tak stejně nainstalovat do stejných oddílů nenechat formátovat, pak vytvořit uživatele a souborům v home potom změnit zase ID na ty uživatele kterým patří soubory.

    A důležité soubory zazálohovat nikdy nevíš co se pokazí.....
    30.12.2013 23:17 Arci | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.
    Prosil bych o doplňující informace ? Jedná se o stolní PC nebo laptop ? V prvním případě bych hned řešil přidání jednoho dalšího HDD pro linux, tam udělat čistou instalaci, přetáhnout data z původního linuxu. Následně nový HDD odpojit a naistalovat WinXP bez přítomnosti HDD s linuxem (funkčním) Připojení zpět HDD s linuxem, update-grub a funkčnost zajištěna. Pokud je to, ale laptop, tak tam asi přidat HDD je trochu utopie.

    Ale je to jen můj odzkoušený názor jak mít dual BOOT - efektivní, a nezávislý na funkčnosti HDD (alespoň jeden pojede...)
    Prosím nekamenujte mne, že se tak furt blbě ptám. Ale já jsem žil 20 let v nevědomosti pod křídly G.
    Josef Kufner avatar 31.12.2013 00:38 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.
    Vykašli se na dualboot. Dej na celý disk Linux a Windows hoď do VirtualBoxu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    31.12.2013 09:19 Arci | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.
    To sice máš pravdu Josef, ale... Jednak by měl mít pak jinou licenci Windows (for virtual) a také nevíme jaké má ten stroj parametry. A taky pokud má Windows na hry, tak z virtualu mu to zas až tak moc dobře nepojede. Používám dualboot a nemám jediného probléma. Tedy na PC. Na laptopech mám jen linux, tam windows není třeba.
    Prosím nekamenujte mne, že se tak furt blbě ptám. Ale já jsem žil 20 let v nevědomosti pod křídly G.
    pepe_ avatar 31.12.2013 10:20 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.

    Ale notak , když si windows smažu z pc a dam si ho do virtualu tak nepotřebuju jinou licenci. Kde si to četl ?

    31.12.2013 15:53 Arci | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.
    Tak si přečti pozorně licenční podmínky. Pro virtuál je prakticky potřeba jiná licence než OEM, kterou máš s koupeným PC. Jiná věc je pokud máš krabicovou verzi. Ta je do rituálu použitelná. Nicnémě budeš-li mít na jednom a tom samém PC linux a v něm ve virtuálu OEM verzi, teoreticky neporušuješ licenci. Pokud ale tuto OEM verzi dáš na jiný HW i do virtuálu, licenčně to je špatně.

    Mimochodem, je to to samé, jako když máš jeden PC s OEM verzi a používáš jej jako "server" a máš na něm síťově data pro jiné programy. Málo kdo si to uvědomuje, ale není to licenčně legální.
    Prosím nekamenujte mne, že se tak furt blbě ptám. Ale já jsem žil 20 let v nevědomosti pod křídly G.
    31.12.2013 11:23 Pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.
    Díky moc za odpovědi... Jedná se o starší PC, Pentium 4 desktop, 40GB disk, z toho mají win 10GB. Linux se používá na kancelářskou práci a pouštění mp3 hudby v provozovně, windows tam jsou kvůli několika věcem které nevím jak rozumně zařídit v linuxu (digitální podpis, aplikace k některým telefonům a přehrávačům např.) ale poslední dobou se nepoužívaly vůbec. Mě matou některé věci, doma jsem nedávno instaloval linux mint, a celkově dobrý dojem, akorát jsem disk rozdělil 1:1 windows:linux, a instalátor nedal nijak najevo která půlka je již obsazená nainstalovanými windowsy a která linuxácká. A druhá věc jsou ti uživatelé, jestli rozumím dobře nestačí vytvořit uživatele se stejnými jmény jako mám teď, musím ještě manuálně přiřadit příslušnost u každého souboru a adresáře? Každopádně aspoň zase jednou za rok důvod proč zálohovat :-)
    31.12.2013 16:00 Arci | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.
    Je-li to klasické PC tak bych opravdu tam přidal jeden další HDD tam dal linux a ty windows na samostatný HDD. Je to čisté a na údržbu jednoduché řešení. A když jeden z HDD klekne, aspoň druhý systém jede. Na počátku své éry s linuxem, jsem taky dával na jeden disk i win i linux, a při první reinstalaci jsem řešil takovéto problémy. Pak jsem přidal disk a problémy přestaly. Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše. Další 40-80GB HDD stojí pár stovek. Navíc instalovat to pak můžeš při odpojeným druhým diskem, a neřešíš nějaké rozdělování a kde co je. Pochopitelně prvně nainstalovat linux na HDD 2 pak jej nastavit, na něj přetáhnout data (vč. dat s WIN), odpojit. Na HDD 1 (40GB) instalnout Win, připojit HDD 2, přetáhnout data do WIN zpět, update-grub, a užívat. Navíc máš-li OEM verzi WIN, je to i čisté řešené z hlediska licence. A když pak pořídíš nový HW, vytáhneš HDD 2, uděláš clone na HDD z new PC, roztáhneš partition a jedeš dále.

    Zálohy jsou ale rozumné vždy. Používám na to dva automatické cloudy a 1x měsíčně HDD č. 3
    Prosím nekamenujte mne, že se tak furt blbě ptám. Ale já jsem žil 20 let v nevědomosti pod křídly G.
    31.12.2013 19:11 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přeinstalování linuxu a windows - zachování dat. Na co dát pozor.
    Já jsem taky měl linux a windows na jednom HDD, ale jak rostou požadavky na velikost tak taky mám dva HDD na jednom linux, na druhém windows na hry.

    Jinak uživatelé pod linuxem nejsou indikovány jménem, ale číslem (ID) a různé distribuce ty čísla používají různě začínají číslovat uživatele od 500 nebo od 1000 a pod....a to právě pak musíš sladit.

    Stačí vytvořit nové uživatele a nenechat vytvářet domovské adresáře, a těm domovském adresářům co tam budeš mít koukneš co v kterém je podle toho zjistíš komu původně patřil a změníš mu uživatele (ID) na toho správného pomocí příkazu chown.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.