abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: GNU/Linux a logická jednotka na HDD

    15.4.2014 21:26 L_l
    GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Přečteno: 783×
    Zdravím vás, opět mnohé z vás nepotěším, poněvadž mám další vcelku "stupidní" dotaz, ale chtěl jsem se zeptat, jestli GNU/L OS mi bude normálně fungovat, když všechno hodím jen na logické jednotky HDD. Myslel jsem, že na HDD vytvořím ještě jednu primar. oddíl, když jsem ale spustil GParted, zjistil jsem, že mám 4 oddíly, které jsou již zaplněny. Bohužel na nové železo nemám, a tak jsem si řekl, že půjdu do DUALBOOTU. Bohužel mám NTB s OEM licencí a disk mám rozdělen na oddíly: Primární oddíl se zavaděčem, spouštěcí oddíl s Widlemi, oddíl s OEM a logickou jednotku, kde jsou ovladače a program pro obnovu do továrního nastavení. Ve správci disků u Widlí to vypadá, jako bych měl 3 přimární a jeden log. oddíl, ovšem u Gparted jsem zjistil, že oddílů by mělo být 5. Mám tedy po defragmentaci systémového disku zmenšit systémový oddíl a vytvořit na volném místě dva logické oddíly (pro GNU/L a SWAP)? Chci totiž zachovat všechny funkce a možnosti Windows (např. Recovery sys. apod.), ale zároveň instalovat distro již natvrdo na HDD. Díky moc všem za případné odpovědi.

    Odpovědi

    15.4.2014 22:57 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    V linuxu i win je to stejné. čtvrtý "primární" oddíl je extended oddíl v němž jsou logické oddíly a linux je čísluje od čísla 5. linuxu je jedno na jakých je oddílech. Pokud jsou na tom systému Win7 tak rozhodně neustojí posunutí počátečního sektoru systémového oddílu a budou chtít opravu z CD čka.
    15.4.2014 23:12 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Windows něco neustojí? Takže oddíl, v němž jsou Program Files apod., nemám krátit? Jelikož tam je nejvíce místa, říkal jsem si, že po defragmentaci využiji nějaké volné místo pro dva logické oddíly, abych nainstaloval GNU/L. Raději asi budu šetřit na nový stroj. lertimire, díky za info.
    16.4.2014 00:40 Petr | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Nezlob se ale podle dotazu tomu vubec nerozumis, pokud nechces riskovat ze nejak pokazis stavajici instalaci Win nech si to udelat od nekoho kdo se v tom alespon trochu vyzna. Nebo si Linux nainstaluj na jine medium - flas disk, externi disk... prip. VirtualBox.
    16.4.2014 06:32 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Já se na nic a na nikoho nezlobím. Ve VirtualBoxu GNU/L nainstalovaný mám. Ale to je dost málo. Už jsem také uvažoval, jestli se W7 nemám jednoduše zbavit. Ovšem je mi trochu líto, že bych ztratil licenci. Nehledě na na zadní vrátka (Widle prostě fungují). Když jsem viděl multiboot, nejčasněji měli HDD rozdělený na 3 až 4 primární oddíly (Win, Linux, swap a data). Bez recovery oddílů apod. Kdybych měl krabicovou verzi W7 OS, dotaz bych sem do Poradny ani nepsal, ale takto, když mám OEM... Možná všechno vymažu a pojedu na ostří nože. Uvídím.
    16.4.2014 08:55 Filip Jirsák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    I když máte OEM verzi, můžete ji na ten samý počítač kdykoli legálně nainstalovat znova.
    16.4.2014 11:21 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Asi všechno příliš negativně přeháním. Když jsem kdysi krabicovku, bylo to jednodušší. Pokud jsem něco podělal opravdu hodně, stačilo vzít médium a nainstalovat všechno pěkně čistě. Ani kvůli driverům jsem nemusel na web, základní byly na CD... Dnes abych se hrozil, jestli jsem náhodou neumazal oddíl... Ale i recovery oddíl má výhody, uznávám.
    16.4.2014 08:46 pet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Pokud jsou na tom systému Win7 tak rozhodně neustojí posunutí počátečního sektoru systémového oddílu a budou chtít opravu z CD čka.
    Takže oddíl, v němž jsou Program Files apod., nemám krátit?
    Oddíl, na němž je systém Win, to je např i Program Files (ve windowsí terminologii C:), můžeš zkrátit, ale nesmíš mu posunout začátek.
    16.4.2014 08:57 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Díky za reakci. Rozumím, proč nesmím posunout začátek. Ale jak se tomu vyvarovat, to už fakticky netuším. GParted mi v tom asi nepomůže. A jakékoliv distro nebudu ponoukat k tomu, aby se vedle Sedmiček instalovalo samo (automaticky), poněvadž si dovedu představit onu pozdější paseku.
    Pavel Stárek avatar 16.4.2014 10:19 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Jak se tomu vyvarovat? Jednoduše. V GPartedu prostě pouze zmenšíš velikost onoho oddílu. Prostě šoupneš posuvníkem z pravé strany vlevo na chtěnou velikost oddílu C. A do volného místa které vznikne vytvoříš oddíl(y) pro linux.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    16.4.2014 10:32 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Takhle nějak jsem to rovněž myslel(třebaže jsem si nakonec pohrával s myšlenkou, že velikost změním už ve Windows). No, asi se nemumím vyjadřovat. Asi bych se měl vrátit do školy.
    Pavel Stárek avatar 16.4.2014 11:25 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Pokud to ve Windows půjde, asi bych to tedy udělal tam, neboť předpokládám, že Windows nepohnou tím začátkem oddílu. A v Gpartedu bych už jen vytvořil ve vzniklém volném místě oddíly pro linux. Obyvkle stačí jen oddíly pro / (root) a nějaký menší oddíl pro swap (cca 2x tolik kolik máš RAM, čili pokud máš třeba 2GB RAM tak ho uděláš 4GB). Někdo si dělá ještě extra oddíl pro /home .
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    rADOn avatar 16.4.2014 12:13 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Vypis primo z partedu by neuskodil. Jestli tomu dobre rozumim tak mas:
    • primar 1: uefi boot blbiny
    • primar 2: wydlacky C:
    • primar 3: neco zahadneho OEM
    • primar 4: rozsireny (extended), uvnitr je logicka jednotka s ovladaci/factory reset
    • a last but not least, nemas UEFI tabuli oddilu (coz bych videl jako prednost)
    Z toho by plynulo ze ukousnti mista z wydlackeho C: ti bude na kulovy, pacz logicke svazky muzes delat jen uvnitr extended primaru. ergo bys musel zrusit ten OEM oddil, zvetsit ctyrku pres OEM (trojku) a misto uvolneny z dvojky, tim se ti na zacatku ctyrky udela misto pro logicky oddily. Navic tim logicky oddily ve ctyrce nebudou spravne serazeny ale to uz je spis kosmeticka vada. Jestli nechces rusit ten OEM oddil a nepujde s nim pohnout tak mas smolika.

    BTW me to cely pripada zbytecny matlani, tovarni "recovery" znamena ztratu veskerych dat takze si nejak neumim predstavit k cemu by to mohlo byt dobry. Smaz dva zbytecny oddily a mas misto na / a swap a kdyz ti uhnijou wydle tak je preinstalujes z cd jako kazdej clovek kterej ma rad svoje data.

    Dekovne dopisy za genialni napad s omezenim na ctyri (primarni) oddily muzes poslat do IBM :-)
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    16.4.2014 13:52 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    rADOne, popsal jste to přesně. Ano, přesně takhle debilně to mám. A v hlavě už mám asi vymeteno, protože jsem si skutečnost ohledně rozšířeného disku vůbec neuvědomil (je to, jako kdybych z hlavy vymazal zkušenost, že elektřina kope). Tovární recovery jsem nechával právě, abych v případě uhnívání systému nesháněl DVD všude možně (zlaté krabicovky, fakt). S daty problém nemám, stejně bych zálohoval ještě to, co jsem nestihl. Do IBM psát dopisy nebudu, oni čtou všechno určitě už jen elektronicky. A navíc bych je nakrknul, takže by mi nakonec implantovali do hlavy čip a pak už bych byl jen a jen jejich. :)
    16.4.2014 14:12 pet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Mno, já se kolegini pokoušel nainstalovat Sabayon (už to dělat nebudu, Sabayon už nefunguje, půjde tam Gentoo) a abych jí ty blaboly na disku zachoval, tak jsem začal tím, že jsem nabootoval live distro a

    # dd if=/dev/sda | bzip2 -9 | ssh SERVER "cat > noteboot_sda.ing.bz2"

    a teď to mohu kdykoli obnovit ;-)
    rADOn avatar 16.4.2014 15:13 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Nemusis shanet nikde mozne, staci na piratebay jako kazdej :-) Kdyz to regnes na cislo ze stitku tak je to koser, dokonce to prej radej i na microsofti helplajne :-)
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    16.4.2014 16:18 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Vždycky jsem podezříval MS z podpory pirátství. Oni to nikdy nepřiznají. :-) Nemohou. Jiní by je totiž odsoudili. A protipirátská kampaň za legal XPčka byla prostě jen zástěrka, protože MS chtěl více pozornosti i v televizi. Když jsem si kdysi vypaloval nějaké CD, nebylo těžké představit si, jak na mě Gates mrká a říká: "Jeď, jeď, jeď". :-)
    rADOn avatar 16.4.2014 17:06 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Pirateni do toho netahej. Jestli jsi wydle zaplatil tak nejsi pirat ani kdybys chtel. Leda bys byl clen piratsky strany :-) Kdyz mas nalepku a protelefonujes se aktivaci tak jsi afaik v pohode i licencne a odkud mas instalacky je putna.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    16.4.2014 17:09 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Já ale nemyslel upíráťěné Windows... Ovšem díky PC se dá přece také pirátit (tudíž i díky Windows).
    16.4.2014 18:31 Petr | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    No nechci zakladat flame, ale ja si predloni koupil na notas OEM verzi Win (s nalepkou) ale protoze jsem si instaloval sam a nejsem autorizovany servis Microsoftu (nebo s nimi nemam smlouvu jak to rikaji) tak ackoli jsou koupene mam je vlastne nacerno..
    16.4.2014 20:28 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Kdybyste byl Paris Hilton, jistě by Vám prominuli. Co chcete od velké americké korporace. Mně se ale také zdá, že to tak mají. U OEM licence (pokud je bez instalačního média) je daný software "svázán" s daným hardwarem. Takže onen software se smí jenom opravovat, pokud není schopen fungování. Alespoň tak jsem kdysi pochopil. Někteří tady sice psali, že stačí licenční klíč, ale on vlastně už nestačí. U OEM ne. Ale klidně mě někdo opravte, nechci tady šířit polopravdy, natož bludy. Kdysi jsem ale netušil, že někdy budu chtít vyzkoušet/používat něco jiného než Windows.
    16.4.2014 21:26 Petr | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Ta svazanost s HW je mi jasna, ale nevedel jsem kdyz si poridim ntb bez OS, nainstaluji Debian a po case z pracovnich duvodu si koupim OEM verzi Win7 (cd se stitkem) a SAM si to nainstaluji na svuj NTB tak je to nelegalni. To jsem myslel.
    16.4.2014 21:55 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Překvapivé a divné. Něco takového slyším prvně. Asi se jedná o microsoftí misi, kdy chtějí ze svých uživatelů udělat totální ovečky. "Zpohodlňte, zhloupněte a nic nedělejte, my (myšlen Microsoft) se o vás postaráme. Držte hubu a krok."
    rADOn avatar 17.4.2014 21:45 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Vy to moc zerete. Co chce microsoft neni zdaleka tak dulezity jako to co pravi obchodni zakonik.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    17.4.2014 22:20 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Neznalost neomlová... Ale, uznejte, nemohu do sebe vstřebat všechno, zatím jsem člověk, ne kiborg s čipem v hlavě a s umělými orgány s pětiletou zárukou. Ovšem dle selského rozumu bych PŘEDPOKLÁDÁL možnost moci si instalovat OEM licenci na hardware. A dovedu si dát dohromady, že když jsem jsem někde OEM software nainstaloval, tím jsem je podle zákona "svázal" (jedná se přece o OEM). Pokud jsem ale měl předtím v hardwaru např. volně šiřitelný LinuxMint, neočekával bych, že tím něco porušuji. Případně pokud si OEM software nainstaluji sám, nemapadlo by mě, že porušuji zákon. Pro mě OEM licence vždy znamenala jenom toto: pokud mě nějam nainstaluješ, buď mě tam už musíš ponechat, nebo mě vymaž, ale nesmíš už mě nikde jinde (na jiném HW) použít. Takže jsem trochu vedle. Budu si muset přečíst něco víc o OEM licencích.
    18.4.2014 17:14 iKoulee | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Ano, podle OEM licence je to tak, v pripade ze kupujete klasicky stolni pocitac po dilech, tak musi byt na stejne fakture tal licence HDD, MB processor a pameti, nahodou to vim, protoze cca pred 4 roky jsem si stavel "herni konzoli" a protoze sem cekal na SSD disk, tak mam taky teoreticky neplatnou licenci. Nicmene jak pravil Radon tak posledni slovo u kazde smlouvy ma obchodni/obcansky zakonik, ale jak by takovyhle pripad vypadal u soudu si netroufnu ani hadat, protoze by to nejspis zalezelo na tom co mel soudce k obedu...
    Even if you fall on your face, you’re still moving forward
    rADOn avatar 22.4.2014 14:16 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    IANAL, ale predstavit si to umim snadno. Rekneme ze jsi opravdu porusil licencni podminky nejakou prkotinou. Nebo mel soudce k obedu neco palivyho :-) Mofti muzou rvat o nelegalnosti jak chteji, ale kdyz prastis o stul fakturou podle ktery jsi jim zaplatil spravnou castku tak si dost dobre nemuzou narokovat zadnou skodu.

    Si pamatuju ze tohle se resilo kdyz zacali s lepenim stitku na kastle a nejaky pravnik tusim na lupe to odbyl s tim ze pokud mas doklad o zaplaceni tak je uplne jedno jestli stitek nalepis na masinu nebo na dvere od hajzlu :-)
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    24.4.2014 17:13 iKoulee | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Coz o to ja Ti verim. Ale nemuze byt problem v te cene? Mohli by tvrdit ze jsem nemel narok na slevu OEM licence a mel sem mit krabicovou verzi? Pak by stacil nejaky vypocet skody ala OSA a na skazeny den je zadelano.
    Even if you fall on your face, you’re still moving forward
    Pavel Stárek avatar 18.4.2014 15:26 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Tak načerno je samozřejmě nemáš, akorát o technickou podporu musíš žádat svého system buildera, takže vlastně sám sebe :-D . To by je měl načerno de facto každý uživatel NB, který si notebook koupí například v Datartu, což je nesmysl.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Pavel Stárek avatar 18.4.2014 15:28 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Jo pardón, ty sis je dokupoval. No tak to z licenčního hlediska není moc v pořádku, to už je lepší koupit GKK nebo jak se to jmenuje (prostě tu legalizační sadu).
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    18.4.2014 17:21 iKoulee | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Osobne bych pouzil strategii co zde nekdo popsal, zazalohoval pro jistotu jak OEM tak recovery oddil, a partition table, pro pripad ze by se neco nepekne nezadarilo a uvolnene misto pouzil pro nove a lepsi potreby. Jeste bych doplnil ze swap ve velikosti 2xRAM je zbytecny pokud ma ten stroj 4GB+ pameti nechal bych to tak na 1GB a radeji tak 1x tydne restartoval firefox :-)
    Even if you fall on your face, you’re still moving forward
    21.4.2014 17:43 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    4 oddíly na HDD pro personální počítače z pohledu IBM roku 1980 jsou naprosto dostatečné. Spíše je zarážející, že toto jednoduché schéma vydrželo tak neuvěřitelně dlouho. V době vzniku PC nikdo nemohl očekávat jaké obrovské kapacity mohou disky v tomto malém provedení dosáhnou. Jen pro info. Disk ST-412 PC XT z roku 83 mělo kapacitu 10MB. Jeden track rezervovaný v klasickém schématu pro MBR měl fakticky kapacitu skoro 1 promile disku. Příznačné je že za 15 let vývoje mezi 1980-1995 měly disky kapacitu jen někde na 500MB-1G tedy 100 x více než původní a chvíli to vypadalo, že dál to už nepůjde, nicméně pak díky objevům v kvantové fyzice pevných látek bylo další 100x za cca 6-7 let na 100G a nyní máme další 40x.
    16.4.2014 13:12 ikarr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Není lepší koupit disk?
    16.4.2014 13:57 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Ano, jenže by musel být externí. Bohužel nemám anni jeden USB 3.0 port, takže bych cítil asi velkou pomalost (to i VirtualBox disponuje snad větší rychlostí).Nejlepší bude, když koupím nové železo, případně vymažu OEM a recovery oddíly. Prostě mám dilema. Budu o něm přemýšlet.
    21.4.2014 18:03 L_l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Vážení přispivatelé, instalaci jsem vyřešil. Zcela jinak, než jsem si myslel, ale zkusil jsem a jsem spokojen. Externí disk s USB 2.0 jsem si rozdělil, protože mám na něm data, a nainstaloval GNU/L. Dal jsem si pozor, kam instaluji GRUB (na ext. disk). Vše proběhlo dobře a jsem docela překvapen i dobrou rychlostí, přestože funguji přes rozraní USB 2.0. Pro zkoušení GNU/L ideální. Ovšem stala se mi i nemilá věc, nevím, jestli proto mám zakládat nový dotaz, ale když jsem zkoušel nějaké soubory nakopírovat z ext4 oddílu na NTFS, většina souborů kromě jednoho se nakopíropvala správně (přesvědčil jsem se ve Windows), ale ten jeden videosoubor Win nemohl vůbec přečíst a GNU/L jej přečetl i poté. Tak jsem vadný soubor smazal a nakopíroval znova a tentokrát už funguje (vadné sektory na tom HDD nemám). Ale stejně se musím zeptat: Opravdu je zápis na NTFS v GNU/L bezproblémový? Nerad bych, aby mé zálohy byly pro Windows nečitelné.
    21.4.2014 20:26 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Zápis na NTFS je bezproblémový pri použití ovládača ntfs3g, ale musí byť splnená ešte jedna podmienka. Ten cieľový windows nesmie byť uspatý ak mu na ten disk nahrávaš dáta. Pri uspaní si totižto pamätá pôvodnú verziu toho disku z pred uspania, a po zobudení ho môže omylom pokaziť.
    20.4.2014 15:44 Dima
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Zajimalo by mne jestli je legalni koupit OEM licenci s nejakym tim hardware a pouzivat Widle ve virtualni stroji pod linuxem?
    20.4.2014 17:03 Petr | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GNU/Linux a logická jednotka na HDD
    Teoreticky ano, licence by byla svazana s "HW" virtualizacniho stroje. Nevim jak moc by to bylo nachylne na upgrady...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.