abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 550 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: VNC - přístup na server

    25.1.2005 23:03 Vasa_root
    VNC - přístup na server
    Přečteno: 722×
    Ahoj, Snažím se přistupovat z Voknousu (použitím VNCvieweru) na Fedora3 VNCserver. Toto se mi však daří pouze, pokud je server Fedora3 najetý do prostředí Gnome, a to jako uživatel root. Pokud Fedoru najedu jako jiný uživatel, VNCviewer hlasi "Failed to connect to server". S Linuxem začínám, každou radu ocením. Děkuji

    Odpovědi

    Drom avatar 26.1.2005 04:02 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VNC - přístup na server
    Nevim, jak vypada vncserver u vas, ale zkuste prihlasit se pres ssh tu fedoru jako uzivatel, na kteryho se pak chcete hlasit na VNC a spustte:

    vncserver -geometry rozliseni -depth barevna_hloubka

    vybleje to info o dvou soubotech ~/.vnc/neco.pid a ~/.vnc/neco.log (mozna to pri prvnim spusteni bude chtit nastavit heslo pro pristup, netusim, mam ho nastaveny uz dlouho) a potom spustte

    cat ~/.vnc/neco.pid

    z vypisu vyctete jednak na jakem portu posloucha pro web rozhrani a na jakem portu posloucha pro viewer.

    ----------
    rozliseni - v jakem rozliseni vncserver nastartovat, budete ho v tom prohlizet, napr. 1024x768
    barevna_hloubka - jakou barevnou hloubku, napr. 16 (= 16 bit)
    neco - nejaky jmeno stroje, na kterym to bezi, napr Alena (u me :))
    Drom avatar 26.1.2005 04:06 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VNC - přístup na server
    Predpokladam totiz, ze se Vam spousti vncserver pri startu a to pod rootem, proto na roota se prihlasit jde, ale na jinyho uzivatele ne. tohle nevim, jak presne funguje, ja si vncserver poustim vzdy rucne.

    Pokud Vam pomuze ma rada, tak potom odstrante ten vncserver ze startovacich skriptu, je zbytecny, aby bezel pod rootem, je zbytecny, aby bezel vubec :), kdyz je potreba, pusti se.

    A jeste me napadlo - k tomu ssh - ujistete se, ze mate ve firewallu povoleny ssh, jinak k fedore dojit osobne a spustit to tam z lokalu (nepohodlny :)).
    26.1.2005 09:23 Vasa_root
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VNC - přístup na server
    Diky, toto funguje dobre. Mel jsem spis na mysli, jak se pres VNCviewer odkudkoliv dostat k plose, kterou vidi ten uzivatel ne-root na sve obrazovce. Vyse uvedeny postup mi totiz na Fedore vytvori nekde uvnitr jen dalsi DISPLAY=:1.0, ke kteremu se pak odjinud VNCviewerem pripojim pomoci ip-adersa:1.0 Takovy display je ale uplne nezavisly (rizeni i zobrazeni) na displayi:0.0 , ke kteremu prave nevim, jak se dostat. Pokud ale tu Fedoru najedu a prihlasim se jako root do X-ek , tak to funguje pomoci VNCvieweru pripojenim jen pomoci >ip-adersa<, coz pravdepodobne pristupuje primo k displayi 0.0 To ale v pripade prihlaseneho ne-roota nefunguje. Netusim proc, tusim jen, ze to bude neco spatneho se startovanim toho prvniho vncserveru. Dekuji predem za kazdou dalsi radu.
    26.1.2005 10:21 blondak | skóre: 36 | blog: Blondak | Čáslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VNC - přístup na server
    a nemyslis x0vncserver -display=:0
    Každý problém ma své logické, snadno pochopitelné nesprávné řešení.
    26.1.2005 11:11 Martin Čížek | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VNC - přístup na server
    Je vůbec x0vncserver ještě vyvíjen? Kdysi jsem ho zkoušel a výkon byl dost slabý. AFAIK, x11vnc je na tom mnohem lépe.
    Kdyby dva z nás byli dvěma z nich, všichni z nás by mohli být všemi z nich.
    26.1.2005 13:15 Vasa_root
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VNC - přístup na server
    Ten taky funguje, ale nepouzivam ho (tedy snad, jak rikam, s linuxem teprve zacinam). Jedine, co vidim bezet za proces, je nejaky Xvnc, a vim ze se da spustit skriptem, ktery se nazyva vncserver.
    26.1.2005 18:20 Martin Čížek | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VNC - přístup na server
    On je mezi těmito programy rozdíl. x11vnc nebo x0vncserver zpřístupňují VNC protokolem reálný X display (reálný v tom smyslu, že se zobrazuje na reálnou obrazovku, používá připojenou klávesnici a myš) - fungují tedy podobně jako VNC server v MS Windows.

    Naproti tomu Xvnc spustí novou instanci X serveru, která má pouze virtuální display (je jen v paměti) a na tento display se pak můžeš připojovat pomocí VNC. Takových virtuálních displejů si můžeš udělat, kolik chceš.
    Kdyby dva z nás byli dvěma z nich, všichni z nás by mohli být všemi z nich.
    28.1.2005 19:45 Vasa_root
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VNC - přístup na server
    Dobre, vypada to ze ten x0vncserver je presne to, co potrebuji. Poradite mi postup, jak to spravne zprovoznit ? Kdyz to spustim a pak se snazim pristupovat, hlasi mi viewer po pripojeni a zadani hesla: VNC authentication failed!, zatimco server hlasi:

    Fri Jan 28 19:42:48 2005 SSecurityFactoryStandard: passwordFile parameter not set VncAuth: No password configured for VNC Auth Connections: closed: 10.10.30.20::3087 (No password configured for VNC Auth)

    Tusim, ze se bude muset jeste predkonfigurovat, jen nevim ja se to dela, prosim, poradte.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.