abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.4. 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    22.4. 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    22.4. 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 697 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: BASH: nahrazeni casti textu funkci

    26.3.2009 11:06 Vesnican
    BASH: nahrazeni casti textu funkci
    Přečteno: 308×

    Potreboval bych pomoct s nahrazovanim, jde o to ze bych potreboval nahradit urcite slovo za urcity vypis funkce... zatim se to mam takto

    fce_neco(){

    echo "tohle se naslo $1"

    }

     

    sed -e "s/.*\(\$SCALLS(.*)\).*/$(fce_neco '\1')/" soubor_z > soubor_do

    tak to funguje ale ja bych poteboval aby to dokazalo vypsat i vic radku, ale kdyz pridam do fce_neco jeste jedno echo tak uz to nejde. Nevite nekdo jak na to?

    Odpovědi

    26.3.2009 11:27 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BASH: nahrazeni casti textu funkci
    Je to zase nějaká domácí úloha, nebo by bylo lepší řešit problém pomocí vhodnějšího nástroje (python, perl, ...)?

    Jinak:

    sed 's/ab/a\nb/' <<<ab

    takže je akorát zapotřebí vracet výsledek funkce inteligentněji...
    26.3.2009 12:11 Vesnican
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BASH: nahrazeni casti textu funkci

    Jo je to domaci uloha a nesmmime pouzivat python nebo perl,  ten vas vyraz sem moc nepochopil. Nevysvetlil by jste mi ho trochu? 

    26.3.2009 12:28 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BASH: nahrazeni casti textu funkci
    Dal som si zavazok, ze nebudem davat komentare, ktore nevedu k rieseniu problemu, ale neodpustim si: S*r* ma pristup ludi, ktori si coraz castejsie chodia davat "vypracovat zadania", namiesto toho, aby si nieco nastudovali. Neverim, ze by ktokolvek daval zadanie na nieco, co predtym aspon nenacrtol alebo nepovedal, kde sa da nastudovat. Potom mame rychlokvasenych bakalarov, inzinierov a doktorov filozofie, ktori maximalne tak vedia "ako vybabrat zo systemom", tvaria sa ako maximalni machri a ked pridu do zamestnania, su ako vyorane mysi.

    Vesnican, neber to prilis osobne, iba trochu osobne. Nie si ani prvy, a zial asi ani posledny, ktory tu tento tyzden zamestnava ludi imaginarnymi problemami, ktore existuju preto a len preto, aby ich vyriesil on sam.
    26.3.2009 21:51 Vesnican
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BASH: nahrazeni casti textu funkci

    CRONIN: Mel by jste se drzet toho zavazku co ste si dal. Vy vubec netusite kolik sem toho udelal sam a jak dlouho sem hledal reseni myho problemu. Ja myslim ze muj problem neni az zas tak trivialni, ze by se nechal najit kdekoliv na netu. Jestli ste teda vy tak chytry tak mi staci nakej odkaz ke bych mohl neco k tomu najit.

    Uz sem zas trochu pokrocil  ze sem nacpal jednotlive radky do promene oddelene mnou zadany znakem a pak nahradim tento znak odradkovanim. Funguje to dobre ale kdyz tam dam ale vic techto sedu do volaji tu funkci ale s jinym parametrem tak mi to zacne hazet chybu "bin/bash/apropos resource temporarily unavailable bash"

    kozzi avatar 27.3.2009 00:27 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BASH: nahrazeni casti textu funkci
    No ono je to těžký, za poslední cca 2 týdny, tu kvůli IOS bylo několik příspěvků na téma první druhá či třetí část projektu. Osobně jsem dělal všechny ty části sám. A řekl bych že není potřeba tím otravovat tady. Mnohem lepší, je opravdu se nad problémem zamyslet a nastudovat si potřebné technologie (read,gawk,sed,cat,grep,egrep,apropos,ksh,sh...).
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    26.3.2009 12:54 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BASH: nahrazeni casti textu funkci
    Tentýž příklad, srozumitelněji, byť méně efektivně:

    echo ab | sed 's/ab/a\nb/'
    David Watzke avatar 26.3.2009 22:59 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BASH: nahrazeni casti textu funkci
    Na druhou stranu je tahle varianta přenositelnější.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.