abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: C/C++ podpora UTF-8, jak to funguje?

    11.11.2011 23:26 Jarda
    C/C++ podpora UTF-8, jak to funguje?
    Přečteno: 1379×
    Zdravím, nerozumím následující věci, popíšu příklad...

    Mám zdroják v C, který zobrazí znak 'Ω', tj. Unicode Character 'OHM SIGN' (U+2126).

    #include <stdio.h>
    #include <wchar.h>
    #include <locale.h>
     
    int main() {
      setlocale(LC_ALL,"");
      wchar_t myChar1 = L'Ω';
      wchar_t myChar2 = 0x2126;  // hexadecimal encoding of char Ω using UTF-16
      wchar_t myChar3 = L'\xe2\x84\xa6';
    
      wprintf(L"%lc \n", myChar1);
      wprintf(L"%lc \n", myChar2);
      wprintf(L"%lc \n", myChar3); 
    
      return 0;
    }
    

    Zdroják je na disku uložen v souboru jako UTF-8, tj. znak 'Ω' je v něm jako 0xe2 0x84 0xa6. Ovšem pokud ho chci zapsat v C jako posloupnost bytů tak musím přes UTF-16 (\u2126), já bych ho chtěl ale zapsat jako UTF-8, jako posloupnost těch 3 bytů myChar3.

    Z mého pohledu se hodnota u myChar1 a myChar3 zdá stejná (jen trochu jinak zapsaná), ale ve výsledku není, poslední wprintf vypíše znak '¦', tj. \u00a6 neboli UTF-8 0xC2 0xA6.

    No jsem z toho nějakej zblblej, používám gcc version 4.6.1 20110908 a glibc-2.14-5.x86_64 :D

    Když si v bashi dám echo -e "\xe2\x84\xa6\u2126", tak to na obrazovku normálně vypíše ΩΩ.

    Odpovědi

    12.11.2011 00:15 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C/C++ podpora UTF-8, jak to funguje?
    wchar_t není UTF-8.

    UTF-8 je representace znaků Unicode pomocí různě dlouhých sekvencí bajtů.

    wchar_t je nějaký blíže nespecifikovaný platformově závislý vícebytový typ v C. Na MS Windows 16bitový integer (representující UCS-2), na Unixu spíš 32bitový integer (representující UCS-4), taky to ale klidně může být něco ještě podivnějšího, a Unicode Consortium nedoporučuje to používat kvůli přenositelnosti.

    Takže běžnější (alespoň na Uninxu; na MS Windows platformová závislost málokoho trápí, když jejich veškerá platforma je MS Windows) je represntovat Unicode řetězce pomocí char v UTF-8, přičemž potom samozřejmě je rozdíl mezi znaky a bajty, protože znak může být více bajtů. Tvoje oblíbená knihovna/framework určitě má funkce pro práci s UTF-8 kódovanými řetězci, tudíž zapisuješ zdroják přímo v UTF-8 (vyžaduje, aby 8bitové znaky bral kompilátor, dnes už nebývá problém) a používáš příslušné UTF-8 (ne wide-char!) funkce.
    12.11.2011 02:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C/C++ podpora UTF-8, jak to funguje?
    Druhou možností je převést UTF-8 na tu interní reprezentaci, s tou pracovat interně a před uložením zase konvertovat zpátky. To se hodí hlavně tam, kde by proměnná délka znaku příliš komplikovala život a naopak nevadí větší spotřeba paměti. V C na to lze použít např. funkce mbsrtowcs() a wcsrtombs(), v C++ se přiřadí locale I/O streamu (metoda imbue()).
    12.11.2011 12:55 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C/C++ podpora UTF-8, jak to funguje?
    Na druhou stranu wchar_t podle ISO C99 musí splňovat podmínku, že pojme libovolný znak z libovolného locale podporovaného danou implementaci standardní knihovny. A navíc jediný způsob, jak (pomocí standardní knihovny) zjistit zobrazovanou šířku znaku (0 sloupců pro wor-joiner, 1 pro běžnou latinku, 2 pro CJK) je přes typ wchar_t, takže se mu ani tak nevyhnete.
    12.11.2011 13:24 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C/C++ podpora UTF-8, jak to funguje?
    Chci vidět program, který pracuje smysluplně s mezinárodním textem pouze pomocí standardní knihovny...

    Nicméně je dobře, že jsi upozornil, na vlastnost pojme libovolný znak z libovolného locale podporovaného danou implementaci standardní knihovny, protože standard C umožňuje dokonce i pouze 8bitový wchar_t (a na nějakých obskurních/historických systémech to tak i je, akorát bych musel najít kde a jak, byl to nějaký, co měl jako největší vymoženost podporu Latin1).

    Tudíž chceš-li používat Unicode, tak ho používej, použij nějakou knihovnu pro práci s Unicode (ať už representované v UTF-8 jako bajty nebo v UCS-4 jako 32bitové integery), a nematlej do toho wchar_t.

    Stačí-li ti nepřenositelně podporovat cokoli, co tvůj kompilátor a standardní knihovna zrovna prohlásily za wide-char, a používat pouze funkce standardní knihovny, tak používej to.
    Josef Kufner avatar 20.11.2011 23:39 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: C/C++ podpora UTF-8, jak to funguje?
    V podstatě můžeš kódování ignorovat a použít prosté char * v UTF-8 – tak jak to dostaneš, tak to vypíšeš.

    Řešit to musíš až v okamžiku, kdy tě zajímá, kolik místa to zabere na obrazovce (strlen() nestačí) nebo pokud chceš seřadit seznam (strcmp() nestačí), případně zkracovat řetězce (abys nerozpůlil znak).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.