abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 710 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Maximální počet zápisových cyklů u flash pamětí

    13.10.2006 21:43 neregistrovaný
    Maximální počet zápisových cyklů u flash pamětí
    Přečteno: 666×
    Zdravim!

    Mam velmi stary notebook 166MMX 64MB RAM s jeste starsim diskem, ktery pouzivam jako maly 'domaci' serverik pro sdileni dvou tiskaren/scaneru, forwarding nejakych portu, malej DC++ hub, teamspeak server, sshd server a jabber server. Zejmena kvuli posledne jmenovanemu je nutne, aby se tam disk tocil porad, na ramdisk tam moc mista neni. :-/ A prave proto, ze uz se toci (pres obcasne vypadky elektriky) pres rok (mozna dva) a semtam se z neho ozyvaji krome vytrvaleho neprijemneho a vysokeho piskani i prapodivne rezonancne znejici zvuky (kdy si asi motorek rozmejsli, jestli jeste jo, nebo uz ne... :-( ), jsem uz asi po dvacaty zacal hodnotit svoji ekonomickou situaci a jal se prohlizet specializovane stranky... A tam jsem se uplne zdesil! 512ka Kingston flash s 8MB/s zapisem za min nez pet stovek a s dozivotni zarukou! 1024 flashka za litranecomalo! Navic cena PICMIC ctecky spadla taky o polovinu na velmi prijemnou cenu! A tu dozivotni zaruku tam mely vsechny flashky nezavisle na velikosti a vyrobci...

    A abych porad jenom nezvanil, tak se ptam: Pod pojmem dozivotni zaruka si mam predstavovat to, ze uz maximalni pocet zapisovych cyklu neni omezen (tusim na 10000), jak to byvalo driv, a tak se nejakym vypinanim logu a volbou noatime nemusim trapit?

    Odpovědi

    13.10.2006 22:14 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    "Doživotní záruka" je marketingový blábol. V případném reklamačním řízení se na to každopádně neodvoláte, protože nic takového nikde definováno není. Chápejte to tak, že výrobek vám bude sloužit tak dlouho, dokud se nerozbije ("nedožije") :D
    13.10.2006 22:41 neregistrovaný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Aha. Tak to me zejmena v pripade mych pameti tesi... :-(

    Tedy noatime je asi stale jeste ve hre...

    hajma avatar 14.10.2006 01:58 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    "Doživotní záruka" je marketingový blábol.
    ne tak úplně. Doživotní znamená do konce životnosti zařízení. Pokud je životnost zařízení 10k zápisů tak 10001 zápisem záruka padá.
    21 promarněných znaků
    14.10.2006 05:57 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Doživotní znamená do konce životnosti zařízení. Pokud je životnost zařízení 10k zápisů tak 10001 zápisem záruka padá.
    "Doživotní záruka" znamená to, co si pod tím výrobce definuje. Někdy je omezena tzv. "životností" (kterou se zákazník ale zpravidla dozví až na extra dotaz nebo někde na nenápadném místě malým písmem a která může být definována tak, že je prakticky ještě nížší než doba zákonné dvouleté záruky), někdy dobou od ukončení výroby výrobku, někdy prostě jen časem, třeba 5 let apod.

    Ale vždycky bude záležet na solidnosti výrobce/prodejce, protože nevím, že by něco takového obsahoval jakýkoliv zákoník, podle kterého lze reklamovat. Je-li tedy u nějakého výrobku napsáno "doživotní záruka", neznamená to takto prakticky nic, až na vyvolání pozitivního dojmu u zákazníka (z nichž si evidentně nejeden představuje "doživotní" ve smyslu "doživotní renta", tedy do konce JEHO života :P).

    Je-li to jinak, rád se nechám poučit.
    14.10.2006 14:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Přeháníš. Jednak "doživotní záruka" nemůže být definována jako ještě nižší, než doba zákonné záruky - pak údaj výrobce neplatí.

    A jinak často funguje jinak - například některá sluchátka Koss, na které dostáváš taky doživotní záruku. Když je chceš reklamovat, musíš je poslat se zálohou 200$ výrobci do USA. Když reklamaci neuznají, tak peníze zpátky nedostaneš.

    Doživotní záruka je v podstatě jenom náznam sebevědomí firmy, která zboží vyrábí - tvrdí, že výrobek nepřestane fungovat do doby, než ho vyhodíš (například paměťové moduly - po pěti letech jsou příliš malé a za deset let k ničemu)
    Quando omni flunkus moritati
    14.10.2006 15:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Přeháníš.
    V čem?
    Jednak "doživotní záruka" nemůže být definována jako ještě nižší, než doba zákonné záruky - pak údaj výrobce neplatí.
    Já ale píšu o "životnosti" výrobku, ne o záruce. Jako příklad viz přepisovatelná DVD média. Kdyby byla životnost výrobku vyšší než zákonná záruční doba, nemusel bych si každou chvíli kupovat nová - prostě bych si ta ošoupaná (ne poškrabaná) došel vyměnit. Takhle mám dojem, že by na mě vyhrabali "lifetime warranty", která je na spoustě produktů takto zmíněna (ona "doživotní záruka") a která znamená, že po určitém počtu přepsání a tedy opotřebování (to už tam ale psáno není) jde DVD do kytek i před zákonnou záruční dobou.

    Doživotní záruka je v podstatě jenom náznam sebevědomí firmy, která zboží vyrábí - tvrdí, že výrobek nepřestane fungovat do doby, než ho vyhodíš (například paměťové moduly - po pěti letech jsou příliš malé a za deset let k ničemu)
    Jenomže tohle nemáte vůbec ničím legislativně podložené. V Německu myslím kdysi bylo jisté firmě soudně zakázáno takto produkty označovat - ale už se moc nepamatuji, abych to teď rozebíral.

    Je to prostě jen marketingový trik, označení vzbuzující kladné emoce (viz blog), ale ve skutečnosti pak tahající producenta z obliga ve smyslu výše zmíněného.

    Se sebevědomím nemá toto označení co dělat. To by mohlo platit pouze v těch výjimečných případech, že firma výslovně tento pojem definuje tak, že od vás vezme jako reklamaci výrobek třeba po dobu 5 let nebo ještě déle po zakoupení apod.

    Každý trouba si může napsat do letáku "doživotní záruka", aniž by se k čemukoliv nad rámec platných zákonných předpisů zavazoval.
    14.10.2006 20:43 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Takhle mám dojem, že by na mě vyhrabali "lifetime warranty", která je na spoustě produktů takto zmíněna (ona "doživotní záruka") a která znamená, že po určitém počtu přepsání a tedy opotřebování (to už tam ale psáno není) jde DVD do kytek i před zákonnou záruční dobou.
    To IMHO podle českých zákonů nemůžou. Záruka říká, že dokud nevyprší doba záruky, musí výrobek bezchybně plnit svůj účel, samozřejmě pokud jsou dodrženy provozní podmínky. Takže pokud nemají v návodu k použití napsáno, že DVD se nesmí používat víc než n-krát za den, museli by ti ho vyměnit.
    Jenomže tohle nemáte vůbec ničím legislativně podložené. V Německu myslím kdysi bylo jisté firmě soudně zakázáno takto produkty označovat - ale už se moc nepamatuji, abych to teď rozebíral.
    No jasně, jenže na to, aby se tady u každého výrobku vypisovalo, jaký postoj výrobce má ke své doživotní záruce a jak funguje po dlouhé době, tu není prostor.

    Obecně těžko nemůžeš říct, že doživotní záruka je marketingový trh, protože spousta firem si za tím, že výrobek bude fungovat do doby, než ho vyhodíš, stojí. A vyrobit takový výrobek není problém, problém je to, když výrobek vydrží moc dlouho a lidi si nekupují nový.
    Quando omni flunkus moritati
    14.10.2006 22:09 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    "Takže pokud nemají v návodu k použití napsáno, že DVD se nesmí používat víc než n-krát za den".

    Proc zrovna za den? Myslim ze tam muze byt neco ve smyslu jako 1000 zapisu za dva roky (po dobu zaruky) a bude to taky v poradku ne? Kolik zapisu to snese je myslim znamo a i delka zarucni doby, takze si myslim ze je to v poradku a reklamaci by neuznaly.

    15.10.2006 00:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    To n-krát za den byl jenom příklad.
    Quando omni flunkus moritati
    15.10.2006 01:35 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    No jasně, jenže na to, aby se tady u každého výrobku vypisovalo, jaký postoj výrobce má ke své doživotní záruce a jak funguje po dlouhé době, tu není prostor.
    Právě proto je obecný pojem "doživotní záruka" nebo lépe původně "lifetime warranty" naprosto nicneříkající.

    Obecně těžko nemůžeš říct, že doživotní záruka je marketingový trh, protože spousta firem si za tím, že výrobek bude fungovat do doby, než ho vyhodíš, stojí.
    Viz výše. Jak která firma si za čím stojí, poznám, až to budu vědět, např. podle výslovné definice poskytované záruky nebo podle zkušeností s ní. Nikoliv podle naprosto obecné a tudíž libovolně definovatelné nálepky "lifetime warranty" - a v tom mi nepomůže ani zákon, aspoň ty naše určitě ne.

    Pokud si myslíte, že ano, tak zrovna koukám na jakási laciná DVD-RW s "lifetime warranty" ve všech možných jazycích (ha, v Německu ale prý ne, tam kupodivu "platí zákonné záruční předpisy"), tak co to podle vás znamená?

    Že bude toto DVD fungovat do té doby, než ho přelomím nebo vyhodím a že ho mohu v této lhůtě libovolně reklamovat, až se mi nějaký soubor třeba po roce používání špatně zapíše nebo plastový povrch DVD poněkud běžným užíváním ošoupe? (Kéž by to takto fungovalo! :)
    15.10.2006 01:42 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Pokud si myslíte, že ano, tak zrovna koukám na jakási laciná DVD-RW s "lifetime warranty" ve všech možných jazycích (ha, v Německu ale prý ne, tam kupodivu "platí zákonné záruční předpisy"), tak co to podle vás znamená?
    Takže jsem se překonal a našel si, co znamená "lifetime warranty" u firmy Verbatim pro ona DVD:

    ********************

    CELOŽIVOTNĺ ZÁRUKA OD FIRMY VERBATIM

    Společnost Verbatim garantuje, že daný výrobek nemá žádné materiálové ani výrobní vady. Pokud přesto se vyskytne na tomto výrobku vada, bude vám zdarma poskytnuta náhrada ve formě nového kusu. Vadný kus můžete vrátit v místě jeho zakoupení při předložení dokladu o jeho nákupu nebo se přímo obrate na firmu Verbatim. Více informací naleznete na internetové adrese www.verbatim-europe.com.

    Tato záruka se nevztahuje na běžné opotřebení nebo na vady způsobené nesprávným zacházením, úmyslným poškozením a špatnou manipulací. Verbatim nezodpovídá za vedlejší a následné škody vzniklé nedodržením podmínek správného zacházení či jiným způsobem. Tato záruka vám poskytuje možnost uplatnění vašeho nároku a dále se vychází z konkrétního právního řádu dané země.

    ***********************

    Takže bych rád, kdyby mi někdo vysvětlil, jak se liší tato "celoživotní záruka" od úplně normální záruky na to, že "daný výrobek nemá žádné materiálové ani výrobní vady" - podle definice samotného výrobce vůbec nijak, alespoň nijak, co by pro mě jako spotřebitele bylo nějak určující.
    23.10.2006 17:24 J.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Jednoduse: nakoupis balik cd-cek, hodis je do skrine a kazdy tyden neco zazalohujes. U steho kousku zjistis, ze je vadny, ale to uz jsi par tydnu po zakonne zaruce. Verbatim ti to beztak uzna. Jinak nic.
    14.10.2006 23:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Přeháníš. Jednak "doživotní záruka" nemůže být definována jako ještě nižší, než doba zákonné záruky - pak údaj výrobce neplatí.

    Mám to chápat tak, že napíše-li výrobce do manuálu

    Přehrávač je napájen interním Li-Pol akumulátorem. Akumulátor je spotřební materiál, jehož výkon může kvůli opotřebení časem klesat. Životnost akumulátoru tedy může být kratší než záruční doba přístroje. Nejedná se však o výrobní vadu a tento jev nelze reklamovat.

    nemusím to brát vážně?

    15.10.2006 00:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Klíčové je to "spotřební materiál". Zákon samozřejmě stanoví, které výrobky mají možnou nižší záruční dobu (třeba potraviny) a předpokládám, že spotřební materiál bude těmito mezi výjimkami.

    Otázka je, jestli zákon také stanoví, jestli akumulátor (nabíjecí) může být zařazen mezi spotřební materiál.
    Quando omni flunkus moritati
    15.10.2006 00:48 Pinky | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Záruka se podle zákona nevstahuje na opotřebení vzniklé během běžného provozu, ale pouze na závady vzniklé vadou výrobku.
    15.10.2006 01:05 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    V dokumentaci k výrobku musí být udávána životnost baterky (třeba půl roku). Pokud se podělá do té doby, tak to záruka samozřejmě řeší, ale po té době už ne.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    15.10.2006 01:03 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    A jinak často funguje jinak - například některá sluchátka Koss, na které dostáváš taky doživotní záruku. Když je chceš reklamovat, musíš je poslat se zálohou 200$ výrobci do USA. Když reklamaci neuznají, tak peníze zpátky nedostaneš.

    Seš si jistý? Myslel jsem, že stačí vzít 200Kč a rozbitá sluchátka a českého zastoupení výrobce nafasuješ nová sluchátka a celkem bez keců. Kamarád si ta svá rozsedl a takto mu je vyměnili.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    15.10.2006 01:30 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Řekl bych, že v podobných případech je rozdíl mezi běžnou praxí a zákonným nárokem. Odhadoval bych, že pro firmu může být výhodné vyměnit výjimečně rozsedlá sluchátka, protože potěšený uživatel jim bude zadarmo dělat reklamu mezi svými známými. Ale že člověk, který si během půl roku rozsedne pátá sluchátka, už se s takovým pochopením nejspíš nesetká.
    15.10.2006 02:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    AFAIK to takhle bylo dřív - před několika lety.
    Quando omni flunkus moritati
    15.10.2006 11:26 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    A jinak často funguje jinak - například některá sluchátka Koss, na které dostáváš taky doživotní záruku. Když je chceš reklamovat, musíš je poslat se zálohou 200$ výrobci do USA. Když reklamaci neuznají, tak peníze zpátky nedostaneš.
    To jsi trošku přestřelil. Číslo 200 tam sice je, ale není to 200$ (to by v některých případech bylo mnohem víc než cena nových sluchátek), ale 200Kč (dříve to bylo 150Kč a pokud předložíš záručák z té doby, kde je tato částka, tak platíš tuto částku) a neposílá se to do USA, ale do Ostravy nebo stačí zajít na nejbližší prodejnu, která s nima má smlouvu a oni to tam pošlou a pak si to tam zase vyzvedneš. Reklamaci uznají vždycky, pokud jim přineseš alespoň nadpoloviční většinu původních sluchátek :-D Vymění tam úplně všechno, co se jim nezdá (pokud to rovnou nemění celé za nová sluchátka). Dělám to takhle už asi 10 let pokaždé, když mi jednou za 2 roky začne blbnout kabel.
    15.10.2006 21:13 jirka_V
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Prosím tě napiš mi tu adresu do Ostravy, já to nějak nemůžu vygooglit. Díky, moje Kossáci už chroptěj....
    16.10.2006 00:06 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Viz http://www.eurostar-ostrava.cz/.

    Jinak chroptění vypadá na vlasy spadlé do membrány, zkusil bych je opatrně odstranit.
    13.10.2006 22:49 neregistrovaný
    Rozbalit Rozbalit vše A co ta redukce?
    Zkousel jste uz nekdo tu Kouwell KW-2103CFA PCMCIA redukci pro compact flash? Poradi si s ni linux? Pripadne, dosahne se s ni na starsim notebooku rychlosti cteni alespon 0,5MB/s? Google je v tomhle docela mlcenlivej... :-(
    e.lisak avatar 15.10.2006 09:44 e.lisak | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A co ta redukce?
    Redukci zrovna od Kouwela jsem nezkousel, mam tu kousek od Preteka. Vsechny tyhle redukce jsou o tom samem - jak propojit 50pinu (CF) na 68pinu (PCMCIA). Zapojeni by melo byt to same, jen se asi bude lisit mechanicke provedeni a nalepky.

    Pametova CF karta (flash) se ohlasi v systemu jako dalsi radic IDE s jednou jednotkou.

    15.10.2006 11:19 neregistrovaný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A co ta redukce?
    No, diky. To jsem si taky puvodne myslel, ze PICMIC ma podporu pro hd uz ve svych specifikacich, takze by nemel bejt problem, ze uvnitr je to vicemene jenom sdratovany... Ale nekde jsem narazil i na opacny nazor.
    Jiří Němec avatar 15.10.2006 02:57 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    I při velmi omezeném počtu zápisů tu máte jffs2. Sice budete muset použít emulaci mtd zařízení, ale nebude to velký problém rozchodit.

    Jffs2 se používá na krabičkách jako třeba na mém asusu wl-500gx. Dejte si zde vyhledat openwrt a dozvíte se o tom dost.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    15.10.2006 03:41 mykhal | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Nebylo by to tak trochu škrábání se levou nohou na pravém uchu ? Pokud CF karty již mají v sobě wear-leveling (pokud se nepletu) (tedy oprimalizaci zápisů s ohledem na životnost paměti), proč je emulovat jako MTD ?
    15.10.2006 12:11 neregistrovaný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak je to ted s maximalnim poctem zapisovych cyklu u flash pameti?
    Diky, taky kdyztak omrknu. Ale ja puvodne spis myslel na ext2. Kdyby to vydrzelo jen 100000 zapisu na jedno misto, tak to mame po dobu toho roku, kolik bych chtel, aby to minimalne vydrzelo, 273 zapisu denne. Teda nic-moc, s jabberem by moh' bejt problem.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.