abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)

    20.2.2003 19:37 Tim
    Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Přečteno: 200×
    Zdravim,

    Jsem zacatecnik - nainstaloval jsem si Mandrake Linux 9.0 a mam par (mozna blbych) dotazu.

    1) oddil pro Linux jsem rozdelil takto: / /usr /home /swap - je to OK? Pritom pro / mam asi 1GB (ext2), pro /usr asi 3,5 GB (ext3), pro /home asi 2 GB (ext3) a /swap asi 100MB (mám hodně RAMky - vůbec neswapuje)

    2) Je v poradku, ze Linux meni nejak drasticky pri startu obnovovaci frekvenci monitoru??? Proste najizdi (chvili - nejake vypisy) a pak takove praskani, ale ne jako by se menila obnovovacka, ale jako by se vypnul - to poznam - a nastava tma :) Jenze on neni vypnuty! LEDka sviti porad zelene... Porad je tma (dlouho - pres minutu, pritom slysim vrceni disku, ale nevidim vypisy a to me stve - je to efektni :))))) a az najizdeji XKA, tak teptve pak se monitor (podle mne zapne) za slysitelneho praskani :(( Jestli se Linux k nemu bude takto chovat i nadale, tak nevim :(((

    3) Dalsi vec souvisi take s obnovovackou. Jsem uzivatel Windows XP a byl jsem vzdy zvykly na rozliseni 1152x864 pri 100Hz. Z Linuxu ovsem nevymacknu (ani nevim kde) vice nez 74Hz (monitor ADI MicroScan G710 - 17", FD Trinitron a grafika Voodoo3 3000 TV-OUT - AGP 2x)

    4) Proc mi pri tomhle: http:// rozdeleni disku zobrazi PQ Magic pri startu tuhle: http:// hlasku. Opravit jsem mu ten jeho "error" nenechal, jelikoz jsem tady na ABC kdesi cetl, ze to kdosi provedl a tezce litoval :(((

    5) Do Linuxu (konkretne KDE) se chci prihlasovat jako root, ne jako ten user co jsem ho vytvoril pri instalaci. Vim, jde to - napsat root a heslo, ale root neni na vyber v tom menu s ikonkama. Dale mne zajima, proc pokud se prihlasim jako root, tak je tam jen par ikonek na hlavnim panelu (nebo vubec zadne) a pokud se prihlasim jako useer, tak je tam pohroma ikonek (vsude :)) a navic moznost vice prac. ploch - proc to nema root nastaveno defaultne taky?

    6) Dalsi muj dotaz souvisi s ovladaci. Potrebuju nainstalovat ovladac pro modem, skener, webcam... a nevim jak na to - rpm balicek. To vite, jsem zvykly na setup.exe --> dalsi --> dalsi --> dalsi --> finish, jak tady jednou kdosi vtipne poznamenal :))))) Nekde jsem slysel, ze balicky se instaluji pomoci prikazu make, ale kde mam ten prikaz napsat, kdyz vidim v okne soubor a nikde zadna prikazova radka? :)

    7) Sedmy a zatim :)) poslednidotaz souvisi s KDE. Mam KDE 3.0.1 (nebo tak nejak :)) a i kdyz jsem pri instalaci Mandrake zvolil cestinu - instalace byla v CZ, tak mi jede KDE english :((( Pokud pres kontrol center zvolim polozku language (nebo tak nejak), tak je tam sice czechia, ale u jazyka si muzu vybrat jen english UK!!! :((

    Diky vsem, zaverem bych rad podotknul, ze budu vdecny za kazdou radu, a s Linuxem nehodlam jen tak seknout kvuli takovym "malym" pocatecnim prekazkam :)))

    PS: zvolil jsem si zavadec GRUB - jak dat na default Widle (XP) a ne Linux (to vite, zatim, nez budu zbehly :)))

    Jeste jednou tisicero diky :)

    Odpovědi

    20.2.2003 19:53 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Sorry panove, zapomnel jsem na ty screenshoty k bodu 4 :) takze chyba je tady: http://www.whill.3web.cz/error.jpg a rozdeleni tady: http://www.whill.3web.cz/pq.jpg BTW: Oddil Widlim jsem scvrkaval v PQ, ale vlastni Linux oddily jsem definoval pri instalaci na volne misto. PS: ze jsem tam ale napatlal tech smajliku (kdo by cekal ty osklive obliceje, kdyz pouzijete variantu bez nosu : -))
    20.2.2003 19:58 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Jeste info - nevim proc PQ ukazuje /usr a /home plne, kdyz tomu tak zdaleka neni : -( a taky nevim, proc se Linuxove oddily daly do toho pole s NTFS Diskem (Extended - co to vubec je?). Me se extended vytvorilo uz tehdy, jak jsem delal Dcko : -( a ted si vsimam, ze se prifarilo i tem Linuxovym oblastem : -(( diky
    25.2.2003 06:19 kaaja | skóre: 22 | Plzen!
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    /home a /usr ukazuje plne, protoze neumi ext3. Ukazuje tak vsechny fs, ktere neumi.

    Protoze jsi to delal v PQ a ten defaultne nabizi logicky disk v rozsirenem oddilu. Mohl jsi to prepnout, na primarni. Ted uz to nezmenis, jen "totalnim vymazem" a novym vytvorenim disku. Maximalne muzes mit 4 primarni, pricemz rozsireny se pocita za jeden z nich. V rozsirenem, muzes mit logickych disku, kolik chces.
    25.2.2003 21:10 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Diky, uz mi je to jasny
    20.2.2003 21:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    no, je toho dost, ale zkusim aspon neco. treba nekdo dalsi prida...

    ad 1. velikosti oddilu jsou dostatecne, vlastne to zalezi hlavne na vas, ale takhle je to uplne postacujici. ten swapovaci oddil se vetsinou doporucuje stejne velky jako RAM, ale pokud mate 256 a vice, tak by to takhle melo bohate stacit.

    ad 2. to, ze se meni zobrazeni z textoveho na graficke je normalni... spousta distribuci zacne v textovem rezimu (a BIOS ostatne taky), pak prepne na framebuffer a pak znovu do textu nez se spusti X-window. pokud to vsak trva pres minutu, tak rozhodne neni neco v poradku... tezko vsak z takoveho popisu rici, co.

    ad 3. chce to si asi vice pohrat s nastavenimi v souboru /etc/X11/XF86Config(-4). pokud mate spravne nastaveny ovladac karty ('tdfx', jestli se nepletu), tak jeste horiz. a vert. frekvenci:

    Section "Monitor"
      HorizSync   xx-xx
      VertRefresh xx-xx
    EndSection
    

    ad 4. moc bych za to nedal, ze si PM tyto problemy zpusobil sam pri resizovani toho win disku... teoreticky by vas CHS (Cylinder Head Sector) nemusel znepokojovat, pokud LBA (Logical Block Addressing) funguje dobre. vim, ze je to smele tvrzeni, ale nejak uz od jiste spatne zkusenosti PM neverim...

    ad 5. nekde v konfiguraci KDM lze tusim nastavit, aby nabizel i prihlaseni pro roota... nicmene nemyslim si, ze by byl nejlepsi napad pracovat bezne prihlaseny jako root. a to ani v pripade, kdy pouzivate pocitac sam... hromada ikonek bude asi souviset s tim, ze distribuce automaticky pocita s tim, ze uzivatel root je urcen jen pro spravu pocitace, kdezto bezny uzivatel pro kazdodenni provoz...

    ad 6. chtelo by to vedet, jake jsou to veci. znacky, typova oznaceni, apod.

    ad 7. asi by pomohlo nainstalovat balicek "kde-i18n-cs".

    21.2.2003 01:02 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Diky moc, kazdopadne: ad1) RAM mam 640 MB, takze OK ad2) jasne, to chapu, ale ja mluvil o tom, ze to "prepinani" bylo drasticke - opravdu se monitor ozyval jako bych ho vypinal a zapinal. Samozrejme se tyto zvuky projevuji i pri tech vami zminenych prechodech (treba start Win), ale ne tak drasticky. Nicmene nevim proc, ale udelalo to jen pri 1. startu Linuxu - ted uz je to OK a vidim vsechny vypisy az do startu XEK. ad3) zitra (vlastne dneska) otestuju - ted neni cas ad4) hmmm... je fakt, ze s PM jsem mel vzdy dobre zkusenosti... bohuzel mel. Ale nebylo to tim resizovanim. Po resizovani bylo vse OK (pri spusteni PM). Ta hlaska se obevila az po pridani Lin. oddilu. BTW: co si myslite o te oblasti extended? diky ad5) dobra budu se ridit vasimi radami. Ja jsem pouze zvykly z Win - vzdy od dob NTcek pracuju jako admin - nebavi me ta omezeni pri instalacich, pouzivani SW atd... Ve Win je to ale pravdepodobne zpusobeno take tim, ze vam ve sve omezenosti nejsou schopny nabidnout - chcete-li provadet operaci, kterou smi jen admin - provedeni pod jeho pravy zadanim hesla. V Linuxu to bude pravdepodobne jinak, ale kazdopadne bych vas chtel upozornit, ze Linux nebudu mit na praci, ale zejmena kvuli "poznavani noveho systemu" - ve Win jaksi neni co, Linux je z tohoto mene uzivatelskeho hlediska mnohem zajimavejsi. Zejmena z techto duvodu jsem se chtel prihlasovat jako root - kazdopadne mi klidne vyvratte, ze poznavat system mohu i jako uzivatel - to ja hold nevim : -)) ad6) Modem: Rockwell HCF 56k - PCI (s chipem conexant: odkaz je i tady na ABC: http://www.abclinuxu.cz/hardware/ViewRelation?relationId=7707 nebo http://www.abclinuxu.cz/hardware/ViewRelation?relationId=365 Scanner: HP ScanJet 5370C (mam jej pres USB) Tady mne nekdo odkazal sem: http://www.mostang.com/sane/sane-mfgs.html#HEWLETT-PACKARD WebCam: Trust SpyC@m 100 (USB) Tady mne nekdo odkazal prozmenu sem: http://stv0680-usb.sourceforge.net/ ad7) hmmmm... a co ze nebyl v instalaci? : -) mam 3CD distribuci, takze snad tam nekde je. Jinak, kde jej sehnat? Nicmene mne mate, ze neco cesky je a neco neni, i kdyz mam zvolenou anglictinu :))) treba HW controller 9.0 (nebo tak nejak) je cesky. mejte se diky moc jeste jednou
    20.2.2003 21:59 finn
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    1.) prihlasovat se do X-ek jako root se obecne povazuje za akt zoufalstvi. Proc, to je na delsi vysvetlovani, pokud nepracujete v siti, pak to az zas tak nevadi... uzivatel root je spravce systemu, nepredpoklada se proto, ze by se venoval jine cinnosti, nez je sprava systemu -- proto v jeho KDE nejsou temer zadne ikony. Nedoporucuji pouzivat konto administratora pro beznou praci uz proto, ze to je nejsnazsi cesta, kterak si neco v systemu rozhasit...

    2.) prikazy se pisi na konzoli (textove), k niz z X-ek ziskate pristup bud stiskem <Ctrl>+<Alt>+<F1-6>, zpatky se prepnete kombinaci klaves <Alt>+<F7> (obvykle). Snazsi cesta je pres emulator konzole - v KDE napr. program konsole, jinde napr. xterm, eterm, aterm...

    3.) pokud potrebujete docasne (na provedeni jednoho ci nekolika malo ukonu) ziskat prava roota, pouzijte prikaz su.

    4.) rpm balicky se instaluji prikazem rpm -U jmeno_balicku.rpm. K nainstalovani budete potrebovat administratorska prava.
    20.2.2003 22:40 toom
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    ad 4.) balicky sa instaluju prikazom rpm -ivh nazov-balicku.rpm, -U je pre upgrade
    21.2.2003 01:06 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    dík za update : -))
    23.2.2003 23:33 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Na Mandrake je lepsi instalovat pomoci urpmi jmeno_baliku. Je to sice jen nadstavba na rpm ale na rozdil od RPM to vyresi i zavislosti balicku a vubec, je to 100x pohodlnejsi :) Manualove stranky jsou komplet v cestine.
    21.2.2003 01:05 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    thanks, ale k rootovi - pak mam ale miziva prava a nikam se nedostanu a vsude to bude chtit root heslo a to beztak pri uprave nejbanalnejsiho configu - nemam pravdu? PS: to ohledne zoufalstvi me zajima : -) ad balicky) diky
    21.2.2003 14:41 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    ucet roota je urcen pouze pro administrativni zalezitosti a pro beznou praci (kam spada i poznavani systemu... vlastne to hlavne) neni zrovna bezpecne jej pouzivat. co se tyce prav, ta muzete jednotlivym uzivatelskym uctum samozrejme menit. a zoufalstvi bylo asi mysleno tak, ze - zvlast pokud mate pocitac na siti - prihlasovat se do X jako superuzivatel predstavuje dost znacne ohrozeni bezpecnosti.
    21.2.2003 18:21 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    OK, díky
    21.2.2003 18:20 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Zprovoznil jsem modem! : -))) Toto je má první odpověd z Linuxu : -)) --- ten balicek ohledne jazyka pomohl... uz je KDE cesky : -)))
    22.2.2003 15:34 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Radosti stridaji zkalamani, ale tak uz to byva : -)) Mam problem ohledne systemu: 1) Pokud spoustim nejakou aplikaci - treba XMMS, Mozillu, LICQ... tak se mi nekdy (vetsinou) krome aplikace obevi na hlavnim panelu (mluvim o KDE 3.0.3) znovu ta sama aplikace s takovou ikonkou hodin (asi neco ve stylu, ze pracuje) viz prakticka ukazka: http://www.whill.3web.cz/screen1.jpg Toto dalsi zjevujici se tlacitko, se pak vetsinou po asi minute vypari (porad se tam jen ukazuje animace hodin a nic s tim nelze udelat). Na vliv programu to nema vliv, ale je to divny a zrejme je neco v neporadku, jelikoz toto tlacitko se po spusteni aplikace obevi na panelu prvni a az za nim to, ktere je "pravym" programem. Nejhorsi na cele veci je ale to, ze nekdy se dokonce zjevi jen to "pracujici tlacitko" na panelu a to je vse - minutu am strasi a pak zmizi a program nikde : -((( Nejvetsi zahadou je v tomto smeru OpenOffice, ktery zobrazi jen tlacitko, ktere pak zmizi a to je vse - jeste nikdy jsem jej nespustil : -(( Naproti tomu u aplikaci z KOffice se mi tenhle paranormalni jev z tlacitkem nikdy nestal. Podezreni: myslim si, ze problem se zacal vyskytovat po nainstalovani toho balicku pro modem (balicek je ale spravny, pro mou verzi kernelu a modem funguje). Naproti tomu OpenOffice se tak choval od zacatku, tak nevim : -((( 2) Pokud kliknu na svuj domovsky adresar na plose, tak se spousti silene pomalu - 3 vteriny cekam na reakci systemu, nez se doslova uraci vykreslit okno konqueru (nebo jak se ten prohlizec souboru a webu presne jmenuje). Jako by to byla nejaka narocna grafika - ne ze by to bylo moc pomale, ale neobevi se to okno najednou jako ve Win, ale jako by se postupne vykreslovalo - tlacitka, casti okna... To vykreslovani je ale detail, me jde hlavne o reaci systemu na stisk mysi : -((( Mam podezreni, ze toto chovani zacalo ve spojitosti s tim balickem pro modem a cela pomalost bude zrejme i kvuli tem "duchovnim" tlacitkum 3) Spise detail (protoze ted system fakt kvuli tem abnormalitam s tlacitky nemohu pouzivat): Jde o to, ze jsem chtel zkopirovat soubor s nazvem Floppy.jpg na disketu a ono mi to nahradilo disketovou jednotku s nazvem "Floppy" (na kterou jsem to chtel zkopirovat!!!) tim souborem Floppy.jpg : -))) No a co tedy delat - asi budu muset namountovat disketovku? Ale jak? Vubec to razeni adresaru a disku v Linuxu nechapu - jde o to, ze pri instalaci jsem vytvoril oddily / /usr /home a /swap. Jde to samozrejme i jinak, ale pry si s tim nemam delat hlavu, jelikoz oddily, ktere nevytvorim, a ktere bude system potrebovat, si sam pripoji (namountuje) jako adresare, pripadne je muzu pripojit sam. Ale to mi neni jasne, jelikoz, pokud to vytvorim jako oddil, tak tomu oddilu muzu pridelit souborovy system, coz ale nepujde pokud to budu pozdeji pripojovat jako adresar, nemam pravdu? Navic mi nekdo tady na abicku rikal, ze /home nemusim mit moc velke, ze nejvice mista zabere /usr, kde se instaluji programy, a kde jsou jednotliva konta uzivatelu. To mi ale nejak nesedi - nevim jak je to s programy, ale muj ucet v Linuxu neni v /usr, ale v /home. Rad bych tedy, jestli by mi nekdo problematiku adresaru, oddilu a mountovani v Linuxu nekdo vysvetlil. To vite, BFU je zvykly na A, C a D a to je vse ; -) Diky moc vsem za snahu a trpelivost : -) Jeste bych byl moc rad, kdyby mi nekdo na tyhle dotazy odpovedel, pripadne poradil, kde odpovedi hledat.
    22.2.2003 19:54 Zdenek Sl.
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Ad 1) Open Office jsou velmi Line na spousteni! Mozna bz bylo vhodne pouzit KDE verze 3.0.2,ale to je spekulace. Ad 2) mam pomaly stroj AMD K-6 II 500Mhz/256MB RAM a otevreni domovskeho adresare trva kolem sesti sekund. Zrejme jde o to,ze na rozdil od Win.. Konqueror nejdrive nacte vsechno potrebne a pak teprve otevira okno,ale z toho popisu bych mel dojem,ze mas SPATNE nakonfigurovane XFree! a proto tak dlouho trva vykresleni grafickych prvku. Ad3) Mozna by nebylo od veci popsat podrobneji postup kopirovani,treba jestli bylo provedeno v grafickem rezimu,nebo z prikazove radky...odkud kam..atd.Ty oddily...Kazdy oddil v Linuxu pripojujes jako Adresar! Musis jen mit tento adresar predem vytvoreny.Pouziva se k tomu Adrear /mnt ve kterem jsou dalsi podadresare pojmenovane napr. cdrom,floppy,windows...Jmena pridelujes sam,ale system mam nejaka predvolena.Adresare Systemove adresare jsou pripojen primo na koren / Opravdu nejvetsi oddil potrebuje asi /usr Pokud nebudes ukladat do sveho domovskeho adresare treba MP3,nebo grabovat video,tak by Ti mohlo 500MB stacit.Muj pocitac pouziva 5 lidi a muj /home oddil je zaplnen tesne pod tuto hranici . Jeste k mountovani pripojuje se prikazem mount volby co kam Napr. mount /dev/fd0 /mnt/floppy pripoji disketovou mechaniku,ale nejsem si jist,jestli nepotrebujes prava spravce. Odpojis prikazem umount /dev/fd0 /mnt/floppy , nebo.Taky muzes zadat primo typ souboroveho systemu pomoci prepinace -t typ-soub-systemu napr vfat. /mnt/floppy. Jeste se da pripojovat a odpojovat v Ovladacim centru>pripojne body>disky....klikanim a mas tam i adresare,kam je ktere zarizeni pripojeno. POZOR NA NEOPATRNY ZASAH.ZMENA V ODDILECH MUZE ZNEPRISTUPNIT DISK !!!. Jeste doporucim www.root.cz a http://www.cpress.cz/knihy/linux/ Je to trochu kostrbate,ale snad presne to co potrebujes Hodne uspechu.
    22.2.2003 20:35 finn
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    1.) Rootovska prava k pripojeni disku (diskety, cd...) jsou zapotrebi jen tehdy, pokud v souboru /etc/fstab neni u prislusneho zarizeni uveden parametr user. Ten byva obvykly u cd, floppy a jinych mechanik.

    2.) K odpojeni disku (diskety, cd...) staci predat programu mount jako parametr pouze adresar, do ktereho je dane zarizeni pripojene.

    3.) System nema predvolena jmena, disketu je mozne dle libosti pripojit treba do /mnt/cdrom, i kdyz musim uznat, ze zrovna obvykle to neni ;-)
    22.2.2003 22:37 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Diky vsem, ale co to zjevujici se podivne tlacitko na hl. panelu?
    22.2.2003 22:53 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    ad velikost /home no, tak ve Win mi slozka Dokumenty (coz je pokud se nemylim to same jako /home v Linuxu) mi zabira na disku asi 5GB : -) ad dokunentace Dokumentacni projekt mi lezi na disku asi rok (tehdy jsem zkousel MDK 8.1 a nebyl jsem nadsen), ale je to dlouhy jak potvora a cas jsou penize : -) snad az bude vice volna tak to prectu cele : -) Co se tyce ruznych webu s tematikou, tak si myslim, ze jsem vcelku informovany, jen to chce cas a pro klidne browseni pevnou linku : -) ad kopirovani proste jsem si stahnul z netu obrazek ve formatu *.jpg a ten jsem chtel zkopirovat na disketu. Prejmenoval jsem jej na snih.jpg a zkopiroval (drag and drop) na disktetu, procemz jsem obdrzel dotaz "Chcete nahradit Floppy o velikosti 75kB za Floppy o velikosti 125kB?". Nevedel jsem co to znamena a tak jsem dal (nevim proc) "Ano". Otevrel jsem si na plose "Removable media" a shledal tam jako obvykle "CD-ROM", "CD-ROM2" (vypalovacka), ale uz ne "Floppy" (disketovku), ale Floppy.jpg (?!?) coz byl, jak jsem zjistil, soubor s obrazkem (Snih.jpg), ktery jsem chtel puvodne kopirovat na disketu, ale nyni pod nazvem Floppy.jpg : -// NO COMMENT. Diky
    22.2.2003 23:16 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    PS: nevite nahodou jak je mozne, ze soubor "Zasněžená krajina.jpg", ktery jsem zkopiroval ve Win na disketu, se po spusteni Linuxu a precteni diskety s timto souborem, jmenoval "Zasn%žen% krajina,jpg" nebo tak nejak? To by vypadalo OK - pravdepodobne na problem s fonty, ale o to vetsi bylo me prekvapeni, jak jsem zjistil, ze pokud soubor "prejmenuju" znovu na ten samy nazev (tedy "Zasněžená krajina.jpg"), tak jsou znaky zobrazeny korektne. Nevite cim to? Pri psani toho vyse jsem si spomnel jeste na jedni zajimavost. Pro pripojovani k Internetu pouzivam program "Drakconext" (nebo tak nejak) a ten jakmile jej spustim a zvolim "Připojit", tak v zahlavi okna je misto "Připojování" napsano "??ipojov?ní" (nebo tak nějak). Nevite co by to mohlo zpusobovat? To mi pripomina jeste jednu zajimavost : -)) Jelikoz jsem nemel v KDE moznost zvolit cestinu, tak jsem na rady jednoho zde diskutujiciho stahnul a nainstaloval balicek "kde-i18n-cs". Do te doby bylo vse v Mandrake anglicky, az na ruzne Mandrake utilitky (jako napr. "Mandrake Control Center"). Po nainstalovani balicku se vse pocestilo (az na samostatne "neceske" aplikace (jako Mozilla, KOffice a pod.). Ovsem k memu prekvapeni, se z ceskeho "Mandrale Control Center" stalo anglicke (!?!) se vsim vsudy. To ale plati pouze pro uzivatele, ktery ten balicek instaloval (tedy ja), ale ne pro roota, ktery ma MCC ceske! Pro instalaci balicku jsem samozdrejme potreboval rootovska prava, a tak jsem po dotazu zadal root heslo. Take balicek je urceny pro spravnou verzi jadra (2.4.19-16mdk), tak nevim a nechapu proc root to ma cesky, ale ja ne : -/ To bylo nejake dlouhe PS : -)) Diky za info
    23.2.2003 08:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    ad 'spatne fonty': win pouzivaji pro cestinu kodovani 1250, kdezto linux (vetsinou) iso8859-2. i cesky font tedy muze napis z win zobrazit spatne. kdyz ho prepisete, pouzivate uz kodovani 8859-2, takze se zobrazi spravne.

    ad 'pripojovani': nastavte, aby program pouzival nejaky cesky, tedy 8859-2, font.

    25.2.2003 07:25 Pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    K tem ceskym nazvum souboru- pokud je v jadre zakompilovane nativni nls iso8859-2 a nls windows1250, tak to zobrazuje ceske nazvy souboru i kdyz byly porizene ve windows. MDK bude asi mit (podobne jako RedHat) nativni nls iso8859-1 :-(. Vyresilo by se to kompilaci jadra.
    22.2.2003 23:18 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    System mou odpoved samozdrejme jak tady byva zvykem zaradil na spatny thread : -/
    22.2.2003 23:19 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    ...a znova
    23.2.2003 09:05 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    myslim, ze by vam proste prospelo chvilku experimentovat a poznavat. obzvlaste pokud se jedna o 'zaludnosti' grafickeho prostredi. priklad s disketou je perfektni ukazkou toho, ze pravdepodobne ocekavate, ze se bude KDE po provedeni nejake akce chovat tak, jak jste zvykly z windows.
    23.2.2003 18:37 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    OK, jen mne zarazi hlavne ta tlacitka na hl. panelu, viz: http://www.whill.3web.cz/screen1.jpg kazdopadne diky
    24.2.2003 08:43 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Nechal jste si, nebo nastavil v kde vizualni odezvu na spousteni aplikace. Je to v kcontrol v podsekci vzhled a chovani, jako samostatna sekce.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    25.2.2003 08:32 kaaja | skóre: 22 | Plzen!
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Mozna rikam blbost, ale neni to tim, ze v kde se na ikonu klika jen jednou, a vy klikate 2x jako ve win? (i to se muze stat)
    25.2.2003 21:13 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Neni to tim, uz jsem si to prenastavil na dvojklik : -)
    26.2.2003 00:14 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    díky, bylo to tím. Ale je divne, ze se ta v. odezva projevovala jen u nekterych aplikaci
    26.2.2003 00:15 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    opet spatne zarazeny prispevek : -(
    26.2.2003 10:46 Dejv | skóre: 37 | blog: Jak ten blog nazvat ... ? | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    4) Proc mi pri tomhle: http:// rozdeleni disku zobrazi PQ Magic pri startu tuhle: http:// hlasku

    Domnivam se, ze to nemusel nezpusobit PM, ale instalator toho Linuxu.
    Zkousel jsem Mandrake 8.1, disk jsem predrozdelil (PartitionMagicem - v extended partisne volne misto, na jejim konci logicky DOS-disk) a nechal jsem instalator, at si volne misto v extended partisne rozdeli sam, a pak jsem mel problemy s citelnosti toho DOS-disku pod DOSem a tusim ze i pod widlema.
    Totiz: Na disku lze mit 4 partisny - ty jsou zapsany v MasterBootRecordu (to je fyzicky 1. sektor na disku). Z techto 4 lze 1 oznacit jako Extended a do ni jsou potom umistovany logicke disky. A tyto logicke disky jsou umistovany tak, ze 1. logicky disk je v Extended partisne. Pokud mas 2 logicke disky, je na zacatku extended partisny ten prvni, za nim je opet extended partisna a v ni ten druhy logicky disk. Kdyz mas 3 logicke disky, je za druhym logickym diskem opet extended partisna a v ni ten treti logicky disk. A tak dale, tusim, ze maximum je 64 logickych disku.
    Graficky by se to dalo znazornit asi takhle.
    hda
    ----------------
    | hda1
    | |
    | |
    |------
    | hda2
    | |
    | |
    |------
    | hda3
    | |
    | |
    |------
    | hda4 = extended (hlavni)
    | | hda5 = 1. log. disk
    | | |
    | | |
    | |------
    | | extended (prvni vnorena)
    | | | hda6 = 2. log. disk
    | | | |
    | | | |
    | | |------
    | | | extended (druha vnorena)
    | | | | hda7 = 3. log. disk
    | | | |
    -----------------

    Presne vzato, ty logicke disky nemusi byt hned na zacatku extended partisny, ale to poradi je dulezite.

    Muj problem (jak jsem pozdeji zjistil) byl v tom, ze DOS (a tusim, ze i Widle) musi mit partisny a logicke disky pekne poporade, jak jdou takhle graficky za sebou. Jenomze ten instalator ty logicke disky usporadal tak, ze partisn tabulka v hlavni extended partisne ukazovala na hda5 a DRUHOU vnorenou extended partisnu, a jeji partisn tabulka ukazovala na hda7 a prvni vnorenou extended partisnu (a v ni uz byl jenom hda6). Mozna to ted uz trochu plantam, ale takhle nejak to bylo pozprehazene. Linuxu to nevadilo, ale DOS svuj disk nevidel (byl to hda7 nebo spis hda6, uz nevim, ale videt nebyl). A mam pocit, ze videt nebyl ani z widli. Jakou to psalo chybu v PM, to uz nevim, ale v poradku to nebylo.
    Nakonec "stacilo" Norton DiskEditem upravit jednotlive partisn tabulky v extendet partisnach tak, aby to vsechno bylo vnorene tak, jak je ukazano vyse, a bylo vse v poradku.

    Takze doporucuji bud se s timto stavem smirit (ja bych se s tim ale nesmiril :), nebo sehnat nekoho, kdo tomu fakt rozumi a vi, co dela, at se ti na to podiva. Pokud nikoho takoveho neznas a jsi z Ostravy nebo okoli, klidne se ozvi (na skoladavid@volny.cz). Casu mam sice malo, ale nejak bychom se urcite domluvili.
    Preju hodne stesti.
    David
    skoladavid@volny.cz

    P.S. Pokud tomu opravdu dobre nerozumis, radeji se do toho sam nepoustej, protoze fakt muzes napachat hodne skody. Myslim to v dobrem.
    Pevně věřím, že zkušenější uživatelé mě s mými nápady usměrní a pošlou tam, kam tyto nápady patří...
    26.2.2003 21:33 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Zdravim, Predne diky za nabidku (jsem z Ostravy : -) Nicmene vyzkouset to asi vyzkousim. Zacatecnik nejsem a myslim ze neco vim, takze uvidime ; -) Faktem vsak je, ze mi stale neni znam duvod existence te extended. Nicmene postup chci aplikovat nasledujici: Pri startu PM budu ignorovat tu hlasku. Smazu vsechny partition krome primarni C: (NTFS) s Widlema. Pak do volne oblasti unallocated vlozim primarni D: (NTFS) tak, aby nebyl v extended poli. Pak pustim instalacku Linuxu a znovu v nem vytvorim ze zbyleho unallocated mista linuxove oddily, pricemz prvni - tedy "/" (vlastni system) - bude primary a zbytek logické. To by mohlo jit, nemyslis? Dle meho nazoru uz nyni (pokud kolem D: nebude extended, co tam byla predtim) linux nepritlaci sve partition na to D:, ale prirazi je ke svemu "/". Jeste jednou diky a jeste bych uvital nazorek na vyse napsane ; -)
    26.2.2003 21:35 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Zatracene... ti smajlici tam nepatri, bylo to mysleno jako disk C : a D :
    28.2.2003 09:31 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Tak jsem ignoroval chybu co hlasil PM a udelal tohle: http://www.whill.3web.cz/newpartition.jpg, prepsal mbr (pomoci prikazu fixmbr z boot CD WinXP). Vse je OK, PM uz nic nehlasi a hlavne neni Dcko v Extended. Ted jdu instalovat ten Linux a pak se uvidi : -)
    28.2.2003 10:30 Dejv | skóre: 37 | blog: Jak ten blog nazvat ... ? | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    Ahoj Time.
    Predne se omlouvam, ze reaguju az dnes (vcera jsem nebyl v praci) a preju hodne stesti pri tom zkouseni.
    Teoreticky by to melo jit, otazka je, zda ti PM dovoli s tim diskem vubec neco udelat. Obavam se, ze ne. Pak by mohl pomoct bud Nortonuv DiskEdit, nebo PQ PartEdit (soucast baliku s PartMagicem - pokud pouzivas dvoudisketovou "zachrannou" verzi, je na prvni diskete jako ptedit.exe). V nem bys musel (primou editaci hlavni partisn tabulky, ktera je v MBR) "smazat" celou extended partisnu, coz ostatne chces stejne udelat.

    Jenom jeste k primarni-extended-log.disk:
    Soubory mohou byt ulozeny bud v primarnim disku (a primarni disk = primarni partisna), nebo v logickem disku (a ten je v extended partisne). DOS (i Widle) podporuje pouze jeden primarni disk. Stare verze DOSu navic pouze 32MB, a to byl duvod zavedeni logickych disku (kazdy dalsich 32 MB), aby bylo kam ukladat data. A PM pri vytvareni nove partisny nabizi jako implicitni prave logicky disk (na primarni se musis prepnout) a tim i vznik extended partisny, pokud jeste neexistuje. Na disku sice muzes mit vice primarnich partisen, Linuxu to nevadi, ale pro DOS nebo widle je vhodne je skryvat, aby s tim nebyly problemy (napr. XOSL boot manager to umi delat, ja takhle v praci na stroji, kde zkousim nove verze softwaru mam W95, W98 a Linux a pri startu mi najede XOSL, kde si vyberu, co chci bootovat).

    Pokud bys jeste potreboval nekam postrcit nebo jinou pomoc, klidne se ozvi, navrhuji uz primo na mail, at to nemusime tady hledat mezi tou hromadou prispevku. Ale pristi tyden (3. az 7.3.) budu mimo, takze budes muset vydrzet az do pondelka 10.3.

    Hodne stesti.
    David
    Pevně věřím, že zkušenější uživatelé mě s mými nápady usměrní a pošlou tam, kam tyto nápady patří...
    28.2.2003 21:31 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    neni proc se omlouvat : -) BTW: to ze win umi jen jedni partition je nesmysl (nevim kde jsi k tomu prisel) - viz.: http://www.whill.3web.cz/newpartition.jpg. Jinak diky za rady a pripadne se ozvu
    26.2.2003 19:53 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Zacatecnik - dotazy na Mandrake 9.0 - prosim :)
    ad 5): V lin je ohodně "pohodlnější" pracovat jako user, než ve win. Je to (asi) tím, že ve win pracují všichni jako admin/root, a dokonce vývojáři-programátoři taky -> programy jedou jen pod admin/root účtem -> lidi pracujou pod admin/root. V lin je to v pohodě. Všechno neadministrační se dá dělat jako user, pokud je potřeba administrovat, konzole + su to vyřeší.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.