abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Linuxový neználek si neumí vybrat

    2.10.2009 10:33  
    Linuxový neználek si neumí vybrat
    Přečteno: 1688×
    Vážení linux-odborníci. Já jako liuxovej neználek jsem se začal trochu zajímat o linux a to z důvodu zvědavosti.

    A tak jsem šel stránku linux.cz kde jsem si stáhl Live CD toho co mi první padlo pod ruku (otázka co vybrat, když o to nic nevím). A tak jsem postupně stáhnul a vyskoušel tri distribuce - Ubuntu, Slax a Mandrivu.

    Teď jsem z toho docela dost zmatenej a nevím jestli mám nějakou z nich instalovat nebo hledat další.

    1)Ubutu nebylo špatný, ale některý věci v něm prostě nešly např. wifi, hudba a video apod. - vím že to půjde asi doinstalovat nebo nastavit, ale řekněte to záčátečníkovi neumětelovi. (video asi vyřeší VLC)).Taky bylo to trošku pomalejší (já vím že to je Live CD tak to trvá) a Gnome taky mi moc nesedlo radši bych KDE. A čeština tam byla taková pomatená.

    2)Slax ten mě příjemě překvapil - byl o hodně rychlejší, moduly byly opravdu bezva, čeština po přidání modulu byla ok a všechno v něm perfektně fungovalo až na Dosbox a prístup NTFS diskům (nezobrazoval některý adresáře s delším názvem (ubuntu zobrazovalo) a nešlo na něj kopírovat soubory s win diakritikou).

    3) No a mandriva se akorát spustila na plochu, sekla se a dalo se jenom hejbat myší.

    Všechny tři jsem si vyskoušel jenom zběžně a nepracoval jsem s nima a podle toho soudím.

    Co mi teda poradíte co si vybrat? Jde o to že nemůžu všecho zkoušet donekonečna protože nemám internet a chodit k někoumu nebo někam a stahovat hodiny kvanta dat a čekat a čekat při stahování a pak zjistit, že to není ono, že se mi to nelíbí/nefunguje - to je hrůza. Prosím poraďte kterou distribuci pro začátečníka, kde by všechno chodilo uz od začátku bez všelijakýho nastavonání (nedokážu), něco co by bylo svižný a rychlý, co by bylo v CD Live i v instalční verzi a hlavně bylo to všechno česky. Radši bych prostředí KDE, pokudmožno se vzhledem win95, ale není to podmínkou.

    Sice jsem četl už dost diskuzí na podobný téma, ale všude to vypadá tak, že někdo nekomu radí stylem - "zkus distribuci ... , ... , ..., nebo tuhle ..." a vyjmenuje jich hned nejmíň pět nebo, každej řekne tu svoji. Jak si potom mám vybrat, když to všechno nemůžu stahovat a zkoušet? Potom bych měl hromadu dalších otázek, ale to až někdy jindy. A omlouvám se za ten dlouhej sloh. Za dobrej tip děkuju.

    Odpovědi

    2.10.2009 10:37 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Bez internetu bych začátečníkovi linux nedoporučoval.
    Beda0 avatar 2.10.2009 10:51 Beda0 | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Slax sice na z live nainstalovat jde, ale není to zrovna pro začátečníka. Navíc bez internetu s návody...
    Existuje klon Ubuntu s KDE, jmenuje se to Kubuntu, má to i Live, tušim. Případně nějak jde doinstalovat KDE i do Ubuntu. Usuzovat na rychlost podle Live je IMHO nesmysl, protože třeba Slax je primárně dělanej jako Live a optimalizovanej na to, naopak Ubuntu je primárně určeno k instalaci a po instalaci poběží určitě rychlejc.

    Je možný, že Live CD Mandrivy bylo poškozené, zkus stáhnout znovu a zkontrolovat kontrolní součty.

    Klikací distribuce pro začátečníky je třeba OpenSuse, ale když jsem ji zkoušel naposledy, tak mi přišla dost pomalá. Má i Live, ale nejsem si jistý, jestli z něj jde i nainstalovat, pravděpodobně jo.
    2.10.2009 11:01 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Kubuntu je i jako liveCD a taky doporucuju. Cestina se vyresi po instalaci doinstalovanim baliku. Video a hudba taky. Problem trochu bude s absenci internetu (jazykove baliky i kodeky se dotahuji z netu a celkove je velmi doporucovano mit pripojeni -- navody, instalace softwaru apod). Jinak ta nastaveni o kterych jsem mluvil jsou velmi jednoducha a najdes na to graficke nastroje (nemusis ani potkat prikazovou radku).
    2.10.2009 11:05 kilinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Prosimte, ja zacinal s linuxem v roce 2003. (I)tehdy to byla docela bida, vyhradil jsem si maly oddil vedle windows XP a zkusil jsem experimentovat. To bylo bezesnych noci a poznamek pritelkyne, at venuji cas radeji ji, nez svemu divnemu konicku! Takze, kdyz to shrnu: - pokud chces linux ovladnout, priprav se na spoustu zkouseni s INTERNETEM za zady (sorry, bez nej to opravdu nema smysl) - vezmi si nejakou lehkou distribuci do zacatku ( Ubuntu, NE Kubuntu, SLAX pr. Mandrivu) a zkousej se dostat na stejnou pozadovanou funkcionalitu jako ve windows. Me to trvalo cca jeden rok...

    Hodne stesti! J.K.
    2.10.2009 11:11 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Velmi pekne si to napisal. Je super, ze si uviedol, co si uz skusil; ospravedlnovanie za "dlhy sloh" rozhodne nie je na mieste. Je dobre, ze si uvedomujes nedostatok vedomosti, pretoze tym zaroven naznacujes, ze si ochotny s v buducnosti ucit.

    Na zaklade skusenosti, ktore is uviedol vyssie, Ti odporucam Kubuntu. Je to vlastne Ubuntu s KDE namiesto Gnome. Ako si to sam zistil, je to aj pre uplneho zaciatocnika ako-tak pouzitelne. Veci, ktore Ti zatial nefunguju, neber ako "problem", ale ako "vyzvu": tym, ze ich prekonas a vyriesis, sa vela veci naucis a Linux bude pre Teba lepsie pouzitelny doslovne zo dna na den. Chce to len trochu odvahy a casu. Podla sposobu, akym si dotaz napisal, mas dobry potencial byt s Linuxom kamarat.

    otasomil avatar 2.10.2009 11:57 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Bez netu je to opravdu (teda pro mne) nepredstavitelne a to bez ohledu na platformu.
    Pokud nebudete mit ve windows nejaky program tak musite hledat na netu a stejne tak je to i s GNU/Linuxem.
    Nepisete jake mate zelezo.
    Zkuste Puppy.
    Tez nepisete jak se orientujete v anglictine.
    Obecne lze pro zacatek doporucit Ubuntu. Mnohe (vsechny) Live distribuce lze dat i na flashdisk a bootovat z nej - bezi to podstatne lepe.
    Spousta linuxaru jsou minimalisti - cim mensi distro tim lip - proste odmitaji nakynuta distra majici po instalaci nekolik GB.
    Obecnou vyhodou Live dister je fakt ze po nejake krizovce staci restartovat PC a zas nabehnou jak predtim. Toto Vam windows ani distra instalovana normalne na disku neumozni.
    Pro pocatecni seznameni tedy doporucuju live system. Takovy Slax je opravdu vhodny pro zacatky a i pro pokrocile uzivatele.

    >>>Slax ten mě příjemě překvapil - byl o hodně rychlejší, moduly byly opravdu bezva, čeština po přidání modulu byla ok a všechno v něm perfektně fungovalo až na Dosbox a prístup NTFS diskům (nezobrazoval některý adresáře s delším názvem (ubuntu zobrazovalo) a nešlo na něj kopírovat soubory s win diakritikou).
    Linux distra vetsinou pouzivaji kodovani Unicode. a cesky windows pouziva windows-1250.
    Vic nevim ja mel windows vzdy jen americka a diakritiku v nazvech souboru jsem nepouzival.
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    2.10.2009 12:29  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Ono pro mě není problém zajít někam na internet a stáhnout nějakej malej prográmek nebo manuál. Problém je stahovat celý velikánský distribuce a když mi nevyhovujou jít stahovat další. Ono totiž čekat několik hodin v kavárně než se to stáhne to mě nebaví.

    Můj HW - Acer aspire 3692wlmi, procesor 1,6GHz, 60G disk, 512M ram, wifi broadcom??... další si už z hlavy nepamatuju

    Nebylo by ale vůbec špatný kdybych to mohl nacpat na svůj starej PC - tam bych se totiž vůbec ničeho nebál - má totiž druhej disk úplně prázdnej a tak bych mohl experimentovat bez obav. (P1 -266MHz, 196 RAM, disk 6G) Ale vzhledem k tomu že nic neumim tak čekám že mě od tý druhý možnosti budete odrazovat.

    Angličtinu téměř vůbec (ale nejběžnejší výrazy v programech asi zvládnu)
    otasomil avatar 2.10.2009 13:19 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Na tom starym PC prave celkem bez problemu pojede Puppy (cca 100MB) ci Slitaz (cca 30 MB). Puppy pujde nainstalovat jako bezna distribuce. Bohuzel vse anglicky.
    iso zde:
    http://ftp.sh.cvut.cz/MIRRORS/puppy/puppy-4.1.2-k2.6.25.16-seamonkey.iso
    Lze si vybrat i jine verze - staci si zobrazit vypis adresare puppy/ (odmazanim puppy-4.1.2-k2.6.25.16-seamonkey.iso v URL)
    http://mirror.switch.ch/ftp/mirror/slitaz/iso/2.0/slitaz-2.0.iso

    Manual (pdf) pro Puppy (EN) zde: http://www.mediafire.com/?bcranwrzj31
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    2.10.2009 13:21 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Pro základní ubuntu stačí čeština, do puppy (tj. linuxu pro staré PC) bych se bez angličtiny nepouštěl.
    2.10.2009 14:46 robertK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    S tim internetem nejde o stahovani programku, ale kdyz mi neco nejede, tak chybovou hlasku vykopiruju do googlu a postupne zkousim reseni, ktera v minulosti pomohla ostatnim.

    Pouzivam linux uz dlouho (ciste jenom linux 5 let, pred tim dualboot) a stejne jeste obcas googlim.

    Pekny den. R.
    4.10.2009 08:00 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Ono pro mě není problém zajít někam na internet a stáhnout nějakej malej prográmek nebo manuál.

    Jenže takhle to v Linuxu nefunguje. Programy nehledám kdesi po webu, ale beru z distribuce, často ovšem potřebují ke svému běhu další věci. Správce balíčků se postará, aby se stáhlo a nainstalovalo vše, co má. Bez internetu pěkná pruda.

    Naprosto nutná je možnost vygenerovat off-line seznam souborů ke stažení pro instalaci daného programu, tj. ekvivalent apt-get --print-uris. Pokud toto distribuce nemá, ignoruj ji.
    vlastikroot avatar 2.10.2009 17:51 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Linux Mint ? Je to trochu priupravene a dosperkovane ubuntu. Jen ta absence internetu je tezka vec. Bez aktualizaci a dostupnosti repozitaru (zdroje softwaru) to jde tezko. Mozna by to slo s Auroxem, ale to je dost stara a neaktualni distribuce, dnes uz se nevyviji, ale na instalacnich mediich je dostupne velke mnozstvi SW a je to system velmi prijemny pro uzivatele.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    3.10.2009 11:18 Skokan, Pavel | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Podobne dotazy uz se tu mihly a zatim jsem ziskal dojem, ze nejlepsi rada byla pouzit tu distribuci, kterou ma Vas kamarad | znamy, ktery linuxu rozumi. V tomto pripade, pokud nebudete mit pripojeni k internetu, to dle meho nazoru plati dvojnasob...

    pepe_ avatar 4.10.2009 00:30 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Podle mně bych stáhl debian lenny 5dvd a na net chodil jen pro rady neb to co potřebuju budu mít na dvd, ale ze své zkušenosti je lepší mít net , klidně i mobilní ale mít ho a ne někam chodit a nemít ho u sebe....

    4.10.2009 09:45 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Nenapísal si presne, aké verzie si skúšal, živé CD Mandrivy 2009.1 s KDE4 mrzlo aj mne, zrejme je niekde nejaká chybička, skús živé CD s Gnome, to funguje dobre.

    otasomil avatar 4.10.2009 11:21 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Vcera vecer jsem do pokusne partition nainstalil cerstve stazeny LinuxMint 7:

    http://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/stable/7/LinuxMint-7-Universal.iso

    Pro nas v CR je vhodnejsi tento mirror:

    http://gd.tuwien.ac.at/linux/mint/isos/stable/7/LinuxMint-7-Universal.iso
     

    Ma to 1,4 GB a obsahuje i (ne zcela uplnou)  ceskou lokalizaci tj ne vse bude po nainstaleni v cestine, ale vetsina ano. Pokud budete instalit s pripojenim na net tak se chybejici jazykove baliky postahuji a nainstaluji automaticky.

    Pruvodce instalaci tez v cestine. Nikde zadna nejasnost.

    System je koncipovan tak ze se nejprve spusti jako live system (vyberte si v bootovacim menu cestinu) a teprve poklikanim na ikonu "Install" se zahaji instalace na HDD.

    Opravdu pekne distro. Zacatecnikum urcite mohu doporucit.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    8.10.2009 09:05  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Vážení, pustil jsem se do toho Linuxu a vzápětí zase skončil. Z vašich návrhu jsem si vybral Slitaz, protože to teda dám na starej PC, notebooka zatím likvidovat nebudu. (Puppy linux nebyl špatnej, ale text v menu při přejíždění myší hodně nepříjemě poblikával, - navíc existuje i částečně počeštěněj Slitaz zatímco Puppy je v angličtině.)

     

    Takže jsem nastatroval Slitaz, rozdělil pomocí Gpared disk = 6GB na 5GB a 1GB. Potom jsem restartoval  - a první oddíl naformátoval jako EXt3, druhej jako Linux-swap a znovu restartoval. Potom jsem spustil instalaci Slitazu, ta se mě zeptala na pár věcí jako kam má instalovat, zda chci formátovat na Ext3 (ačkoliv jsem to už udělal dal jsem ano), jestli chci Grub (předpokládal jsem, že je to nějakej boot manažer tak jsem dal ano). Všechno se bez chby nainstalovalo, i se na disku udělala nějaká adresářová struktura. Pak jsem restaroval a dal bootování z hdd a hle ->

     

    Root (HD2,0)

    Error21:Selected disk does not exist

    Press any key

     

    a tak pořád dokola. Nevite někdo co s tim? Dělá to ten Grub? Jak ho mám vyštípad pryč? Mám vůbec dobře rozdělenej a naformátovanej disk? Díky za odpovědi

    8.10.2009 09:58 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Poloz to ako samostatny dotaz; na temu vyberu distribucie uz bolo v tejto diskusii povedane dost.

    Ano, problem je s konfiguraciou grub-u. Zhodou okolnosti som prave teraz riesil podobny problem. Tebe patrne nesedi prve cislo v Root(HD2,0).

    8.10.2009 10:07 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Máš tam jeden disk ? Neměl jsi při instalaci připojený další ?

    Problém bude s tím "Root (HD2,0)" pokud tam máš pouze jeden disk mělo by to být hd0,0.

    Taky to rády přehazují BIOSy pokud změníš zařízení s kterého se má botovat v biosu. (Skus to přehodit v biosu jak jsi to měl původně)

    Pokud se ti zobrazí grub s výběrem tak stlač E a můžeš ten řádek editovat a oprav tam výskyty (hd2.0) na (hd0.0) a potom zmáčkni B pokud to potom naběhne oprav to natrvalo v jeho konfiguráku na /boot/grub/menu.lst.
    8.10.2009 10:30  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

     

    Disky mám dva. První 2GB s win98, Druhý pro linux 6GB.

    Původně to bylo v biosu takhle - BOOT SEKVENCE: C ONLY - takhle nabíhá windows. Když to změním - BOOT SEKVENCE : D, A, SCSI - nak naběhne ten grub a vyhodí tu chybu.

     

    Když zmačknu E tak sice editovat můžu, ale (hd2.0) tam nikde neni. Je tam jen nějaká cesta kde je na jejím konci napsáno  HDC1. Vypadá to nějak takhle - "/něco/něco/něco_dalšího/hdc1.

     

    8.10.2009 11:11 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Jo, to je jako instalovat druhé Windows na d:\ a pak prohodit disky "aby to nabootovalo". Opravte tedy hdc1 na hda1 a uvidíme...

    Při dualbootu se většinou pak nedělá to, že by se kvůli výběru distra lozilo do BIOSu a přehazovaly se tam disky, ale přidají se třeba ty Windows do menu grubu.
    otasomil avatar 8.10.2009 12:18 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    HDD s windows odpojte a nechte si jen ten 6 GB.

    Dvouma HDD si komlikujete zivot obzvlaste pokud zcela presne nevite co a jak.

    Slitaz je docela dobra volba na takove pc. Ja jsem jej bootoval pouze primo tzn. jakoby z CD, ale z HDD. Takze neco jako live HDD.

     

    Zde na Abicku najdete spoustu navodu jak nainstalit Grub.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    8.10.2009 14:03  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

     

    Odpojovat rozhodně nebudu, windows porád potřebuju, hlavně ten windowsí DOS. A přehazovat fyzicky disky taky ne z důvodu uspořádání disků a kabelů.

     

    Já si to představoval takhle - když budu mít v biosu BOOT SEKVENCE: D, A ,SCSI - aby najel grub a dal mi mižnost výběru. Když bych dal ONLY C tak aby nastartoval pouze win a o linuxu nikdo nevěděl.

     

     

    otasomil avatar 8.10.2009 15:23 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    >>>Když bych dal ONLY C tak aby nastartoval pouze win a o linuxu nikdo nevěděl.

    Popravde receno u takove desky (soude podle pripojenych HDD a win 98) asi nebude boot manager, kde lze vybrat z ceho bootovat. Tento se spousti stiskem prislusne klavesy v dobe startu BIOSu.

    Oba disky tedy mate na jednech ksandach ? A ten s windows je primary master ?

    Pokud budete pri tomto zpusobu pripojeni HDD instalit Grub tak se Vam nainstali stejne na disk s windows (resp zapis do MBR tohoto disku) takze z tohoto disku jiz nenabootujete win kdyz odpojite druhy disk pac na nem jsou binarky Grubu a konfiguracni soubor (menu.lst) kde je zapis o tom na jakem disku se nachazi windows zavadec.

    To co pozadujete tak umi vsechny moderni desky (BIOSy) s bootmanagerem a SATA HDD.

    U te Vasi vubec netusim.

    Doporuceny postup: odpojte napajeni disku s windows, nainstalujte Grub na pripraveny disk 6 GB.

    Pripojte napajeni disku s win a zkuste prepinanim v BIOSu nabootovat z jednoho ci druheho disku.

    Pokud se zadari bootovat jedno i druhe nezavisle na sobe tak mate vyhrano.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    otasomil avatar 8.10.2009 15:42 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Jeste jedna vec.

    Vyse pisete ze nebudete notebook zatim likvidovat - taky to vubec neni zapotrebi.

    Pokud na notebooku mate windows OEM s instalacnim obrazem na skrytem oddilu HDD tak tez nedoporucuji se v tom nejak vrtat pac snadno prijdete o moznost jednou windows preinstalovat a budete muset sahnout po krabicove edici windows a zacit uplne od nuly a to vcetne ovladacu pro hardware notebooku. Mj soubory ovladacu doporucuju si zajistit ze stranek vyrobce notebooku. Windows instalacku sezenete kdykoliv.

    Co takle USB instalace resp Live USB. Notebook o kterem pisete na 100% umi z USB bootovat a tak proc do toho nejit. Na takovy Slax, Puppy, Slitaz Vam staci ten nejmensi flashdisk co se dnes da koupit. Pokud zachovate filesystem FAT tak jej lze dale pouzivat i v prostredi windows.

    Slax na to ma jednoduchy skript pro Linux i win (sel mi jen v xp). Tento staci spustit a vse se samo zaridi a lze jiz z flashky bootovat Slaxe. Jak si to trochu osahate tak zjistite ze na flashku lze pridat dalsi distribuce a jen pridat zapis do bootovaciho menu Syslinuxu.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    9.10.2009 06:46  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Tak já to ještě upřesním jak ty disky tam jsou ať si rozumíme

    Primary master - 2GB disk - win98
    Primary slave - CDROM-vypalovačka
    Secondary master - 6GB disk - Linux
    Secondary slave - CDROM

    Mám zato že právě ten grub je na tom druhým 6GB disku, protože když ten disk v biosu zruším nebo dám ONLY C, počítač nemá o ničem ponětí a startuje rovnou do win a tak jsem to taky chtěl. Jenže když dám jako starovací druej 6GB disk tj. D,A,SCSI tak nastartuje grub a vyhodí tu chybu.

    Jinak notebook opravdu ještě nechám dokud se něco nenaučím na tom starým PC.

    9.10.2009 09:32 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    No jistě, a zkusil jste to už vyřešit jak jsem vám poradil?
    9.10.2009 09:44  
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Zkoušel jsem všechno co jste mi tu všichni radili, kromě odpojení disku. Dokonce jsem našel tu položku root (hd2,0) a měnil jí i jsem měnil hdc1 na hda1... zatím bezůspěšně.

    9.10.2009 10:10 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Prostě když naběhne grub tak editací E musíte upravit oba řádky jak řádek s (hd2,0) tak ten řádek ..../hdc1 aby to naběhlo a potom co to naběhne tak upravit ten konfigurák grubu natrvalo.

    Teď jde o to jak to pořadí změnil ten bios po přehození, grub čísluje HDD od 0 takže hd0 by měl být první disk s kterého se botuje, a OS označuje disky od hdaX takže budete muset vyskoušet různé kombinace protože od monitoru neuhádneme jak to pořadí ten bios popřehazoval - skuste to přepsat na hd0,0 a hda1 ?

    Případně budete muset vyskoušet jiné různé kombinace hdX,0 a .../hdY1 za X dosazovat 0,1,2 a za Y a,b,c,d.
    9.10.2009 10:45 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Podivejte, z toho co tady pisete by v grubu melo byt (hd1,0) pripadne (hd1,1)

    9.10.2009 11:04 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    pokud mas swap jako druhy oddil, tak (hd1,0)

    9.10.2009 09:55 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Priznam se ze jsem celou diskuzi necetl, protoze je tady tioho MOC.

    Doporucil bych Ubuntu/Kubuntu. S wifi bude problem nekde jinde, to bych videl jako jediny opravdu problem, je mozne ze se to jen vyresi upgradem jadra, to ti ubuntu nabidne uplne samo. Multimedialni veci ubuntu neobsahuje v plne mire, ale postup je takovy, ze pridas repozitar medibuntu a balicek ubuntu-restricted-extras. Jako na vse ubunti je na to velmi jednoduchy navod... Cestina neni na LiveCd uplne kompletni, po nainstalovani (pri instalaci to ale chce internet) je to pak komplet cesky.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    9.10.2009 12:50 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    jj ubuntu je super, ale je na nej potreba uz modernejsi pocitac, idealne tak s Giga ram. Kubuntu bych radsi nedoporucoval s tim novym KDE jsou jen problemy...
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    9.10.2009 15:38 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    No spravna odpoved na volbu distra neexistuje , a ty co ich vymenuju pet a viac to myslia dobre. A pokial chcem zistit co mi najviac vyhovuje tak si to odskusam. Inac priklanam sa k Ubuntu ,ale aj ine distra maju nieco do seba (celkom chapem rozpaky pri vybere, MS ma v podstate iba jeden "OS", ale to iste plati aj o Linuxe).
    9.10.2009 17:29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Tak jsem začal laborovat podle vašich rad ale vůbec nic se nedařilo, žádný kombinace číslel, prostě nic. Tak jsem se naštval a vzteky smazal úplně to (hd2,0) a ono to kupodivu nastarovalo. A teď už to funguje jak má. Když tam k tomu znovu připíšu (hd0,0) tak to taky jde, když tam dám (hd1,0) tak to hlásí že je tam FAT což je taky správně. Ale předtim než jsem ten řádek smazal tak jsem tam mohl psát co jsem chtěl a ono to vzdorovalo!  Vůbec to nechápu.

     

    Tak teď se snažím do toho grubu dostat ještě nabídku s win 98. Našel jsem si návod a napsal tam podle něj:

     

    title Win98

    rootnoverify (hd1,0)

    chainloader +1

     

    a PC při výběru týhle položky napíše Booting a řádky co jsem napsal výše a pak zamrzne. Lze ho restarovat jenom tlačítkem reset. Nevíte někdo co s tím? Mám to vůbec dobře napsaný? Nebo to vzdoruje podobně jako u tý první nabídky?

    9.10.2009 18:27 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat

    Řekl bych, že hd(2,0) je první partišna třetího disku, kdežto ty máš disky jenom dva.

    9.10.2009 18:57 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Háček vězí v tom, že teď se snažíte Windows nabootovat z druhého disku (u nich D:\) a Windows to nepoberou. Řešení je google "windows boot grub second disk" který řekne že
    title Windows
            rootnoverify (hd1,0)
            map (hd0) (hd1)
            map (hd1) (hd0)
            chainloader +1
    9.10.2009 19:00 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Objasnění: jde o obdobu problému předtím - Windows jste instaloval na první disk (c:\ neboli hd0), ale pak jste disky přehodil v BIOSu a teď je chcete bootovat z druhého disku (d:\ neboli hd1), takže řešením je přemapovat je v grubu.
    10.10.2009 14:53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový neználek si neumí vybrat
    Tak tohle mi opravdu moc pomohlo. Na to bych nikdy nepřišel a do googlu nikdy nenapsal (vzhledem k tomu jak rozumím angličtině). Teď to funguje perfektně jak jsem si představoval.

    Všem moc děkuju za rady s výběrem distribuce a s pomocí instalace, děkuju hlavně ASHovi.

    Teď mě čeká zprovoznit veškerej HW a všechno nějak nastavit, protože téměř nic nefunguje. Ale to snad až někdy jindy v jiným tématu. Tohle téma se může treba už nějak uzavřít.

    VŠEM MOC DÍKY.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.