abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače

    25.2.2012 11:53 xsouku04 | skóre: 7
    Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Přečteno: 606×
    Mám aktuální archlinux. Pokud nechám počítač puštěný přes noc, je pravděpodobné, že se následujíci den začne internet zadrhávat a je to nepoužitelné. Pingání jde a nějaké malé náhodné stránky se možná hlemýždím tempem podaří načíst. Skype pořád svítí online, ale jinak je to nepoužitelné.

    Router mám TP-LINK TL-R860. Restart routeru ani cisco switche nepomůže. Bez problému jej používám už několik let.

    Co jsem už zkusil. Mám dvě síťové karty. Jednu integrovanou a jednu přidávnou v PCI.
    lspci|grep Ethernet
    
    05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
    06:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B 
    PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
    
    hwdetect --show-net
    NET    : r8169 8139cp 8139too mii ppp_generic slhc
    
    Problém existuje s oběma síťovkami naprosto identicky. Tedy zkoušel jsem počítač připojit pomocí jedné i druhé síťovky a problém je identický. Také jsem zkoušel alternativní ovladač na jak popsáno zde To je právě ten právě používaný r8169.

    Nepomůže /etc/rc.d/network restart dokonce ani
    /etc/rc.d/network stop
    modprobe -r r8169
    modprobe r8169
    /etc/rc.d/network start
    
    Nepomůže ani zabít dhcpcd a znovu spustit. Ip adresu dostanu, do lokální sítě se dostanu, ale internet zlobí.

    Nedávno měl můj poskytovatel internetu s problém s doustupností některých serverů (např. root.cz, wiki.4smart.cz) když bylo MTU nastaveno na 1500. Je to již opravané ale nyní stejně pro jistotu nastavuje jím doporučenou hodnotu mtu v /etc/rc.local
    ip link set eth1 mtu 1472
    ip link set eth0 mtu 1472
    
    Nepomůže ani nastavit MTU nějakou nižší hodnotu.

    Podezřívám, že za to může můj poskytovatel internetu NETBOX. Netbox jinak není žádný troškař, ale asi největší poskytovatel netu v Brně. Bohužel do paneláku kde bydlím nemají optiku ale táhnou to vzduchem (myslím že to bude nějaké liconcované pásmo), ale jinak je internet kvalitní. Absolutně ale nechápu v čem by to přesně mohlo spočívat. VoIP telefony fungují dlohodobě bez potíží.

    Zatím mi tedy nezbývá nic jiného než každý večer počítač vypínat. Nemohu použít s2ram, který jinak funguje bez potíží. To mohu použít jen pokud jdu během dne někam pryč. Stane se to ale i když počítač běží celou noc, takže suspend nemůže být příčina. Bohužel většina lidí počítač vypíná, takže tohle neřeší :) Mohl bych nechat schválně asi zapnutý jiný počítač, jestli se to stane taky, projevení se problémů může ale náhodně trvat i několik dní.

    Nesetkal jste se někdo s podobnou záhadou? Co pomohlo? Co mohu ještě zkusit? U běžného stolního počítače se s tím dá ještě žít, pokud by to ale dělal třeba server nebo ústředna, tak je to fakt špatný :)

    Odpovědi

    25.2.2012 12:14 Dr. Eddy | skóre: 9 | blog: glog | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače

    Zkousel jsi vecer vypnout sit (/etc/rc.d/network stop) zapnout ji az rano? Kdyztak jeste modprobe -r na ovladac ty sitovky.

    Jde o to, aby se z pohledu site tvaril pocitac jako vypnuty. Takze mozna jeste vytahnout kabel...

    Tim zjistis, jestli je problem u tebe nebo v siti...

    26.2.2012 14:12 xsouku04 | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Nyní jsem začal dělat to, že na noc vypínám router, switch a počítač uspím pomocí s2ram. Zatím se to ještě nestalo (jedna noc a půl dne), ale jásat je předčasné. Jestli to pomůže, tak uvažuji

    Asi vyměním router za nějakem miniaturní nízkospotřebovej linux a switch koupím atcom (použiji to hlavně jako router a přístup do domácí sítě - stejně to potřebuji odzkoušet kvůli ústředně) No a jako switch zase něco jako tohle. Umí to vlany a měl bych pak mít přehled o tom kam který drát vede. Těm klikacím routerům bez linuxu nevěřím. Dobře by měli jít pak snadno zkoumat různé záludnosti. Jen tedy doufám, že nebude také odpojovat sám od sebe.

    netgear JFS524E Je to drahý ale už jsem z toho chaosu pod stolem unavenej.

    Nebo víte někdo o nějaké lepší kombinaci ?
    27.2.2012 17:48 xsouku04 | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Tak jsem to zkoušel dvě noci vypínat switch s routerem a zaseklo se to dneska během dne.

    Už ale vím, že potíže jsou jen s TCP, UDP funguje dále bez potíží.
    25.2.2012 17:11 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Nejdříve bych zkusil odsledovat co se na síti děje pomocí wiresharku. Tedy jestli špatně a pomalu odpovídá DNS nebo jsou jinde problémy, je vidět něm v jakých časech je paket odeslán a kdy se vrací odpověď.
    25.2.2012 17:41 xsouku04 | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Aha to není špatný nápad. Podle mého názoru uvidím hlavně to, že se mi pakety nějak nevrací. DNS mohu vyloučit, protože ping funguje i resolvuje dobře. Drhne to prostě až při stahování.
    25.2.2012 18:56 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    A jak fungují jiné protokoly nad TCP, jako ftp, sftp, smtp. Je TCP spolehlivé? Chodí správně potvrzovací pakety? V tom záchytu jsou zdržení na timeout paketů nebo proč?
    26.2.2012 10:27 xsouku04 | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Nic na TCP nechodí dobře a udp jsem nezkoušel, ale pravda mohl bych. Třeba VoIP komunikuje výhradně na udp. Takže můžu zkusit třeba volat z twinkle. Taky zkusím volat ze skypu, jestli to půjde.Skype také pokud je to možné určitě posílá hovory přes udp.

    Příznaky jsou podobné jako při problému s MTU, který je tam detailně popsán. Rozdíl je zdá se hlavně v tom, že nejdou dobře vůbec žádné stránky, ani se nepřihlásím přes ssh.
    26.2.2012 11:47 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Při pečlivém procházení záchytu wiresharku by se mělo najit co se děje. Jestli u TCP projde vždy otvirací trojcestný handshaking? jestli běhají spravně Acknowledge packety? Jestli pakety přijdou na IP úrovni fragmentované? Jestli dojde správně paketů k odeslané velikosti okna? Které pakety chybí?

    MTU tedy (maximal transmission unit) je specifikace maximální velikosti paketu na daném rozhraní (lince). Pro Ethernet je MTU 1500 bytů. Různé technologie mají různou MTU. Např. ADSL používá pro přenos na lince protokol PPP over Ethernet (PPPoE), který do Ethernetového frame ještě vloží PPP hlavičku a pak teprve data, čímž sníží velikost použitelných uživatelských o 8 dat na 1492. Pokud od stanice přijde routeru frame s 1500 daty, musí jej router na ADSL linku nafragmentovat na dva fragmenty na IP úrovni. Nastavím-li si na Ethernetové rozhraní MTU 1492, vím že se mi pakety nebudou fragmentovat na routeru. TCP to udělá autovaticky správně a UDP se mi pro velké pakety nafragmentuje již na stanici. Pokud nechám 1500 a router to dělá špatně může být problem. Ale v tom záchytu by mělo být i vidět jaké maximální MTU prošly i případně ICMP pakety se zprávami, že něco nešlo fragmentovat.
    26.2.2012 13:42 xsouku04 | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Díky za vysvětlení. Lze z toho udělat tedy závěr, že kdo je připojený přes ADSL nebo VDSL tak je pro něj vždy lepší nastavit MTU na 1492 ?

    Problém mého problému je, že se vyskytne jen jednou za několik dní náhodně když se to nehodí a chystám dělat něco jiného než honit pakety po lokální síti :)
    26.2.2012 22:46 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Já jsem to nemyslel honit to nějak silně. Ale prostě v té chvíli kdy to nechodí, tak spustit wireshark a dívat se, co se tedy na síti děje.

    Já nastavení MTU na 1492 pro ADSL používám, nicméně když je router v pořádku, tak to v pohodě rozdělí a v podstatě se hlavně jedná o některé UDP pakety, protože praxe by na TCP měla být taková, že se obě strany dokážou dohodnout na takové MTU, která projde celou cestu bez fragmentace.
    25.2.2012 19:46 Trubicoid2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Mne rtl8111 divne usinal, vzdy v noci, kdyz nebyl provoz, ale ne kazdy den. Zhruba jednou za tyden, posilal jsem to i do bugzilly, ale nic.

    Je to kvuli runtime pm, na karte ho zmen z auto na on. Ja to mam v /sys/device/pci0000:00/0000:00:0a0/0000:02:00.0/power/control
    Jashin© avatar 26.2.2012 10:45 Jashin© | skóre: 8 | Keyboard/Home
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače

    Zkusil bych si vypsat všechna spojení - netstat

    Něco ti může otvírat mraky spojení a pak to zahltí i ty kapesní routery.
    With liberty and metal for all
    26.2.2012 11:48 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Tohle by tazateli vyřešil restart routeru. A ten mu nepomůže.
    Jashin© avatar 26.2.2012 13:17 Jashin© | skóre: 8 | Keyboard/Home
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet se začne "zadrhávat" po náhodné době cca 24 hodin od spuštění počítače
    Některé spojení vyhnívají i za několik hodin.
    With liberty and metal for all

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.