abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Jak ridit sitovy cluster?

    21.2.2013 21:01 Bill Gates
    Jak ridit sitovy cluster?
    Přečteno: 508×
    Hoj, resim takovou teoretickou otazku, v pripade ze mame nekolik serveru, kdy jeden z nich je master (ridici) a zbytek jsou slave (podrizene).

    Kazdy slave replikuje data z masteru (v ramci optimalizace datovych cest funguje i replikace slave - slave), master rozdeluje zatez mezi slave servery pokud je to nutne a slave servery funguji tak, ze jsou kdykoliv schopne se ihned stat novym masterem v pripade vypadku nebo odpojeni masteru. Servery jsou geograficky ruzne po svete, ale funguji jako jeden system.

    Ciste teoreticky: Prijde kopirovacim monopol s vrchnim statnim ideologem s policajtem za zady a zabavi slave - nic se nedeje. Policajt prijde do kanclu a hrozne ho rozzuri, ze system jede dal, protoze si myslel, ze vyrazenim slave znemozni funkci projektu. Tak tedy jde do jine serverovny a trefi na master. Zabavi ho. Vypne ho, zlikliduje ho, zakaze firme poskytovat konektivitu takovemu projektu, nebo ho nejak jinak znedostupni. Ted ma takova sit radu slave serveru a jeden z nich se musi stat novym masterem.

    No a ja ted resim jakym zpusobem by si ta sit mela urcit, ktery ze slave bude novym masterem tak aby nenastala kolize, ze by si dva slave mysleli ze jsou master a pohadali se. Muzou se stat mastery, docasne oba, pokud se na takove siti stane to, ze diky ustrizene konektivite vzniknou takhle dve site neschopne spolu nijak komunikovat.

    Urcite by bylo dobre aby master byl schopen v pripade potreby se stat opet slave serverem, pokud se na siti vyskytne nejaky jiny "autoritativnejsi" master. Ovsem ktery z nich si tohle rekne?

    Dost spekuluji nad moznosti ridit takovou sit pomoci TXT zaznamu v DNS. To je ale zase uskali v tom, ze domena se da odstavit, takze by muselo byt domen vice a system by na zaklade nejakeho nejvyssiho ID v platnem (treba zasifrovanem) TXT zaznamu toto id nasel, zaznamy by setridil a autoritativni by byl pouze ten prvni zaznam, ktery by vlastne obsahoval zakladni rizeni pro takovou sit. Tak se da ridici master domena s TXT zaznamem snadno presmerovat pouhym zvysenim nejakeho zakodovaneho ID v ramci informace v TXT zaznamu.

    Mate nekdo nejake jine napady jak takovouto sit udelat "neznicitelnou" ?

    Odpovědi

    22.2.2013 00:00 Ariczek | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    No a ja ted resim jakym zpusobem by si ta sit mela urcit, ktery ze slave bude novym masterem.

    Jsou na to algoritmy pro vyber vůdce. Zjednodušeně má každej node id a vybere se ten s nejnižším. Případně se poskládá podle nějakejch kritérií z nodů strom a za mastra se vybere kořen.

    22.2.2013 08:40 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    Tohle je napadnutelny, udelal bych to stejne jako se chovaj sitovky na koaxu. Jednoduse se po ztrate mastera pusti nejakej nahodnej counter a prvni kdo se dopocita se ohlasi jako master. Pak probiha nejaky potvrzovani ... a pokud nedobehne do nejaky doby, tak se to zopakne.

    Otazka je, zda neni lepsi mit cluster bez master serveru.
    22.2.2013 14:56 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?

    Pokud myslíš Ethernet, tak tam se používá CSMA/CD, žádní vůdcové. Prostě když je na lince ticho, tak vysílám. Pokud je zachytím kolizi, tak počkám náhodně dlouho a opakuji vysílání.

    Každý distribuovaný algoritmus je napadnutelný. Jediná obrana je být rychlejší/početnější než útočník.

    23.2.2013 14:37 rubicon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    Ten algoritmus není až tak jednoduše popsatelný slovy "počká náhodně dlouho". Svého času, v době koaxiálního Ethernetu, se s tím hodně bojovalo (=existovaly alternativní algoritmy z hlediska soupeření o nosnou), protože Truncated Binary Exponential Backoff u CSMA/CD preferoval stanice, které vysílaly nejvíce. Jmenovalo se to Starvation/Capture Effect.
    xkucf03 avatar 23.2.2013 16:59 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    Jediná obrana je být rychlejší/početnější než útočník.
    Každý člen clusteru by měl mít soukromý a veřejný klíč podepsaný certifikační autoritou (nebo by každý uzel měl veřejné klíče všech ostatních), aby šlo rozlišit legitimní členy clusteru od útočníků. Z napadených členů se sice dá ten klíč ukrást, ale dá se do dost znesnadnit a proti jednodušším útokům a pokusům o zahlcení nebo převzetí moci to poslouží.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    23.2.2013 20:08 Bill Gates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    Toto je rekl bych vcelku sikovne resitelne pomoci certifikatu a klicu v OpenVPN, ktera je pro takovou sit rekl bych nejspise nezbytnosti nebo prinejmensim velmi uzitecna komponenta takove site. Interni komunikace mezi nody by nefungovala jinak nez pres interni VPN adresy (zpravidla 10.0.0.0/8).
    xkucf03 avatar 23.2.2013 22:03 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    Tady by byla vhodnější nějaká P2P virtuální síť – nebo tohle už OpenVPN umí?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    24.2.2013 07:22 Bill Gates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    Pokud jde o autentifikaci pomoci klicu a certifikatu, sifrovani, p2p, spojeni klient-server a klient-server-klient tak ano, ja openvpn takhle pouzivam a dokonce ji pouzivam tak, ze kazdy z node je zaroven VPN serverem pro ostatni i klientem vsech ostatnich. Je mozno takto optimalizovat datove cesty z hlediska rychlosti a stability (poslat data rychleji pres jiny node se stabilnejsi datovou cestou a obejit tak problemoveho poskytovatele pripojeni jinudy). Neni to vhodne pokud je serveru v clusteru moc, pak spojeni kazdeho s kazdym je narocne a nastupuje opet jisty druh optimalizace.

    Mozna by bylo dobre krome openvpn mit i jinou sit jako alternativu (napriklad tor), ktera muze najit cestu jinudy i v pripade, ze openvpn datovou cestu najit nemuze.
    23.2.2013 20:44 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?

    S autoritou se ale jaksi vytrácí požadovaná decentralizace. A bez autority se musí uzly domluvit, komu věřit a komu ne, tedy opět stejný problém.

    Jistě že autentizace asymetrickou kryptografií je dobrý nápad a se správně zvoleným časováním distribuovaného algoritmu dokáže výrazně znesnadnit útok, ale čistě teoreticky je to vždy jen o prostředcích, které je útočník schopen vynaložit.

    xkucf03 avatar 23.2.2013 22:02 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    S autoritou se ale jaksi vytrácí požadovaná decentralizace. A bez autority se musí uzly domluvit, komu věřit a komu ne, tedy opět stejný problém.
    CA v tomto kontextu znamená bezpečně uložený pár klíčů u provozovatele – tyhle klíče jsou offline a použijí se jen při přidávání nového uzlu nebo při zneplatnění nějakého starého. Ano, je to jedno centrum, ale provozovatel je taky jen jeden. (případně by jich mohlo být víc a aby se mohl nový člen připojit do clusteru, musel by mít podpisy od všech provozovatelů – nebo třeba od tří z pěti atd.)
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    25.2.2013 00:18 citanus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    linux ha, geocluster, pacemeaker, arbitrator

    http://en.wikipedia.org/wiki/Quorum_(distributed_computing)

    http://lists.linux-ha.org/pipermail/linux-ha/2011-December/044485.html
    xxxs avatar 23.2.2013 10:42 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    mozno podla poslednej synchronizacie. najaktualnejsi s poslednou dokoncenou aktualizaciou prevezme mastera. ak su znacky rovnake, tak nasleduje nejaky ciselnik. ocislujes podla toho, ake je pravdepodobnost prichodu vrchneho ideologa s policajtom v zavese, na danom mieste.
    23.2.2013 20:12 Bill Gates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak ridit sitovy cluster?
    Zde by byla nejspise nutna presna casova synchronizace mezi nody clusteru. Mozna by to bylo obtiznejsi udrzet v pripade nestabilni site. Umi si NTP nejak poradit s ne uplne pruchozimi sitemi? Treba nestabilni cas odezev v dusledku vypadku, ktere ale OpenVPN dokazala preklenout, nebo ruznorodeho vytizeni na siti...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.