abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Linux TABLET?

    17.6.2014 13:03 petrfm
    Linux TABLET?
    Přečteno: 7546×

    Ahoj, da se dneska poridit nejaky solidni, maly tablet s linuxem? Ne android, ale cisty linux, byt treba ubuntu.

    Resenim je asi tablet s x86 architekturou, ale to mi prijde celkem drahe na to, ze si na tom chci obcas procist emaily / pripojit se k SSH. Dejte nejaky tip :-) Nasel jsem PengPod, ale ten projekt vypada docela mrtve, resp. se nikde neda koupit, aspon jsem to nenasel.

    P.S. max 7", idealne mene, chci aby to bylo co nejvice portable - chtel bych tim do budoucna nahradit mobil = tahat to co nejvice sebou.

    P.

    Odpovědi

    17.6.2014 13:17 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?

    Zeptam se uplne blbe - kdyz si koupim tohle :

    http://www.alza.cz/lenovo-miix-2-8-silver-32gb-3g-d1481858.htm

    tak bych mel bez problemu nainstalovat Ubuntu 14.04 s UNITY a pouzivat to jako notebook s kapacitnim displejem, ze ? Mely by tam behat i jina distra, ale unity mi prijde co do ergonomie pro dotykove ovladani jako asi nejlepsi - ale to je vec vkusu, nechci se o tom hadat, o to mi nejde, spise mne zajima, jestli to vyzaduje u distribuce nejake specialni ovladace ci co, nebo na tom klidne pobezi i KDE, jen se asi prstem netrefim :-)

    Staci mi tedy vybrat si nejaky x86 tablet a nainstalovat distro dle preferenci, nebo musim vyber na neco omezit - na co?

    Diky, P.

    17.6.2014 15:12 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Ak ma zamknuty bootloader (taka bola povodna dohoda MS s OEM pre win 8x) tak si ani neskrtnes.
    Čo Rys, to vrah!
    17.6.2014 15:49 Adolf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Dívám se, že Alza už konečně má na stránkách červené ceny včetně DPH.

    Píšeš: Ak ma zamknuty bootloader (taka bola povodna dohoda MS s OEM pre win 8x) tak si ani neskrtnes.

    I kdyby to tak bylo, nebude trvat dlouho než to někdo rozlouskne. Takže si myslím, že tazatel má v zásadě pravdu.

    Tablet s oficiálně uváděným Linuxem se prodával - co si pamatuju - jen jeden typ, ale nebylo to Ubuntu a byl to pěkně mizerný tablet. Některé obchody umožňují filtrování podle OS, tak si tam může tazatel najít, co je s Linuxem, pokud vůbec něco v současnosti je.
    17.6.2014 18:35 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Tablety su take sracky a je ich tak vela, ze sa mozno nenajde nikto, komu by sa chcelo srat s nejakym prelamovanim boot loaderu...
    17.6.2014 16:56 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?

    To si delas srandu? At uz jdou vsichni s tim MS, apple a androidem do PRDELE. Denne mne prepada vetsi a vetsi pocit deprese a zmaru, kdyz si uvedomim, kam technika kraci a jaky tady mame vlastne kapitalismus. Dementi, kterych byla vzdycky presila, tvorici trh, urcuji jeho budouci vyvoj.

    Prijde mi nanejvys zcestne, zaplatit vyrobci takovou sumu za nejaky kram, ke kteremu dostanu neco, co nechci, budiz - na to uz jsem si zvykl, ale jeste ke vsemu mi bude vyrobce diktovat, jak to budu pouzivat? A abych JA, ten ktery PLATI musel neco hackovat? NASRAT.

    Je to neuveritelne, kam se kapitalismus dostal. Vracime se do doby mnoho desitek let zpatky, s jedinym rozdilem - ze mame plne regaly sracek, ale poradnou vec nikdo nevyrobi, protoze ji masa nechce. Takze ve finale je to uplne stejne, jako kdyz v obchode nebyly banany a sraci papir, protoze dnes si musim koupit 4 baleni od ruznych firem a zkouset, kterym papirem mi neprolezou prsty do riti. Sorry za OT, je to prihoda z rana a zkazila mi zrejme cely den.

    Uz se tesim, az si budeme doma na kolene navrhovat a skladat vlastni telefony, tablety a NB jako za starejch. Budeme SHANET komponenty a dokumentaci, protoze vsechno bude zakodovane a zablokovane. No ty vole, kdyby mi tohle nekdo rekl, ze se toho doziju, poklepu si na celo.

    P.

    17.6.2014 19:33 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Nemusíš se těšit, ta doba už nastala, akorát je PiPhone poněkud cihloidní: http://www.youtube.com/watch?v=8eaiNsFhtI8

    Ale volat se tím dá a je v tom stoprocentní Linux, dokumentace je navíc snadno dostupná, a vyšlo ho to na závratných 158 dolarů (u nás to bude asi trochu víc, s ohledem na "vejvar")!

    Mimochodem, tohle není kapitalizmus ale korporátní oligarchie, brzy se i v tom Rusku budou mít lépe než my tady :-(
    17.6.2014 22:07 vanavan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Krucinál to ale vypadá To snad ani nemyslíš vážně.
    18.6.2014 19:19 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Smrtelně vážně :-D
    Můžeš si přece udělat futrál podle svých nejhorších snů, 3D tiskárna už dneska není žádné sci-fi.
    A navíc, ukaž mi jiný mobil, ke kterému se dá připojit monitor/televize, klávesnice, myš, internetový kabel, a navrch třeba externí harddisk s pár terabajty dat!
    18.6.2014 00:30 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?

    To je sice krasny priklad toho, jak jsem to myslel, ale k finalnimu, pouzitelnemu produktu to ma sakra daleko. Nejblbejsi je, ze tady mame stovky zarizeni, ktere by byly schopne a ochotne fungovat, jenom na ne neni ten spravny soft.

    A nikdo se asi nebude vrhat do nejakeho reverse engineeringu kvuli HW, ktery bude na trhu rok - to je dalsi pomerne nechutna vec. Ten neustaly hon za parametry fotaku a jinych <->vin a skladky elektroodpadu zavalene "spotrebnim zbozim". Ja mam svuj telefon s qwertz uz asi 3 roky = prehistoricka zruda, kterou bych mel okamzite rozslapat a vymenit za novou verzi spiona. Pritom jsem si jist, ze se svym HW vybavenim a mymi naroky na nej by s poradnym OS slouzil dalsich 5 let, pokud by se nerozpadl kvuli ROHS.

    Jinak myslim, ze rusku nemame co zavidet, protoze tohle je problem celosvetovy a nevim o tom, ze by tam byla situace lepsi. Vzdycky jsem miloval novinky a pokrok, no poslednich par let se toho desim a zacinaji se u mne projevovat takove ty blaznive touhy nakupovat NB a telefony do zasoby, protoze zadne poradne uz nebudou, atd.... :-)))) snad mi hezke pocasi zlepsi pohled na svet a kluci sikovni vymysli, jak pouzivat moderni HW s NORMALNIM SW = (<>WIN / iOS / Google, apod.)

    Jinak jediny zpusob, jakym lze dnes bojovat a vyjadrit svuj nazor na soucasny stav je skrze svou penezenku. Proste nekupovat neco, co musim hackovat, abych to mohl pouzivat, ale VYZADOVAT, aby to bylo takove, jake to chci mit a pouzivat. I kdyz se bojim, ze jsme v takove mensine, ze si toho zadny vyrobce ani nevsimne, natoz by ho to trapilo.

    P.

    17.6.2014 21:02 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Kdysi na konci 70 let jsem četl, knihu Artur Hailey - Kola (Wheels). Byla tam jedna scéna, která tomu vývoji velmi dobře odpovídá. (snad si to pamatuji dostatečně přesně) Při přípravě výroby se u jednoho modelu zjistí, že v nějakých rychlostech se řízení tuším nebezpečně rozkmitá. Inženýři přijdou s dvěma řešeními, jedno v ceně cca $1.5 kmity sníží o 80%, druhé v ceně cca $5 odstraní úplně. Manažeři rozhodnout se pro první řešení, protože při prodeji milionu aut by vydělali o $3 mil méně. A je to vidět i po těch 40 letech od napsání knihy, když jde něco levně zflikovat, tak se to raději zflikuje, než udělá pořádně. (poznámka spíše k papíru a regálům sraček než zamčenému bootloaderu)
    18.6.2014 05:50 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Ono to tak fungovalo určitě i 40 let před napsáním té knihy, třeba Chevrolet Convair 1. generace byl kvůli párdolarové úspoře nebezpečný zabiják. Třeba se právě tam Hailey inspiroval...
    30.1.2016 04:43 tak proc tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Já si klepu z tebe! Komu to cpeš se říká!
    18.6.2014 09:31 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Ach jo... Prostě se tu kdysi objevil hoax a pořád ještě žije.

    Je to x86? Je. Pak naopak, podle podmínek MS, NESMÍ mít neodemykatelný bootloader. To zamčení se týká ARM. A 99 % dalších ARM věcí má taky zamčený bootloader - všechny ty Samsungy, HTC, ZTE, ...

    Takže tam Ubuntu nainstalovat půjde (pokud nebude problém s drivery). Jen to může chtít vlézt do UEFI.
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    27.1.2016 09:06 Noname
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Pánové (možná i dámy) mám počítač s touto vlastnosí: Automaticky rozpozná uefi nebo legacy. Secureboot nebo nesecureboot. Linux (např. Ubuntu nebo openSuSE) jsem nainstaloval do UEFI a k tomu secureboot. Linux používá EFI kompatibilní s UEFI. Rozjel jsem to i na Macu příbuzného (pouze live). Myslím že by to šlo.
    17.6.2014 17:20 lolnope
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Nexus 7 (nebo něco jinýho, ale ten jejich ofiko tablet ještě neni hotovej, respektive už dělaj obal atd. ale bude to ještě chvíli trvat...) + Plasma Active?
    17.6.2014 17:46 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    To vypada zajimave... KDE mam hodne rad, tzn. ze plasma active je kompletni distro, pro tablety, nebo je to jen nejaka nastavba KDE pro ovladani dotykem? Nejak jsem to z jejich stranek nepochopil a je tam primo popis instalace na Nexus 7, cili tipuju, ze je to ALL in ONE reseni. Na cem to je potom postavene?
    17.6.2014 18:32 Thor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Ty buildy pro nexus 7 jsou OpenSuse co ja vim. Jinak plasma je v podstate KDE upraveny pro dotykac, snad to jde i nakonfigurovat tak, ze uzivatel prepina mezi normalnim desktopem a plasmou.
    17.6.2014 23:33 gfdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Tu máš riešenie: Install Linux on your x86 tablet
    18.6.2014 00:15 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?

    Diky za odkaz, ale to je hezke povidani o jednotlivych distrech a jejich +-, ale neni tam moc zminena podpora a moznost instalace na jednotlivych x86 tabletech, mimo te prehistoricke iconie.

    18.6.2014 11:34 milan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Přesně tak.
    pepe_ avatar 18.6.2014 11:53 pepe_ | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?

    Něco pro ARM s RK3188 což má třeba  pipo m9 max  :

    Jde-li to dát i na tablet kdo ví...

     

    http://www.cnx-software.com/2014/01/27/getting-started-with-raxda-rock-how-to-generate-and-flash-ubuntu-saucy-server-and-desktop-images/

    http://dl.radxa.com/

    http://wiki.radxa.com/Rock/Booting_Linux

     

    Nemám ale odvahu udělat z toho prkýnko (

    18.6.2014 12:11 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Tyjo, ta deska vypada dost dobre... Jen skoda, ze to nema SATU :-(
    18.6.2014 17:49 randa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    PengPod nabízeli zde za v přepočtu cca 8000 Kč.
    18.6.2014 12:46 ja0738
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Nejaky Allwinner by mal ist - postupy ako vyrobit image by sa dali odkukat z cubieboard. Tusim ze boot image si to vie pohladat aj na sd karte
    18.6.2014 17:42 randa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Kde sou ty časy: Linux tablet
    18.6.2014 21:03 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Tyjo, pecka.. to by se mi libilo do dilny, na mereni, apod. Smysluplny HW s ohledem na funkcnost, ne modni doplnek pro frikuliny, barbiny a buzny s velkyma ikonama facebook a twitter.
    18.6.2014 21:36 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Tak jim napiš, za kolik ti jej pošlou. Uvádějí zásilku od 1 kusu a údajně skladem. Nebo budou mít něco podobného. Číňani přes alibabu fungují v pohodě, často odpovídají i o víkendu.

    A nebo si něco podobného najdi na aliexpress.com, kde jsou rovnou ceny i poštovné.
    18.6.2014 21:40 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Jen si dej bacha, ať to nemá tu nešťastnou grafiku gma500, ke které nejsou pořádně drivery. Jiný model, co tam ta paní nabízí, ji má, v této kategorii to byl standard.
    18.6.2014 21:52 nguyen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    GMA500 by nebyla zase taková hrůza. Zajímavé na tom tabletu jsou zejména standardní (žádné mini nebo mikro) konektory. To se u tabletů moc nevidí.
    18.6.2014 21:48 nguyen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Na aliexpress.com koupíš spíše něco na hraní. A tablety jsou s Androidem, ale on chce Linux.
    18.6.2014 21:59 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Z aliexpressu objednávám vše možné, na hraní i na vážné věci. Asi nejlepší je najít přímo výrobce (často mají i své webovky, s google translate se v nich dá navigovat) a zeptat se jej. Často na aliexpressu/alibabě nemají kompletní sortiment.

    Jistěže myslím tablet s linuxem, androidích jsou všude kolem tuny za pár dolarů.
    18.6.2014 22:36 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    Hm, neco podobneho na aliexpressu nevidim, taky tam casto nakupuju, ale linux/ubuntu tablet tam proste neni. Zkusim najit, co to stoji, ale predpokladam, ze >5 tis, ze to neni levna placka, ktere se prodaji miliony kusu, takze radeji zustanu u osvedceneho lenova X, apod., navic s dokladem a odpoctem DPH. Ono kupovat takove veci v cine pro sebe, v kusovce je celkem risk. Jsou to hrozne kramy a az se to pokazi, clovek to muze hodit do popelnice. To jsem ochoten podstoupit u tabletu za 50USD, ale ne u stroje za 400USD a vice. Proto hledam spise neco OSVEDCENEHO, co se da koupit u nas, smazat ty odporne windows a rozjet na tom linux.
    vladky avatar 18.6.2014 22:05 vladky | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux TABLET?
    No niekde som videl navod na Acer IconiaTab w500/w501. Mozno by to slo na niecom podobnom rozchodit.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.