abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 718 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg

    30.1.2015 07:23 Matej Andrle
    Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Přečteno: 495×
    Problém je jednoduchý - chybí KLCC. Jenže kde tento kompiler sehnat? Nemá ho pacman databáze ani AUR. Nenašel jsem ani RPM... A především - libjpeg tu mám - musím ho tedy kompilovat - je to spíše nějaké ovládání, či tak? Popř. jak nahradit KLCC?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    30.1.2015 07:36 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    MAKE libjpeg.a make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen make[3]: O2: Příkaz nenalezen /bin/sh: -o: příkaz nenalezen cp: nelze získat informace o „libjpeg/.libs/libjpeg.a“: Adresář nebo soubor neexistuje Makefile:496: návod pro cíl „libjpeg.a“ selhal make[2]: *** [libjpeg.a] Chyba 1 Makefile:340: návod pro cíl „all-recursive“ selhal make[1]: *** [all-recursive] Chyba 1 Makefile:269: návod pro cíl „all“ selhal make: *** [all] Chyba 2
    30.1.2015 08:53 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    A především - libjpeg tu mám - musím ho tedy kompilovat - je to spíše nějaké ovládání, či tak?
    Toto bolo v akom jazyku?? Preformuluj otázku.
    30.1.2015 09:12 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Mám tu turbo-libjpeg - nebo tak nějak... Tak proč mám znova kompilovat co už tu je... Především když to kvůli tomu nefunguje... :D
    30.1.2015 11:11 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Mám tu turbo-libjpeg
    turbo-libjpg nie je libjpg. Teda, možno je to knižnica, ktorá poskytuje rovnakú funkcionalitu, ale keď raz kompilovací systém pre splashutils používa libjpg, tak nemôžeš očakávať, že uvidí turbo-libjpg a napadne ho, že by ho mohol použiť miesto libjpg. Tak inteligentné počítače ešte nemáme
    - nebo tak nějak...

    Skús prísť do banky a povedať, "chci si vybrat peníze z účtu číslo CZ6508000000192000145399 nebo tak nějak". Ak si takto vágny pri pokladaní otázky, tak môžeš dostať len vágnu odpoveď. A to asi nechceš.
    Tak proč mám znova kompilovat co už tu je
    Asi preto, že to tam nie je ;-)

    Prečo vlastne kompiluješ splashutils zo zdrojákov? Neexistuje ako balík pre tvoje distro? Kompilovať zo zdrojákov by mal človek, ktorý rozumie tomu čo to kompilácia je a ako funguje. Občas sa to podarí aj niekomu inému. Ale nemôžeš očakávať, že bez znalostí dokážeš používať komplikovaný systém ( a programovanie komplikované je ).
    30.1.2015 11:49 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Já jsem programátor! :D Mívám občas stupidní dotazy, poněvadž překvapivě nerozumím všemu! (Kdo viděl zdroják linuxu pochopí - nedá se rozumět všemu!) Ano - například vykreslování přes framebuffer jsem vždy mohl dělat po svém - v Archu to po mém nejde, tak musím použít toto... A ano - žiji ve světě virtuálních balíků, které lze nahradit celým spektrem jiných balíků! Již jen správce oken jest virtuální balík, který může být naplněn vskutku lecčím! Pročež vskutku očekávám, že si s alternativními - paralelními balíky stavič poradí! Každopádně nevidím nic složitého na kombinaci configure - make - make install... Jediné co je mou otázkou zde jest klcc - poněvadž to jsem v životě neviděl - za celých 7 let v UNIXu a Linuxu... (5 let aktivních - procházel jsem distribuce a UNIXy, rok dual s Windows, půl roku čistě DOS - do té doby jsem měl DOS s něčím a nyní se vracím do Linuxu jakožto jediného OS na mém PC...) 7 let také celou dobu programuji - od strojového kódu (OS na bázi RT s chráněným režimem - SMA-OP) po webové stránky - dotazovací jazyky... (Beru to jako spektrum od strojáku po nejabstraktnější jazyk.) Ano - považuji se za světa znalého a linuxu rozumím po strojový kód, HW a nevím co. Ale ano - NEMOHU rozumět všemu a také všemu nerozumím! (A ano - často stupidním věcem - které mě nebaví si pamatovat atp. - pro mě je důležité se zabavit složitými věcmi - jak je něco jednoduché, tak to opouštím - pak vznikají takovéto diskuze.) Každé prkotině, na kterou narazím jednou za 10 let... Kdy se asi tak setkám s potřebou stavět balík, když tu již vše mám? (Dejme tomu, že budu cosi instalovat jednou za 2 dny - kolik z toho bude z AUR atd.)
    30.1.2015 12:04 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Já jsem programátor!

    No tak to je potom podstatne ľahšie, ako to na začiatku vyzeralo ;-) Uprav makefile-y tak, aby používali gcc miesto KLCC a potom sa uvidí. (Nestačí prestaviť $CC a $CXX ?) Mimochodom KLCC som tiež v živote nevidel. A to sa okolo Linuxu/Unixu motám už 20 rokov. O moc lepšiu radu ti nedám, leda že by som si ten Archlinux nainštaloval do VM a skúsil si to sám.
    30.1.2015 12:48 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Jenže to já právě mám! :D

    JPEG_CFLAGS = JPEG_LIBS = -ljpeg KLCC = gcc LD = /usr/bin/ld -m elf_x86_64 LDFLAGS =

    Proto mne napadlo, že bych vyřadil libjpeg! Leč raději bych oficiální postup - ale žádný jsem nenašel... Však proto mne štve, že mne tu zesměšňujete atp. Já si moc dobře hlídám, abych se neptal zbytečně! Když se ptám já, tak to zkrátka znamená problém a nemá smysl mi cpát řešení, které by mne napadlo jako první! :D Proto ten sloh - abyste to pochopili... :D Píši zde o primitivní věci, leč vskutku nefunguje. Ještě jsem rekurzivně prohledal jak se to vlastně na sebe staví a nenašel jsem možnost jak jednostranně odstavit libjpeg či klcc... (Asi budu muset upravit výstup configure, nebo nevím.)
    30.1.2015 12:55 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Jo nedal jsem výstup po úpravě na GCC - pardon.

    MAKE libjpeg.a gcc: error: 62: Adresář nebo soubor neexistuje gcc: error: unrecognized command line option ‘-rpath’ gcc: error: unrecognized command line option ‘-version-info’ cp: nelze získat informace o „libjpeg/.libs/libjpeg.a“: Adresář nebo soubor neexistuje Makefile:496: návod pro cíl „libjpeg.a“ selhal make[2]: *** [libjpeg.a] Chyba 1 Makefile:340: návod pro cíl „all-recursive“ selhal make[1]: *** [all-recursive] Chyba 1 Makefile:269: návod pro cíl „all“ selhal make: *** [all] Chyba 2
    30.1.2015 13:34 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Proč sem nedáš ten Makefile?
    30.1.2015 13:52 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Nevím jak se v tom tady orientujete, pročež raději odpovím i sem. Rozhodl jsem se se na to vykašlat. Přijde mi to nesmyslně složité, když kreslit do FB je tak snadné! Jediné co chci je, aby až vykreslím obrázek přes FB šlo přes něj stále zadávat text - jen takovouto drobnost... (Tedy mít obrázek v pozadí, namísto v popředí.)
    30.1.2015 13:25 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Ten program je napr. v Arch Linuxe v balíku fbsplash.

    Mimochodom nie je ten projekt mŕtvy už pár rokov?
    30.1.2015 13:28 chrono
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    A to KLCC to chce používať preto, lebo bola pri konfigurácii povolená knižnica klibc.
    30.1.2015 13:43 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Dobrá tedy - nebudu to řešit. Jak jinak nastavím obrázek do (s)tty? :D (FrameBuffer jak píši.) Plymouth mne nebere - když tam píši, že navíc může mít bugy... Pokud existuje nějaký odzkoušený plymouth, beru všemi 10. Leč mě jde především o to, jak píši, nastavit si obrázek v pozadí konzole... (Psát na obrázku namísto černoty.) Mám sice X11, leč většinu času trávím v konzoli... (Jsem na ní přímo závislý - proto mne ostatně vtáhl DOS.)
    30.1.2015 13:40 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Zkompilovat ze zdrojáků se mi po podařilo takto
    ./configure --without-klibc --disable-static-binaries --prefix=/home/madcat/Devel/splashutils-1.5.4.4/bin
    
    Ten kód je napsaný trochu avantgardně, takže nejspíš budete muset sáhnout do zdrojáků, aby se to aspoň přeložilo (minimálně includy pro freetype nejsou dobře). Další problém je s "make install", protože i když určíte vlastní prefix, bude se vám "fbcondecor_helper" snažit nacpat do "/sbin". Pod rootem jsem to instalovat nezkoušel (to by asi prošlo) a ani to zkoušet radši nebudu :)
    30.1.2015 14:24 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg

    Zajímavé - dostal jsem se o něco dál! :D

     

    In file included from render.h:98:0,

    from libfbsplashrender.c:28:

    ttf.h:4:30: fatal error: freetype/ftoutln.h: No such file or directory

    #include <freetype/ftoutln.h>

    ^

    compilation terminated.

    30.1.2015 14:53 MadCatX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Přepište ten include na "freetype2" místo freetype. Totéž je nutné udělat i v "ttf.c", který z nějakého důvodu neincluduje "ttf.h".
    30.1.2015 15:32 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Mám to - děkuji! Každopádně nyní bude brutální seznat kýženého obrázku na pozadí - jak píši - tak jednoduché je vykreslit obrázek přes FB a tak složité totéž na pozadí... :D
    31.1.2015 15:57 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Zdá se, že existuje lehčí řešení - Fbterm: Uživatel "nobody" mi poskytl tento odkaz:

    https://wiki.archlinux.org/index.php/Fbterm#Background_image

    Tak zkusím tuto cestu - doufám, že po mě nebude chtít kompilovat jádro s pro mě doposud nepoznanými parametry... :D
    31.1.2015 16:12 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    ted sem to odzkousel v Arch a slape ok, bez kompilovani - fbterm i fbv doinstalovano z community repa + script z te wiki :)
    31.1.2015 16:37 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Ano - boží - děkuji! Není to ale ideální s myší - no budu si s tím hrát... (Koliduje mi to s GPM - to už snad zvládnu vyřešit.) Obrázek to bude chtít refreshovat - poněvadž například MC, Elinks atp. to sní...
    31.1.2015 16:50 nobody
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    sni ? u me asi nemaj hlad :)
    mc - modra neni pruhledna, ale pri ctrl+o vidim pozadi
    elinks - pozadi zustava zobrazeno v poradku pod nactenou www strankou
    po vypnuti obou pozadi taky zustava...
    31.1.2015 20:38 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Pardon, pardon! Už znám odpověď! Nejde o aplikace - pozadí běží vskutku božsky! Problém s GPM je pouze ten, že nesmím přetáhnout označení za hranice 0. Asi to neumí pracovat se zápornými hodnotami, nebo nevím, ale označit mohu pouze celou konzoli. Jak mi krysa ujede za hranice obrazovky vlevo, tak to spadne.Tedy konkrétně vlevo od počátku prvního řádku. Vypadá to tedy, jako by celá konzole byla pole a tím, že se dostanu za 0, tak tím to podělám. No budu muset být holt opatrný s vybíráním textu... :D
    1.2.2015 08:24 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Tak jediná věc - nejde mi tam žádný pěkný font. Nejideálnější by byl Terminus co jej mám v teletype výstupu. Jenže ten kupodivu nepodporuje diakritiku - respektive vykresluje písmena s diakritikou jako když se rozprašuje postřik... :D Lat2-Terminus-16 jede správně - písmane nelétají co se výšky týče, leč zde nefunguje pro změnu správná šířka. (2 písmane se na sebe mačkají a soused je na kilometry daleko.) Zkusil jsem TTF Ubuntu font atd. Je to vskutku horor. Co má být monospace písmo mi fbterm neskutečně rozprašuje. Funguje snad jen mono (S ním mám problém s čitelností atp. - Terminus16 je vskutku boží!) a Lucida - jenže ani Lucida se netrefuje u š, ý a ů. Vůbec nejhůře je na tom právě ý - to mi ujíždí jak v X, tak i v Y... :D
    14.2.2015 11:45 RickettsialPox | skóre: 20 | Praha, Žižkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Vyřízeno - UbuntuMono - ne pomlčka, ne mezera (v "" -> "Ubuntu Mono"), leč UbuntuMono 16 a je to!
    Největší prvek každého hrdinského činu je strach. Život definuji jako "/dev/life >> /dev/null".
    31.1.2015 16:15 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Keď si závislý na kompiláciách, prečo nepoužiješ gentoo?
    31.1.2015 16:25 Matej Andrle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Chceš mi tedy tvrdit, že když nechci přeinstalovávat celý systém, tak jsem závislý na hotových balíčcích? :D Sorry, ale já vidím hranici mezi tím být geek a šílenec. Fbterm je skutečně správné řešení - nic moc navíc jsem neinstaloval a výsledek božský! Jinak 60% věcí zde jsem musel kompilovat a jsem za to rád - mohl jsem si vše nastavit dle libosti! Nyní zbývá pouštět Fbterm po přihlášení - soubor profile by to měl vyřešit...
    31.1.2015 17:18 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sestavení splashutils selže pro nemožnost kompilace libjpeg
    Celý nie, stačí len 60%, to je určite zaručená hranica medzi geekom a šialencom.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.