abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...

    22.10.2016 14:41 petrfm
    Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Přečteno: 1426×
    Ahoj, mam dilema. Po dvou letech co si hraju s linuxem jsem si na nej na desktopu zvyknul. Uz nemivam ty pocity, ze mi neco na windows chybi, proste desktop splnuje co od nej cekam, na programy, ktere jsou jen pro windows jsem si odvyknul. Co je trochu horsi, je kompatibilita s notebookem, thinkpady maji proste obsluzby sw vyhradne pro windows, takze pouzivat na nich linux neni tak komfortni, i kdyz jak na co, treba spravce monitoru mi na KDE funguje lepe, i kdyz prenasim NB mezi dvema docky, nesetkal jsem se s problemem, dokonce si i pamatuje rozlozeni monitoru doma a v praci, je to fajn.

    Ale, docela casto si hraju s elektronikou a pro win je vetsina ruznych utilit, software pro programatory soucastek, atd. Dost casto musim kvuli tomu do virtualnich win a dost mne to sere. Kdyz se pak nad tim zamyslim, kdybych pouzival na desktopu jenom win, chybel mi asi jenom linuxovy terminal a vsechny ty vychytavky pro snadne pripojeni k serverum z prikazove radky, atd. Rovnez sdileni disku, vpnky, mountovani, to vsechno mi na linuxu prijde snadne a prirozene, na windows je to klikaci opruz.

    A tak ted, kdyz jsem si poridil novejsi NB, vaham, jestli si na desktopu nenechat radeji WIN7? Jak to mate vy, co jen nekonzumuji obsah, ale obcas neco programuji, pripadne delaji do hw? Jednocipy, arduino, plosne spoje...

    Rad bych se jen utvrdil v tom, ze tim, ze pouzivam linux i na desktopu delam dobre a nepripravuju se zbytecne o produktivitu, nekdy proste mivam tenhle splin :-)

    Odpovědi

    22.10.2016 15:21 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Nějak nechápu, pro ardurino a jednočipy jsou překladače v linuxu i sw pro programátory.

    Ale abych nekecal taky jsem si pořídil Notebook s windows8.0 tak jsem je tam nechal, zmenšil na minimum a mám tam pár her a sw který pod linuxem neběhá (diagnostiku pro auta).

    Jinak jako hlavní OS tam mám linux a 99,9999999% času dělám tam.
    Blaazen avatar 22.10.2016 16:37 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    @ Ale, docela casto si hraju s elektronikou a pro win je vetsina ruznych utilit, software pro programatory soucastek, atd. Dost casto musim kvuli tomu do virtualnich win a dost mne to sere.

    A pod Wine to nefunguje? Utilita na výpočet Yagi antény mi jela pod Wine skvěle, pod Wine mi vlastně jedou i starší Delphi. Výhoda je, že máš ikonu normálně v KDE menu, Wine a program se v něm spustí sám.
    22.10.2016 18:25 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Vše je o tom co potřebuje za programátory ovládat.

    Zda to bude pod wine fungovat nebo ne.
    22.10.2016 17:46 Zase bláboly o
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Ahoj, mam dilema. Po dvou letech co si hraju s linuxem jsem si na nej na desktopu zvyknul. Uz nemivam ty pocity, ze mi neco na windows chybi,
    Jo Virtual Box je dobrý sw.
    22.10.2016 18:21 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Nupači Wine není VirtualBox!

    Je to rozdílná filozofie!
    1.11.2016 04:35 komuříkáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    nupač,d€bil€ ?
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 22.10.2016 18:35 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Já osobně mám dva notebooky, primární je Linux a na špinavou práci errární s Windows XP a 7 s možností rychlé obnovy, protože různé specifické utility jej dokáží velmi spolehlivě a rychle pokakat. XP tam jsou kvůli tomu, že některé věci jsou tak morálně zastaralé, že je jednoduše na 7 nespustíš.
    22.10.2016 20:41 petrfm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Taky mám tohle v plánu. Primární X230 si nechat jen s linuxem a virtualboxem a delat v nem vyvoj, navrh desek, beznou kancelarskou praci + fotky, videa. No a do dilny si dat ten stary, aby kdyz programuju x desitek desek s jednocipy, asix programatorem, at nemusim kvuli tomu spoustet virtualbox, nebo mit dualboot.

    Jasne, ona spousta tech veci jde rozbehat ve wine, ale otazka je, jestli to stoji za ten cas. Mnoho utilit clovek spusti dvakrat do roka, neco nastavi a zase je vypne - treba ruzne nastavovatka na modelarskou elektroniku, regulatory, apod. Takze je rychlejsi, najet do win, vyridit to a cas venovat necemu jinemu (samozrejme pokud to jde, vybiram si produkty, ktere maji SW i pro linux, ale bohuzel, je toho malo)

    Ano, vyvojova prostredi pro arduino i atmely jsou i pro linux a mnoho tech prostredi a programu pro elektroniku vlastne na linuxu vzniklo a portovaly se az na windows. Treba navrh desek v eagle je pod linuxem taky pohoda a tak by se dalo pokracovat. Pak tu ale mame ruzny soft pro merici pristroje a diagnostiku, at uz pro ty auta - to moc nepouzivam, ale treba USB logicke analyzatory, atd. Je to proste opruz, snazit se to rozjet pod wine.

    Taky treba alarmy, paradox, jablotron, vsechno to ma soft ktery beha jen pod windows. A zase, kdyz se vam za pul roku ozve znamy, ze chce tamhle pridat cidlo, tam zmenit nastaveni, je rychlejsi, mit na to virtualku s WIN, nez to lamat pres wine.

    Takze na takovou tu kancelarskou praci linux v pohode staci, ale nekdy clovek narazi na jobovku, kde se bez win nehne. Ale kdyz si polozim tu otazku naopak - kdybych mel na desktopu windows, defakto mi nechybi nic, protoze vsechno, co beha pod linuxem, ma alternativu, nebo je portovano na windows. Prusvih je, ze win7 je posledni pro mne pouzitelny windows, takze bych stejne casem resil moralni blok, ze proste na win10 bych nesahnul a do privatni site bych stroj s nimi nepustil. Asi zustanu na linuxu, jen mi trochu pripada, ze linux na desktopu zamrznul a poslednich x let se vlastne nic nedeje. Mozna je to dobre :-)

    Sorry za muj dusevni vylev, chtel jsem se jen vyzpovidat a mozna si i pocist, jak to maji ostatni, jestli je nekdy taky sere, ze musi resit windows.

    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 22.10.2016 22:08 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Problém je zcela jednoduchý. Uzavřené programy se hůře portují do otevřeného systému, kdežto oteřené programy se poměrně lehce portují do uzavřeného systému. Na linuxu se řeší pořád nové a nedodělané desktopy, přitom jde jen o část, která má spouštět aplikace, kterých je (ruku na srdce) málo a o kvalitě můžeme dlouze diskutovat. Windows 10 svůj desktop také dost rozbily, asi to je nový trend. Ještě jako bonus získáš při výroční aktualizaci návrat nastavení, které sis upravil třeba v registrech, protože Ti to do ruky nepadlo. Skvělá záležitost. Jsme v situaci, kdy desktopy máme v Alfa, maximálně Beta verzích a nezáleží na platformě. Dnes je dokonce nejrychlejší na některé věci použít Android. Ovšem musí se počítat s tím, že tady jde veškerá bezpečnost stranou.
    22.10.2016 22:33 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    to jsi napsal moc hezky... stoprocentne souhlasim. Na KDE mi vadi, ze neni dodelane. Na WIN7 mi vadi, ze dodelava (moralne). S kde mam fungujici system s podporou - aktualizacemi, kde ale nevim, jak bude vypadat dalsi verze a jestli to bude pouzitelne, nebo budu muset zmenit DE. S windows zase vim, ze kdyz MS ukonci podporu WIN7, tak jsem v haji, protoze se z toho stane za par mesicu nebezpecna sracka bez aktualizaci a nove verze win? Kdyz pominu tu predstavu, ze mam system, ktery mne kompletne sleduje, tak kdyz se podivam na win 8 a dale 10, tak je to jako s tim KDE. Co verze, to zaciname znova :-)

    Jsem konzervativni clovek a nemam rad zmeny, pocitac pouzivam k praci a nemam chut kazdy rok testovat, jak to bude fungovat. Takze idealni pro mne byla situace WIN 95,98,2000,7 ... to jsem celou dekadu nemusel resit podstatnejsi zmeny, jenom se zmenila barva omalovanek, ale clovek tak nejak vedel, co od toho ma cekat :-)

    A i kdyz to nebylo super, vysledkem bylo, ze jsem se mohl soustredit na praci a ne na prizpusobovani systemu.

    Dnes, kdyz chci s WIN7 pracovat, musim pred nabootovanim odpojit ethernet a vypnout wifinu, jinak si muzu dojit uvarit kafe a 15 minut ho srkat pri aktualizacich :-)

    Takze svym zpusobem, ano, Kubuntu 14.04 mi vyhovuje a asi je to zatim jedina rozumna volba, nez se to rozsekne, jakym smerem se svet desktopu vyda... Ono mi tam v podstate ani nic nechybi, ale vadi mi, ze nemuzu nainstalovat treba nove KDEnLive, nebo se pletu? Ono by to nejak melo jit, ze? Za cenu, ze budu mit v systemu knihovny jak z 14.04, tak 16.04 - resp. z odpovidajici verze KDE.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 22.10.2016 23:10 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Já konzervou nejsem a vítám novinky, pokud ulehčují život, ale poslední roky mi přijdou v IT jako opakované vynalézání kola. Dělá to stejné věci, ale jinak, málo kdy však můžeme hovořit o tom, že efektivněji.Možná je to dané tím, že vývoje se chopila generace, která již nepamatuje začátky, jako ZX Spectrum, C64, Amiga 500, atp. Proto ten vývoj možná není už viděn tak jednoduše a na všechno se jde objektově. Já jsem třeba jásal, když jsem se prvně dočetl, že parkovné v Praze půjde platit mobilem. Představoval jsem si formu DMSky na jeden klik. Ale ani ve snech mne nenapadlo, že budu muset mít mobil s aktivním internetem, kde přes prohlížeč zadám SPZku, číslo platební karty, sekci, ve které parkuji a teprve potom bude provedená platba. Když to pustili do provozu, těžce jsem kroutil hlavou a říkal si, jak nemožně se dají znásilnit technologie, které mají usnadňovat život. Když si představím, že tohle má zvládnout někdo, kdo není příliš technicky obdařen, pak je mi těch lidí hodně líto. Hlavně, že se někdo může plácat do prsou, jak je to skvělé!
    22.10.2016 23:42 Tany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Podívej se na apt pinning, to ti umožní používat unstable/testing repa společně se stable, aniž by ti to rozsekalo systém. Nevím jestli to bude použitelné na *buntu, ale máš se od čeho odpíchnout.

    Jinak k dilematu win - dualboot je prostě rozumná volba, protože tolerovat win je menší masochismus, než se pokoušet rozjet průmyslové prasárny ve wine...

    23.10.2016 09:07 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Souhlasím,

    na laptopu jedut tripleboot - brzo quadro: 1) Arch - Main Stable (Plasma 5) 2) Win 7 - resp teď bohužel 10*, protože se mi poškodila W7 image 3) Gentoo - (teď v podstatě na hraní, časem možná jako main OS) teď Xfce, ale taky přejdu na Plasmu z overlays 4) Místo pro FreeBSD - či jiné experimenty

    Vzledem k tomu, že dělám EMEA Support Win based SW, tak se pracovně setkávám s Win od XP až po 2012 R2) - Jak u klientů, tak samozřejmě na našem HW.

    Ano je pravda, že Metro přes pomalou remote session je zlo, ale člověk se naučil používat zkratky toho, co potřebuje: Win+R: control services.msc cmd taskmgr Win+E Win+název programu/modulu apod.

    To funguje napříč výše zmíněnými OS a jsem v pohodě.

    Windows u sebe Dualbootuju. Jednak musím, kvůli práci, druhak se mi nechce babrat se s wine (i když winetricks dělají zázraky).

    *všechny možný kraviny jsem povypínal, ale dost jsem si užil s technickou stránkou věci. Zápasil jsem s Realtek a Synaptics ovladačema jako za dob w98..
    23.10.2016 12:16 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Diky za nazor. Popsal bys mi jeste duvody, proc pouzivas linux, kdyz vlastne stejne mmusis mit win? Treba pro brouzdani na netu je cloveku uplne jedno, jestli ma FF/chrome spusteny na linuxu, nebo win7... A dnes vetsinu casu clovek travi v prohlizeci, tak co jsou tve duvody pro to, pouzivat linux a dokonce jeste tri ruzna distra?

    Nemas z toho pak pocit, ze jenom neustale udrzujes 4 "pocitace"? To neni jen to pouzivat, ale musi se to aktualizovat, nastavovat, sdilet mezi tim data, pak je zase hledat, kde jsem to delal, na cem a kam jsem to ulozil... :-)

    Ja jsem treba nikdy nejak rozumne nenavazal v linuxu na praci, se kterou jsem na win7 skoncil. Uz treba jen proto, ze jsem ty projekty mel ulozene v programech pod WIN, nechtelo se mi to presouvat, prijde mi to proste silene otravne, resit dualboot.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.10.2016 14:10 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Já osobně používám Linux, jelikož nad ním mám lepší kontrolu, nestalo se mi při aktualizacích, abych přišel o své konfiguráky, aktualizační program nanejvýš zahlásí ať prohlédnu změny, že konfiguraci ukládá pod jiný název. Windows se neptají a aktualizují. Další skvělou funkcí je příkazový řádek, ze kterého uděláš mnohdy práci rychleji, než když bys měl spouštět nějaký gui nástroj. Ano, windows má powershell, ale ... přišel s ním poměrně pozdě a není to zrovna to pravé ořechové i když možnosti windows to značně rozšiřuje. Velkou výhodou jsou repozitáře, s distribucí získáš veškeré její vybavení. Ve Windows se musíš zdržovat hledáním programu, který umí to, co požaduješ. Linux mi rozhodně nenutí za každou cenu novou verzi distribuce a rozhodně ji sám od sebe nezačne instalovat. Nehledě na to, že některé Linux only programy jsou prostě nepřekonatelné. I když nainstaluješ něco pod Windows, pak stejně zjistíš, že Ti to nepadne do rukou tak, jako v tom Linuxu. Jako příklad uvedu již legendární Midnight Commander, kolik commanderů je pod Windowsama, ale mým rukám je nejlépe s mc. A takový programů je celá řada.
    24.10.2016 20:32 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    V podstatě na to odpověděl Pavel.
    * Linux používám, protože mám větší kontrolu nad tím, co se děje.
    * možnosti volby - jeden den mám plasmu, další den třeba xfce apod.
    * Za těch asi hmm 14 let, co použávám linux se mi systém posral sám o sobě jenom párkrát - většinou to stejně bylo mojí vinou
    * mám možnost se hrabat v systém a experimentovat
    * styl konfiguračních souborů je pro mě asi nejlepší možný řešení (jednoduchý backup a restore)
    * LiveCD/DVD/USB
    * Gentoo
    * Arch
    * Jednoduchý a přímý systém aktualizací (Windows Update je mor - všude)
    * Vše, co potřebuju mám jednoduše v repozitářích (PKG+Aur nebo portage+overlays)
    * Učím se
    * má to smysl a logiku
    * ...
    
    widle musím mít, protože supportuju komerční Win produkty (povětšinou založeženo na VB nebo .net) a potřebuju je provozovat na certifikovaných platformách (nemám chuť a ani to nemá smysl, řešit jinak). MS Windows a MS Office prostě potřebuju - nejde jinak a v dané situaci nejjednodušší/nejlepší řešení.

    Arch je pro mě osobně primární OS a Gentoo mám jako hračku. Hrát si dále budu s BSD - Gentoo fylozoficky vychází z modelu BSD, tak se chci podívat na BSD do hloubky. Nemám teď na to čas, ale půjdu do toho :)
    MaSo avatar 24.10.2016 06:19 MaSo | skóre: 15 | blog: MaSo | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    ASIX programy (používám UP + JTAG SVF Player) jedou pod Wine bez problémů - jsou skrze Wine podporovány přímo ASIXem. Technická podpora ASIXu je vstřícná a i když potřebuješ přihodit nějaký čip navíc do UPu.
    Jen je potřeba nainstalovat pár knihoven a nastavit "detekci" programátorů (udev). Na ASIX webu je popis. Nicméně jsem zde kdysi uváděl postup/skript, ale nevím, jestli ještě bude fungovat. Snad funkční a aktuální skript bych měl mít doma.

    Kdysi jsem si zakoupil simulátory PICek od Oshon, jsou jednoduché, kvalitní a jedou bez problémů pod Winem
    Já osobně používám Linux jako primární OS min. 8-10 let a jako jediný min. 6-8 let (Ubuntu). Přítelkyně, nyní manželka má už léta na PC i netbooku taky Ubuntu :-)
    Linux je prostě svoboda. Zvažuji ještě do budoucna testnout Mint...
    Webové síťové nástroje: http://nettools.mzettik.cz (pracuje se na tom - pomalu :-) )
    24.10.2016 21:46 nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Pod Wine jede i obligátní "Terminal 1.9 by Br@y", jen se mu někdy (resp. u mě po každém restartu či spuštění pc) musí nastavit práva zápisu pro /dev/ttyS0 (nebo jaký tam má; 666), bez toho ho nezdetekuje. Označuje ho "klasicky" jako COM1, všechno funguje.

    Chyba je že nepíše s čím přesně dělá, např microchipí prostředí (MPLAB X) je už pod Linux "nativně" (ve skutečnosti je to javovej bordel Netbeans), nějak to fumguje včetně programátorů a hw debugu. Starej MPLAB (bez X) jede pod Wine taky, programátory jsem nezkoušel (tam asi nebude šance, ale neva, SIM jede).
    23.10.2016 13:18 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Ale, docela casto si hraju s elektronikou a pro win je vetsina ruznych utilit, software pro programatory soucastek, atd. Dost casto musim kvuli tomu do virtualnich win a dost mne to sere.

    Já taky občas řeším HW, a zároveň se snažím být "ortodoxní" a zvykl jsem si používat výhradně GNU/Linux a automatizovat pomocí CLI utilit kde to jde (tedy pokud možno všude). A samozřejmě to zpočátku brutálně zpomaluje práci, protože si člověk musí dohledat ten SW sám a na stránkách výrobce příslušného HW jej zpravidla nenajde.

    Velmi živě si pamatuju, jak jsem před X lety závistivě koukal na kamaráda který mi předváděl své práce na FPGA v době kdy jsem já sotva programoval jednočipy. Ale on na to měl několikagigové klikátko s barevnými ikonkami a obrázkovým manuálem styl leporelo, které nainstaloval stylem "Next,Next,Next,Finish" (samozřejmě že na Windows), zatímco já, pohrdaje tímto selským přístupem, se hrabal ve stovkách kilobajtů Cčkových zdrojáků a řešil jak dostat data z mašiny A na čip B, rozhraní, různé knihovny pro komunikaci, případně něco reverzoval.. Tolik k té produktivitě.

    Na druhou stranu jsem se naučil věci o kterých ten kamarád neměl ani potuchy, protože on se soustředil na to "produktivní" a bez klikacího nástroje od výrobce nedokázal udělat nic, zatímco já jsem znal problematiku zevrubně a když něco nebylo tak jsem si to prostě dopsal.

    Suma sumárum, řekl bych že člověk který s tím živí (třeba tou autodiagnostikou), chce používat SW od výrobce za které zaplatil (třeba i v ceně nějakého toho adaptéru nebo vývojové desky) a nechce se ohlížet se napravo nalevo (protože čas jsou peníze), nechť zaplatí i za Windows (diskuse o virtualizaci nebo dualbootu stranou) a neřeší bloatware, protože disky jsou levné a lepší mít 100G převážně staticky slinkovaných aplikací které "prostě fungují" než perfektní KISS systém který od výrobce HW nemá podporu (což může někdy znamenat dny strávené obcházením nějaké špatně navržené lowlevel pitomosti o které výrobce nepředpokládal že se o ní někdo z uživatelů vůbec dozví). Člověk který se zase chce něco naučit, případně má revolucionářský pocit že může tuhle zoufalou situaci změnit, nechť se hrabe v datasheetech a ve zdrojákách. Je jich čím dál tím víc a tím pádem je z čeho čerpat...
    23.10.2016 13:57 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    No a to je přesně to, nad čím občas dumám. Potřebuju v práci ctít ten systém čas jsou peníze a přitom bytostně nesnáším windows i s jeho klikacími instalátory next next finish :-) Ale občas mívám pocit, že se tímhle trucováním připravuju o tu produktivitu, jaké v dnešním světě dosahují ti klikači, protože zákazník platí za výsledek a je mu jedno, jestli TO vzniklo v konzoli, nebo na leporelu.

    Autodiagnostika je docela jiný segment, než třeba návrh HW a FW. Na autodiagnostiku si člověk asi nic linuxového nepořídí a autodiagnostiku často dělají prostí uživatelé počítače. Kdežto HW a FW pro jednočipy dneska jde na linuxu navrhovat docela v pohodě, jen se občas vyskystne nějaký ten problém, který se musí obejít windowsem.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.10.2016 14:15 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Musíš rozlišovat práci a soukromí. V práci Tě nesmí systém štvát, musíš se nad ním povznést ať je jakkoliv špatnej. Tam jde skutečně o tu produktivitu. Ale mít doma systém, nad kterým se v práci musíš povznášet, jinak by proletěl oknem, to též nedává žádný smysl.
    23.10.2016 14:25 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    No jo, ale když já mám právě jen jeden notebook :-) A nosím si ho z domu do práce. Často prostě nemakám v kanclu, ale doma, takže by to nedávalo smysl, mít jich více. Třeba kancelář řeším tak, že mám na tyhle účely virtuálku s WIN Vista, tam mi běží účetní systém, poštovní klient, atd. Tisknu z toho taky, protože win má přehlednější a vymakanější tiskové dialogy pro nastavení tisku. Připojím se k tomu přes VPN kdekoliv, takže v NB kancelář až tak řešit nemusím a dělám na něm tedy hlavně vývoj a pak tu zábavu a třeba střih videí - ať už do práce, nebo domácích.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    23.10.2016 14:21 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    ..občas mívám pocit, že se tímhle trucováním připravuju o tu produktivitu, jaké v dnešním světě dosahují ti klikači, protože zákazník platí za výsledek a je mu jedno, jestli TO vzniklo v konzoli, nebo na leporelu

    Ten přístup zákazníka může ale IMHO působit na obě strany. Když například budu mít automatizovaný systém pro několik různých typů HW postavený z jednotlivých utilit, můžu nakonec čas ušetřit tím že to budu prostě schopný rychleji automatizovat než klikač kterému v některých případech nezbude než postup klik-sem klik-tam zopakovat třeba desetkrát. Není IMHO nic horšího než uzavřený kus SW s uzavřeným protokolem který prostě nevyhovuje tomu workflow které zákazník požaduje.

    Když má člověk kupříkladu třeba přidat čidlo do alarmu od Jablotronu a má na výběr mezi studováním protokolu, psaním vlastní utility nad ním a laděním toho všeho, a barevným GUI pro Windows které obsahuje ono magické tlačítko které stačí jednou kliknout, je to fajn, ale po třicátém čidle v řadě to začne být poněkud... inu, neproduktivní.
    23.10.2016 14:29 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    No vidíš a teď to otočím... podívej se na jablotron jako na firmu, která vyrábí hw a sw. Jaký má podíl na trhu, obrat a nepotřebuje k tomu ani to, aby jejich nastavovadlo běželo pod linuxem.

    Chápeš, jak to myslím? Mají uzavřený systém, který splňuje to, za co zákazník platí a každému je jedno, jestli je to opensource nebo uzavřená sračka (ona třeba JA100 už běhá přes ethernet a výhody takové černé krabičky, o které výrobce nic neřekne se už projevují).

    Ale ukazatelem úspěšnosti v byznysu bohužel nejsou dojmy, ale čísla :-(
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    23.10.2016 14:45 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Na druhou stranu bych se nedivil, kdyby <spekulace> většina jejich HW nakonec používala GNU/Linux interně a kdyby vývojáři přímo v Jablotronu vyvíjeli na *nixech pouze s výjimkou toho GUI ksichtu protože to pro ně je flexibilnější pro vývoj a (v případě embedded řídících prvků) dokonce líp podporované v některém z těch HW řešení než Windows </spekulace>.

    Když člověk chce udělat klikátko pro masy tak si prvně udělá seznam nejpoužívanějších platforem a ty podporuje. Když to v ČR seřadíš, je to Windows, Android, iOS, Mac.. a klasický desktopový GNU/Linux je někde na konci. To stejné platí pro weby, hry a jiné věci určené lidem co počítač jednoduše používají a nezajímají se o to co je pod kapotou. To co dělá Jablotron je odpověď trhu. A ortogonálně s tím, FOSS světem jsou ta jednotlivá, reálná technická řešení přinejmenším inspirovaná ;-)
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.10.2016 15:01 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Ono i to GUI mohou navrhnout v Linuxu a pak to jen zkompilují pro Windows ...
    23.10.2016 20:11 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Mas recht, chlape, myslim, ze se to tak docela bezne dela, ze se vykrada opensource a pak z toho delaji uzasnou uzavrenou vec, na ktere vytriskaji penize. Ale co jsem kdysi kuchal vyrobky z ery JA 60, vsude meli microchip jednocipy a v te dobe veskere vyvojove nastroje behaly striktne pod MS Win, na rozdil treba od Atmelu.

    Nevim, co tam maji dneska, novejsi EZS jsem nekuchal.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    23.10.2016 21:04 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Hmm... zrovna PICka jsem tuším někdy okolo 2009-2010 programoval hromadně přes broccoli18. Ale nevím jestli byly kdy podporované všechny řady (obzvláště minimalistické PIC16).
    23.10.2016 21:07 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Hmm, tak koukám že JA60 je ještě o deset let starší :-) to to letí
    23.10.2016 18:19 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    u nás je to naštěstí tak, že většina firemního SW běží přes vzdálenou plochu tzn přes KRDC obsloužím co potřebuju - nebylo by to u tebe aspon částečně řešení?. Ovšem na co narážím čím dál víc jsou programy pro děti do školy a hry - zatím to wine zvládá, ale je to občas opruz ...
    23.10.2016 20:07 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Jojo o tom právě píšu výše. Ze takhle resim kancelarske veci, protoze treba ucetni soft se na linuxu rozumne rozbehat neda (pohoda) a vubec pro nektere kancelarske ulohy je rychlejsi pouzit win, takze vyuzivam vzdalenou plochu.

    Pro obsluhu nejakych HW udelatek je zase lepsi reseni virtualizace windows.

    Ale cele tohle vlakno bylo vlastne jen takove zamysleni se nad tim, co mi linux dava a co mi naopak bere. A myslim, ze ze startu mi hodne bral, ale ted by byla skoda s tim seknout, kdyz uz mi muze zacit jenom davat.

    Dva dny na windowsech mi stacily, abych si osvezil pamet.... antivir, aktualizace, soft ze slunecnice, seznam listicky v kazdem nesmyslu, spyware, aktivace windows - cerna obrazovka, i kdyz nekradu, jsem sikanovan - mam COA nalepeny pod baterkou zespodu, atd... a dooooost, uz se tesim az dorazi SSD a smazu ten balast :-)))

    Co mi na linuxu do dneska chybi je pruzkumnik z WIN7, ten je proste excelentni a nejak se mi nedari ho nahradit dolphinem... a pak treba provazanost sambasharu s filesystemem, to mountovani mi nejak nejde pod nos, protoze pak clovek zaklapne NB, odejde z domu, kde neni dany share dostupny a system se z toho na par minut posere, nez zjisti, ze ten mount sdileneho disku nefunguje. Tohle IMHO maji win reseny mnohem lepe.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    k3dAR avatar 23.10.2016 21:37 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    vyzkousej Thunar, idealne vcetne jeho "domovskeho" Xfce prostredi ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    23.10.2016 22:16 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    já podlehl volání win10 s tím, že konečně vyzkouším goprostudio, virb edit, basecamp a podobný programy co pro linux nejsou a při tom si třeba po čase něco zahraju - skončilo to tím, že stříhám dál v kdenlive, gps řeším v konzoli nebo přes Vikinga a s hrama se patlám pod wine...

    tv karta mi pod 10 neběží, tiskárna tak nějak divě i když jsem nainstaloval 300 mega ovladačů přímo od HP a hry některý taky blbnou - i když to jsou originálky...

    na těch pár věcí co mi pod linuxem nefunguje nebo funguje asi podle aktuálního počtu veverek v parku jsem si asi už zvyknul a seknout se mi s ním asi nechce

    na druhou stranu - nemít pracovní věci na vzdálený ploše, tak bych na linuxu buď virtualizoval nebo pohořel ...

    23.10.2016 22:27 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Co konretne treba resis v praci win? docela by mne to prave zajimalo, kvuli cemu si lidi drzi win :-) jestli to tak mam taky (snad nejsem moc zvedavy)
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    23.10.2016 22:43 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Klaes a schuecal - programy ma pocitani a konstrukci oken a hlinovych prvku a fasad - bez tech se neobejdu. Zbytek je kancelarina - tam bych si asi poradil, ale staci mi k nasr... i kdyz otevru v libre office rtf z toho schuecalu abych neco upravil...

    Gopro je pod linuxem v pohode krome toho, ze se pripojuje pres mtp a ten mi v inuxu funguje podle tech veverek. Tu apku v telefonu pouzivam a jsem s ni spokojenej - nahled se obcas hodi (nemam display) a nastaveni je taky o dost pohodlnejsi
    23.10.2016 22:56 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Jasne, tak to je jasny.. jestli to pouzivas sam, mozna bych to fakt radeji virtualizoval, otevres to pohodlne na notebooku i kdyz nemas net :-)
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    24.10.2016 10:55 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    právě že to používá i zbytek firmy - něco do toho nasypu a jednotlivý oddělení si berou co potřebujou - a zaplat panbuh že to jede takhle. Pamatuju dobu kdy to měl každej na localu a data se importovala/exportovala a jeden by nevěřil jak rozdílný můžou být výstupy ze stejnejch verzí :) Takhle je sice nutný být online, ale aspon všichni hrabou v jedný hromadě.

    + je tam něco jako je sap a podobně. fakt jsem rád že mi stačí krdc a nemusím řešit nic dalšího :)
    23.10.2016 22:31 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    jinak kdenlive je jeden z top programu, ktere mi naopak na linuxu vyhovuji. Je trochu svuj, ale pripada mi, ze ty alternativy na windows jsou jenom omalovany kdenlive, navic kazdy umi neco, ale dohromady maji vsechny nejake mouchy. kdenlive umi v podstate vse, co clovek potrebuje a behal mi stabilne, navic je za super cenu.

    GOPRO mam, ale nepouzivam jejich soft ani na androidu... bohuzel, mam cyanogenmod a bez google apps - play to nespustim. Tak jsem si rekl nas-at, obejdu se bez toho.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    24.10.2016 12:23 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    a s kdenlive souhlas - jen se mi nedaří nasimulovat filtr "protune" v gopro studiu - nějak to doostří a dobarví a je to docela koukatelný. U kdenlive to tak nějak ladím a ne vždycky jsem spokojenej
    24.10.2016 07:37 figliar0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Prieskumnik z Windows 7 Ti pride OK? Akurat nedavno som na neho riadne ponadaval, aky je to kus zkur*ysyna. Raz som mal totiz pokus uplne prekopat Start ponuku (aby som mal SW v kategoriach) a povodnu ponuku som si samozrejme najprv skopiroval vedla (keby som daco z nepozornosti zmazal). Ked som pracu dokoncil, zistil som, ze ponuka sa ani o chlp nezmenila - Windows si totiz dovolil zmenit konfiguraciu a ponuka sa nacitavala s mojej zaloznej kopie. Parada. Taketo veci treba riesit cez program tretich stran, kde je to potom OK, lebo Windows priekumnik strka nos do veci, do ktorych ho nic nie je.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 24.10.2016 15:52 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Já jsem si v desktopu zvykl na na starý Nautilus, který se dnes jmenuja Caja. Možnost záložek, či (vy)zapnutí druhého panelu. V terminálu mám zase nepřekonatelný midnight commander. Co více si přát?
    24.10.2016 15:55 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Přát si v dvoupanelovém režimu klávesové zkratky na copy/move do druhého panelu a přepínání mezi panely. Tak jako to mají standardní dvoupanelové manažery. Kolegyně dříve navyklá na TotalCommander si rychle zvykla na DoubleCommander s podobným ovládáním.
    25.10.2016 01:39 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    a nezkouseli jste krusader? Prijde mi nejvymakanejsi a umi vse, co chces... i kdyz se priznam, ze ja ho pouzivam spis jako FTP a sitoveho klienta. Nejak mi neprirostl k srdci. Zvykl jsem si pouzivat klasicky zabudovany prohlizec souboru. Asi kvuli nahledum - obrazku, videi, adresaru.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    25.10.2016 08:24 figliar0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Ja som si napriklad na "integrovaneho" spravcu (pri Linuxe) zvykol tiez... ale v obdobi pouzivanie (teda snazenia sa o pouzivanie) cisto Windowsu v praci som pochopil, ze na tejto platforme to nema vyznam.

    Jeden z dalsich problemov Windows Exploreru je aj to, ze mi vrtal do pristupovych prav adresarov - dialo sa to v kombinacii so zapnutym UAC, ked som sa snazil fungovat stylom "ak daco potrebuje admin prava, vypyta si to admin heslo" - skratka som sa snazil vliezt do adresara, kde som nemal pristup, zadal admin heslo a BUM - Windows si natrvalo prenastavil prava k danemu adresaru, cize som ako user k nemu ziskal RW pristup (na furt!). Ale nevylucujem, ze sa jedna o moju neznalost a da sa to nejako nakonfigurovat.

    A tu som zaroven pochopil aj to, preco su na Windowse taky oblubeny dvojpanelovy spravcovia. Na Windowse totiz neexistuje (jednopanelova) alternativa k Exploreru! Aspon ja som nic pouzitelne (rozumej zadarmo) nenasiel. Po platenych alternativach som nepozeral, lebo snad si nebudem platit za taku zakladnu funkcionalitu akou je sprava suborov? To by mal vediet OS samotny... Cize na Windowse je dilema jasna - bud jednopanelovy Explorer s malym mnozstvom funkcii (namatkovo taby a SFTP) alebo dvojpanelovy spravca. Nie je to teda otazka ergonomie ale otazka funkcnosti. Kdezto na Linuxe mame kopec alternativ pre jedno aj druhe s roznym mnozstvom funkcii - vyberame teda v prvom rade na zaklade ergonomie (jeden panel vs. dva panely) a potom na zaklade toho, aku funkcionalitu clovek potrebuje.
    23.10.2016 20:48 foldy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Na windows jsem si odvykl po migraci na OS2/warp a pak hned do linuxu na slackware v 1999, pár let jsem je ještě měl někde nainstalované. Nyní mám Slackware nebo něco jiného všude, desktopy, notasy, servery, telefon, krabičky a když je něco win only tak to prostě nepoužiju a netrápí mě to. Když chce někdo něco s win tak to prostě nedělám. Když chce něco někdo po mě s win v práci tak dám prostě výpověď. Více klidnější život si nedokážeš představit, vše funguje. Když jsem potřeboval napíchnout motorovou jednotku v autě, koupil kabel tak jsem místo win only sw auto odstavil koupil programovatelnou jednotku a udělal si svoji, lin only. Je to o volbě, když potřebuješ v elektronice nějaký programátor součástek, tak nevybírej řešení win only a najdi si něco co ti bude fungovat pod tím pod čím chceš, takhle se toho jednoduše zbavíš a nebudeš to potřebovat a stoupne ti produktivita na maximum, protože se na funkčnost budeš moct spolehnout. Pro ostatní případy Virtual box, umí to forwardovat seriove i usb porty a můžeš fungovat nebo wine.
    24.10.2016 07:45 figliar0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Windows vo virtualke prinasa nespornu vyhodu - moznost lahkej obnovy nejakeho stavu cez snapshoty. To sa vo Windowse hodi, nakolko je to system, co je schopny sam seba rozprdnut na sracky. Tiez sa to da pohodlne udrzovat odpojene od Internetu len na par utilitiek, aj ked je uz system napriklad nepodporovany.

    Na druhej strane je Wine celkom rozumna volba, nakolko nebudes riesit nepodporovany system a stare utilitky, ktore nebezia na novsich Windowsoch by snad mohli fachat aj v dalekej buducnosti - co je svojim sposobom vyhoda a mozno by stalo za to si to vypiplat.

    V praci mam Windows 7 kvoli par programom tiez len vo virtualke (MS Office, Autodesk DWG Trueview, UltraVNC zo sifrovacim pluginom) a pride mi to lepsie ako prevadzkovat na fyzickom zeleze (niekedy som maval dualboot). Svojho casu som pouzival cisto Windows a to bol des - clovek sa casto prichytil pri tom, ze v amoku trieska po klavesnici...
    24.10.2016 18:29 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    HEHE, ty amoky si zive pamatuju :-) Hele vis co se mi taky libi na virtulace? Ze kdyz zmenim zelezo, tak jenom presunu virtualku na novy notebook a vsechno, co jsem v tom WIN mel, mi zustane. Nemusim kvuli tomu reinstalovat i ty widle v dualbootu.

    Tohle pro mne byla absolutne TOP vyhoda, proc mit widle ve virtualce. Jak to clovek jednou nainstaluje, muze to tak mit treba deset let.

    ALE - narazi to zase na MS zkur* licencni politiku. I kdyz mam kazdy NB s OEM Win, spravne bych to mel asi preinstalovat, nebo jeste lepe, ani nevirtualizovat. Premyslel jsem i nad tim, ze bych si koupil krabicovou verzi Win7 a sup s ni do virtualky. Vyhodou je, ze by to mohlo byt pripojene i k netu (treba jen obcas, kdyby bylo neco potreba napr. aktualizovat). Hodne debilnich utilit totiz umoznuje treba aktualizaci firmware pripojeneho udelatka, ale neumi to offline, musis mit pripojeni k netu. Za takove ficury bych tvurce zabijel.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    k3dAR avatar 24.10.2016 20:33 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    pro klid duse muzes ty virtualni windows pred prenosem na jinej hw odaktivovat:
    slmgr /upk
    slmgr /cpky
    
    a po preneseni aktivovat s oem cislem toho noveho hw ;)
    slmgr /ipk oem-cislo
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    24.10.2016 21:45 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    jo? zkousel jsi takovy postup? na Virtualboxu? a s OEM winy? Funguje to? Neposerou se? Ja si pamatuju, ze kdyz jsem instaloval OEM win do virtualboxu, musel jsem nejak podstrcit do konfiguraku udaje z biosu - nejake seriove cisla
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    k3dAR avatar 24.10.2016 23:06 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    ve VirtualBoxu sice ne, ale v KVM/QEMU... s OEM W7 a funguje to :) je to oficialni MS nastroj na spravu licence a aktivace... muzes si zobrazit veskere moznosti pomoci:
    slmgr /?
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    25.10.2016 07:54 figliar0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    A nebude to, ze som akoze preniesol OEM na iny stroj (i ked len virtualny)? Myslel som, ze sa toto nesmie... ale co ja mozem vediet o tychto veciach - MS produkty a licencie su taky bordel, ze sa v tom nevyzna asi nikto.
    k3dAR avatar 25.10.2016 17:30 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    osobne se pouzival OEM ktere nebyli pretim nikde pouzite...
    nicmene pokud bych mel potrebu na osobnim notebooku ktery byl koupen s Win OEM licence, kde byl predinstalovan na HDD, kterej sem zformatoval, nanstaloval GNU/Linux a nasledne chtel tu i kdyz uz pouzitou licenci Windows pouzit na totoznem HW ve virtualu... vubec bych neresil co hlasa licence, jednou sem byl nucen zaplatit za licence (u HW ktery neumoznuje nakup bezOS) a tak tu licenci pouziju na tom HW s kterym to bylo koupene, jestli naprimo nez pres virtualizaci bych ani v nejmensim neresil a rozhodne bych mel svedomi ciste ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Josef Kufner avatar 25.10.2016 18:33 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Navíc většina těch OEM podmínek je ve zdejších krajích neplatných. (Jak už se tu nedávno řešilo.)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.10.2016 19:08 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Presne tak, nasrat na cely microsoft, kdyz mi neumozni si licenci WIN7 dneska koupit, tak si vyresim svuj problem jinak. Treba instalaci virtualky na sifrovanou partysnu a muze mi kazdy libat pozadi.

    WIN7 neprodavaji, prodej software z druhe ruky neschvaluji a stavi se proti a WIN10 neumozni downgradovat.... tak kde to ku-va jsme?!
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 25.10.2016 19:24 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Ještě tam nejsme, ale celkem obstojně tam kráčíme. ;-)
    25.10.2016 19:40 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Ja bych rekl, ze nekteri tam jsou uz davno... a jini jeste maji sanci :-) jo, jsem optimista
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    26.10.2016 07:31 figliar0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    :-D
    25.10.2016 07:49 figliar0
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Presne tak - dalsia z vyhod virtualneho stroja. Licencne mas vsak pravdu - treba riesit osobitnu licenciu pre virtualku, myslim, ze OEM sa pouzit nebude dat.
    Josef Kufner avatar 25.10.2016 00:33 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Na nějakou podporu od Lenova se vykašli, tu nepotřebuješ.

    Jinak je situace jednoduchá. Buď potřebuješ nějaký software, který pod Wine ani Virtualboxem nefunguje, nebo je to v pohodě a není co řešit.

    Já už roky mám Linux jako jediný systém na notebooku (nyní již třetí Thinkpad) a ani na jednom dualboot nikdy nebyl. Na pár věcí (např. Starcraft) používám Wine, a pak mám Virtualbox (třeba kvůli IE pro testování webů).

    A kdyby se časem objevilo něco opravdu zásadního, vždycky můžeš do notebooku zapíchnout SD kartu nebo USB3 flashku s Windows To Go (nebo něčím podobným).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    25.10.2016 01:34 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Jo, je to jenom v hlave, zbavit se toho vseho balastu a nechat si jen jeden system a na specificke ukoly virtualku ve VB :-) Predchozi stroj se dost zadychaval, s novym uz je spousteni virtualky jako bych oteviral okno s jinou aplikaci, takze pohoda :-)

    Staci se zamyslet a zjistim, ze jsem vlastne nikdy dualboot opravdu nepotreboval. Jednou jsem teda zkousel letecky simulator, jestli na fyzickem HW pobezi lepe, ale ve finale jsem na nej stejne vyhradil extra PC. No a diky tomu, ze vubec nehraju hry (vyjma open areny - ktera bezi na linuxu suprove a 2x rocne GTA - na ktere mam xbox), mam ten zivot s linuxem jeste jednodussi :-)
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    25.10.2016 01:18 petrfm | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Trochu odbocim - k samotnemu vyberu distra

    Tak jsem dneska vyuzil toho, ze jeste nedorazil SSD a mam na novem stroji stale jeste original W7 a virtualbox a zkousim si v nem ze srandy nove ubuntu. Proste bilancuju, protoze jsem s novym strojem, kdyz uz budu reinstalovat, chtel prejit na nove ubuntu LTS a kdyz jsem si nainstaloval kubuntu, malem jsem se pozvracel. Starsi KDE se mi libilo, tak nejak mi to porad pripominalo Win system, ale mozna je na case se od toho uplne odpoutat.

    Ze srandy jsem si dnes zkusil nove UBUNTU - normalne s unity, prepnul jsem vychozi vzhled z radiance na ambiance a ono se na to da koukat a pripada mi, ze ten system dela to co potrebuju a neni to zbytecny moloch, plny nedodelku, ktere v dalsi verzi zariznou a nahradi zase necim novym :-)

    Vim, ze je tady sto lidi a sto chuti a ze linux na desktopu je prave o te moznosti prizpusobeni, ale ja osobne to nemam rad. Nechci zdlouhave prizpusobovat, chci to pouzivat :-)

    Je tady nekdo, kdo pouzival jak KDE, tak Unity, resp. kubuntu a ubuntu a dokazal by mi rici, co mi bude na cistem ubuntu chybet? Aplikace svazane s KDE se normalne daji nainstalovat, kdenlive jede, jenom teda vypada dost divne - ma uplne jine barvy.
    fuck the cola, fuck the pizza, all you need is slivovitza
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 25.10.2016 17:43 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    Nainstaluj si qt4-qtconfig a v něm pak vzhled na GTK+ a i KDE aplikace ti zapadnou do unity. Se zbytkem neporadím, jsem ten druhý případ, co konfiguruje. :)
    9.11.2016 18:36 didoprdele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Anketa - pouzivate na desktopu Linux, nebo Win? Zamereni na elektroniku...
    hned

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.